АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

При цукровому діабеті, ожирінні»

Прочитайте:
  1. При цукровому діабеті

Методична розробка

практичного заняття №7

 

Тема: «Тактика медсестри у вирішенні проблем пацієнта

при цукровому діабеті, ожирінні»

Навчальна дисципліна: «Медсестринство у внутрішній медицині»

Спеціальність: 5.12010102 «Сестринська справа»

Курс: ІV

Вид заняття: практика

Кількість годин: 4

 

 

Примітка: дійсна на 2008-2009 навчальний рік

 

м. Берислав

2009 рік

 

 

Автор: Азарова Л. І. - викладач м/с у внутрішній медицині

 

Рецензент: Борецька І. О. - викладач терапії

 

Розглянуто, обговорено та затверджено

на засіданні циклової комісії

професійно – практичної підготовки

(терапія)

Протокол №_____________

від «____» _______ 200__ р.

Голова ЦК_____Азарова Л. І.

 

 

Тема: «Тактика медсестри у вирішенні проблем

пацієнта при цукровому діабеті, ожирінні»

 

Дисципліна: «Медсестринство у внутрішній медицині»

 

Курс: ІV

 

Спеціальність: №5.12010102 «Сестринська справа»

 

Кількість навчальних годин: 4

 

І. Актуальність теми:

Під хворобами обміну речовин розуміється порушення в організмі різних обмінних процесів - водного, мінерального, вітамінного, вуглеводного, білкового, жирового, які знаходяться один з одним у тісному взаємозв’язку.

До хвороб обміну речовин відносять цукровий діабет (порушення усіх видів обміну речовин), ожиріння (порушення жирового обміну) та інші хвороби. Ця група хвороб є однією з основних причин летальності (смертності від захворювань) людини і складає 45 % від загального показника.

Цукровий діабет - це хронічне ендокринно-обмінне захворювання, зумовлене абсолютною або відносною інсуліновою недостатністю, яка розви-вається внаслідок дії ендогенних та екзогенних факторів і характеризується порушенням обміну речовин з найбільш постійним його проявом - гіперглі-кемією.

Пройшло більше трьохсот років з тих пір, коли була відкрита хвороба, яку зараз називають цукровий діабет. В перекладі з грецького слово «діабет» означає «закінчення» і, отже, вираз «цукровий діабет» буквально означає цукор, що «втрачає». Це відображає основну ознаку захворювання - втрату цукру з сечею.

Ще до нашої ери відомий лікар Аретаїус писав: «Діабет - загадкова хвороба».

Цей вислів актуальний і сьогодні, тому що причина діабету і, особливо, його пізніх ускладнень, залишається багато в чому нерозгаданою.

Цукровий діабет - одне з найпоширеніших у світі і складних для лікування захворювань, що серед ендокринних захворювань посідає основне місце (до 70%). Проблема цукрового діабету дуже актуальна як в Україні, так і в усьо-му світі. Сьогодні в світі нараховується понад 170 млн. пацієнтів на цю недугу. За даними ВООЗ, кількість пацієнтів на цукровий діабет у світі под-воюється кожні 10-15 років. За оцінками експертів, кiлькiсть хворих до 2010 року збiльшиться до 239 мільйонів, а до 2025 року - до 300 мільйонів осіб.

В Україні цукровий діабет представляє собою одну з надзвичайно важли-вих медико-соціальних проблем, оскільки офіційно зареєстровано майже мільйон хворих на діабет, з яких 10-15 % хворіють на найважчу - інсулінза-лежну - форму (це більше 2% населення, тобто кожна 50-а людина). Спеціалісти стверджують, що реальна кількість вдвічі більша… Такі цифри дозволяють говорити про те, що цукровий діабет - епідемія ХХІ сторіччя,

тому ВООЗ визнала його неінфекційною епідемією.

Розповсюдженість ЦД у державі за останнє десятиріччя зросла практично у 1,5 рази, що зумовило розробку Національної програми стосовно цукрового діабету, схваленої Президентом України у 1999 р. Указом «Про Національну Программу «Цукровий діабет». За даними епідеміологічних досліджень, захворюваність на цукровий діабет зростає щороку на 4-5 %.

