АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Очисна клізма

Прочитайте:
  1. Лікувальна клізма
  2. Олійна клізма
  3. Очисна клізма
  4. Очисна кліма

Очисна клізма застосовують для очищення кишечнику від калових мас і газів: для розрідження й видалення вмісту нижніх відділів товстої кишки при завзятих запорах, для видалення токсичних речовин при отруєннях, перед операціями й пологами, рентгенологічними дослідженнями травного тракту й ендоскопічними дослідженнями товстої кишки, перед застосуванням лікарських та живильних клізм.

Протипоказаннями для постановки очисних клізм служать гострі запальні й ерозивно-виразкові поразки слизуватої оболонки товстої кишки, деякі гострі хірургічні захворювання органів черевної порожнини (гострий апендицит, гострий перитоніт), шлунково-кишкові кровотечі, що розпадаються пухлини товстої кишки, перші дні післяопераційного періоду після хірургічного втручання на органах черевної порожнини, важка серцево-судинна недостатність. Забороняється ставити клізми хворим, що страждає випаданням прямої кишки, гемороєм у стадії загострення, запаленням очеревини, а також хворим у стані шоку або колапсу.

Місце виконання процедури. Якщо дозволяє стан хворого, процедура очисної клізми виконується в спеціальній туалетній кімнаті, де знаходиться кушетка, штатив стойка для підвішування кухля Есмарха, раковина, маркіровані ємкості для чистих і використаних наконечників, дезінфікуючі розчини, вазелін. Тут же повинна знаходитись і туалетна кімната. Хворим, які знаходяться на постільному режимі, процедуру виконують у ліжку.

Оснащення: кухоль Есмарха (скляний, емалевий або гумовий) ємкістю 1-2 л, до якої прикріплюють гумову трубку довжиною близько 1,5 м з гумовим, ебонітовим або скляним наконечником, на кінці трубки розташований кран, за допомогою якого можна регулювати надходження води з кухля; вода температури 28-32 ˚С, 1-1,5 л.. при схильності до спазмів кишечника – температура води 37-39 ˚С, при атонії кишечника – 18-20 ˚С. вазелін, штатив-стойка, судно, відро або таз, гумові рукавички, фартух із пластикату, клейонка, 3% розчин хлораміну, маркіровані ємкості для чистих і використаних наконечників. Для посилення очисної дії клізми іноді додають 2-3 столові ложки гліцерину або рослинного масла, або розчиняють у воді 1 столову ложку стружки дитячого мила.

Послідовність дій при виконанні очисної клізми

А. Підготовка медичної сестри і хворого до процедури

1. Проведіть психологічну підготовку. Поясність сутність процедури хворому.

2. Одягніть фартух і гумові рукавички.

3. Запропонуйте хворому перед процедурою звільнити сечовий міхур.

В. Виконання процедури застосування очисної клізми (мал. 4.7)

1. Кухоль Есмарха підвісьте на штатив на висоту 1 м над хворим, налийте води відповідної температури в кількості 1-1,5 л (2/3 обсягу), відкрийте кран, заповніть гумову трубку і наконечник водою, закрийте кран. Для полегшення виведення калу можна в воду добавити рицинову або маслинову олію в кількості 25-50 г або 25 г мильної стружки.

2. Підстеліть під таз хворого клейонку, край якої опустіть в таз або відро.

3. Покладіть хворого на подовжній край кушетки або ліжка на лівий бік з підведеними до живота ногами.

4. Якщо хворому заборонено повертатись, то процедуру виконайте в положенні на спині, але під таз підкладіть валик із ковдри. Запропонуйте хворому розвести в бік стегна і зігнути ноги в колінах.

5. Змажте наконечник вазеліном.

6. І, ІІ пальцями лівої руки розведіть сідниці і обертаючими рухами обережно введіть в анальний отвір наконечник, спочатку в напрямку пупка 3-4 см, а потім паралельно хребта 8-10 см. При наявності складок слизової оболонки або гемороїдальних вузлів наконечник проведіть обережно між ними.

Запам’ятайте! Недопустиме грубе і стрімке введення наконечника, тому що можна поранити стінку прямої кишки.

 

Мал. 4.7. Постановка очисної клізми

7. Відкрийте тік рідини. Регулюйте її інтенсивність поступання так, щоб не викликати сильний біль і раптове почуття переповнення кишечника.

Якщо вода не поступає в кишечник (що видно по рівню рідини в кухлі), підніміть кухоль вище і змініть положення наконечника: проведіть його глибше або злегка вийміть зовні. Якщо і це не допоможе (можливо, наконечник забитий каловими масами), вийміть наконечник, промийте його водою з кухля Есмарха і введіть знову в кишечник. Іноді калові маси настільки щільні, що поставити клізму практично неможливо. У такому випадку калові маси видаляють пальцем у гумових рукавичках, змащених вазеліном, і тільки після цього застосовують клізмі.

8. Після введення води в кишечник закрийте кран і вийміть наконечник.

9. Поясніть хворому, що дія клізми настає через 10 хвилин, тому він повинен після процедури цей час полежати на спині і глибоко дихати для кращого розріднення калових мас.

10. Запропонуйте хворому випорожнити кишечник у туалеті. Якщо процедура виконувалась у ліжку, то швидко подайте хворому судно.

11. Очисну клізму вважайте успішною, якщо з водою через декілька хвилин вийдуть і калові маси. Якщо клізма не вдалася, процедуру можна повторити через декілька годин.

Запам’ятайте! Медична сестра обов’язково повинна прослідкувати за дією клізми. В разі виникнення сильного болю повідомте лікаря.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1181 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)