АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дезінфекція

Прочитайте:
  1. Дезінфекція
  2. Дезінфекція – це комплекс заходів, спрямованих на знищення патогенних та умовно-патогенних для людини мікроорганізмів.

Дезінфекція — комплекс заходів, спрямованих на зни­щення на об'єктах зовнішнього середовища, що оточують людину, патогенних мікроорганізмів (бактерій, вірусів, рикетсій, найпрості­ших, грибів, токсинів).

Дезінсекція — знищення комах, кліщів (переносників захворю­вань).

Дератизація — знищення гризунів.

Мета дезінфекції — знищення збудників інфекції у приміщен­ні, на інструментах, шприцах і голках, апаратах та інших предметах медичного призначення, на посуді, білизні, одязі, в екскрементах па­цієнтів тощо.

Розрізняють два види дезінфекції: осередкову і профілактичну. Осередкова дезінфекція, залежно від того, на якому етапі передачі збудника інфекції вона проводиться, поділяється на поточну та за­ключну.

Поточна дезінфекція проводиться в осередку інфекції в присут­ності хворого чи бацилоносія. Мета поточної дезінфекції — негайне знищення збудника інфекції після його виведення з організму хворо­го чи носія з метою запобігання розсіюванню збудника в навколиш­ньому середовищі.

Заключна дезінфекція проводиться в осередку інфекції після ізо­ляції хворого чи бацилоносія. її мета — повне знезараження об'єктів, які могли бути заражені збудником інфекції.

Профілактична дезінфекція проводиться постійно, незалежно від наявності джерела інфекційного захворювання. Мета профілак­тичної дезінфекції — запобігання виникненню і поширенню інфек­ційного захворювання та накопиченню збудника захворювання в навколишньому середовищі.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 697 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)