АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Захворювання та ушкодження сечостатевих органів

Прочитайте:
  1. E. Лікування специфічної інфекції жіночих статевих органів
  2. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  3. VІ. Інфекційні захворювання серця
  4. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  6. АФО органів дихання.
  7. АФО органів травлення
  8. Будова зовнішніх чоловічих статевих органів. Їх функції.
  9. БУДОВА ОРГАНІВ ВИДІЛЕННЯ
  10. Будова органів дихання, їх функції та вікові

План

1.Обстеження хворих із захворюваннями сечостатевих органів.

2.Природжені вади розвитку сечостатевих органів.

3.Ушкодження сечостатевих органів.

4.Гнійно-запальні захворювання нирок і сечового міхура.

5.Сечокам'яна хвороба.

6.Захворювання передміхурової залози.

7.Пухлини нирок, сечового міхура і передміхурової залози.

8. Захворювання яєчок і статевого члена. 9.Догляд за урологічними хворими.

Хворі з ушкодженнями і захворюваннями сечостатевих орга­нів скаржаться на біль у поперековій ділянці, який може бути гострим, колікоподібним, тупим, постійним. Він може віддавати в промежину, пахвинну ділянку, зовнішні статеві органи. У хво­рих виникають розлади сечовипускання (дизурія), які проявля­ються частим сечовипусканням (полакіурія) або його затрим­кою. Змінюються колір і прозорість сечі (помутніння, гематурія та ін.).

Хворі іноді відчувають неприємні відчуття (важкість, стис­нення) у поперековій ділянці. Розвивається набряк повік, зни­жується гострота зору.

Під час огляду і пальпації поперекової ділянки, живота і зовнішніх статевих органів виявляють припухлість (щільну чи м'яку), набряк і почервоніння шкіри. При болю в нирках хворі згинають тулуб у бік ураження. У нормі, як правило, нирки не пальпуються. Вони пальпуються лише при збільшенні органа в 1,5—2 рази, а також при нефроптозі чи патологічній рухливості.

Постукування роблять з метою визначення болючості в прое­кції нирок (симптом Пастернацького).

Сечовий міхур пальпується тільки тоді, коли він заповнений сечею.

Цистоскопія — огляд слизової оболонки сечового міхура та устя сечоводів через металеву трубку, яка має оптичну систему і джерело світла.

Хромоцистоскопія дає можливість дослідити функції нирок (внутрішньовенно вводять 4 мл 0,4 % розчину індигокарміну, а в сечовий міхур — цистоскоп).

Ретроградна пієлографія дозволяє отримати рентгенограму ниркової миски і сечоводу. За допомогою маніпуляційного цис­тоскопа проводять катетеризацію одного або двох сечоводів тон­кими катетерами, через які вводять водорозчинні контрастні пре­парати (уротраст, кардіотраст).

На оглядовому знімку можна виявити камені, контури збіль­шених нирок.

Внутрішньовенна урографія, окрім контрастування ниркової миски і сечоводу, дозволяє визначити функціональну здатність

кожної нирки виділяти сергозин. Знімки роблять через 10, 20 і ЗО хв після внутрішньовенного введення 40 % розчину сергозину

За підозри на пухлину сечового міхура або розрив його стін­ки проводять цистографію.

Інформацію про стан ниркової паренхіми, ниркових мисок сечового міхура і передміхурової залози отримують під час УЗД.

За допомогою радіоізотопів проводять сканування нирок.

Аортографію і венокавографію виконують за підозри на пух­лину нирки або надниркових залоз.

Для діагностики захворювань сечовидільної системи прово­дять загальний аналіз сечі, проби Каковського —Аддіса і Нечипоренка. Для визначення функціонального стану нирок викори­стовують пробу Зимницького.

Природжені вади розвитку сечостатевих органів. Екстрофія сечового міхура — недорозвинення передньої стінки сечового міхура та передньої стінки черевної порожнини над ним з розділенням кісток лобкового симфізу і випаданням через де­фект черевної стінки слизової оболонки сечового міхура.

