АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Білет 16 АСКАРИДОЗ

Прочитайте:
  1. БіЛЕТ 16 (1.БІЛЕТ 3 (1))
  2. БІЛЕТ 18(БІЛЕТ 5)
  3. БІЛЕТ 27 (білет 3)
  4. Білет №1(рожевий)
  5. Білет №11(рожевий)
  6. Білет №14(білий)
  7. Білет №7(білий)
  8. Екзаменаційний білет №
  9. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 11

Аскаридоз у дітей – це глистове захворювання, етіологічними агентами якого виступають круглі черв’яки аскариди, що паразитують в тонкій кишці людини. Рання фаза аскаридозу протікає з явищами загального нездужання, лихоманкою, висипкою на шкірі, гепатоспленомегалією, лімфаденітом, сухим кашлем. У хронічній фазі на перший: зниження апетиту, нудота, діарея, болі в животі.

Збудник аскаридозу (Ascaris lumbricoides) належить до класу круглих черв’яків, довжина самки аскариди становить 20-40 см. Щодня статевозріла особина аскариди здатна відкладати більше 200 тисяч яєць, які виділяються з фекаліями в зовнішнє середовище.

Клініка. У період міграції личинок іноді спостерігаються явища бронхіту: кашель, - хрипи в легенях, слабкість, загальне нездужання. Рентгенологічне визначають інфільтративні зміни в легенях, що характеризуються летючістю, в аналізі крові — еозинофілію. Можуть спостерігатися явища кропив'янки Паразитування зрілих аскарид у кишках у деяких випадках є безсимптомним. Однак часто спостерігаються нудота, блювання, запаморочення, зниження апетиту, розлад випорожнень. Біль у животі непостійний, локалізується переважно навколо пупка Можливі слинотеча, особливо вночі, неспокійний сон. У частини дітей відзначаються підвищена дратівливість, вередливість, головний біль,

Діагностика аскаридозу ґрунтується на виявленні яєць глистів або аскарид у калі, іноді на дослідженні харкотиння

Лікування аскаридозу проводиться препаратами піперазину, декарисом (левамізолом), пірантелом, мебендазолом (вермоксом) Декарис призначають одноразово після вечері в дозі 2,5 мг на 1 кг маси тіла дитини. Пірантелу ембонат застосовують у дозі 5—10 мг на 1 кг маси тіла одноразово

Через 2—3 тиж після лікування проводять трикратне дослідження калу. За наявності позитивного аналізу лікування проводять повторно.

 

Профілактика аскаридозу передбачає охорону навколишнього середовища, ґрунту, водоймищ від забруднення фекаліяьж, масове обстеження дітей і дорослих на аскаридоз, дотримання правил особистої гігієни (старанне миття рук перед їдою, після користування туалетом, після контакту з тваринами, із землею). Перед вживанням сирі фрукти й овочі слід мити холодною водою і обливати окропом. Продукти треба оберігати від мух.

Білет 17

Ентеробіоз (enterobiosis; синонім oxyuriasis) - гельмінтоз, що викликається гостриками і характеризується переважно перианальным свербінням і функціональними розладами нервової системи. Це круглі черв’яки до 1 см -1.5см. Живуть у верхньому відділі товстого і нижньому відділі тонкого кишечника. Живуть 30 дн.

Симптоми

Вони досить різноманітні. Це не тільки нічний свербіж в області складок, навколишніх анус. Це і поганий апетит, болі в животі, іноді спостерігається і пронос з домішками слизу. Можуть з'явитися запаморочення, безсоння або головний біль. Паразити часто заповзають в сечовипускальний канал, а у дівчаток - в вульву. Тоді запальні зміни виникають і там.

