АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ. 1. Доношена дитина від 1-ї вагітності, під час якої у матері була діагностовано анемія ІІ ступеню, 1-х пологів народилась з обкручування пуповини навколо шиї

Прочитайте:
  1. А. Ситуаційні задачі.
  2. А. Ситуаційні клінічні задачі
  3. А.Ситуаційні клінічні задачі
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

 

1. Доношена дитина від 1-ї вагітності, під час якої у матері була діагностовано анемія ІІ ступеню, 1-х пологів народилась з обкручування пуповини навколо шиї. Навколоплідні води чисті. Під час обсушування дитини теплими пелюшками у дитини з’явились одиничні дихальні рухи типу «гаспінг», після чого її негайно перенесли на реанімаційний стіл, забезпечили правильне положення, прохідність дихальних шляхів (рефлекторна реакція відсутня) та оцінили стан. У новонародженого відмічається різка блідість шкіри, слабкі, неритмічні дихальні рухи, незначна флексія кінцівок, ЧСС – 60 за хвилину.

Які причини асфіксії при народженні? Яка ступінь важкості асфіксії відповідно до оцінки за шкалою Апгар? Які повинні бути наступні дії?

 

 

2. Доношена дитина від 1-ї вагітності, яка була ускладнена пізнім гестозом, 1-х пологів народилась шляхом кесарського розтину у зв’язку з передчасним відшаруванням плаценти. Після обсушування дитини теплими пелюшками на реанімаційний стіл, забезпечення правильного положення, санації дихальних шляхів (рефлекторна реакція у вигляді гримаси) оцінили стан. У новонародженого відмічається різка блідість шкіри, центральний ціаноз, тахіпное, незначна флексія кінцівок, ЧСС – 160 за хвилину.

Які причини асфіксії при народженні? Яка ступінь важкості асфіксії відповідно до оцінки за шкалою Апгар? Які повинні бути наступні дії?

 

 

3. Дитина від 1-ї вагітності 1-х пологів на 42-43 тижні народилась з обкручування пуповини навколо шиї. Навколоплодові води забруднені меконієм. Після народження відмічається блідість шкіри, відсутність самостійного дихання і активних рухів.

Визначити алгоритм подальших дій.

 

4. Доношена дитина від 1-ї вагітності, під час якої у матері була діагностовано анемія ІІ ступеню та нейроциркуляторна дистонія за гіпотонічним типом, 1-х пологів народилась з обкручування пуповини навколо шиї. Навколоплодові води чисті. Під час обсушування дитини теплими пелюшками у дитини з’явились одиничні дихальні рухи типу «гаспінг», після чого її негайно перенесли на реанімаційний стіл, забезпечили правильне положення, прохідність дихальних шляхів (рефлекторна реакція відсутня) та оцінили стан. У новонародженого відмічається блідість шкіри, слабкі, одиничні дихальні рухи, відсутність рухової активності та зависання кінцівок, ЧСС – 40 за хвилину. Проведена ШВЛ реанімаційним мішком та маскою протягом 30 секунд, після чого ЧСС – 50 за хвилину.

Які причини асфіксії при народженні? Яка ступінь важкості асфіксії відповідно до оцінки за шкалою Апгар? Які повинні бути наступні дії?

 

5. Доношена дитина від 1-ї вагітності, під час якої у матері була діагностовано анемія ІІ ступеню та нейроциркуляторна дистонія за гіпотонічним типом, 1-х пологів народилась з обкручування пуповини навколо шиї. Навколоплодові води чисті. Під час обсушування дитини теплими пелюшками у дитини з’явились одиничні дихальні рухи, після чого її негайно перенесли на реанімаційний стіл, забезпечили правильне положення, прохідність дихальних шляхів (рефлекторна реакція відсутня) та оцінили стан. У новонародженого відмічається блідість шкіри, слабкі, одиничні дихальні рухи, відсутність рухової активності та зависання кінцівок, ЧСС – 40 за хвилину. Проведена ШВЛ реанімаційним мішком та маскою протягом 30 секунд, потім непрямий масаж серця паралельно з ШВЛ, але ЧСС не збільшилась.

