АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М»язи вільної нижньої кінцівки поділяються на м»язи стегна , гомілки, стопи.

Прочитайте:
  1. B. B. зовнішній поверхні гілки нижньої щелепи
  2. D. Наявність фази повільної реполяризації – фази плато
  3. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  4. Блок 4. З’єднання кісток вільної верхньої та нижньої кінцівок
  5. Блок 6. М’язи і фасції верхньої та нижньої кінцівок.
  6. Блок 7. Топографія (ділянки, борозни, канали, ямки, отвори, трикутники) спини, грудної клітки, живота, шиї, голови, верхньої та нижньої кінцівок.
  7. Будова скелета вільної грудної і тазової кінцівок
  8. Вивих нижньої щелепи.
  9. Вплив занять фізкультурою та спортом на будову і розвиток скелета нижньої кінцівки.
  10. Група зубів верхньої щелепи надмірно перекриває одноіменну групу зубів нижньої щелепи.

М»язи стегна: чотириглавий м'яз і кравецька м'яз, напівсухожильний, напівперетинчастий і двоголова, гребінчастий, тонкий.

М'язи гомілки утворюють три групи: передню, задню і латеральну. Всі вони прикріплюються на стопі. Передня група представлена ​​трьома м'язами: передньої великогомілкової, довгим разгибателем пальців і довгим разгибателем великого пальця. Задня група складається з чотирьох м'язів: триголовий м'язи гомілки, задньої великогомілкової, довгого згинача пальців і довгого згинача великого пальця стопи. Латеральна група складається іЈ двох м'язів - довгої і короткої малогомілкових.

На стопі виділяють тильну і підошовні м'язи

55. М»яз як орган. Класифікація м»язів за формою, функціями.Приклади

М»яз – це орган який побудований з пучків поперечнопосмугованих м»язових волокон зв»язаних між собою пухкою сполучною тканиною. Одиницею будови є м»язове волокно. Воно вкрите сполучнотканинною оболонкою – ендомізієм. М»яз вал. Формують пучки, які оточені внутрішнім перемізієм. Весь м»яз вкритий зовнішнім перемізієм(епімізій), що разом із ендомізієм та перемізієм переходять у сухожилок.

За формою:веретеноподібні, квадратні, трикутні, стрічкоподібні, колові

За фунцією: згиначі; Розгиначи; обертачі; підіймачі; спускачі; відвідні; привідні;

56. М»язи верхніх кінцівок: назви точки точки початку і прикріплення, функції.

М'язи поясу верхньої кінцівки:

Всі шість м'язів цієї групи починаються на кістках плечового пояса і прикріплюються до плечової кістки.

Дельтоподібний м'яз, починаючись трьома частинами від лопаткової ості, акромиона і ключиці, прикріплюється до бугристости плечової кістки. Передня (ключично) частину м'язи згинає плече, середня - відводить плече до горизонтального рівня, задня - розгинає плече.
Надостная м'яз починається від однойменної ямки лопатки і, пройшовши під клювовидно-акроміально зв'язкою, прикріплюється до великого горбка плечової кістки. Відводить плече, будучи синергістом середніх пучків дельтоподібного м'язи.
Подостную м'яз починається від однойменної ямки лопатки, прикріплюється до великого горбка плечової кістки; обертає плече назовні.
Мала круглий м'яз починається від зовнішнього краю лопатки і прикріплюється до великого горбка плечової кістки; обертає плече назовні. Велика круглий м'яз йде від зовнішнього краю лопатки до гребеня малого горбка плечової кістки. Тягне плече донизу і ззаду, одночасно обертаючи його досередини.
Підлопаткова м'яз займає всю однойменну ямку і прикріплюється до малого горбка плечової кістки. Обертає плече досередини, натягує сумку плечового суглоба, перешкоджаючи її ущемлення при рухах.

М'язи вільної верхньої кінцівки
До м'язам вільної верхньої кінцівки ставляться м'язи плеча, передпліччя і кисті.
М'язи плеча діляться на передню групу м'язів (згиначі) і задню групу м'язів (розгиначі). Передню групу складають три м'язи. Двоголовий м'яз плеча (біцепс) починається двома головками: довгою - від верхнього краю суглобової западини лопатки та короткою - від клювовидного відростка лопатки; прикріплюється загальним сухожиллям до бугристости променевої кістки. М'яз згинає плече і передпліччя в ліктьовому суглобі, повертає передпліччя назовні, супінірует його. Клювовидно-плечовий м'яз йде від клювовидного відростка лопатки разом з короткою голівкою попередньої м'язи, прикріплюється на плечовій кістці нижче гребеня малого горбка; згинає і призводить плече. Плечовий м'яз розташована під двоголового м'язом плеча, починається від плечової кістки, прикріплюється до бугристости ліктьової кістки; згинає передпліччя в ліктьовому суглобі.
Задню групу м'язів плеча складають триголовий м'яз плеча і ліктьова м'яз. Триголовий м'яз плеча починається трьома головками: довгою - від нижнього краю суглобової западини лопатки, зовнішньої і внутрішньої - від відповідних поверхонь плечової кістки. Розгинає передпліччя. Ліктьова м'яз невелика, трикутна, починається від зовнішнього над виростка плечової кістки і прикріплюється до ліктьової кістки. Бере участь у розгинанні передпліччя.