У дітей з такою вадою розвитку через порушення з'єднання лобкових кісток спостерігається качина хода. Ця вада часто ком­бінується з іншими дефектами, зокрема, з неопущенням яєчок.

Лікування хірургічне (складна пластична операція).

До вад розвитку сечівника відносять епіспадію (отвір сечів­ника розміщений на передній поверхні статевого члена) та гіпо­спадію (отвір сечівника розміщений на задній поверхні статево­го члена).

Операцію виконують у віці 3 — 6 років.

Фімоз — звуження отвору крайньої плоті статевого члена. Під нею (між нею і головкою) накопичується сеча та смегма, що призводить до запалення як плоті, так і головки статевого члена, тобто виникає баланопостит. У дорослих ця вада може порушу­вати статеву функцію. Насильне зміщення крайньої плоті над го­ловкою може спричинити защемлення головки, тобто парафімоз.

Лікування хірургічне (видалення дистальної частини край­ньої плоті, де її отвір широкий).

Крипторхізм — неопущення яєчка в мошонку.

Вада може бути одно- та двобічною. Якщо яєчка затримують­ся в черевній порожнині, тобто їх немає в пахвинному каналі, вада називається анорхізмом (за відсутності одного яєчка -

монорхізмом). Неопущене яєчко може розміщуватися на різних рівнях у пахвинному каналі або за його зовнішнім кільцем, але воно фіксується над апоневрозом зовнішнього косого м'яза спай­ками. Яєчко, як правило, гіпоплазоване. У разі внутрішньочерев­ного його розташування потрібна оперативна ревізія черевної по­рожнини. Лікування вади оперативне.

Якщо яєчко гіпоплазоване значною мірою, його видаляють, оскільки воно може перероджуватися на злоякісну пухлину.

При пахвинному крипторхізмі яєчко опускають оперативним шляхом у мошонку. Операцію треба виконувати у віці 3—4 ро­ки, оскільки пізніше в яєчку спостерігаються необоротні дистро­фічні зміни.

Варикоцеле — розширення вен сім'яного канатика. Хворі скаржаться на незначний біль у яєчку і пахвинній ділянці, який посилюється під час фізичного навантаження. Під час огляду ви­являють асиметрію мошонки. Пальпаторно визначаються небо- лючі, рухливі, гроноподібні вени сім'яного канатика.

Лікування оперативне.

Ушкодження сечостатевих органів виникають при травмі, падінні з висоти, вогнепальних і ножових пораненнях.

При травмі нирок хворі скаржаться на біль у животі і по­переку. Під час обстеження хворого виявляють припухлість у поперековій ділянці.

За підозри на травму нирок фельдшер повинен госпіталізува­ти хворого, поклавши холод на поперек. Під час транспортуван­ня потрібно вводити кровозамінники.

Діагноз підтверджується під час УЗД, екскреторної урографії і комп'ютерної томографії.

Лікування консервативне. При масивній кровотечі показано оперативне втручання.

Ушкодження сечового міхура часто комбінується з переломами тазових кісток. Розрив сечового міхура може бути внутрішньо- і позаочеревинним. Хворі скаржаться на біль у жи­воті, дизурію, кровотечу із сечівника.

Внутрішньоочеревинні розриви супроводжуються розвитком перитоніту. При позаочеревинних ушкодженнях виникають се­чові запливи і гнійно-септичні ускладнення.

Під час пальпації живота виявляють напруження черевних м'язів.

Діагноз підтверджується під час ретроградної цистографії.

Лікування оперативне.

При ушкодженні сечівника хворі скаржаться на утруд­нене сечовипускання, виділення крові із сечівника. У нижніх від­ділах живота виявляють набряк і гематому. Сечовий міхур пере­повнений, виступає над лобком.

Діагноз підтверджується під час ретроградної уретрографії.

Лікування оперативне.

Гострий пієлонефрит — запалення ниркової миски, чашечок і паренхіми нирки.

Інфікування ниркової паренхіми відбувається гематогенним або висхідним урогенним шляхом.