Які причини асфіксії при народженні? Яка ступінь важкості асфіксії відповідно до оцінки за шкалою Апгар? Які повинні бути наступні дії?

 

6. Доношена дитина від 1-ї вагітності 1-х пологів, ускладнених дуже активними переймами, у зв’язку з чим матері були призначені наркотичні анальгетики. Навколоплодові води чисті. Під час обсушування дитини теплими пелюшками у дитини дихальні рухи не з’явились, після чого її негайно перенесли на реанімаційний стіл, забезпечили правильне положення, прохідність дихальних шляхів (рефлекторна реакція відсутня) та оцінили стан. У новонародженого відмічається блідість шкіри, дихання відсутнє, визначається зависання кінцівок, ЧСС – 80 за хвилину. Проведена ШВЛ реанімаційним мішком та маскою протягом 30 секунд, після чого відновилась нормальна ЧСС і колір шкіри, але залишилось пригніченим дихання.

Які причини асфіксії при народженні? Яка ступінь важкості асфіксії відповідно до оцінки за шкалою Апгар? Які повинні бути наступні дії?

 

7. Доношена дитина від 1-ї вагітності, яка була ускладнена неодноразовою загрозою переривання, 1-х пологів народилась з обкручуванням пуповини навколо шиї. Навколоплодові води чисті. Під час обсушування дитини теплими пелюшками у дитини з’явились одиничні дихальні рухи, після чого її негайно перенесли на реанімаційний стіл, забезпечили правильне положення, прохідність дихальних шляхів (рефлекторна реакція у вигляді гримаси) та оцінили стан. У новонародженого відмічається блідість шкіри, брадипное, визначається незначна флексія кінцівок, ЧСС – 80 за хвилину. Проведена ШВЛ реанімаційним мішком та маскою протягом 30 секунд, після чого відновились нормальна ЧСС, дихання і колір шкіри, але відмічається центральний ціаноз, тахіпное.

Які причини асфіксії при народженні? Яка ступінь важкості асфіксії відповідно до оцінки за шкалою Апгар? Які повинні бути наступні дії?

 

8. Доношена дитина від 1-ї вагітності, яка була ускладнена неодноразовою загрозою переривання, 1-х пологів народилась з обкручуванням пуповини навколо шиї. Навколоплодові води чисті. Під час обсушування дитини теплими пелюшками у дитини з’явились одиничні дихальні рухи, після чого її негайно перенесли на реанімаційний стіл, забезпечили правильне положення, прохідність дихальних шляхів (рефлекторна реакція у вигляді гримаси) та оцінили стан. У новонародженого відмічається ціаноз кінцівок, брадипное, визначається незначна флексія кінцівок, ЧСС – 80 за хвилину. Проведена ШВЛ реанімаційним мішком та маскою протягом 30 секунд, після чого відновились нормальна ЧСС, дихання і колір шкіри, але відмічається центральний ціаноз, неадекватне дихання.

Які причини асфіксії при народженні? Яка ступінь важкості асфіксії відповідно до оцінки за шкалою Апгар? Які повинні бути наступні дії?

 

9. Дитина від 1-ї вагітності 1-х пологів на 42-43 тижні народилась з обкручування пуповини навколо шиї. Навколоплодові води забруднені меконієм. Після народження відмічається блідість шкіри, відсутність самостійного дихання і активних рухів, звисання кінцівок, ЧСС – 60 за хвилину. Після звільнення дихальних шляхів від меконію у новонародженого спостерігається неадекватне самостійне дихання, ЧСС – 80 за хвилину.

Попередній діагноз. Визначити алгоритм подальших дій.