Лікування

Самолікування: саніт.-гігієнічний догляд за дитиною, членів колективу.Вранці, ввечері чисті попрасовані трусики +комбінізон. Нігті чимось змазати гірким, коротко обстригати. Вимочений оселедець в молоці. Сирі гарбузові насіння (до 10р-150грм, старше -200грм)протягом двох тижнів. Часто використовується і є ефективним і цибулинний настій. Для його приготування потрібно подрібнити головку цибулі середнього розміру, залити окропом (склянка) і залишити на ніч. Вранці проціджений настій випити натщесерце, можна половину порції. Приймати його слід протягом хоча б трьох днів.

Ворміл,декаріс(50гр на 20кг), пірантил

Білет 18

Пілороспазм це спазм воротаря шлуночка. Він зумовлений сильнішим розвитком м'язів та іннервації воротаря шлунка в дітей перших місяців життя.

Клініка

Характеризується блюванням, що виникає з перших днів життя через 10 – 20 хвилин після годування, блювання часте але не великої кількості, що менше за об'єм їжі, спожитої за одне годування. Характерні світлі проміжки, коли блювання припиняється на 1 – 3 дні. Спостерігається періодичний неспокій дитини, закреп, сплощення кривої маси тіла. Пілароспазм є функціональним захворюванням, минає самостійно у віці 4 – 5 міс.

Його лікування полягає в суворому дотриманню режиму годування груддю, призначенні спеціальних молочних сумішей зі згущувачами, які справляють антирефлексну дію.

Призначення дитині тіаміну всередину по 2мг. 2 – 3 рази в день або в/м 2.5%р-н по 0.5 – 1 мл.

Дуже важливо своєчасно розпізнати пілароспазм, в якого клінічні ознаки можуть бути такі само, як і в піларостенозу.

Пілоростеноз це вада розвитку воротаря шлунка, що призводить до його непрохідності. У 15% видів ця патологія має спадковий характер, проте тип успадкування досі не відомий. Дифузна гіпертрофія і гіперплазія гладеньких міоцитів анатрального відділу шлунка, збільшення кількості сполучної тканини призводять до стовщення м'язового шару воротаря і звуження його просвіту, що значно утруднює проходження їжі з шлунка в кишки.

Клініка

Їжа затримується в шлунку, змішується з їжею що надходить під час наступного годування. Блювотні маси викидаються фонтаном, кількість їх перевищує кількість одноразового годування. Втрачається рідина, хлоридна кислота, калій. Настає зневоднення порушення кислотно – основного стану в лужний бік.

Лікування хірургічне

Білет 19

Гострий ларинготрахеїт – запалення слизової оболонки гортані та трахеї, найхарактернішою ознакою якого набряк підголосової порожнини, що призводить до гострого порушення дихання.

Етіологія

Ø Головні чинники: віруси парагрипу, грипу, кору.

Ø Чинники, що сприяють виникненню захворювання:

Ø Сенсибілізація організму дитини, ослаблення організму внаслідок перенесених хвороб.

Клініка

Стадія компенсації характеризується симптомами:

- захворювання починається частіше вночі,

- значно погіршується загальний стан дитини, з’являється збудження, неспокій,дитина весь час плаче, проситься на руки,

- температура тіла підвищена до 38°С, але іноді температура залишається нормальною,

- дихання стає поглибленим, частішим,

- з’являється приступоподібний гавкаючий кашель,

- голос дитини стає захриплим.

Стадія декомпенсації - це наростання ядухи. Психомоторне збудження змінюється адинамією, млявістю. Загальний стан дуже тяжкий і характеризується такими симптомами:

- дихання стає частим, поверхневим,

- в акті дихання беруть участь усі допоміжні м’язи,

- під час ускладненого вдиху втягуються яремна ямка, надключичні і підключичні ямки, міжреберні проміжки, епігастральна ділянка,

- ціаноз шкіри і слизових оболонок,

- тахікардія

- під час аускультації в легенях визначають ослаблене дихання.

- Стадія асфіксії - характеризується повною апатією, сонливістю. Дихання стає патологічним, пульс ниткоподібним, наростає брадикардія. Зникає рогівковий рефлекс, з’являється мимовільний акт дефекації і сечовипускання, настає зупинка дихання.