Гострий пієлонефрит розпочинається з ознобу, підвищення температури тіла до 39 — 40 °С. З'являються пітливість, біль у м'язах і суглобах, головний біль. Можливі здуття живота і блю­вання. Біль у поперековій ділянці іррадіює вниз за ходом сечо­воду. Симптом Пастернацького позитивний. У сечі виявляють піурію і бактеріурію.

Хворих потрібно госпіталізувати.

При лікуванні антибіотиками позитивний ефект спостеріга­ється через 2 — 5 днів.

Піонефроз — гнійне запалення нирки з розплавленням її па­ренхіми. Хворі скаржаться на тупий постійний біль у попереко­вій ділянці. Іноді буває часте болюче сечовипускання. Спостері­гається підвищення температури тіла до 37 — 37,5 °С, Розвива­ється хронічна інтоксикація організму.

Лікування оперативне (нефректомія).

Гідронефроз — розширення ниркових порожнин сечею за наявності атрофії ниркової паренхіми. Перепона відтоку сечі мо­же бути в нирковій чашечці чи мисці, сечоводі, сечовому міхурі або сечівнику.

Розрізняють природжений і набутий гідронефроз. Природже­ний гідронефроз розвивається внаслідок аномалій розвитку се­чових органів (звуження сечоводу, сечівника), стиснення білямискового відділу сечоводу аномальною судиною.

Набутий гідронефроз спостерігається при опущенні нирки, наявності каменя в нирковій мисці, а також при аденомі перед­міхурової залози.

Хворі скаржаться на тупий біль чи відчуття важкості в попе­рековій ділянці і животі. Іноді бувають напади ниркової коліки.

Під час пальпації в підребер'ї визначають утворення круглої форми, що має еластичну консистенцію.

Діагноз підтверджується під час хромоцистоскопії, піелографії, УЗД і комп'ютерної томографії.

Лікування оперативне (нефректомія або пластична операція).

Паранефрит — гостре гнійне запалення навколониркової кліт­ковини. Первинний паранефрит виникає внаслідок гематогенно­го поширення інфекції з віддалених гнійних вогнищ, а вторин­ний — унаслідок поширення гнійного процесу на навколонирко- ву клітковину при абсцесах або карбункулі нирки.

У клінічному перебігу захворювання виділяють серозну ста­дію і стадію гнійної інфільтрації з абсцедуванням. У хворого спостерігаються симптоми урологічного сепсису, біль у попере­ковій ділянці при розміщенні запального вогнища на задній по­верхні нирки, у грудній клітці і плечі — при верхньому паране­фриті, у підребер'ї і поперековій ділянці — при нижньому пара­нефриті.

Хворих на носилках госпіталізують в урологічне відділення. Діагноз уточнюють під час радіологічного дослідження, екскре­торної урографії, УЗД і комп'ютерної томографії.

Лікування включає антибіотикотерапію і дренування паранефрального простору.

Цистит — запалення слизової оболонки сечового міхура, що спричинюється різними мікроорганізмами (кишкова паличка, стафілококи, стрептококи, гонококи та ін.), найчастіше — полі­морфною мікрофлорою. Мікроорганізми проникають у сечовий міхур з нирок гематогенним чи лімфогенним шляхом. Розвитко­ві циститу сприяють застій сечі, наявність каменів і сторонніх предметів.

Розрізняють гострий і хронічний цистит. У разі важкого пе­ребігу гострого циститу утворюються виразки. При хронічно­му циститі запальний процес часто локалізується в ділянці ший­ки сечового міхура. Слизова оболонка розпушена, утворюються грануляції і поверхневі виразки. Іноді виникають дрібні кісти (кістозний цистит).

Гострий цистит проявляється частим болючим сечовипускан­ням (незначними порціями), виділенням гнійної сечі, іноді гема-

турією. Наприкінці сечовипускання біль посилюється. При ший­ковому циститі біль віддає в промежину і відхідник. Якщо сеча затримується, підвищується температура тіла.

У сечі виявляють білок, еритроцити і лейкоцити. При гостро­му циститі інструментальні дослідження і катетеризацію сечово­го міхура не проводять.

