АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Пальпація щитовидної залози

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  3. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  4. Гістологічна класифікація пухлин щитовидної залози (ВОЗ, 1974)
  5. Дифузні ураження підшлункової залози.
  6. Доброякісні пухлини молочної залози.
  7. Ендокринні залози, їх гормони, органи – мішені та основні функції
  8. ЕПІТЕЛІАЛЬНІ КЛІТИНИ. ЗАЛОЗИСТИЙ ЕПІТЕЛІЙ
  9. Епітеліальні органоспецифічні пухлини матки, молочної залози, яєчників.
  10. Ехоанатомія підшлункової залози.

У нормі щитоподібна залоза не пальпується. Виділяють такі ступені збільшення щитоподібної залози. За класифікацією розмірів зоба (ВООЗ, 1994):

Ступінь Опис
  Зоба немає
І Розміри часток більші, ніж дистальна фаланга великого пальця. Зоб пальпується, але не візуалізується
II Зоб пальпується і візуалізується
III Зоб пальпується і візуалізується на відстані 5 м

Під час пальпації щитоподібної залози важливо визначити консистенцію, спаяність із прилеглими тканинами, наявність вузлів, важливо пропальпувати регіонарні лімфатичні вузли для виявлення метастазів при раку щитоподібної залози.

За допомогою пальпації щитоподібної залози можна визна­чити її розмір, поверхню, консистенцію, наявність вузлів, рух­ливість підчас ковтання, болючість.

Послідовність дій Вказівки до виконання, примітки, попередження
Станьте перед хворим Це необхідно для пальпації щитоподібної залози першим способом, що його застосо­вують найчастіше
Пальпація часток щитоподібної залози Зігнуті пальці обох рук з II по V заводять за задні краї груднинно-ключично-соскоподібних м'язів, а великі пальці — за її пе­редні краї. Хворого під час пальпації просять робити ковтальні рухи, адже щитоподібна залоза рухається разом з гортанню і переміщаєть­ся під пальцями, що її досліджують
Пальпація перешийка Великі пальці розміщують на передній по­верхні шиї і роблять ковзні рухи у верти­кальному напрямку
Оцінювання результату У здорових людей щитоподібна залоза здебільшого не пальпується. У деяких ви­падках, найчастіше в жінок, можна прома­цати щитоподібну залозу. У здорової люди­ни вона відчувається у вигляді м'якого ва­лика, розташованого в ділянці бічної по­верхні щитоподібного хряща. У разі збіль­шення щитоподібної залози пацієнта необ­хідно направити до ендокринолога

 

Профілактика йододефіцитних станів:

• індивідуальна:

— уживання продуктів з підвищеним умістом йоду;

— лікарські препарати;

• групову йодну профілактику проводять під контролем фахівців у групах підвищеного ризику (діти, підлітки, вагітні, матері-годувальниці та ін.) частіше в організованих колекти­вах (дитсадки, школи, інтернати). Призначають регулярне тривале застосування медикаментів з фізіологічною дозою йоду:

— дітям до 12 років — 50—150 мкг на день;

— підліткам і дорослим — 150—200 мкг на день;

— вагітним і матерям-годувальницям — 200 мкг на день калію йодиду призначають щодня після їди, запивати водою. Можна призначити 1000 мг йоду 1 раз на тиждень.

Масова йодна профілактика — найпоширеніший і еконо­мічно вигідний метод для всіх мешканців ендемічних районів (додавання в кухонну сіль, хліб, воду солей калію йодиду і йодату).

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 849 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)