 

10. Доношена дитина від 1-ї вагітності, під час якої у матері була діагностовано анемія ІІ ступеню та нейроциркуляторна дистонія за гіпотонічним типом, 1-х пологів народилась з обкручування пуповини навколо шиї. Навколоплодові води чисті. Під час обсушування дитини теплими пелюшками у дитини з’явились одиничні дихальні рухи, після чого її негайно перенесли на реанімаційний стіл, забезпечили правильне положення, прохідність дихальних шляхів (рефлекторна реакція відсутня) та оцінили стан. У новонародженого відмічається блідість шкіри, слабкі, одиничні дихальні рухи, відсутність рухової активності та зависання кінцівок, ЧСС – 40 за хвилину. Проведена ШВЛ реанімаційним мішком та маскою протягом 30 секунд, потім непрямий масаж серця паралельно з ШВЛ. Після ендотрахеального введення адреналіну ЧСС нормалізувалась. Дитина була переведена у відділення інтенсивної терапії.

Які причини асфіксії при народженні? Яка ступінь важкості асфіксії відповідно до оцінки за шкалою Апгар? Визначити алгоритм після реанімаційної допомоги.

 

Додаток 3

 

 

Контрольні питання:

1. Визначення терміну «асфіксія при народженні».

2. Причини асфіксії.

3. Критерії діагнозу асфіксія.

4. Шкала Апгар.

5. Класифікація асфіксії.

6. Діагностичні критерії ступеню важкості.

7. Прояви полі органної недостатності.

8. Заходи при народженні дитини та визначення необхідності проведення реанімації.

9. Початкові кроки допомоги.

10. Алгоритм реанімаційних дій.

11. Техніка непрямого масажу серця.

12. Показання до інтубації.

13. Правила забезпечення прохідності дихальних шляхів.

14. Застосування лікарських препаратів.

15. Післяреанімаційна допомога.

 

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ:

 

1. Визначення поняття «асфіксія при народженні».

2. Класифікація причин асфіксії.

3. Патогенез асфіксії

4. Критерії діагнозу «Асфіксія при народженні».

5. Оцінювання стану новонародженого за шкалою Апгар.

6. Класифікація гіпоксії плода та асфіксії новонародженого.

7. Критерії ступеню важкості асфіксії.

8. Стадії неонатальної енцефалопатії.

9. Прояви синдрому полі органної недостатності при асфіксії.

10. Заходи після народження дитини та визначення необхідності у проведення реанімації у дітей, які народились після вилиття чистих навколо плодових вод.

11.Заходи після народження дитини та визначення необхідності у проведення реанімації у дітей, які народились після вилиття навколо плодових вод, забруднених меконієм.

12. Початкові кроки допомоги новонародженим, які народились у стані асфіксії після вилиття чистих навколо плодових вод.

13. Початкові кроки допомоги новонародженим, які народились у стані асфіксії після вилиття навколо плодових вод, забруднених меконієм.

14. Правила забезпечення прохідності дихальних шляхів.

15. Правила проведення непрямого масажу серця.

16. Алгоритм подальших дій після 30 секунд вентиляції мішком і маскою:

- Якщо ЧСС більше 100 за 1 хвилину і наявне адекватне самостійне дихання.

- Якщо ЧСС більше 100 за 1 хвилину і відсутнє або неадекватне самостійне дихання.

- Якщо ЧСС більше 100 за 1 хвилину, наявне адекватне самостійне дихання, однак після припинення ШВЛ з’явився центральний ціаноз або дихальні розлади.

- Якщо ЧСС менше 100, але більше 60 за 1 хвилину

- Якщо ЧСС менше 60 за хвилину.

17. Показання до інкубації трахеї.

18. Застосування лікарських засобів: адреналіну, гідрокарбонату натрію, засобів нормалізують об’єм крові, налоксону гідрохлориду (показання, доза, шляхи введення, протипоказання).

19. Після реанімаційна допомога.

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 507 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)