АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Е.О. чому при окисненні білка в організмі вивільняється більше тепла?..

Прочитайте:
  1. C. Наявність в матці двох і більше плодів.
  2. А. Збільшенням об'єму плазми
  3. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  4. Біосинтез білка. Стадії.
  5. В. Збільшення еозинофілів
  6. ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОГО БІЛКА І БІЛКОВИХ ФРАКЦІЙ
  7. Добова екскреція білка з сечею у дітей різних вікових груп
  8. Загальна характеристика механізмів саморегуляції в організмі.
  9. Закономірності збільшення основних антропометричних показників

При окисленні 1 г жиру в організмі виділяється 9,3 Ккал тепла, 1 г вуглеводів - 4,1 ккал, 1 г білка - 4,1 ккал. Та кількість тепла, яке виділяється при окисленні в організмі 1 г речовини, називається теплотою згорання. Частина звільняється енергії використовується для синтетичних процесів - відновлення зношуються і побудови нових клітин і тканин, частина споживається в процесі функціонування органів і тканин: скорочення м'язів, проведення нервових імпульсів, синтезу ферментів і гормонів та ін Велика частина хімічної енергії переходить в тепло, яке йде на підтримку постійної температури тіла.
Основний обмін. Обмін енергії людини, або так званий загальний обмін, складається з основного обміну і робочої надбавки. Якщо людина знаходиться в стані можливого повного м'язового спокою: лежачи з розслабленою мускулатурою, натще (через 14 годин після останнього прийому їжі), при температурі комфорту (18-22 ° С), то витрата енергії складає приблизно 1700 ккал на добу і називається основним обміном. В умовах основного обміну енергія витрачається на підтримку життєдіяльності організму, роботу внутрішніх органів (серце, дихальний апарат та ін), а також на підтримку температури тіла. Основний обмін характеризує інтенсивність процесів окислення, властивих даному організму. Величина його залежить від статі, віку, маси тіла і росту. У жінок основний обмін на 5-10% нижче, ніж у чоловіків того ж маси і росту. У дітей він вище, ніж у дорослих. До старості основний обмін знижується. Основний обмін порушується при захворюванні ендокринних залоз. При гіперфункції щитовидної залози (базедова хвороба) він може підвищуватися до 150%, при цьому людина багато їсть, але нестримно худне; при недостатності гіпофіза основний обмін знижується - настає гіпофізарно ожиріння. На основний обмін впливають також статеві гормони; після видалення статевих залоз (наприклад, у кабанів) посилюється відкладення жиру.
У клініці для визначення основного обміну користуються простим і швидким способом Крога. Так як звільнення енергії відбувається при окисленні киснем білків, жирів і вуглеводів, то кількість утворився тепла пропорційно обсягу поглиненого кисню. У дослідах встановлено, що при споживанні 1 л О 2 в організмі тварин і людини звільняється 4,8 ккал тепла. Ця кількість тепла є теплотворний коефіцієнтом О 2. Якщо визначити обсяг спожитого випробуваним О 2, то, помноживши його на 4,8 (теплотворний коефіцієнт О 2), можна розрахувати витрати енергії за 1 хв, за 1 год і за добу.Білки окисляються в організмі не повністю. Аміногрупи відщеплюються від молекули білка і виводяться з сечею у формі сечовини. Тому при спалюванні білка в калориметричних бомбі виділяється більше енергії, ніж при його окисленні в організмі: при спалюванні білка в калориметричних бомбі виділяється 22,61 кДж/г 5,4 ккал/г), а при окисленні в організмі - 17,17 кДж/г 4,1 ккал/г). Різниця припадає на ту енергію, яка виділяється при спалюванні сечовини.



21. Травл. Відсутність ентерокінази Alpha


Ентеропептидази (від др.-греч. Ἔντερον - кишка і πεπτός - зварений, переварений; синонім ентерокіназа) - протеолітичний фермент з групи ендопептідаз. Пептид - гідролаз. Ентеропептідази являє собою глікопротеїн з молекулярною масою близько 150 000. Молекула ентеропептідази складається не менш ніж на 35% з вуглеводів і побудована з двох поліпептидних ланцюгів – важкої і легкої. Продукується клітинами слизової оболонки кишечника, в основному, у дванадцятипалій кишці, в незначному обсязі в порожній кишці та інших відділах. Функції
Є кишковим травним ферментом. Основна функція - перетворення ферменту підшлункової залози трипсиногена в трипсин за рахунок розщеплення зв'язку між лізином і аргініном. В результаті від молекули трипсиногена віддаляється гексапептид і формується тривимірна біологічно активна структура трипсину. Після активації трипсину ентеропептідази починається процес автокаталізу і вже трипсин виступає як ферменту, активуючого трипсиноген та інші проферменту підшлункової залози. Ентеропептідази функціонує як фермент в просвіті тонкої кишки, в пристеночном шарі слизу і на мембранах ентероцитів.
Ферментативні властивості ентеропептідази виявляються тільки в лужному середовищі. Кисле середовище у дванадцятипалій кишці створює передумови до порушення травлення і можлива при незбалансованості процесів кислотопродукції та кіслотнейтралізаціі і підвищеної кислотності шлункового соку (що буває при виразковій хворобі).
Трипсиноген - єдиний відомий субстрат для ентеропептідази. У минулому існувала думка про незначну роль ентеропептідази в травному процесі, що аргументувалося її невеликою кількістю в кишці і тим, що можливий автокаталіз трипсиногена без участі ентеропептідази, проте сучасні дослідники вважають:
«Фізіологічне значення ентерокінази для організму дуже високо.»
При її недостатності виникають діарея, стеаторея (підвищений вміст у калі нейтрального жиру, жирних кислот або їх солей), кахексія і анемія, порушення білкового обміну, порушення порожнинного травлення.



