АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова щипців

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  2. Анатомічна будова кістки
  3. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  4. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  5. Будова автономної нервової системи.
  6. Будова гіпоталамуса.
  7. Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації
  8. Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.
  9. Будова голівки зрілого плода
  10. Будова довгастого мозку

Сотні запропонованих моделей щипців можна поділити за належністю до певного типу на чотири категорії.

1.Французські щипці (Левре), відповідно до напрямку французського акушерства, яке дивилося на щипці як на інструмент, що не тільки витягає, а й стискає і зменшує розміри голівки, збудовані згідно з цією вимогою. Французські щипці великі, грубі, замок їх нерухомий, закріплюється гвинтом.

2.Англійські щипці (Сімпсон) на відміну від французських легкі і мають зовсім вільний замок.

3.Німецькі щипці (Негеле) являють перехідну форму між французськими й англійськими. Їх замок напіврухомий, вони середнього розміру, грубші від англійських, але легші за французські.

4.Російські щипці (Лазаревич, Гумілевський) позбавлені тазової кривини і, крім того, мають рухомий замок і бранші, які перетинаються.

Треба зазначити, що більшість акушерів користуються англійськими щипцями, причому найпоширенішою моделлю щипців у нас можна вважати модель щипців Сімпсона в модифікації Феномєнова.

Щипці Сімпсона, як і французські щипці, складаються з двох гілок, які перетинаються в середній частині. Загальна довжина інструмента 35 см. Одна з гілок називається правою, друга – лівою. Кожна гілка складається з 3 частин: верхньої, яка вводиться в матку і захоплює голівку, це - ложка щипців, яка являє пластину, що повторює форму згину голівки і має велике віконце,облямоване ребрами; середньої частини – замкової, яка перитинається, і нижньої частини – рукоятки.

Ложки щипців мають дві кривини: головну, яка будучи прикладена до голівки плода, повторює кривину її форми і відповідає її розміру, і тазову, яка відповідає формі коліна пологового каналу.

Середня частина – замок – відрізняється у різних типів щипців своєю рухомістю і способом фіксації.

В англійських щипцях ліва гілка має в місці замка тільки виїмку, в яку входить цілком вільно середня частина правої гілки, що немає ніяких особливих пристосувань, у французських щипцях ліва гілка має в ділянці замка шпеник з гвинтовим нарізом, а права гілка містить на відповідному місці отвір, який насаджується при замиканні щипців на шпеник лівої гілки і ще фіксується спеціальним гвинтом.

Отже, ложки англійських щипців, навіть накладені вже на голівку, мають певну рухомість у замку, тоді як французські, фіксовані гвинтом, стають у замку зовсім нерухомими.

Німецькі щипці буквально є проміжною формою, бо вони хоч і мають у замку виїмку в правій гілці і шпеник в лівій, але виїмка тільки насувається на шпеник, і рухомість ложок обмежується в одному напрямі.

Рукоятки обох гілок щипців усіх моделей зроблені так, що в складеному вигляді вони являють одну спільну ручку, зручну для захоплювання навіть однією рукою.

У англійських і німецьких щипців на ручці замка розміщуються виступи для опори рук. Але ложки їх сходяться біля замка під гострим кутом, тоді як в англійських щипцях гілки ложок сходяться не під кутом, а утворюють згин, який дає при захопленні рукояток змогу помістити в цьому згині складені гачкоподібно один і навіть два пальці.

У залежності від того, коли застосовується накладання щипців (голівка у виході малого таза чи у порожнині), розрізняють так звані вихідні щипці (типові) і порожнинні (атипові).

Вихідні акушерські щипці накладаються на голівку, що стоїть у площині виходу малого таза стріловидним швом у прямому розмірі останнього. Мале тім'ячко визначається нижче і допереду по відношенню до великого.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 489 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)