Лікування

На всіх стадіях проводять відповідну терапію у 3-х напрямках:

1) відновлення адекватної вентиляції легенів, заспокоїти, взяти на руки, тепле питво(молоко+сода)

2) боротьба з метаболічним ацидозом,

3) відновлення серцево – судинної діяльноситі,

Антибіотики Антигістамінні. Трипсін, хімотрипсін у вигляді аерозолів (для зменшення в’язкості слизу, зменшення набряку слизових оболонок). Оксигенотерапія. Протисудомна терапія (седуксен, сульфат магнію, аміназин). Спазмолітики (папаверин, но-шпа, галідор, еуфілін). Дегідратаційна терапія (лазікс, манітол).

Гормонотерапія (преднізолон, гідрокортизон). Якщо протягом 6 годин стеноз 2 ступеня переходить в стеноз 3 ступеня – показана трахеостомія. Стеноз 4 ступеня є показанням до негайної трахеостомії.

 

Білет20

Ревматизм - системне запальне захворювання сполучної тканини з переважною локалізацією процесу в серцево-судинної системі, що розвивається у зв'язку з гострою стрептококової інфекцією в схильних до нього осіб, головним чином у віці 7-15 років.

n Етіологія

Розвиток ревматизму тісно пов'язано з попередньою гострої або хронічної носоглоткової інфекцією, викликаної бета-гемолітичним стрептококом групи А. Важливу роль відводять генетичним факторам, що підтверджується більш частою захворюваністю дітей з сімей, в яких хтось з батьків страждає ревматизмом.

Клініка

Початок гострий через 2 тижні після ангіни, фарінгіту, t до 38С і вище, загальна інтоксикація, суглобовий синдром (артрит),кардит- біль в серці,задишка, тахікардія, дратівливість. Мала хорея-ураження ЦНС. Анулярна еритема- блідо-рожевий висип на тулубі, кінцівках

Профілактика

Загартовування,раціональне харчування, спостер.у стоматолога ЛОРа,біцилінопрофілактика 5 років

Білет 21

Анемія - стан,що ха –ся зниженням вмісту гемоглобіна в одиниці обєму крові (110г/л у дітей раннього віку)при одночасному зменшені еритроцитів кількості менше 3.5 *10*12, та гематокритного показника менше 35 %

Етіологія

-недостатнє харчування, надмірна втрата заліза при захворюв. дитини(пневмоія, інвазії, гастрит,ентерит,період інтенсивного росту)

-недоношеність, недостатнє потрапляння заліза

Клініка

Плаксивість, вередливість,діти першого року відстають в розвитку. 1ступінь(головний біль,блідість, зниж.апетиту зригування,сухе волосся) 110-90г/л

2ст.(відсутній апетит,шкіра суха, воскоподібна,тріщини кута рота орльний ціаноз) 90-70

3ст (апетит спотворений-крейда,глина,піря. Виражена кровоточивість, проноси, мармуровість, збільшена печінка) нижче70г/л

Лікування

усунути причину,раціональне харчування(сушена шипшина,укроп,лук,салат,петрушка,яловичина, жовток,гречанка,яблука,морква, молоко, гранатовий сок)Лікар. Засоби (актифірін, гемофер, вифер- приймати до їжі запивати кислим соком 1-2 раза/день 1-3 місяця)

Профілактика

1) проф. недоношеності, доношені у 3-4 міс Д2, прогулянки на сіжому повітрі

2) у 6 міс.I прикорм(овочеве пюре) II (каші білі) III(мясний фарш) IV(молоко та його продукти)

3)проф. гельмінтів

Догляд

Зменшити процедури які викликають кровотечі(інєкції), простора одеже х/б, ванна 37С без мочалок, полоскання рота, іграшки округлі, меблі закруглені, ігри спокійні, прогулянки на свіжому повітрі

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 605 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)