Більшість м'язів задньої групи починається від зовнішнього над виростка плечової кістки. Вони також складають два шари - поверхневий і глибокий. По функції діляться на розгиначі кисті і пальців і супінатори.
До передньої групи м'язів передпліччя відносяться наступні м'язи. Поверхневий шар утворюють: круглий пронатор (прикріплюється до верхньої третини променевої кістки), променевої згинач зап'ястя (прикріплюється до основи П п'ясткової кістки), довга долонна м'яз (вплітається в долонний апоневроз), поверхневий згинач пальців (прикріплюється до середнім фалангам II-V пальців), ліктьовий згинач зап'ястя (прикріплюється до гороховидной кістки). Глибокий шар утворюють: довгий згинач великого пальця кисті (йде до нігтьової фаланги великого пальця), глибокий згинач пальців (прикріплюється до нігтьової фалангам II-V пальців) і квадратний пронатор (з'єднує нижні відділи променевої і ліктьової кісток). До задньої групи відносяться такі м'язи передпліччя. Поверхневий шар складають: плечелучевая м'яз (йде від зовнішнього краю нижньої третини плечової кістки до шиловидному відростку променевої кістки, згинає передпліччя і обертає променеву кістку), довгий і короткий променеві розгиначі зап'ястя (прикріплюються до основ II і III п'ясткових кісток), розгинач пальців (прикріплюється до фалангам II-V пальців) і ліктьовий розгинач зап'ястя (прикріплюється до основи V п'ясткової кістки). Глибокий шар утворюють: супінатор передпліччя (прикріплюється до променевої кістки, обертає передпліччя назовні), довга м'яз, що відводить великий палець кисті (прикріплюється до основи I п'ясткової кістки), короткий і довгий розгиначі великого пальця (прикріплюються відповідно до основи першої та другої фаланг великого пальця), розгинач вказівного пальця (прикріплюється до нігтьової фаланги разом з сухожиллям загального розгинача пальців).

57.М»язи нижніх кінцівок: назви точки початку і прикріплення, функції.

