АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Поняття про імунітет.Гуморальний і клітинний імунітет.

Прочитайте:
  1. II. Дайте визначення поняттям.
  2. Головні поняття фармакокінетики.
  3. Дайте визначення поняття “бактеріальний токсикоз”.
  4. Дайте поняття визначенню еметропія
  5. ЗАГАЛЬНЕ ПОНЯТТЯ ПРО КІСТЯК. ЗАГАЛЬНИЙ ПЕРЕГЛЯД ЙОГО ВІДДІЛЮ. СУГЛОБИ» ТИПИ СУГЛОБІВ
  6. Збір анамнезу у дитини та її батьків. Оцінка загального стану хворої дитини. Поняття:діагноз, симптом, синдром.
  7. Клітинний рух
  8. Клітинний цикл: його етапи, морфо функціональна характеристика, особливості у різних видів клітин.
  9. Критерії і методи оцінки зовнішнього дихання. Поняття про рестриктивний і обструктивний типи порушень вентиляції.
  10. Критичні періоди розвитку дитини. Поняття про акселерацію та ретардацію.

 

Основоположником вчення про імунітет є Е. Дженнер, який наприкінці XVIII століття досвідченим шляхом знайшов спосіб попередження захворювань натуральною віспою. І.І. Мечников сформулював клітинну теорію імунітету і відкрив захисну роль фагоцитозу. З середини 20-х років почалося самостійне розвиток імунології-науки, що вивчає захисні реакції організму.

Імунітет- не сприятливість організму до інфекційних захворювань та деяких отруйних речовин.

2. Захисні механізми організму
В організмі існують три взаємодоповнюючі системи, які забезпечують захист від хвороботворних агентів.
1. Клітинний імунітет(автор Мечніков). До нього відносяться лейкоцити та макрофаги, здатні здійснювати фагоцитоз і завдяки цьому знищують хвороботворні антигени. Тканинні макрофаги відіграють істотну роль в розпізнаванні сторонніх часток специфічної імунною системою.
2. Гуморальний імунітет(автор Єрміх). До нього відноситься білки плазми(антитіла), що здатні руйнувати антигени, знищувати чужорідні частинки і активувати клітини організму, що беруть участь в запальних реакціях.
3. Імунна система складається з близько 1012 лімфоцитів,1020білків – імуноглобулінів.Які взалежності від чужорідних тіл розчиняють(лізоцим розчиняє їх оболонку),склеюють(внаслідок бактерії і віруси втрачають свою активність),утв осад токсинів,здійснюють фагоцитоз чужорідним тілам.


25.Типи імунітету.Поняття про вакцинацію.Значення профілактичних щеплень.

 

Імунітет- не сприятливість організму до інфекційних захворювань та деяких отруйних речовин.

Розрізняють два види імунітету:

Вроджений

(людина не може захворіти на деякі хвороби тварин,і навпаки;і коли мати під час вагітності пренесла хворобу у дитини автоматично виробляється імунітет до неї)

Природний

Набутий

(коли людина перехворіла на кір,віспу вітрянку,в її організмі уже виробилися антитіла і наступний раз людина уже не може захворіти)

 

Активний (у людський організм вводиться вакцина,що містить ослаблені антигени,і у відповідь на їх проникнення виробляються антитіла.І в подальшому коли такі антигени проникатимуть в організм,антитіла одразу перешкоджатимуть їх розмноженню)

 

Штучний

 

Пасивний (коли організм не здатен виробити антитіла на дану інфекційну хворобу в організм уводиться сироватка (з готовими антитілами).

 

Вакцини (лат. vacca — корова) — препарати, що складаються з ослаблених, вбитих збудників хвороб чи продуктів їхньої життєдіяльності

Творцем наукової теорії запобігання інфекційним захворюванням за допомогою виготовлених в лабораторії вакцин був засновник медичної мікробіології Луї Пастер. Вперше вакцинацію було здійснено в 1796 році англійським лікарем Едвордом Дженнером, який штучно прищепив дитині коров'ячу віспу, в результаті чого ця дитина набула імунітету до натуральної віспи.

Вакцинація - введення антигенного матеріалу з метою викликати імунітет до хвороби, який запобіжить зараження або послабить його наслідки.

Значення:запобігти захворюванню.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 624 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)