АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Блокади серця. Діагностика порушень провідності (блокад серця) базується на виявленні сповільнення або повного припинення проведення імпульсу у будь-якій ділянці провідної

Прочитайте:
  1. B Великої вени серця
  2. Автоматія серця. Градієнт автоматії. Дослід Станіуса.
  3. Алгоритм диференціальної рентгенодіагностики при синдромі аортальної форми серця.
  4. Алгоритм диференціальної рентгенодіагностики при синдромі мітральної форми серця.
  5. Алгоритм променевого дослідження при деяких захворюваннях серця.
  6. Алгоритм променевого дослідження при ішемічній хворобі серця.
  7. Алгоритм променевого дослідження при трикутній формі серця
  8. Алгоритм формування практичних навичок при аналізі в прямій передній проекції рентгенограми серця і великих судин.
  9. Анатомія серця
  10. АНАТОМІЯ СЕРЦЯ

Діагностика порушень провідності (блокад серця) базується на виявленні сповільнення або повного припинення проведення імпульсу у будь-якій ділянці провідної системи. У залежності від локалізації цього порушення розрізняють кілька видів блокад: синоаурикулярну, внутріпередсердну, атріовентрикулярну і внутрішньошлуночкові. В клінічній практиці особливе значення мають атріовентрикулярні блокади, особливо ІІ і ІІІ ступенів.

Атріовентрикулярною (АV-блокадою) або передсердно-шлуночковою блокадою називають порушення проведення збудження від передсердь до шлуночків.

 


Розрізняють АV-блокади І, ІІ і ІІІ ступеня.

АV-блокада І ступеня представляє собою лише ЕКГ-феномен (подовження інтервалу Р-Q більше 0,20 с) і клінічно не проявляється.

АV-блокада І ступеня

АV-блокада ІІ ступеня характеризується тим, що деякі імпульси не проводяться від передсердь до шлуночків і це проявляється випадіння частини шлуночкових комплексів на ЕКГ.

АV-блокада ІІ ступеня (Мобітц І)

АV-блокада ІІ ступеня (Мобітц ІІ)

При АV-блокаді ІІІ ступеня ні один імпульс із передсердь не проводиться до шлуночків, в зв¢язку з тим передсердя і шлуночки функціонують незалежно один від одного. На ЕКГ реєструються зубці Р, які не зв¢язані з шлуночковими комплексами. Шлуночки, як правило, збуджуються в повільному ритмі.

АV-блокаді ІІІ ступеня

Клінічно високоступенева блокада ІІ ступеня і блокади ІІІ ступеня проявляються зниженням частоти серцевих скорочень. Зниження ЧСС менше 40 за хвилину може супроводжуватись загальною слабкістю, головокружінням, запомороченням аж до розвитку синкопальних станів, іноді у вигляді нападів Морган’ї-Адамс-Стокса (МАС): на тлі значного зниження темпу серця виникає церебральна ішемія з втратою притомності, судомами, мимовільним сечепуском і дефекацією. При нападі МАС проводяттся реанімаційні заходи, при вираженій брадикардії застосовують ізадрин (під язик), атропін, алупент, астмопент.

При блокадах лікувальна тактика направлена на лікування основного захворювання. Лише при високоступеневих і поперечних блокадах застосвується самостійне лікування направлене на усунення блокади, як правило, шляхом тимчасової кардіостимуляції або імплантації постійних штучних водіїв серцевого ритму (ШВР).

ЕЛЕКТРОКАРДІОСТИМУЛЯЦІЯ

 

ПОКАЗИ до імплантації ШВР: •Брадикардія <40 уд/хв •Симптомна брадикардія •Напади МАС •Некерована АГ на тлі брадикардії •Прогресування СН на тлі брадикардії

 

ПОКАЗИ до імплантації кардіовертера-дефібрилятора: •Зупинка серця внаслідок ФШ/ШТ при незворотніх причинах; •Спонтанна стійка ШТ при структурній патології серця; •нестійка ШТ при ІХС, попередньому ІМ, дисфункції ЛШ при провокації ФШ або стійкої ШТ при ЕФД і відсутності ефекту від ААП І класу; •Спонтанна стійка ШТ без структурної патології серця, при відсутності ефекту від інших методів •ФВ <30 % через 1 міс після ІМ і через 3 міс після операції реваскуляризації

 

ЕКГ при передседній електрокардіостимуляції

ЕКГ при шлуночковій електрокардіостимуляції

 

ЕКГ при передсердно-шлуночковій електрокардіостимуляції

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 485 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)