1. М'язи тазу
М'язи тазу, що діють на кульшовий суглоб, починаються від кісток таза і прикріплюються на стегнової кістки.
Клубово-поперековий м'яз складається ніби з двох окремих м'язів - великий поперекової (починається від поперекових хребців) і клубової (починається від однойменної ямки тазової кістки). Клубово-поперековий м'яз проходить під пахової зв'язкою і виходить на передню поверхню стегна через м'язову лакуну, прикріплюється до малого рожна стегнової кістки; згинає стегно, одночасно обертаючи його назовні. При фіксованій кінцівки згинає хребет у поперековому відділі. Грушоподібна м'яз починається в порожнині таза від передньої поверхні крижів, виходить з порожнини таза через велике седалищное отвір, поділяючи його на дві щілини - над грушовидну і під грушовидну. Прикріплюється до великого рожна стегнової кістки. Обертає стегно назовні.
Внутрішня замикальний м'яз починається від внутрішньої поверхні таза в області запірательного отвори і від запирательной мембрани. Виходить з порожнини таза через малий седалищное отвір і прикріплюється до ямки великого рожна. Обертає стегно назовні.
Велика сідничний м'яз починається від зовнішньої поверхні клубової кістки, від крижів і куприка, від попереково-грудний фасції, прикріплюється до бугристости однойменного з м'язом назви на стегнової кістки. Обертає стегно назовні, одночасно розгинаючи його. При стоянні не дає тілу закидається кпереди, забезпечує так звану військову поставу. Середня і мала сідничні м'язи лежать одна під інший. Починаються від зовнішньої поверхні клубової кістки і прикріплюються в області великого вертіла; відводять стегно. Зовнішня замикальний м'яз починається від зовнішньої поверхні таза в області запірательного отвори і від запирательной мембрани. Прикріплюючись до великого рожна, обертає стегно назовні. Квадратна м'яз стегна йде від сідничного бугра до великого рожна, обертаючи стегно назовні. Напрягатель широкої фасції стегна тягнеться від передньої верхньої ості клубової кістки і вплітається в потовщену частину широкої фасції стегна; напружує фасцію.
2. М'язи вільної нижньої кінцівки
Розрізняють м'язи стегна, гомілки та стопи. М'язи стегна поділяються на три групи: передню, задню і медіальну. До передньої групи відносяться два м'язи: чотириглавий м'яз і кравецька м'яз. Чотириглавий м'яз стегна складається з чотирьох головок, що займають всю переднебоковую поверхню стегна. Пряма головка (пряма м'яз стегна) починається від передньої нижньої ості клубової кістки, а три інші: бажане, медійна і проміжна широкі м'язи - від передньої поверхні стегнової кістки. Загальне потужне сухожилля охоплює надколенник і переходить в своє зв'язку надколінка, яка прикріплюється на горбистості великогомілкової кістки. Розгинає гомілку в колінному суглобі. Прямий м'яз, перекидаючись через тазостегновий суглоб, згинає його. Кравецька м'яз тягнеться косо зверху донизу і досередини від передньої верхньої ості клубової кістки до бугристости великогомілкової кістки. Згинає гомілку, допомагає згинанню стегна.
Задню групу складають три м'язи: напівсухожильний, напівперетинчастий і двоголова. Напівсухожильний і напівперетинчастий м'язи розташовані медіальної, починаються від сідничного бугра і прикріплюються до великогомілкової кістки. Згинають гомілку в колінному суглобі, при зігнутому коліні обертають гомілку досередини, бере участь в розгинанні кульшового суглоба. Двоголовий м'яз стегна своєї довгої головкою починається від сідничного горба, а короткою - від зовнішньої губи шорсткості стегнової кістки. Розташована на задній поверхні стегна, у зовнішнього краю. Прикріплюється до головки малогомілкової кістки. Функція аналогічна функції попередніх м'язів; при зігнутому коліні обертає гомілку назовні.
До медіальної групі м'язів стегна відносяться п'ять м'язів: гребінчаста, тонка і призводять (велика, довга і коротка). Всі вони починаються від лобкової і сідничної кісток і прикріплюються на стегнової кістки (виняток становить тонкий м'яз, яка прикріплюється на великогомілкової кістки). Проводять приведення стегна з невеликим поворотом його назовні. Тонка м'яз згинає гомілку в колінному суглобі з поворотом її досередини.
М'язи гомілки утворюють три групи: передню, задню і латеральну. Всі вони прикріплюються на стопі. Передня група представлена ​​трьома м'язами: передньої великогомілкової, довгим разгибателем пальців і довгим разгибателем великого пальця. Передня великогомілкова м'яз прикріплюється до основи I плеснової кістки і до медіальної клиноподібної кістки, розгинає стопу (тильне згинання) і піднімає її медіальний край (супінація). Дві інші м'язи, прикріплений до фаланг пальців, виробляють тильне згинання стопи і розгинання пальців. Задня група складається з чотирьох м'язів: триголовий м'язи гомілки, задньої великогомілкової, довгого згинача пальців і довгого згинача великого пальця стопи. Триголовий м'яз гомілки розташована поверхнево, вона утворена трьома головками, з яких дві (поверхневі) складають литковий м'яз, а одна (глибока) - камбаловидная м'яз. Обидві м'язи закінчуються п'ятковим (ахілловим) сухожиллям, що прикріпляються до п'яткової бугра. Триголовий м'яз гомілки виробляє підошовне згинання в гомілковостопному суглобі.
Сухожилля лежать глибше задньої великогомілкової м'язи, довгого згинача пальців і довгого згинача великого пальця стопи, обігнувши медіальну щиколотку великогомілкової кістки, переходять на стопу, де задня великогомілкова м'яз прикріплюється до кісток передплесна і підстав II-IV плеснових кісток, а згиначі пальців - до фалангам цих кісток. Всі ці три м'язи виробляють підошовне згинання стопи і пальців.
Латеральна група складається іЈ двох м'язів - довгої і короткої малогомілкових. При переході на стопу їх сухожилля огинають латеральну кісточку малогомілкової кістки. Обидві м'язи, крім участі в підошовної згинанні стопи, виробляють пронацию стопи (опускають її медіальний край і піднімають латеральний). Довга малоберцовая м'яз бере участь також у зміцненні поперечного склепіння стопи, утворюючи разом з передньою великогомілкової м'язом фізіологічну петлю.
На стопі виділяють тильну і підошовні м'язи. Тильна м'яз одна. Це - короткий розгинач пальців. Почавшись на верхньобічне поверхні кісток передплесна, вона ділиться на сухожилля, що йдуть до пальців. Розгинає пальці стопи.
Підошовні м'язи діляться на три групи: 1) м'язи великого пальця, 2) м'язи мізинця і 3) середня група м'язів, що лежать в поглибленні підошви. М'язів першої групи три: відводить м'яз, що приводить м'яз і короткий згинач великого пальця стопи. У другій групі також три м'язи: м'яз, що відводить мізинець стопи, короткий згинач мізинця стопи і м'яз, що відводить мізинець. Середня група утворена коротким сгибателем пальців, квадратної м'язом підошви, чотирма хробакоподібними м'язами (всі перераховані м'язи цієї групи беруть участь у згинанні пальців), а також міжкісткові м'язами (три підошовні міжкісткові м'язи зближують пальці, а чотири тильні міжкісткові м'язи їх розводять).

58. М»язи черевного пресу.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 786 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)