АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Визначення груп крові

Прочитайте:
  1. A. Зменшення онкотичного тиску плазми крові
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. D. Зниження гідростатичного тиску крові
  5. D. Порушенням співвідношення білкових фракцій крові
  6. II. Дайте визначення поняттям.
  7. А. Достроково в залежності від титру Ат у крові вагітної.
  8. А. Наявності у матері Ат до еритроцитів групи крові плода.
  9. Активна реакція крові
  10. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.

Приналежність крові людини до тієї чи іншої групи залежить від наявності в еритроцитах певних антигенів (аглютиногенів), які позначаються літерами А і В.

Еритроцити І групи не мають вказаних аглютиногенів, їх прийнято позначати як 0(І).

Еритроцити II групи крові містять аглютиноген А, і таку групу крові позначають як А (II).

В осіб з III групою крові в еритроцитах знаходиться аглютиноген В, і таку групу крові позначають як В (III).

Нарешті, в осіб з IV групою крові в еритроцитах є аглютиногени А і В, і групу крові таких людей позначають як AB(IV).

Крім аглютиногенів у сироватці крові завжди містяться антитіла (аглютиніни) до відповідних аглютиногенів.

Так, в осіб з 0(І) групою крові виявляють аглютиніни α і β, в осіб з А(ІІ) групою крові — аглютинін β, з В(ІІІ) групою крові — аглютинін α, з АВ (IV) групою крові аглютиніни відсутні.

Таким чином, у крові людини ніколи не зустрічаються одночасно аглютиноген А з аглютиніном α і аглютиноген В з аглютиніном β, тому аглютинація (від лат. agglutinatia — зклеювання) не відбувається.

Переливання крові є кращим засобом надання допомоги після великих крововтрат.

Перелита кров не лише відшкодовує втрачену, але і збуджує роботу кровотворного апарату.

Переливання крові є дуже ефективним лікувальним заходом при шокових станах, великих опіках, важкій раневій інфекції і ряду інших захворювань.

Переливання крові може вироблятися лише у тому випадку, якщо кров донора і кров реципієнта сумісні, тобто якщо еритроцити переливаної крові не склеюватимуться (аглютинуватись) в сироватці крові реципієнта. Якщо кров несумісна, то еритроцити перелитої крові склеюватимуться один з одним і піддаватимуться подальшим змінам.

Еритроцити I групи не склеюються в сироватках інших груп крові. Тому кров I групи можна переливати реципієнтові будь-якої групи; донори I групи є універсальними.

Сироватка крові I групи склеює еритроцити усіх інших груп, окрім I, тому реципієнтові I групи можна переливати кров тільки від донора I групи.

Сироватка IV групи не склеює еритроцити інших груп крові, тому реципієнтові IV групи можна переливати кров будь-якої групи. Таким чином, люди з IV групою крові є універсальними реципієнтами. Еритроцити IV групи крові склеюються в сироватці усіх груп крові, окрім IV, тому кров IV групи можна переливати реципієнтові тільки IV групи.

Реципієнтові II групи можна переливати кров від донора II групи і кров від універсального донора I групи. Кров донора II групи можна переливати реципієнтові II групи і універсальному реципієнтові IV групи.

Реципієнтові III групи можна переливати кров від донора III групи і від універсального донора I групи. Кров донора III групи можна переливати реципієнтові III групи і універсальному реципієнтові IV групи.

Донорство є головним джерелом крові, її препаратів і компонентів. Осіб, які добровільно здають свою кров для введення хворим, називають донорами. Хворих, яким уводять донорську кров, називають реципієнтами.
Безплатні донори здають кров без грошової компенсації.
Платні донори систематично здають свою кров протягом багатьох років і одержують за це грошову компенсацію.
Донорів, які регулярно здають кров у заклади служби крові, називають активними.
Донорами резерву називають осіб, які хоча б 1 раз здавали кров і згодні в разі потреби здати її знову. Дача крові 1 доза – 400 мл Використовується для прямого переливання і виготовлення препаратів крові. Без збитку для здоров'я рекомендується 3-5 разів на рік з інтервалами не менше 2 тижнів Перед кроводачею краще добре поснідати, а після неї - що-небудь з'їсти і випити чашку міцного солодкого чаю.Кров відновлюється протягом 1 місяця.

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 349 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)