АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Наднирник -

Прочитайте:
  1. Будова та функції наднирникових залоз. параганглії.
  2. НАДНИРНИКИ
  3. Роль гіпофізарно-наднирникової системи в регуляції неспецифічної адаптації організму до стресової ситуації. Основні впливи глюкокортикоїдів та мінералокортикоїдів на організм.

Надпочечник, glandula suprarendlis s. adrenalis, - Парний орган, лежить в забрюшинной клітковині над верхнім кінцем відповідноїнирки. Маса наднирника близько 4 г; з віком значного збільшення наднирника не спостерігається.

азмери: вертикальний - 30-60 мм, поперечний - близько 30 мм, переднезадній - 4-6 мм. Зовнішня забарвлення жовтувата абокоричнювата. Правий наднирник своїм нижнім загостреним краєм охоплює верхній полюс нирки, лівий же прилежит не стільки до полюса нирки, скільки до найближчого до полюса відділу внутрішнього краю нирки. На передній поверхні наднирників помітна одна або кількаборозен - це ворота, hilus, через які виходить надниркова вена і входять артерії.

Будову. Наднирник покритий фіброзною капсулою, яка посилає в глиб органу окремі трабекул. Наднирник складається з двох шарів: коркового, жовтуватого кольору,і мозкового, більш м'якого і більш темною бурою фарбування. За своїм розвитком, структуру і функції ці два шари різко відрізняються один від одного. Коркова речовина складається з трьох зон, які виробляють різні гормони.

Мозкова речовина складається зклітин, що виробляють адреналін і норадреналін. Ці клітини інтенсивно фарбуються хромовими солями в жовто-бурий колір (хромафиіних). Воно містить також велику кількість безміелінових нервових волокон і гангліозних (симпатичних) нервових клітин. озвиток. Коркова речовина відноситься до так званої інтерренальной системі, що походить з мезодерми, між первинними нирками (звідки і назва системи). Мозкова ж речовина походить з ектодерми, з симпатичних елементів (які потім розділяються на симпатичні нервові клітини і хромафиіних клітини). Це так звана адреналовая, або хромаффинная, система. Інтерренальная і хромаффинная системи в нижчих хребетних незалежні один від одного, у вищих ссавців і людини вони поєднуються в один анатомічний орган - наднирник.

Функція. Відповідно будові з двох різнорідних речовин - коркового і мозкового - надпочечник як би поєднує в собі функції двох залоз. Мозкова речовина виділяє в кров норадреналін і адреналін (отриманий в даний час і синтетичним шляхом), що підтримує тонус симпатичної системи та володіє судинозвужувальними властивостями. Коркова речовина є головним місцем виробництва ліпідів (особливо лецитину і холестерину) і, мабуть, бере участь в нейтралізації токсинів, які утворюються в результаті м'язової роботи і втоми.

Є вказівки також, що кіркова речовина надниркових залоз виділяє гормони (стероїди), що впливають на водно-сольовий, білковий і вуглеводний обмін, і особливі гормони, близькі чоловічим (андрогени) та жіночим (естрогени) статевих гормонів. Спільної дії обох частин наднирника сприяють їх загальні кровопостачання і іннервація. Зокрема, розслаблення сфінктерів, наявних в надниркових венах, призводить до одночасного вступу в загальну циркуляцію як мозкових, так і кортикальних гормонів.

 

 


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 298 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)