АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тестовий контроль

Прочитайте:
  1. E. Контроль за единообразным применением законодательства РК.
  2. II. Порядок работы лечебно-контрольной комиссии (ЛКК)
  3. IX. Контроль и руководство работой по профилактике травматизма у детей
  4. V1:3 контрольная точка ( 3 курс 6 семестр)
  5. V1:3 курс 6 семестр 1 контрольная точка
  6. Биохимический контроль
  7. Виды мышечных волокон. Иннервация скелетной мышцы. Нейромоторная ( двигательная) единица. Нейротрофический контроль свойств скелетной мышцы.
  8. Влияние защитных костюмов на организм. Медицинский контроль за тренировкой и работой в изолирующей одежде
  9. Влияние средств индивидуальной защиты органов дыхания фильтрующего типа на организм. Медицинский контроль за противогазовой тренировкой
  10. Вмешательство. Контрольные группы.

Тема:"Хірургічна патологія плеври та легень"

1. Чоловiк 48-ми рокiв скаржиться на болi в лiвiй половинi грудної клiтки, ка- шель, помiрну задишку, якi з’явились пiсля травми. Об’єктивно: злiва в 6-8 мiжребер’ї болюча припухлiсть, ребра не ушкодженi. ЧСС - 85/хв. В легенях злiва вiд нижнього кута лопатки леге- невий звук вкорочений, ослаблене ди- хання. Рентгенограма легень: гомоген- не затемнення вiд кута лопатки. При пункцiї отримана геморагiчна рiдина. Рентгенографiя пiсля пункцiї - гомоген- на, без чiтких контурiв, iнфiльтрацiя лi- вого кореня. Який найбiльшiмовiрний дiагноз?

А.* Травматичний плеврит

Б. Пухлина лiвої легенi

В. Лiвобiчна посттравматична пневмо- нiя

Г. Емболiя легеневої артерiї

Д. Iнфiльтративний туберкульоз, тубер- кульозний плеврит

2. У хворого 38-ми рокiв раптово з’я-вився бiль у лiвiй половинi грудної клi-тки, ядуха. Об’єктивно: стан середньоїважкостi, Ps- 100/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст.,дихання злiва не вислуховується. Прирентгенографiї грудної клiтки - колапслiвої легенi до 1/2. Яке лiкування потрi-бно призначити хворому?

А. Покiй, розсмоктуюча терапiя

Б. Плевральнi пункцiї

В. Оперативне лiкування

Г.* Пасивне дренування плевральноїпорожнини

Д. Активне дренування плевральної порожнини

3. Чоловiк 40-ка рокiв доставленийшвидкою допомогою пiсля дорожньо-транспортної пригоди зi скаргами на виражену задишку, бiль в правiй по-ловинi грудної клiтки та груднини, ка-шель з невеликою кiлькiстю яскравої пiнистої кровi. Об’єктивно: стан хво-рого вкрай важкий, цiаноз обличчя, виражена пiдшкiрна емфiзема грудної стiнки, шиї та обличчя, пульс ритмi-чний, 110/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. При ау-скультацiї легень - справа дихання рiз-ко ослаблене на всьому протязi, злiва задовiльне. Який найбiльшiмовiрний дiагноз?

А. Травматичний пульмонiт

Б. Правобiчний пневмоторакс

В. *Розрив правого головного бронха

Г. Правобiчний тотальний гемоторакс

Д. Розрив дiафрагми

4. У постраждалого з ножовим пораненням грудної клітки справа визначається ціаноз, АТ- 70/40 мм рт.ст., Ps- 120/хв., ЧД- 34/хв., відставання правої половини грудної клітки при диханні. Першочерговим заходом надання допомоги буде:

А. Міжреберна блокада

Б. Пункція правої плевральної порожнини

В. Введення інотропних фармакологічних препаратів

Г. Введення препаратів крові

Д. *Негайне переведення хворого на ШВЛ

5. У хворої 53-х років діагностований гострий абсцес легені. З анамнезу виявлено, що 2 тижні тому вона була виписана у задовільному стані із терапевтичного стаціонару, де знаходилась з приводу гострої нижньодольової пневмонії. Назвіть найбільш імовірний шлях виникнення абсцесу легені у хворої:

А. *Емболічний шлях інфікування

Б. Травматичний шлях інфікування

В. Бронхіальна обструкція

Г. Гематогенний шлях інфікування

Д. Лімфогенний шлях інфікування

6. У хворого 38-ми років внаслідок отриманого удару тупим предметом по лівій половині грудної клітки виявлено перелом Х ребра зліва зі зміщенням відламків, пристінковий пневмоторакс. Відзначає болі у лівому підребер'ї. Об'єктивно: блідий, АТ- 80/40 мм рт.ст., Ps- 138/хв., слабких наповнення і напруження. На УЗД виявлено рідину в лівій половині живота. Виявлено розрив селезінки. Яку лікувальну тактику слід обрати?

