АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Координація рухів

Прочитайте:
  1. Завдання по УДРС. Практичні навички по дослідженню координації рухів.
  2. Координація рефлекторної діяльності
  3. Мозочок і порушення координації рухів
  4. Проаналізуйте зміну показників успадкування рухових реакцій в залежності від нейрофізіологічного рівня забезпечення рухів.
  5. Розкрийте класифікацію нервової системи людини,значення її у виконанні рухів.
  6. Роль нейронів кори у здійсненні рухів.
  7. ТЕМА №4 «З’ЄДНАННЯ КІСТОК, ЇХНЯ КЛАСИФІКАЦІЯ, ВИДИ РУХІВ У СУГЛОБАХ»
  8. ТЕМА: М'язи, фасції і топографія пояса верхньої кінцівки та плеча. Пахвова ямка. Аналіз рухів у плечовому суглобі.
  9. ТЕМА: МОЗОЧОК І ПОРУШЕННЯ КООРДИНАЦІЇ РУХІВ.

Для оцінки координації рухів визначають характер ходи. Хво­рому пропонують стати із поставленими паралельно стопами і ви­тягнути вперед руки. При ураженні мозочка у цій позі спостері­гається хиткість. У випадку порушення м'язово-суглобової чутли­вості хисткість в ногах виникає, коли хворий заплющує очі,— симптом Ромберга. Для виявлення порушення координації рухів використовують ряд проб.

Пальценосова проба. Хворий повинен відвести руку вбік і по­пасти вказівним пальцем у кінчик носа.

П'ятково-колінна проба. Лежачи на спині, хворий має попасти п'яткою в коліно протилежної ноги і провести нею по гомілці вниз до гомілковостопного суглоба. Промахування і поява тремтіння у міру наближення кінцівки до мети свідчать про порушення коор­динації рухів.

Досліджуючи координацію рухів, звертають також увагу на об­сяг їх. Ураження мозочка часто супроводжується гіперметрією (збільшенням) обсягу рухів, що позначається і на почерку. Нерід­ко спостерігається адіадохокінез — неможливість швидко змінити один рух іншим, наприклад пронацію (поворот кистей витягнутих рук долонями вниз) супінацією (поворот їх долонями вгору і нав­паки). Порушення координації рухів може також виникати у ви­гляді ністагму (ритмічні посмикування очних яблук при відведенні їх у боки), скандованої мови (слова вимовляються по складах), змін тонусу м'язів, який при ураженні мозочка може бути зни­жений.

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 931 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)