АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізіологічні особливості гладких м'язів.

 

Гладкі м'язи утворюють стінки (м'язовий шар) внутрішніх органів і кровоносних судин. У міофібрилах гладких м'язів немає посмугованості. Це обумовлено хаотичним розташуванням скоротливих білків. Волокна гладких м'язів відносно коротше.

 

Гладкі м'язи менш збудливі, чим посмуговані. Збудження по ним поширюється з невеликою швидкістю – 2-15 см/с. Збудження в гладких м'язах може передаватися з одного волокна на інше, на відміну від нервових волокон посмугованих м'язів.

 

Скорочення гладкої мускулатури відбувається повільніше і тривало.

 

Рефрактерний період в гладких м'язах триваліший, ніж в скелетних.

 

Важливою властивістю гладкого м'яза є її велика пластичність, тобто здатність зберігати додану розтягуванням довжину без зміни напруги. Дану властивість має істотне значення, оскільки деякі органи черевної порожнини (матка, сечовий міхур, жовчний міхур) інколи значно розтягуються.

 

Характерною особливістю гладких м'язів є їх здатність до автоматичної діяльності, яка забезпечується нервовими елементами, закладеними в стінках гладком'язових органів.

 

Адекватним подразником для гладких м'язів є їх швидке і сильне розтягування, що має велике значення для функціонування багатьох гладком'язових органів (сечовід, кишечник і інші порожнисті органи)

 

Особливістю гладких м'язів є також їх висока чутливість до деяких біологічно активних речовин (ацетілхолін, адреналін, норадреналін, серотонін і ін.).

 

Гладкі м'язи іннервіруются симпатичними і парасимпатичними вегетативними нервами, які, як правило, роблять протилежний вплив на їх функціональний стан.

 


Дата добавления: 2015-10-19 | Просмотры: 855 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)