А. Зробити негайно лапаротомію і спирт-новокаїнову блокаду Х ребра

Б. * Зробити лівобічну торакотомію, а потім одразу ж лапаротомію

В. Дренувати ліву плевральну порожнину і зробити лапаротомію

Г. Провести протишокові заходи і після підвищення артеріального тиску зробити лапаротомію

Д. Негайно виконати верхньо-серединну лапаротомію і потім дренувати ліву плевральну порожнину

7. Хворий 36-ти років поступив із скаргами на кашель з виділенням гнійного харкотиння до 150 мл на добу, кровохаркання, періодичне підвищення температури до 37,8oC, знижений апетит, загальну слабкість. Хворіє протягом 10-ти років, загострення захворювання навесні і восени. Об'єктивно: блідість, легкий акроціаноз, потовщення нігтьових фаланг пальців. Аускультативно: вологі хрипи під лівою лопаткою. На Ro-грамах: розширення кореня легені, тяжистість і шпаристість легеневого малюнка зліва. Який найбільш вірогідний метод для уточнення діагнозу?

А. Томографія

Б. Торакоскопія

В. Бронхографія

Г. Бронхоскопія

Д. *Рентгеноскопія

8. Хворий 30-ти рокiв надійшов у приймальне вiддiлення пiсля автомобiльної аварiї зi скаргами на задишку, бiль у лiвому боцi. На оглядовiй рентгенограмi органiв грудної клітки визначається просторе просвiтлення лiвого легеневого поля з вiдсутнiстю легеневого малюнка, змiщення органiв середостiння вправо. Лiва легеня притиснута до лiвого кореня, дiафрагма змiщена на одне мiжребер'я донизу, синуси контуруються чiтко. Який найбільш імовірний діагноз?

А.. Пневмоторакс

Б. * Пневмогемоторакс

В.. Забiй легенi

Г. Гемоторакс

Д. Пошкодження дiафрагми

9. Хворий К. доставлений в хірургічне відділення з місця дорожнью-транспортної пригоди із закритою травмою грудної клітини та переломом ребер зправа. У хворого діагностований напружений правосторонній пневмоторакс. Хворому терміново показано:

А. *Дренування плевральної порожнини

Б. Трахеостомія

В. Штучна вентиляція легень

Г. Інтубація трахеї

Д. Торакотомія

10. У хворого 46-ти рокiв з гострим абсцесом лiвої легенi при кашлi раптово виникли

сильний бiль у груднiй клiтцi та задуха, посилилась тахiкардiя. На контрольнiй Ro-грамi виявлено колабовану лiву легеню, повiтря в лiвiй плевральнiй порожнинi з горизонтальним рiвнем рiдини. Який механiзм виникнення даного ускладнення?

А.* Прорив гнiйника в плевральну порожнину

Б. Розрив булли лiвої легенi

В. Перехiд запалення на вiсцеральну плевру

Г. Ателектаз лiвої легенi

Д, Гостра серцево-легенева недостатнiсть

11. Хвора 52-х рокiв скаржиться на бiль у правiй половинi грудної клiтини, задишку, кашель з великою кiлькiстю пiнистого харкотиння у виглядi "м’ясних помиїв", з неприємним запахом. Об’єктивно: стан тяжкий, цiаноз, ЧДР- 31/хв, при перкусiї вкорочений перкуторний звук над правою легенею, аускультативно - рiзнокалiбернi вологi хрипи. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

А. Абсцес легенi

Б. Емпiєма плеври

В. *Гангрена легенi

Г. Бронхоектатична хвороба

Д. Хронiчна пневмонiя

12. У хворого із встановленим діагнозом "закрита травма грудної клітки злі­ва, малий гемоторакс "під час пункції плевральної порожнини зліва вилучено 100 мл крові. Проба Рувілуа-Грегуара негативна. Яка подальша тактика ліку­вання хворого?

