АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Внутрішньовенний наркоз

Прочитайте:
  1. I. НАРКОЗ
  2. V. СРЕДСТВА, ДЛЯ НЕИНГАЛЯЦИОННОГО НАРКОЗА.
  3. Апарати для інгаляційного наркозу
  4. Аппарат ингаляционного наркоза АНпСП-01-ТМТ
  5. Аппарат ингаляционного наркоза АНпСП-01-ТМТ
  6. Аппарат наркозный АН-8
  7. Ендотрахеальний наркоз
  8. Загальне знеболювання (наркоз)
  9. Інгаляційний наркоз (леткі і газоподібні наркотичні засоби)

Внутрішньовенний наркоз використовують головним чином як ввідний і базис-наркоз. Для цього використовують тіопентал натрію (натрієва сіль 5 (1-метилбутил)-5-етил-2-тіобарбітурової кислоти) 2-2,5 % розчин. Його вводять по­вільно, протягом декількох хвилин, при швидкому введенні може настати зупин­ка дихання. Максимальна доза 1000 мг. Наркоз настає через 2-3 хв. без стадії збудження. Зникає больова чутливість, хворий засинає. Виникає перший рівень III стадії наркозу. Для підтримання наркозу хворому періодично вводять 10-15 мл того ж розчину. Пробудження настає через 10-15 хв після припинення введення препарату. Антагоністом тіопенталу натрію при передозуванні є бемегрид. Тіо­пентал натрію протипоказаний при захворюваннях нирок, печінки, серцево-су­динної системи. Він може викликати алергічні реакції (висипку, задишку, тахікар­дію, ларингоспазм), а тому його не рекомендують використовувати у хворих з алергічними станами. Під час операції можливе западання язика й асфіксія.

Для знеболювання при виконанні невеликих оперативних втручань викори­стовують оксибутират натрію. Цей препарат має виражену седативну, своє­рідну наркотичну і слабку аналгетичну дію. В основному його використову­ють для вступного та комбінованого наркозів. Після внутрішньовенного вве­дення препарату в дозі 75-150 мг/кг сон настає через 5-10 хв і триває 30-40 хв.

Добрим анестезуючим засобом, для внутрішньовенного та внутрішньом'язового введень, є кетамін. Цей препарат випускають у вигляді 5 % розчину у флаконах по 10 мл. Його використовують при короткочасних невеликих опе­раціях і в комбінації з інтубаційним наркозом. Кетамін створює виражену анал­гезію, проте протипоказаний при ушкодженні мозку.

Останнім часом препаратом вибору для внутрішньовенної анестезії вважають рекофол (пропофол) - 10 мг/мл. Його дія розпочинається через 30-60 сек. Звичайна доза для введення в анестезію становить 1,5-2,5 мг/кг. Рекофол використовують для введення в загальну анастезію і її підтримування; для седації при проведенні інтенсивної терапії; при здійсненні хірургічних і діагностичних процедур під регіонарною або місцевою анастезією. Препарат практично не має побічної дії.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 472 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)