АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мал. 4. Розміри площин малого таза

Прочитайте:
  1. E. - Так. Хоча в нормі розміри селезінки складають: довжина 12 см, ширина 8 см, товщина 3- 4 см, однак після прийому їжі може збільшуватися в 4- 5 рази.
  2. А - поперечні розміри таза: 1 - distantia spinarum; 2 - cristarum; 3 - trochanterica; б – conjugata externa
  3. Б 1 Вісі і площини. Медична термінологія
  4. Будова та розміри доношеного плоду
  5. Відділи малого таза. Хід очеревини
  6. Воспалительные заболевания органов малого таза
  7. ВРОЖДЕННЫЕ ПОРОКИ СЕРДЦА С ОБЕДНЕНИЕМ МАЛОГО КРУГА КРОВООБРАЩЕНИЯ
  8. Гипотензия в сосудах малого круга
  9. Завдання 2. Перетин площин.
  10. Завдання 3. Перетин многогранників площиною.

(1 - прямий; 2 - поперечний; 3, 4- правий і лівий косий):а - площина входу в малий таз, б -площина виходу з малого тазу (розміри наведено у сантиметрах)

Прямий розмір - відстань від мису крижової кістки до найбільш виступаючої точки верхньо-внутрішнього краю симфізу, вона називається також істинною, або акушерською кон’югатою (conjugata vera), дорівнює 11 см. Розрізняють також анатомічну кон’югату (conjugata anatomica) - відстань від мису крижової кістки до верхнього краю симфізу, вона на 0.3 см більша від акушерської.

Поперечний розмір - відстань між найвіддаленішими точками дугоподібних ліній клубових кісток (linea innominata); дорівнює 13 см.

Косий розмір (лівий і правий) - відстань від лівого крижово-клубового зчленування (articulatio sacroiliaca) до правого клубово-лобкового вивищення (eminentia ileopubica) і навпаки; дорівнює 12 см.

б) площина широкої частини порожнини малого таза обмежена ззаду з’єднанням II і III крижових хребців, з боків - серединою кульшових западин, спереду - серединою внутрішньої поверхні симфізу. У площині широкої частини малого таза розрізняють два розміри - прямий і поперечний. (Мал. 5)




Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 468 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)