АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ексудація – це процес виходу рідини, білків, електролітів та формених елементів крові з судинного русла в осередок запалення.

Прочитайте:
  1. B) любые сведения, полученные в ходе производства по делу с соблюдением требований уголовно-процессуального законодательства, имеющие отношение к делу
  2. E) Нарушение мнестических процессов при поражении лобных долей мозга
  3. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу
  4. L. Участие желчи в процессе пищеварения.
  5. Абсцес, флегмона (запальні та гнійні процеси на місці ін’єкції).
  6. Адаптация – системный, стадийно протекающий процесс приспособления организма к воздействию экзо- и эндогенных факторов.
  7. Анатомо - топографические особенности решетчатого лабиринта могут способствовать переходу патологических процессов в глазницу, полость черепа, на зрительный нерв.
  8. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  9. Артериальное звено микроциркуляторного русла
  10. Аффективные процессы

 

Основні механізми, що сприяють виходу рідини:

1 - підвищення осмотичного тиску в зоні запалення;

2 - збільшення проникності судинної стінки для білків;

3 - підвищення онкотичного тиску в зоні запалення;

4 - підвищення гідростатичного тиску крові;

5 - зменшення лімфовідтоку.

 

Пусковим (ініціюючим) механізмом виходу рідини з судин і розвитком запального набряку є підвищення осмотичного тиску в зоні запалення.

Осмотичний тиск – це тиск, зумовлений кількістю розчинених частинок. Підвищення осмотичного тиску в ділянці запалення відбувається завдяки альтерації і руйнування клітин. Внаслідок цього в осередку запалення збільшується кількість іонів К+, лізосомальні ферменти підвищують катаболізм. Це приводить до підвищення осмотичного тиску, який сприяє виходу рідини із судини і накопичення її в тканині, тобто сприяє розвитку набряку.

Збільшення проникності судинної стінки для білків відбувається завдяки наступним механізмам:

1. Під час альтерації відбувається руйнування, загибель ендотеліоцитів.

2. Медіатори, які утворюються під час альтерації (гістамін, серотонін, брадикінін, простагландини та ін.), підвищують проникність судинної стінки.

Онкотичний тиск – це тиск, який спричинений білками. Підвищення онкотичного тиску в зоні запалення відбувається:

· по-перше, за рахунок плазменних білків, які виходять із судин завдяки підвищенню проникності судинної стінки,

· по-друге, онкотичний тиск підвищується внаслідок альтерації і виходу з клітин цитоплазматичних білків.

Гідростатичний тиск – це тиск, який чинить рідина на стінки судини. В здоровому організмі гідростатичний тиск в артеріальному кінці капіляра є значно вищим за гідростатичний тиск у венозному кінці капіляра. Така різниця тисків сприяє виходу рідини із судини у артеріальній частині капіляра і поверненню її назад у венозній частині капіляра. Підвищення гідростатичного тиску крові, особливо у венозному кінці капіляра, призводить до того, що рідина, яка вийшла із судин у тканини у артеріальному кінці капіляра, не може повернутися назад. Більше того, якщо гідростатичний тиск у венах дорівнює гідростатичному тиску в артеріях, то вихід рідини відбувається на всьому протязі капіляра: і в артеріальному і в венозному кінці.

Зменшення відтоку лімфи відбувається в результаті стиснення лімфатичних судин ексудатом.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 612 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)