АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомічна класифікація

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова ВНС.
  2. Анатомічна будова кореня.
  3. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  4. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  5. Анатомічна будова листка.
  6. Анатомічна будова мозочка.
  7. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.
  8. Анатомічна будова стебла трав’янистих одно та дводольних рослин.
  9. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  10. Анатомічна будова та функції базальних гангліїв.

1. Пароніхія.

2. Піднігтьовий панарицій.

3. Шкірний панарицій та його ускладнена форма – запонкоподібний.

4. Підшкірний панарицій.

5. Сухожильний панарицій.

6. Кістковий панарицій.

7. Суглобовий панарицій.

8. Пандакталіт.

9. Флегмони кисті: мозковий абсцес та його ускладнення – флегмона серозного простору кисті. Поверхнева і глибока флегмони кисті. Звернути увагу студентів на те, що обидві ці форми розміщуються під долонним апоневрозом. Флегмони узвиття першого та п’ятого пальців.

Етіологія і патогенез. Збудником захворювання частіше бувають стафілококи (70 — 80 %), нерідко змішана мікрофлора. Воно, як правило, починається з пошкодження шкіри (мікротравми). Особливо небезпечні колоті рани від металевих предметів, кісток риби, голки, колючки, сторонніх тіл тощо. Анатомо-фізіологічні особливості будови тканин пальців сприяють виникненню запального процесу. Шкіра на долонній поверхні пальців має виражений роговий шар, крім того, вона фіксована багатьма фіброзними волокнами. Це не дає змоги запальному процесу прориватися назовні, внаслідок чого він поширюється на кістки, суглоби, сухожилля. Підшкірна жирова клітковина міститься в замкнутих просторах під певним тиском. Якщо виникає запальний процес, тиск тут значно підвищується, чим і пояснюється пульсивний біль (перша безсонна ніч), що є одним із симптомів необхідного оперативного лікування.

Сухожильні піхви II, III, IV пальців ізольовані і закінчуються сліпо на рівні долонної складки. Сухожильна піхва V пальця закінчується ліктьовою боковою зв’язкою, яка в 70 — 75 % осіб сполучена з променевою боковою зв’язкою, чим закінчується сухожильна піхва І пальця. Таким чином, запальний процес із сухожильної піхви І пальця може переходити на простір Пирогова —Парона і на сухожильну піхву V пальця. М’язові сухожилля, що змикають пальці, зосереджені в сухожильних піхвах, міцних сполучнотканинних мішках. Запальний процес, який виникає на обмеженій ділянці замкнутої порожнини сухожильної піхви, стискує судини, які живлять сухожилля, настає їх омертвіння, що зумовлює цілковиту втрату функції пальця навіть у разі порівняно швидкого оперативного втручання.

Нігтьова фаланга пальця складається з твердої губчастої речовини, не має кістково-мозкового каналу та окремої живильної артерії. Вона постачається кров’ю за рахунок артеріальних відгалужень, що проникають з окістя. Цим зумовлено дуже часте виникнення остеомієліту на нігтьових фалангах пальців. Шкіра біля суглоба зрощена з його капсулою і утворює стінку суглобової щілини. Це сприяє швидкому проникненню інфекції в суглоб навіть у разі неглибоких, непомітних пошкоджень шкіри (садна, подряпина, потертість тощо; мал. 150).

На долонній і тильній поверхнях кисті є міцне сполучнотканинне утворення — апоневроз, який відокремлює підшкірну жирову клітковину від м’язів, кісток, судин та нервів, які розташовані глибше. Тому гнояки, розміщені глибше від апоневрозу (глибокі флегмони кисті), не можуть самі проривати, їх важко виявити навіть лікареві. Пальці кисті мають добре кровопостачання. Кожний палець має по 4 артерії, що розміщені в підшкірній жировій клітковині. Дві з них лежать ближче до долонної, а 2 інші — до тильної поверхні пальців. Іннервацію пальців здійснюють гілки серединного, ліктьового нервів на долонній поверхні і променевого та ліктьового — на тильній.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 514 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)