АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування. Головним в лікуванні центральної та ідіопатичної форм нецукрового діабету є призначення замісної терапії препаратами вазопресину (Мінірин (пігулки))

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. А. 3. 2 Алгоритм лікування препаратами еритропоетину та тривалими активаторами рецепторів еритропоетину.
  3. А. 3. 3 Лікування анемії у пацієнтів з ХХН- V ст. на ГД препаратами заліза
  4. А. 3. 5 Лікування ЕПО-резистентності
  5. А.4.11. Лікування діабетичної больової нейропатії.
  6. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.
  7. Альтернативні методи лікування хворих зі стійким вазо спазмом
  8. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  9. Вибір стратегії лікування
  10. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується

Головним в лікуванні центральної та ідіопатичної форм нецукрового діабету є призначення замісної терапії препаратами вазопресину (Мінірин (пігулки)).
Десмопресин в пігулках (Мінірин) містить в одній таблетці 100 або 200 мкг. Добова доза становить від 1 до 4 пігулок, які приймають за 30-40 хвилин до їжі або через 2 години після їжі. Така форма десмопресину містить дозу діючої речовини в
10 разів вищу, тому що відбувається її часткове руйнування під впливом пептидаз в шлунково-кишковому тракті. Лікування починається з мінімальних доз, із поступовим підвищенням дози препарату залежно від клінічних проявів захворювання (вираженість спраги, показники діурезу, питома щільність сечі).
Розчинна форма препарату застосовується інтраназально у вигляді крапель. На добу необхідно 2-8 крапель (10-40 мкг).
Перед початком терапії десмопресином пацієнту слід припинити прийом інших препаратів, щоб визначити початковий рівень поліурії для встановлення дози та тривалості реакції на препарат.
Протипоказання для застосування. Підвищена чутливість до десмопресину або інших компонентів препарату. Враховуючи ризик агрегації тромбоцитів та тромбоцитопенії, десмопресин не слід призначати пацієнтам з хворобою Віллебранда типу ІІ або тромбоцитарного типу (псевдо).
Симптоми передозування. Головний біль, абдомінальні спазми, нудота, приливи крові до обличчя, набряки обличчя та кінцівок, зниження діурезу менше 1 л на добу, диспептичні явища.
При виникненні симптомів передозування слід зменшити дозу та частоту введення або припинити застосування, залежно від стану пацієнта. Затримка води в організмі може бути усунена шляхом зниження дози десмопресину. Значна затримка води, спричинена передозуванням, може потребувати призначення діуретиків (фуросемід). Слід коригувати вживання рідини для зменшення можливості затримки води в організмі та гіпернатріємії, особливо у дітей та осіб похилого віку.Слід звертати увагу на ризик надмірного зменшення осмолярності плазми, що може спричинити судоми у маленьких дітей. Зміни у слизовій оболонці носа (риніт, набряк тощо) можуть спричиняти порушення абсорбції, тому в таких випадках призначати десмопресин інтраназально не слід.
Під час лікування НД слід використовувати найменші ефективні дози. Ефективне дозування необхідно періодично визначати під контролем об’єму та осмолярності сечі, а у деяких випадках – осмолярності плазми.
Лікування нефрогенної форми НД залишається доволі складною проблемою, тому що відновити чутливість нирок до вазопресину дуже важко. Є спроби відновити чутливість до АДГ за допомогою тіазидових діуретиків, калійзберігаючих препаратів, нестероїдних протизапальних засобів, препаратів літію, діметилхлортетрацикліну.

Умови, в яких слід надавати медичну допомогу
Ендокринологічні відділення, ендокринологічні диспансери, поліклінічні відділення, в яких під наглядом ендокринолога проводять діагностику і лікування НД.

Перелік і обсяг обов’язкових медичних послуг
Огляд ендокринолога, загальні аналізи крові та сечі, визначення осмолярності крові та сечі, проба Зимницького з вимірюванням кількості сечі, її питомої ваги. Біохімічні аналізи крові: загальний білок, білкові фракції, натрій, калій, кальцій, сечовина, креатинін. Нейроофтальмологічне дослідження: визначення полів та гостроти зору, пряма офтальмоскопія. Рентгенографія черепа (турецьке сідло) у бічній проекції, КТ або МРТ головного мозку. Визначення вмісту вазопресину в крові. Проведення антропометричних досліджень (зріст, маса тіла), визначення швидкості росту дитини та темпів статевого розвитку. Консультація нейрохірурга (при підозрі на наявність пухлини головного мозку), нефролога (при підозрі на наявність нефрогенного НД), ЕЕГ, РЕГ.

Перелік і обсяг додаткових медичних послуг
Проведення діагностичних проб (проба із сухоїдінням, проба з десмопресином). Консультація невролога, кардіолога. За наявності артеріальної гіпертензії – дослідження рівнів кортизолу, альдостерону в крові, активності реніну плазми крові, визначення екскреції катехоламінів, 11-ОКС, 17-КС із сечею за добу. ЕКГ.

Характеристика кінцевого очікуваного результату
У результаті лікування досягається зменшення кількості сечі, зникає спрага, нормалізується осмолярність крові та сечі, зникають прояви дегідратації, поліпшується загальний та психологічний стан хворого, нормалізуються показники росту та статевого розвитку дитини, поліпшується успішність в школі.

Рекомендації щодо подальшого медичного нагляду
При нормалізації стану хворих, зникненні поліурії, нормалізації осмолярності плазми та показника питомої ваги сечі хворі потребують ретельного диспансерного нагляду, проведення ендокринологічного обстеження 1 раз на 3-6 місяців.

Вимоги до дієтичних призначень та обмежень
Дієта хворої на НД дитини повинна бути збалансованою за вмістом білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів та вітамінів. Необхідно дотримуватися вільного водного режиму.

Вимоги до режиму праці, відпочинку, лікування, реабілітації
Забороняються фізичні навантаження. Дитина потребує повноцінного нічного сну (не менше 8-9 годин, залежно від віку). Лікування повинне бути постійним, контрольованим, адекватним.

 

 

Використана література:
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B9_%D0%B4%D1%96%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82
http://mdovidka.com/necukrovij-diabet.html
http://www.health-ua.org/archives/directories/273.html
http://toyhealth.ru/page/prichini-zahvorjuvannja-necukrovij-diabet
http://a-yak.com/necukrovij-diabet-ridkisne-i-nebezpechne-zaxvoryuvannya/

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 261 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)