АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Зміст теми. Говорять, що в первісному суспільстві пологи протікали майже безболісно

Прочитайте:
  1. IV. Зміст навчального матеріалу
  2. IV. Зміст навчального матеріалу
  3. IV. Зміст навчального матеріалу
  4. IV. Зміст навчального матеріалу
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст начального матеріалу
  7. V. Зміст теми заняття.
  8. VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ
  9. Див. зміст тем № 30-47.
  10. Додаток Короткий зміст теми.

Говорять, що в первісному суспільстві пологи протікали майже безболісно. Це було зв'язано не стільки з хорошим фізичним станом породіль, скільки з меншим об'ємом черепної коробки новонароджених. Але мозок "людини розумного" змінюється в розмірах, і найменша зі всіх кіл головки у плоду дорівнює 32 сантиметрам.

 

Отже народжувати легко і безболісно, не удаючись до допомоги лікаря, - просто нереально.

Існує думка, що біль при пологах - явище фізіологічно нормальне, і боротися з нею немає сенсу. Але деякі породіллі страждають так сильно, що у них можуть виникнути порушення серцевої діяльності, дихання. Крім того, тривале больове перенапруження веде до передчасного стомлення, порушення скорочень матки, гіпоксії плоду. Розмови про те, що "всі народжували, і ти народиш", нікому не потрібні. Сучасний рівень акушерства дозволяє жінці розраховувати на знеболення пологів. Для цього в медицині існують різні методи, серед яких можна виділити: дихальні вправи, масажі, медикаментозне знеболення, епідуральну анестезію, акупунктуру, кисневі маски.

Розглянемодеякізнихдокладніше.

Самопідготовка

Родовий біль виникає із-за розтягування шийки матки, піхви, промежини і здавлення м'яких тканин головкою плоду. Але природа болю не обмежується механічною дією. Адже відчуття болю з'являється в нашій свідомості. Тому від психологічної готовності жінки до пологів, від розуміння того, що з нею відбувається, залежить дуже-дуже багато що.

Родовий біль посилюється невіданням. Тому, якщо ви хочете, щоб пологи пройшли найменш хворобливо, якомога більше дізнайтеся про найважливішу подію свого життя, будьте не тільки фізично, але і морально готові до випробування. Отримати відповідні знання (і навики) можна за допомогою численної літератури, занять при жіночих консультаціях і на курсах для вагітних. Що стосується останніх: там підковують не тільки теоретично, але і практично: навчають системі гімнастичних дихальних вправ, різним методам полегшення болю.


Пологи у воді

Останнім часом широку популярність придбали пологи у воді. Тепла ванна розслабляє, відволікає, добре діє на пологову діяльність і навіть покращує кровопостачання плоду. Перебування в теплій ванні може значно полегшити перебування породіллі на першому етапі пологів, коли відбувається розкриття шийки матки.


 

 

Акупунктура

У деяких клініках для знеболення використовують акупунктуру або акупресуру (без голок). Акупунктура у відповідних крапках знімає біль під час сутички і нормалізує пологову діяльність. Механізм цього феномену до кінця не ясний, але з'ясувалося, що сама процедура непогано відволікає жінку від неприємних відчуттів.

Медикаменти

У відповідь на біль в організмі виробляються природні "глушники болю" - ендорфіни і енкефаліни. У великій кількості викидаючись в кров, вони значно знижують больову чутливість і навіть створюють стан ейфорії. Нерідко після пологів жінки на тлі підвищеного вмісту в крові цих речовин не відчувають болю, навіть коли акушери зашивають розриви "по живому".

Наркотики, такі, як морфін і його похідні, діють точно так, як і наші внутрішні ендорфіни. Промедол нерідко застосовують при дуже хворобливих сутичках, зазвичай поєднуючи з седатівнимі препаратами.

Мінус цього методу в тому, що наркотичні знеболюючі негативно діють на плід. Тому за 2-3 години до його появи на світло введення цих препаратів припиняють, щоб при народженні він був активний. Нерідко із-за хворобливих тривалих сутичок породіллі проводять безсонну ніч. Накопичена втома може перешкодити в найвідповідальніший момент: для того, щоб нормально народити, потрібно сконцентрувати зусилля. У таких випадках призначають медикаментозний сон. Медикаментозні методи знеболення доступні і застосовуються практично в будь-якому пологовому будинку. Але повного знеболення наркотичні анальгетики принести не можуть, вони лише пом'якшують гостроту відчуттів.

Епідуральна анестезія

Це найсучасніший метод знеболення пологів. Причина неймовірної популярності - практично повне усунення болю. При цьому породілля зберігає ясну свідомість. Суть методу - в локалізації знеболюючого в оболонці спинного мозку. Саме між листками оболонок спинного мозку, в епідуральному просторі, проходять корінці нервів, по яких больові імпульси поступають в спинний мозок, а звідти - в нашу свідомість. Щоб зупинити цей потік, в епідуральний простір вводиться анестетік. Пошкодити спинний мозок при цьому неможливо, оскільки на рівні поперекових хребців в спинномозковому каналі знаходяться тільки нервові корінці.

В результаті відключення цих корінців жінка перестає відчувати нижню частину тіла. Жінка при цьому чудово усвідомлює що відбувається, може спілкуватися з тими, що оточують і не втрачає активності. Безпосередньо перед появою дитини на світло епідуральну анестезію припиняють, щоб породілля могла тужитися. Якщо після пологів знадобиться зашивати розриви статевих шляхів, знеболення відновлюють. Епідуральна анестезія проводиться лікарем-анестезіологом, який не відходить від жінки під час пологів, так що при пологах мають бути присутніми відразу два лікарі: акушер і анестезіолог. Під епідуральною анестезією нерідко проводять і кесаревий перетин, що дає жінці можливість бачити дитину відразу після його витягання.

 

 

3.3. Рекомендована література:


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 435 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)