Серед хворих на цукровий діабет сьогодні 160 тисяч українців мусить щодня приймати препарати інсуліну для того, щоб підтримувати власне життя.

За поширеністю цукровий діабет посідає третє місце після серцево-судинних й онкологічних захворювань. Цукровий діабет ввійшов у тріаду захворювань (атеросклероз, рак цукровий діабет), які найчастіше є причиною інвалідизації та смертності.

Зайва глюкоза, яка «гуляє» по венах і накопичується у внутрішніх органах, з часом призводить до тяжких уражень очей, нирок, печінки, судин, м'язів... Кожні 30 секунд у світі пацієнту з діабетом проводять ампутацію нижньої кінцівки. До 70 відсотків усіх ампутацій на земній кулі пов’язані з діабетом. До 85 відсотків таких операцій можна було б запобігти при адекватному лікуванні та поінформованості пацієнтів. Серед пацієнтів з діабетом сліпота зустрічається в 10 разів частіше, ніж серед населення в цілому, ризик смерті від інфаркту чи іншої серцево-судинної хвороби у пацієнтів на цукровий діабет у 4-5 разів вища, ніж в інших людей, пацієнти хворі на діабет потре-бують в двічі частої госпіталізації. Смертність від цукрового діабету в Україні становить 1,6 %.

Ожиріння - найпоширеніше хронічне рецидивуюче захворювання обміну речовин, для якого характерне надлишкове відкладання жирової тканини в підшкірній жировій клітковині та інших тканинах організму.

Ожиріння - це драма за формою і трагедія за змістом. Це крилате висловлю-вання необхідно розуміти так: зіпсована ожирінням статура - це драма, а патологічні процеси, що виникають в організмі людини, - це трагедія. Тому, ожиріння - одна із основних проблем сучасної медицини в економічно розви-нених країнах.

Статистичні викладки останніх років вказують: частота діагностики ожи-ріння до того невтішна, що захворювання стали називати «чумою XXI сто-річчя». На сьогодні поширення ожиріння сягає значних відсотків у різних країнах світу. В економічно розвинутих країнах майже 50 % населення має надмірну масу тіла, при цьому у 30 % з них спостерігається ожиріння.

Так, кількість американців із цією патологією перевищує 66%; особи з підви-щеною масою тіла становлять майже 50% населення Німеччини; 40-45 % - Великої Британії та більш як 40 % - Франції, Іспанії й Італії. Майже третина населення Китаю страждає від ожиріння, причому прогнозується, що в найближчих 10 років цей показник сягне 50 %.

Українці вже увійшли до числа європейських націй, які найбільше потер-пають від надлишкової ваги. Серед працездатного населення України ожи-ріння виявляють майже в 30 % випадків, а надмірну масу тіла має кожний четвертий мешканець. При цьому зберігається небезпека зростання цих показників. Із віком кількість випадків ожиріння збільшується, насамперед у старших вікових групах. Характерні для сучасного суспільства малорухомий спосіб життя, нераціональне харчування зі збільшенням кількості рафіно-ваних продуктів, постійні психологічні стреси призводять до росту частоти ожиріння серед осіб будь-якого віку, особливо молоді. Найпоширеніше ожи-ріння серед осіб, професія яких пов’язана з незначним фізичним навантажен-ням і серед робітників харчової промисловості.

Ожиріння - це хвороба, яку нині розглядають не як психологічну проблему, що виникає внаслідок низької дисциплінованості або слабкої сили волі, а як складне хронічне порушення ліпідного обміну з надлишковим накопиченням жиру (тригліцеридів) у різних частинах тіла з подальшим розвитком усклад-нень. Бо чим більша маса тіла, тим коротша тривалість життя (тривалість життя пацієнтів на ожиріння скорочується на 7 років), тим вища ймовірність розвитку таких важких захворювань як цукровий діабет, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонічну хворобу, які ведуть до зниження і втрати працездатності в активному творчому віці. Інсулінонезалежний цукровий діабет частіше трапляється у людей з ожирінням; 80% хворих на ЦД II типу мають зайву вагу. Захворюваність на діабет зростає з віком і збільшенням маси тіла.

