АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст теми. Алергійні дерматити – це результат дії факультативних подразників (сенсибілізаторів) на організм

Прочитайте:
  1. I. Актуальність теми.
  2. IV. Зміст навчального матеріалу
  3. IV. Зміст навчального матеріалу
  4. IV. Зміст навчального матеріалу
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст навчального матеріалу
  7. IV. Зміст начального матеріалу
  8. V. Зміст теми заняття.
  9. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. Актуальність теми.

Алергійні дерматити – це результат дії факультативних подразників (сенсибілізаторів) на організм. Найчастіше, алергійні дерматити виникають через повторну дію:

- ліків;

- синтетичних пральних порошків;

- косметичних засобів;

- інсектицидів;

- металів (нікель, хром, срібло);

- деяких харчів (яйця, шоколад, цитрусові, горіхи, полуниця);

- деяких рослин примули, кактуси, помідори, хрін).

Алергійні дерматити – це запальне, алергійне ураження організму, зокрема шкіри, що виникає після повторного контакту речовини, до якої організм був сенсибілізований через попередню експозицію. При алергійному дерматити інтенсивність запалення не дорівнює силі подразника. При цьому захворюванні через підвищену чутливість організму до деяких факторів прояви можуть бути більш виразними та можуть бути також на тих ділянках шкіри, що не були під дією подразника. Алергійні прояви з’являються, як правило, після повторної дії подразника, що стає алергеном. При розвитку алергійного дерматиту велике значення має генетична схильність та порушення імунних механізмів. Спочатку виникає сенсибілізація до алергену, з часом виникає алергійна реакція сповільненого типу. Після першого попадання алергену до організму у лімфовузлах накопичується Т-лімфоцити, які вже запам’ятали алерген (це накопичення у середньому продовжується до 2-х тижнів). Після цього Т-лімфоцити виходять з регіональних лімфовузлів та переходять до усіх периферійних органів імунної системи. Якщо повторюється контакт з відповідним алергеном Т-лімфоцити («клітини пам’яті») активізуються і виникає алергійна реакція сповільненого типу → активовані Т-лімфоцити поглиблюються у епідерміс шкіри → міжклітинні контакти порушуються → виникають пухирці (везикули).

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 355 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)