Хворим на гострий цистит призначають сечогінні засоби: му­чницю, польовий хвощ, сечогінний чай. Грілки на ділянку сечо­вого міхура і гарячі ванни полегшують стан хворого. Застосову­ють нітрофуранові (фурадонін — по 0,1 г 3 рази на день) і суль­фаніламідні препарати (етазол — по 0,5г 4рази на день), 5-НОК (по 0,1 г 4 рази на день), антибіотики (левоміцетин — по 0,5 г 4 рази на день, олететрин — по 0,25 г 4 рази на день). Бактрим (бісептол) призначають по 1 г 2 рази на день протягом 7 —10 днів.

Хворим на хронічний цистит, окрім антибактеріальної терапії, призначають інстиляції в сечовий міхур 20 — 40 мл 0,25 — 0,5 % розчину нітрату срібла або 20—40 мл 1 —3 % розчину коларголу. Для окислення сечі в сечовий міхур уводять 20—40 мл 0,001 % розчину хлористоводневої кислоти.

Добрий ефект дає діатермія, електрофорез антибактеріальних препаратів.

Сечокам'яна хвороба, або нефролітіаз, характеризується утво­ренням у нирках конкрементів, які формуються зі складових час­тин сечі.

Захворювання зумовлено порушенням сольового і мінераль­ного обміну, інфекційними процесами.

Розрізняють кальцієво-фосфатні, кальцієво-оксалатні, урат­ні, цистинові і трипельфосфатні конкременти.

У гострій фазі захворювання з'являється біль. Його локалі­зація залежить від розміщення конкрементів. Він може бути у верхній половині спини, поперековій або здухвинній ділянці.

Якщо камінь розміщений у нирковій мисці, виникає біль у прямій кишці, животі. Він супроводжується нудотою і блюван­ням. Якщо камінь розміщений в середньому відділі сечоводу, розвивається типова коліка. Біль іррадіює на внутрішню поверх­ню стегна, соромітні губи, яєчка або статевий член.

Камені малих розмірів можуть виходити, не спричинюючи па­тологічних змін в організмі. Просування каменів більших розмі­-

рів по сечовидільній системі супроводжується гематурією, частим сечовипусканням і дизурією. Пацієнт неспокійний, намагається знайти положення, яке полегшує біль. Визначається позитивний симптом Пастернацького.

У сечі виявляють гематурію. За наявності кристалів сечової кислоти і цистину реакція сечі кисла, а за наявності кристалів фосфату кальцію і трипельфосфату — лужна.

Діагноз підтверджується під час рентгенологічного дослід­ження (урографія). Розміщення конкременту в сечових шляхах дозволяє встановити екскреторна урографія. Під час УЗД мож­на виявити гідронефроз або акустичну тінь від каменя.

Медикаментозну терапію призначають залежно від характеру метаболічних порушень.

Нині камені видаляють переважно ендоурологічним або ендо­скопічним методами. Проводять екстракорпоральну дистанційну літотрипсію (дробіння каменів).

При нирковій коліці призначають постільний режим, теплі грілки і гарячі ванни. Уводять наркотичні анальгетики, спазмо­літики, транквілізатори, атропіну сульфат.

Гострий простатит — запалення передміхурової залози. Його спричинюють різні збудники: кишкова паличка, стафілокок, три­хомонада, гонокок тощо.

Розрізняють 3 основні форми простатиту: катаральну, фолі­кулярну і паренхіматозну.

Клінічна картина гострого простатиту включає загальні (гек- тична температура тіла, озноб, сильне потіння) і місцеві симпто­ми (гострий біль у промежині, який стає пульсівним при абсце- дуванні, часте сечовипускання, гнійні виділення із сечівника). У разі поширення запального процесу на клітковину інтоксикація посилюється, біль стає нестерпним.

Під час пальпації через пряму кишку визначається збільшена і болюча передміхурова залоза, яка виступає в пряму кишку. При абсцедуванні спостерігається флуктуація.