Медична сестра повинна знати клінічну картину цукрового діабету і ожиріння, щоб оцінити стан пацієнта; методи діагностики захворювань; принципи лікування, особливості інсулінотерапії, вибрати правильну тактику при наданні невідкладної долікарської допомоги (коматозні стани); від її вміння, кваліфікації залежить життя і одужання пацієнта. Медична сестра повинна володіти технікою сестринських маніпуляцій, проводячи догляд і спостереження за пацієнтами, який має велике значення в одужанні; вміти встановити дійсні проблеми пацієнта, формувати медсестринські діагнози; скласти план догляду і реалізувати його згідно міжнародних стандартів; про-вести профілактичні заходи, диспансерне спостереження за пацієнтами;

проводити пропаганду здорового способу життя.

 

 

ІІ. Навчальні цілі заняття:

1.Знати:

1. Визначення та етіологію цукрового діабету, ожиріння. (а-І)

2. Статистичні дані захворювань. (а-І)

3. Етіологія, чинники ризику. (а-ІІ)

4. Класифікація захворювань. (а-ІІ)

5. Медсестринський процес при цукровому діабету, при його

ускладненнях; ожирінні. (а-ІІ)

6. Функції медичної сестри у вирішенні дійсних проблем пацієнтів,

в діагностичному та лікувальному процесах, мотивованому догляді

та опіці. (а-ІІ)

7. Методи діагностики (лабораторні та інструментальні). (а-ІІ)

8. Медикаментозне лікування, дієтотерапію при цукровому діабеті

та ожирінні. (а-ІІ)

9. Особливості інсулінотерапії. (а-ІІ)

10. Невідкладну допомогу при коматозних станах (гіперглікемічних

та гіпоглікемічних комах). (а-ІІ)

11. Комплекс профілактичних заходів. (а-ІІ)

12. Правила раціонального харчування. (а-ІІ)

13. Роль медичної сестри у диспансерному спостереженні за пацієнта-

ми. (а-ІІ)

2.Вміти:

1. Оцінити стан пацієнта на основі медсестринських обстежень. (а-ІІІ)

2. Провести аналіз отриманих результатів. (а-ІІІ)

3. Встановити дійсні проблеми пацієнта при інсулінонезалежному і

інсулінозалежному цукровому діабеті, при його ускладненнях, та

формувати медсестринські діагнози. (а-ІІІ)

4. Виявити дійсні проблеми пацієнта при ожирінні та формувати

медсестринські діагнози. (а-ІІІ)

5. Заповнити сестринську історію хвороби пацієнта. (а-ІІІ)

6. Заповнити лист сестринської оцінки стану пацієнта. (а-ІІІ)

7. Планувати медсестринські втручання та їх реалізувати. (а-ІІІ)

8. Вирішувати дійсні проблеми і потреби пацієнта. (а-ІІІ)

10. Оцінити результати медсестринських втручань та в разі необхідно-

сті провести корекцію. (а-ІІІ)

11. Надати невідкладну долікарську допомогу при гіперглікемічних та

гіпоглікемічних комах. (а-ІІІ)

12. Виконати лікарські призначення щодо медикаментозного лікуван-

ня. (а-ІІІ)

13. Здійснити спостереження за пацієнтами з цукровим діабетом та

ожирінням. (а-ІІІ)

14. Ввести інсулін (розрахунок, техніка, правила). (а-ІІІ)

15. Підготувати пацієнтів до проведення лабораторних методів дослід-

ження (взяття крові, добової сечі на вміст глюкози, визначення

глюкозотолерантного тесту). (а-ІІІ)

16. Підготувати пацієнтів до проведення інструментальних методів

обстеження (УЗД підшлункової залози, ЕКГ). (а-ІІІ)

17. Проводити профілактичні заходи для запобігання захворювань та

їх ускладнень. (а-ІІІ)

18. Навчити пацієнта та його оточуючих правилам правилам інсуліноте-

рапії, раціонального харчування, фізичної активності, само- та взає-

модогляду. (а-ІІІ)

 

ІІІ.Виховні цілі:

1. Викликати почуття поваги до пацієнтів.