22. механізм підвищення секреції шлункового соку при введенні інсуліну і гістаміну Кишкова фаза шлункової секреції залежить від нервових та гуморальних впливів, але переважають останні. Найбільше значення щодо корекції шлункової секреції мають гастроінтестинальні гормони і продукти гідролізу харчових білків. Гістамін- регулятор багатьох фізіологічних процесів, належить до біогенних амінів, утворюється в тучних клітинах. Взаємодіє з H2 рецепторами парієтальних клітин шлунка і стимулює секрецію шлункового соку(НСl). У присутності АХ та гастрину його секреція посилюється. Стимулятори секреції взаємопосилюють дію один одного. Це вмикається потенціюючий механізм.


 


23. Описати моторну ф-цію шлунка

У стінці шлунка є гладком'язові волокна, розташовані в поздовжньому, циркулярному і косому напрямках.Моторна активність шлунка проявляється рухами трьох типів.

1.Перистальтичні скорочення. Вони починаються у верхніх відділах шлунка. Там знаходяться клітини водії ритму (Пейсмекер). Звідси ці кругові скорочення поширюються до пілоричному відділу. Перистальтика забезпечує перемішування і просування хімусу до пілоричному сфінктера.

2.Тонічні скорочення. Рідкісні однофазні скорочення ділянок шлунка. Сприяють перемішуванню харчових мас.

3.Пропульсивні скорочення. Це сильні скорочення антрального і пілоричного відділів. Вони забезпечують перехід хімусу в дванадцятипалу кишку. Швидкість переходу харчових мас у кишечник залежить від їх консистенції і складу. Погано подрібнена їжа довше затримується в шлунку. Рідка переходить швидко. Жирна їжа гальмує цей процес, а білкова прискорює.

Регуляція моторної функції шлунка здійснюється міогенні механізмами, екстрамуральних парасимпатичними і симпатичними нервами, інтрамуральними сплетеннями і гуморальними факторами. Гладком'язові клітини водії ритму шлунка сконцентровані в кардіальної частини. Вони знаходяться під контролем екстрамуральних нервів і інтрамуральних сплетень. Основну роль відіграє вагус. При подразненні механорецепторів шлунка імпульси від них надходять до центрів вагуса, а від них до гладким м'язам шлунка, викликаючи їх скорочення. Крім того, імпульси від механорецепторів йдуть до нейронів інтрамуральних нервових сплетень, а від них до гладком'язових клітин. Симпатичні нерви чинять слабкий гальмівний вплив на моторику шлунку. Гастрин і гістамін частішають і підсилюють руху шлунка. Гальмують їх секретин і шлунковий інгібуючий пептид. Моторна функція шлунка полягає не тільки в просуванні їжі від нижнього стравохідного сфінктера в дванадцятипалу кишку, а й у її депонуванні, перемішуванні і подрібненні.
В міжхарчовий період, коли шлунок не наповнений їжею, скорочення його малі і, в основному, представлені мігруючим моторним комплексом, що включає періодично повторювані перистальтичні рухи. Після прийому їжі в шлунку виникає моторна активність трьох типів: систолічне скорочення пілоричної частини, зменшення розміру порожнини дна і тіла шлунка і перистальтичні хвилі. У першу годину після прийому їжі перистальтичні скорочення не великі, швидкість розповсюдження такої хвилі близько 1 см в секунду, тривалість кожної хвилі приблизно 1,5 секунди. Потім ці хвилі посилюються, збільшується їх амплітуда і швидкість поширення в астральну частини шлунка. Тиск в шлунку підвищується, відкривається сфінктер воротаря шлунка і частина хімусу проштовхується в дванадцятипалу кишку.

 


24. Рецептивне розслаблення. В області воротаря циркулярні м'язи формують пілоричний сфінктер. В період надходження їжі стінка шлунка розслабляється і тиск в ньому падає. Цей стан називається рецептивних розслабленням. Воно сприяє накопиченню їжі. Шлунок як резервуар. У проксимальному відділі шлунка відсутній будь ритм збудження і перистальтики. У ньому підтримується тонус, що залежить від наповнення шлунка. Іншими словами, основне призначення проксимального відділу шлунка-зберігання надійшла в нього їжі. ще до того, як харчова грудка надходить із стравоходу в шлунок, тиск у ньому падає (рецептивної розслаблення). Завдяки рецепторам розтягування м'язовий тонус шлунка змінюється таким чином, що його обсяг збільшується без якого-небудь підвищення тиску (адаптивне розслаблення). Цей процес відбувається під дією інгібуючих волокон блукаючого нерва і гормонів; зокрема, еластичність шлунка збільшується під дією холецистокинина. При надходженні порції їжі в шлунок відносно тверді її компоненти розташовуються шарами, а рідину і шлунковий сік обтікають їх зовні і надходять в дистальний відділ шлунка. Повільні тонічні скорочення створюють постійний тиск, під дією якого їжа поступово переміщується в бік воротаря.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 626 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)