Через 5 — 6 днів інтенсивність запального процесу зменшуєть­ся, суб'єктивні відчуття минають, а захворювання набуває хро­нічного перебігу. Хворих турбує свербіж у сечівнику і відхідни­ку, тупий біль у крижах, поперековій ділянці та яєчках.

Лікування консервативне (антибіотики, простатилен, теплові процедури, сидячі ванни, грілки на промежину, гарячі клізми).

Аденома передміхурової залози. Ця доброякісна пухлина виявляється в 50 % чоловіків віком 50 років і у 80 — 90 % чолові­ків віком понад 80 років.

Аденома передміхурової залози є наслідком гормонального дисбалансу статевих гормонів, зумовленого віковими змінами в чоловічому організмі. Аденома зменшує просвіт і збільшує дов­жину передміхурової частини сечівника, зменшує еластичність його стінок. Це призводить до порушення відтоку сечі із сечово­го міхура.

У країнах СНД застосовується класифікація, згідно з якою в перебігу захворювання виділяють 3 стадії. У 1-й стадії сечовий міхур здатний повністю спорожнюватися за рахунок гіпертрофії детрузора. Друга стадія характеризується наявністю залишкової сечі після сечовипускання. У 3-й стадії сеча, переповнюючи се­човий міхур, постійно виділяється краплинами.

Під час пальцевого дослідження через пряму кишку виявляють збільшену і щільну передміхурову залозу. Поверхня її гладенька.

Хворим із порушеннями сечовипускання проводять аналіз се­чі для виключення інфекції і гематурії. Діагноз встановлюють у разі виявлення простатоспецифічного антигену, після досліджен­ня уродинаміки. Проводять УЗД.

Абсолютними показаннями до хірургічного лікування є пору­шення функції нирок, гідронефроз, гостра затримка сечі.

Медикаментозне лікування включає антиандрогенну терапію (фінастерид), застосування а-блокаторів (теразозин, доксазозин, тамсулазин). Призначають фітотерапевтичні засоби (спеман, ор- тирон, гентос, простагуд та ін.).

Максимально радикальною операцією при аденомі передмі­хурової залози є аденомектомія. Проводять також трансуретральну резекцію передміхурової залози, трансуретральну інцизію передміхурової залози, трансуретральну електровапоризацію (ви­парювання) залози спеціальним електродом Vapor + rode, транс­уретральну балонну дилатацію передміхурової залози, лазерні технології, термотерапію, трансуретральну голкову абляцію пе­редміхурової залози (використовується радіочастотна енергія, котра вивільнюється іитерстиціальними датчиками).

Рак передміхурової залози. Майже всі раки передміхурові залози — аденокарциноми. У хворих спостерігаються дизурія- затримка або нетримання сечі, гематурія, полакіурія. Пальпато-

рно визначається вогнищеве ущільнення передміхурової залози з нерівною поверхнею.

Пухлина метастазує в кістки, лімфатичні вузли, легені, пе­чінку.

Точний діагноз допомагає встановити пункційна біопсія пе­редміхурової залози.

Лікування оперативне (простатектомія), дистанційна гамма- терапія або внутрішньотканинне опромінення.

Пухлини нирки можуть бути доброякісними і злоякісними.

Доброякісні пухлини поділяють на аденоми, гамартоми, ге­мангіоми.

Аденоми — дрібні пухлини, які виявляють випадково.

Гамартоми і гематоми проявляються гематурією.

Лікування хірургічне (часткова резекція нирки або нефрек­томія).

Рак нирки в більшості випадків — аденокарцинома. Трива­лий час пухлина нічим себе не проявляє.

Класична тріада симптомів — це пухлина, яка пальпується, макрогематурія, біль у поперековій ділянці або животі. Може під­вищуватися температура тіла. Маса тіла зменшується, з'являють­ся нічна пітливість і анемія.

Діагноз підтверджують результати аналізу сечі (гематурія), цитологічного дослідження сечі, екскреторної урографії, ретро­градної уретропієлографії, УЗД, комп'ютерної томографії, урет­роскопії.

Лікування оперативне (радикальна нефректомія).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1394 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)