АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Позаротова рентгенографія.

ТЕРМОМЕТРІЯ ТА ЕЛЕКТРОТЕРМІЯ

Для отримання точних даних про стан пульпи можна використати електродіагностику. У клініці використовують пристрій від універсальної стоматологічної установки або спеціальний апарат для визначення електрозбудливості зуба (в мікроамперах, за Л.Р.Рубіновим). Доведено,що зуб з живою пульпою реагує на електрострум у межах від 2 до 6 мкА.Реакція пульпи на електрострум понад 6 мкА свідчить про патологічний процес у ній, а понад 50 мкА — про її некроз. Якщо під час обстеження опорних зубів для незнімного протезування електродіагностика виявила зниження порогу збудливості пульпи, тоді для уточнення діагнозу застосовують рентгенографію.

РЕНТГЕНОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Рентгенологічні методи дослідження у стоматологічній практиці використовують дуже широко, оскільки вони є загальнодоступними, простими, відносно недорогими, високоінформативними.

Методи рентгенологічного дослідження поділяють на основні (внутрішньо та позаротова рентгенографія) і додаткові (томографія, комп'ютерна томо- і рентгенографія, телерентгенографія, електрорентгенографія).

Рентгенографія дозволяє визначити характер та важкість процесу в тканинахпародонта, форму резорбції кісткової тканини — горизонтальна, вертикальна,змішана, наявність кісткових кишень тощо. Метод допомагає у виборіортопедичної конструкції зубного протеза та опорних зубів.

Внутрішньоротова контактна рентгенографія.

Проведення даного рентгенологічногодослідження можливе за наявності спеціальних дентальних апаратів5Д-1 і 5Д-2, "Siemens".Отримання рентгенограм зубів і щелепно-лицевої ділянки має свої особливості, пов'язані з анатомічною будовою кісток даної ділянки. Необхідно ураховувати можливість накладання на рентгенограмах кісток одна на одну. Щоб цього не трапилося, необхідно тубус рентгенівської трубки спрямовувати під певним кутом до зубів верхньої та нижньої щелеп, користуючись правилом ізометрії.

Внутрішньоротова рентгенографія у прикусі.

Даний вид рентгенологічногодослідження використовується переважно у дітей, у разі підвищеногоблювотного рефлексу, підчас обстежень великих ділянок коміркового відростката частини. Плівку розмірами 5x6 см або 6x8 см уводять у рот та утримуютьзімкнутими зубами.

Рентгенограми у прикусі використовують для обстеження усіх зубів та усіх відділів верхньої щелепи, фронтальної групи зубів верхньої і нижньої щелеп.

Позаротова рентгенографія.

Метод позаротової, або екстраоральної, рентгенографії використовують рідко, коли отримати внутрішньоротові рентгенограми неможливо — у разі підвищеного блювотного рефлексу, тризму жувальних м'язів.

За допомогою позаротової рентгенографії можно провести дослідження

відділів верхньої та нижньої щелепи, скронево-нижньощелепного суглоба,

кісток лиця, але якість рентгенограм, отриманих позаротовим методом, нижча порівняно із внутрішньоротовим методом.

Томографія — пошарове обстеження, яке дозволяє отримати зображення певного шару ділянки, що вивчається. Використовуються спеціальні апарати — томографи або томографічні приставки. Суть проведення томографії полягає у тому, що під час дослідження хворий знаходиться у нерухомому стані, а рентгенівська трубка і касета з плівкою рухаються у протилежних напрямках. За допомогою томографії можна отримати зображення ділянки, яку вивчають,

на певній глибині.

Метод незамінний під час дослідження патології скронево-щелепного

з'єднання та інших ділянок голови і шиї. Томограми можна отримувати у трьох проекціях: сагітальній, фронтальній та аксіальній. Дослідження проводять пошаровоз "кроком" 0,5-1 см.

Пошарове обстеження з малим кутом коливання (8-10°) називається зонографією, під час такого обстеження певної ділянки зображення отримують більш чітким і контрасним. Томографія застосовується переважно для уточнення діагнозу патологіїверхньої щелепи та скронево-нижньощелепного суглоба.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 512 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)