А. Торакотомія зліва

Б. Рентгенографія грудної клітки та динамічне спостереження

В. Антиінфекційна терапія та дихальна гімнастика

Г.. Дренування плевральної порожнини за Бюлау

Д. *Повторні пункції плевральної порожнини та антиінфекційна терапія

13. У чоловіка 25-ти років раптово ви­ник гострий біль у правій половині грудної клітки і задишка. Об'єктивно: трахея відхилена вліво. Усе перерахо­ване може мати місце, КРІМ:

А. Дистанційні сухі хрипи

Б.* Шум тертя плеври зліва

В. Відсутність сухих хрипів

Г. Відсутність вологих хрипів

Д. Підвищене голосове тремтіння з правого боку

14. Хворий 42 років надійшов через З години після травми з вираженою підшкірною емфіземою верхньої половини тулуба, задишкою, тахікардією 120/хв. Рентгенологічне пневмотораксу не виявлено, значне розширення середостіння в обидва боки. Яка невідкладна допомога?

А. Пункція плевральної порожнини

Б. Торакотомія

В. *Дренування плевральної порожнини

Г. Торакоскопія

Д. Дренування плевральної порожнини

15. Чоловік 45 років потрапив у лікар­ню зі скаргами на біль, що виник ра­птово у лівій половині грудної клітки та епігастральній ділянці, задишку, нудоту, одноразову блювоту. Захворів гостро, після підняття великої ваги. Об'єктив­но: дихання поверхневе, ЧД - 38/хв, лі­ва половина грудної клітки відстає при диханні, при перкусії тимпанічний звук, дихання не прослуховується. Ps - 110/хв, слабкого наповнення. AT - 100/60 мм рт.ст., незначне зміщення серця вправо, тони глухі. Яке обстеження доцільно провести в першу чергу?

А. Езофагогастроскопію

Б. *Рентгенографію

В. Бронхоскопію

Г. УЗД черевної порожнини

Д. Електрокардіографію

16. До лікаря звернувся чоловік 49 років зі скаргами на болі в колінних суглобах, сухий кашель. Раніше не хворів. Хронічний курець. При обстеженні: деформації суглобів немає. ШОЕ- 48 мм/год. Проби на ревматизм позитивні. На рентгенограмах – в прикореневій зоні тяжистість, в середній долі правої легені кругле неоднорідне затемнення з променистими контурами. Найбільш вірогідний діагноз.

А. *рак легені з артропатією

Б. Ехінокок легені в комбінації з ревматичним артритом

В. Туберкульоз легені з ураженням суглобів

Г. Абсцесс легені. Ревматоїдний артрит

Д. Вогнищева пневмонія. Ревматоїдний артрит

17. Хворий 54 років. Рентгенограма: правостороній гідропневмоторакс. Колапс легенів І ст. Який метод лікування буде доцільним?

А. Торакоскопія

Б. Бронхоскопія

В. Торакоцентез

Г. *Пункція плевральної порожнини

Д. Внутрішньотрималом введення лікарських речовин

18. Хворий 36 років, близько 3 годин назад отримав проникаюче ножове поранення лівої половини грудної клітини. Доставлений в важкому стані: ейфорія, шкірні покрови бліді. Тони серця глухі, тахікардія 130/хв. АТ- 80/70 мм рт.ст. Пульс на зап'ястку ледь визначається. Рана грудної клітини 2 см., розташована зліва по парастернальній лінії на рівні ІІІ міжреберного проміжку. Дихання над лівою легенею послаблене, в задньо-нижніх відділах вкорочений перкуторний звук. Які лікувальні заходи найбільш доцільні?

А. * Невідкладна торакотомія

Б. Плевральна пункція

В. Пункція перикарду

Г. Переливання крові.

Д. Комплекс реанімаційних заходів

19. Хворий 30 років скаржиться на нездужання, задишку, остуди, підвищення температури до 39оС. Хворіє п'ять днів. Дихання не прослуховується над всією поверхнею правої легені. На рентгенограмі грудної клітки справа рівень рідини, що досягає ІІ ребра. Який діагноз?

А. Гострий абсцес правої легені

Б. Гангрена правої легені

В. Тромбоемболія легеневої артеріі

Г. Гостра тотальна пневмонія справа

Д. * Гостра тотальна емпієма плеври справа

20. Хвора 32 років перенесла видалення нижньої частки лівої легені з приводу бронхоектатичної хвороби. Через декілька днів з`явився біль в лівій половині грудної клітки, задишка, температура тіла до 38°С. При пункції плевральної порожнини отримано гній. Яке найбільш імовірне ускладнення виникло у хворої?

А. Плеврит

Б. *Емпієма плеври

В. Гемоторакс

Г. Пневмоторакс

Д. Пневмонія

 

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 625 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)