2. Виробляти вміння мислити, аналізувати та використовувати свої знання

під час обслуговування пацієнтів.

3. Розвинути почуття відповідальності за своєчасність і правильність профе-

сійних дій.

4. Підвести до розуміння надання невідкладної долікарської допомоги при

гіпер- та гіпоглікемічних комах.

5. Прививати чуйність, співчуття, милосердя.

6. Оволодіти навиками спілкування з пацієнтами та їх родичами.

 

ІV. Міждисциплінарна інтеграція

№ п/п Дисципліни Знати Вміти
Забезпечуючі:
  Анатомія та фізіологія людини Ендокринні залози. Обмін речовин - білків, жирів, вуглеводів Пояснити анатомо-фізіо- логічні особливості ендокринних залоз. Визначити основний обмін речовин. Складати харчовий раціон.
  Основи фармакології з рецептурою Гормони підшлункової залози. Застосування інсуліну, цукровозни-жувальних препаратів, гормонів щитоподібної залози, аноректиків Виконати лікарські призначення щодо лікування. Роз’яснити шлях введення препаратів, правила введення, побічні дії; виписувати рецепти
  Основи латинської мови Термінологію, основи рецептури Використовувати одер- жані знання з дисципліни  
  Основи сестринської справи Спостереження і догляд за пацієнтами на цукровий діабет, ожиріння Виміряти АТ, температуру тіла, підрахувати PS, частоту дихання; ввести інсулін, розрахувати дозу, провести підшкірні, внутрішньом`язові, внутрішньовенні ін`єкції; провести спостереження і догляд за пацієнтом; організувати дієтичне харчування; підготувати пацієнта до лабораторних та інструментальних методів дослідження; навчити пацієнтів та його оточуючих правилам раціонального харчуван-ня, фізичної активності  
Забезпечувані:
  Основи реаніматології Коматозні стани при цукровому діабеті Надати долікарську допомогу при діабетичній та гіпоглікемічній комі
  Медсестринство в акушерстві та гінекології Особливості цукрового діабету у вагітних Використовувати одержані знання з дисципліни.
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

