АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Профілактика травматизму

Прочитайте:
  1. Акт за якою формою складається при обліку нещасних випадків, під час виробничого травматизму?
  2. Аналіз, прогнозування, профілактика травматизму та професійної захворюваності на виробництві.
  3. Вікові особливості крові і кровообігу. Профілактика хвороб серцево-судинної системи.
  4. Гіпогалактія – причини, види, ступені, профілактика
  5. Гостра анаеробна інфекція. Профілактика газової гангрени і правця
  6. Дослідження та профілактика виробничого травматизму.
  7. Загальна характеристика виробничого травматизму в Україні
  8. Лекція 7. Профілактика хвороб серцево-судинної системи
  9. ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА РАХІТУ
  10. МЕТОДИ АНАЛІЗУ ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ

Заходи попередження травматизму зводяться до усунення безпосередніх або сприяючих причин його виникнення. Тому цих заходів так само багато, як і самих причин. На підприємствах необхідно проводити ретельне розслідування кожного випадку травматизму з виявленням причин, його викликають, і прийняттям відповідних заходів щодо усунення їх. Крім того, потрібно систематично за визначені періоди аналізувати всі випадки травм по їхньому характеру і причин. Такий аналіз дозволяє установити найбільш часті і характерні для даного підприємства причини травматизму і зосередити основні зусилля на їх усунення. Розслідування кожного конкретного випадку проводиться безпосередньо на місці події в той же або на наступний день за участю представників адміністрації цеху або ділянки, здоровпункту і профспілкових органів.

Періодичний аналіз травматизму проводиться профспілковими органами й адміністрацією з залученням працівників здоровпункту або медсанчастини, санепідстанції та робочого активу. Крім того, при будівництві та експлуатації підприємств абсолютно необхідно передбачати всі можливі заходи попередження виникнення причин травматизму. Ці заходи попередження повинні враховувати як загальні причини травм, так і специфіку кожного підприємства.

Зазначимо деякі заходи загального характеру. Максимальна механізація і автоматизація технологічних процесів, спрямованих на ліквідацію ручних операцій або навіть повне усунення робітників від технологічного обладнання, є одним з основних напрямків в попередженні травматизму. Технологічні процеси повинні виключати або, принаймні, скорочувати до мінімуму зустрічні або перехрещувані вантажопотоки, ручне перенесення чи перевантаження виробів, підйом вантажів і т. п. Для складування виробів і напівфабрикатів, а також запасних частин і устаткування слід відводити спеціальні безпечні місця, щоб не захаращувати ними робочих площ, проходів і т. д. Технологічне обладнання та інструменти повинні повністю відповідати своєму призначенню і завжди перебувати в повній справності. Постійний контроль за їх станом є важливим заходом попередження травматизму.

Рухомі і обертові деталі машин і агрегатів, а також місця можливого зіткнення з гарячими поверхнями, їдкими рідинами та іншими речовинами підлягають обов'язковому огорожі. Таке огородження проводиться кожухами, сітками, гратами, щитами і т. д. Необхідно строго стежити заустановкою цих огороджень після ремонту, змащування або заміни обладнання. Усе електрообладнання в цехах обов'язково заземлюється, причому стан заземлення періодично контролюється і в разі виявлення його порушення виправляється. Особливо ретельно треба стежити за хорошою ізоляцією електропроводів, охороняючи її від можливих пошкоджень. Місця відкритих контактів (клеми, рубильники) огороджуються захисними щитками або кожухами. Підйомно-транспортне обладнання (ліфти, мостові та покриття крани), а також апарати, що знаходяться під тиском, підлягають періодичному контролю з боку спеціальної інспекції котлонагляду. При виявленні дефектів експлуатація їх не допускається до повного усунення цих дефектів. Гарне освітлення, підтримання чистоти і порядку на робочому місці і в цеху в цілому також сприяють скороченню травматизму. Забороняється залишати неосвітленими проходи або які-небудь ділянки (навіть неробочі) цеху.

Слід своєчасно видаляти скупчення відходів виробництва (стружку, обрізки, браковані деталі), а також готову продукцію, заготовки і напівфабрикати. Не можна розливати на підлогу рідини, особливо агресивні, маслянисті або липкі (кислоти, луги, масла, смоли, лаки, фарба), а в разі розливу необхідно відразу ж видалити їх з підлоги. Не слід допускати захаращеності робочих місць і проходів. Робітники повинні безперебійно забезпечуватися справними індивідуальними захисними засобами та спецодягом. Необхідно встановити суворий контроль за обов'язковим і правильним користуванням ними.

Для надання першої допомоги у разі травмування обладнуються аптечки з поповнюваним набором медикаментів, перев'язувального матеріалу, а в деяких випадках (при небезпеці переломів) шин та ін. При наявності небезпеки хімічних опіків слід встановити спеціальні гідрати для змиву з поверхні шкіри або з очей їдких речовин. З метою попередження гнійничкових захворювань при, отриманні рани необхідно її змастити дезинфікуючим розчиняємо, найчастіше йодом. З цією ж метою доцільно проводити так звану санацію рук, тобто щоденний огляд рук робітників для виявлення дрібних травм з відповідною медика ментозной обробкою. Таку санацію проводить, як правило, середній медичний персонал здоровпунктів або спеціально підготовлені члени аванпостом.

Все знову прийняті на роботу особи проходять обов'язковий інструктаж з техніки безпеки, спочатку вступний, а потім на робочому місці. Їх необхідно навчити безпечним прийомам роботи і надання першої допомоги при нещасних випадках. Повторні інструктажі з техніки безпеки, поповнення знань у цій області та їх перевірка повинні носити постійний характер протягом усього часу роботи.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 385 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)