АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Е. Немає правильної відповіді

Прочитайте:
  1. E. вірними є відповіді А, С
  2. E. усі перераховані відповіді вірні
  3. Y. Всі відповіді вірні
  4. Визначити ознаки правильної постави. Як впливає постава на діяльність організму.
  5. Викликані відповіді
  6. Відповіді на ситуаційні задачі
  7. Відповіді на ситуаційні задачі
  8. ВІДПОВІДІ на тести по ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ
  9. Відповіді на тестові завдання
  10. Всі відповіді вірні

 

7. При ізольованому стенозі легеневої артерії в I-ом міжребер’ї зліва від грудини вислуховується:

А. Клацання відкриття клапана і грубий шум систоли вигнання

В. Грубий шум діастоли

С. Клацання закриття клапана

D. Систоло-діастолічний шум

Е. Немає правильної відповіді

 

8.Яка з вказаних ознак не характерна для аортального стенозу:

А. Порок часто виявляється клінічно

В. Потовщення стулок аортального клапана

С. Гіпертрофія шлуночків

D. Грубий шум систоли вигнання

Е. Систолічне клацання вигнання

 

9. Однією з перших ознак застою у великому крузі кровообігу є:

А. Збільшення печінки

В. Кашель, задишка

С. Збільшення селезінки

D. Асцит

Е. Гепатоспленомегалія

 

10. Відзначте препарати, що не застосовуються при лікуванні хронічною сердечній недостатності:

А. Імуностімулятори

В. Серцеві глікозиди

С. Диуретики

D. Периферичні вазоділятатори

Е. Препарати, які нормалізують змінні процеси в міокарді

 

Б.Ситуаційні задачі для самоконтролю:

 

1. При госпіталізації хворих в спеціалізовані відділення з серцевою патологією для встановлення точного анатомічного діагнозу, стану гемодинаміки, газового складу, ступені порушення скоротливої функції міокарда застосовують неінвазивні (електрокардіографія, фонокардіографія, ехокардіографія, рентгенографія) і інвазивні (зондування, ангіокардіографія, кімокардіографія, селективна коронарографія) методи дослідження. У чому суть цих методів?

 

2. Для забезпечення операцій на серці і крупних судинах застосовується апарат штучного кровообігу (АШК), при цьому використовується кардіоплегія. У чому полягає суть цих методик?

 

3. Хворий 43 років часто страждав ревмоатаками і в даний час скарги на задишку, серцебиття, напади сердечної астми, кашель сухої або кровохаркання, слабкість, підвищену стомлюваність при фізичному навантаженні. Об'єктивно: блідість шкірних покривів з ціанозом губ. При пальпації ділянки серця тремтіння в області верхівки – «котяче муркотання», при аускультації що ляскає I тон, мелодія «ритму перепела». Хворим необхідне повноцінне сучасне обстеження? Яке?

 

4. Хворий 40 років госпіталізований у відділення придбаних пороків серця з підозрінням на мітральний стеноз. У відділенні хворим повністю обстежений. ЕКГ – відхилення електричної осі серця управо, ознаки гіпертрофії лівого передсердя і правого шлуночку. На ФКГ – фіксується шум пресистоличний над верхівкою, гучний I тон, акцент II тону над легеневою артерією, мітральне клацання. При зондуванні і внутрішньосерцевому контрастному дослідженні обчислили площу мітрального клапана 2-2,5 см2 тобто I – стадія «безсимптомна». Які ще є мірі звуження, від яких залежить необхідність хірургічного лікування?

 

5. Хворий 36 років поступив у відділення придбаних пороків серця із скаргами на задишку, серцебиття, рідкий кашель з прожилками крові, причому ці скарги з'являються при підвищеному фізичному навантаженні. Хворий повністю обстежений. Встановлено II стадію «статичної недостатності», площу клапана 1,5-2 см2; відсутні фіброзні зміни стулок і кальциноз. Ревмопроцес купейний 6-7 місяців тому. Що ви порекомендуєте хворий? Який вигляд операції?

 

6. Хворий 32 років, госпіталізований у відділення придбаних пороків із скаргами на виражену задишку, серцебиття у спокої, які наростають при звичайній активності. У останній місяць приєдналися ускладнення: миготлива аритмія, фіброз легені, можливі пристінні тромби в передсерді. Медикаментозне лікування, що проводиться, дає тимчасове полегшення. Найбільш сприятливі терміни для операції пропущені, проте вона є необхідною. Як клінічна стадія стенозу? Який об'єм оперативного лікування із застосуванням АШК?

 

7. Хворий 41 року багато років страждаюча ревматизмом госпіталізована з II-III клінічною стадією мітральної недостатності і стенозу, тобто комбінованим пороком. У відділенні для підтвердження діагнозу вироблена ліва вентрикулографія по Сельдінгеру. При заповненні порожнини лівого шлуночку контрастною речовиною видно його ретроградний вступ в ліве передсердя через мітральний клапан стулки якого не змикаються повністю. Які порушення гемодинаміки? Як лікуватимете хворого?

 

8. Хворий 30 років поступив із скаргами на підвищену стомлюваність, біль в області серця за типом стенокардії напруги або навіть спокою. Незрідка непокоїть головний біль, запаморочення. У минулому перенесла атаки ревмокардиту. При огляді і пальпації наголошується посилений верхівковий поштовх. При аускультації над підставою серця вислуховується грубий шум систоли, який проводиться в яремну вену і на судини шиї. На ЕКГ – відхилення електричної осі серця вліво і гіпертрофія лівого шлуночку і передсердя. Обстежена ФКГ, рентгенологічний, УЗІ, вироблена катетеризація лівих відділів серця. Ліва вентрикулографія дозволила встановити стеноз гирла аорти. Який механізм порушення гемодинаміки? Який характер оперативного лікування?

 

9. Ви, як асистент берете участь при операції мітрального стенозу. Операція виконується в умовах інтубаційного наркозу лівобічним доступом в IV-міжребір’ї. Єство «закритої» мітральної комісуротомії? Що робити якщо зрощені комісури стулок міцно зрослися і не піддаються розділенню пальцем?

 

10. При операціях з приводу придбаних пороків серця, найчастіше ревматичній етіології застосовуються апарати штучного кровообігу з кардіоплегією. Які ускладнення можуть розвинутися під час операції, в ранньому післяопераційному періоді до виписки хворих із спеціалізованого відділення і у віддалені терміни тобто через декілька місяців і навіть років?

 

Література

Основна:

1. Внутренние болезни. Сердечно-сосудистая система / Г.Е. Ройтберг, А.В. Струтынский. – Москва: Медицина, 2000.

Додаткова:

1. Бураковский В. И. Сердечно-сосудистая хирургия / В. И. Бураковский, Л. А. Боккерин. ‑ Москва, 1989. ‑ 751с.

5. Амосов Н. М. Терапевтические аспекты кардиохирургии / Н. М. Амосов. - К.: 3доров’я, 1983.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 377 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)