V. Зміст теми заняття:

№ п/п Запитання   Література
  Поняття та етіологія цукрового діабету, ожиріння 1.Н.М. Середюк Внутрішня медицина - К: «Медицина «Медицина».- 2006.- С. 549, 574, E-mail: med@books. kiev. ua. 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби - Т: «Укрмедкнига».- 2005.- С. 525, 536 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії - Видавнича фірма: «Відродження».- 2006.- С. 132, 142 4. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби - К: «Здоров’я».- 1994.- С. 277, 292 5. В.А. Левченко Внутрішні хвороби - Л: Світ.- 1994.- С. 308-309, 318-319
  Класифіка-ція цукрового діабету та ожиріння 1.Н.М. Середюк Внутрішня медицина- К: «Медицина».- 2006.- С. 551-552, 574, E-mail: med@books. kiev. ua. 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби - Т:«Укрмедкнига».- 2005.- С. 526 3. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби - К: «Здоров’я».- 1994.- С. 278-279 4. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії - Видавнича фірма: Відродження.- 2006.- С. 133, 142
  Основні клінічні симптоми цукрового діабету, ожиріння 1. Н.М. Середюк Внутрішня медицина - К: «Медицина».- 2006.- С. 552; 574, E-mail: med@books. kiev. ua. 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби - Т: «Укрмедкнига».- 2005.- С. 526, 537-538 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії - Видавнича фірма: «Відродження».- 2006.- С. 133, 142 4. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби - К: «Здоров’я».- 1994.- С. 278-280, 293-294 5. В.А. Левченко Внутрішні хвороби - Л: Світ.- 1994.- С. 309-310, 319
  Методи діагностики цукрового діабету та ожиріння 1. Н.М. Середюк Внутрішня медицина - К: «Медицина».- 2006.- С. 557-558. 574-575, E-mail: med@books. kiev. ua. 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби - Т: «Укрмедкнига».- 2005.- С. 527-528, 537 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії - Видавнича фірма: «Відродження».- 2006.- С. 134, 143 4. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби - К: «Здоров’я».- 1994.- С. 285 5. В.А. Левченко Внутрішні хвороби - Л: Світ.- 1994.- С. 113-314
  Основні клінічні прояви гіпергліке-мічної і гіпоглікеміч-ної коми 1. Н.М. Середюк Внутрішня медицина - К: «Медицина».- 2006.- С. 554-556, 575 E-mail: med@books. kiev. ua. 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби - Т: «Укрмедкнига».- 2005.- С. 528; 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії - Видавнича фірма: «Відродження».- 2006.- С. 132-133 4. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби -К: «Здоров’я».- 1994.- С. 284 5. В.А. Левченко Внутрішні хвороби - Л: Світ.- 1994.- С. 311-313 6. Т.О. Антропова Невідкладні стани в терапії - К: «Медицина».- 2007.- С. 86
  Етапи сестринсько-го процесу 1. Н.В. Пасєчко Основи сестринської справи - Т: «Укр-медкнига»- 1999.- С. 405-491
  Невідкладна долікарська допомога при гіпергліке-мічних і гіпоглікеміч-них комах 1. Н.М. Середюк Внутрішня медицина - К: «Медицина».- 2006.- С. 563-565, E-mail: med@books. kiev. ua. 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії - Видавнича фірма: «Відродження».- 2006.- С. 134 4. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби - К: «Здоров’я».- 1994.- С. 286-287 5. В.А. Левченко Внутрішні хвороби - Л: Світ.- 1994.- С. 315-316 6. Т.О. Антропова Невідкладні стани в терапії - К: «Медицина».- 2007.- С. 87-88
  Принципи лікування цукрового діабету, ожиріння 1. Н.М. Середюк Внутрішня медицина - К: «Медицина».- 2006.- С. 558-562, 575, E-mail: med@books. kiev. ua. 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби - Т: «Укрмедкнига».- 2005.- С. 528-529 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії - Видавнича фірма: «Відродження».- 2006.- С. 134, 143 4. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби -К: «Здоров’я».- 1994.- С. 287-289, 294-295 5. В.А. Левченко Внутрішні хвороби - Л: Світ.- 1994.- С. 314-316
  Здійснення медичною сестрою мотивовано-го догляду та опіки над пацієнтами 1. О.К. Демченко Медсестринство в терапії - К: «Здоров`я».- 2006.- С. 273-276, 278-280 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби - Т: «Укрмедкнига».- 2005.- С. 541-542 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії - Видавнича фірма: «Відродженняя, 2006.- С. 134, 143
  Ускладнення захворювань 1. Н.М. Середюк Внутрішня медицина. – К.: Медицина, 2006.- С. 554-556, E-mail: med@books. kiev. ua. 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби. – Т.: Укрмедкнига, 2005.- С. 529 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії. - Видавнича фірма: Відродження, 2006.- С. 132-134, 142 4. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби. - К.: Здоров’я, 1994.- С. 283-284 5. В.А. Левченко Внутрішні хвороби.- Л.: Світ, 1994.- С. 311-312
  Профілакти-ка цукрового діабету та ожиріння 1. Н.М. Середюк Внутрішня медицина. – К.: Медицина, 2006.- С. 565-566, E-mail: med@books. kiev. ua. 2. А.В. Епішин Внутрішні хвороби. – Т.: Укрмедкнига, 2005.- С. 528-529 3. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії. - Видавнича фірма: Відродження, 2006.- С. 135, 143 4. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби. –К.: Здоров’я, 1994.- С. 289-290, 294
  Диспансери-зація 1. Н.М. Середюк Внутрішня медицина. – К.: Медицина, 2006.- С. 565, E-mail: med@books. kiev. ua. 2. М.Б. Шегедин Медсестринство в терапії. - Видавнича фірма: Відродження, 2006.- С. 134, 143 3. Г.П. Паращак Внутрішні хвороби. –К.: Здоров’я, 1994.- С. 290 4. В.А. Левченко Внутрішні хвороби. - Л.: Світ, 1994.- С. 317
       
       

. План і організаційна структура заняття:


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 878 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)