АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Матеріали для самоконтролю.

Прочитайте:
  1. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  2. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. V. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  4. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  5. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  6. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  7. V. Матеріали методичного забезпечення практичного заняття
  8. V. Матеріали методичного забезпечення практичного заняття
  9. V. Матеріали методичного забезпечення практичного заняття
  10. Б. Задачі для самоконтролю.

Тести

1. Хлопчик 10 років лікувався у відділенні кардіології з приводу ревматичної лихоманки. Захворювання виникло вперше. Виписаний у задовільному стані. Який препарат найбільш доцільно призначити для профілактики вторинного ревматизму?

A. Біцилін – 5

B. Біцилін – 1

C. Еритроміцин

D. Ампіцилін

E. Оксацилін

 

2. У дитини 5 років діагностовано ревматичний міокардит. На ЕКГ виявлено подовження інтервалу PQ до 0,22”, інверсія зубця Т в грудних відведеннях. Які функції міокарда за даними ЕКГ порушені?

A. Провідність

B. Збудливість

C. Автоматизм

D. Скоротлива здатність

E. Все перераховане

 

3. Після лікування в стаціонарі та санаторії на дільницю виписана 10-річна дівчинка, яка перенесла первинну ревматичну атаку, що перебігала із поліартритом, еритемою на шкірі на фоні хореї. В крові спостерігалося підвищення вмісту гострофазових білків та високий титр антистрептококових антитіл. На даний час ознак активності ревматичного процесу немає. Який оптимальний режим біцилінопрофілактики ви оберете?

A. Біцилін-5 один раз в 3-4 тижні

B. Біцилін-5 один раз на тиждень

C. Біцилін-5 в комбінації з преднізолоном

D. Біцилін-5 в комбінації з аспірином

E. Біцилінопрофілактика тільки під час інтеркурентних інфекцій

 

4. У хлопчика 8 років через 2 тижні після перенесеної ангіни встановлено діагноз: ГРЛ, активність III ст. Первинний ревмокардит, поліартрит, гострий перебіг. НК II. Який з перелічених препаратів слід призначити?

A. Преднізолон

B. Ортофен

C. Делагіл

D. Діпразін

E. Еритроміцин

 

5. Хлопчику 10 років, 3-й день хвороби, скарги на біль в животі, біль і неможливість рухів у лівому колінному та правому ліктьовому суглобах. 2 тижні тому перехворів на ангіну. В 1-й день хвороби - лихоманка 38,50С, ураження гомілкових суглобів. Виявлене розширення меж серцевої тупості на 2 см, тахікардія 120 уд. за 1 хв., ослаблений 1 тон, галоп, "м'який" систолічний шум біля верхівки серця. Якому діагнозу найбільш відповідає описана клінічна картина?

A. Ревматизм

B. Системний червоний вовчак

C. Ювенільний ревматоїдний артрит

D. Хвороба Рейтера

Е. Реактивна артропатія

 

6. У дівчинки 7 років температура 38С, біль у гомілкових, колінних суглобах, 3 тижні тому хворіла ангіною. Встановлено діагноз ревматизм. Який етіологічний чинник цього захворювання:

A. Стрептокок

B. Стафілокок

C. Клебсіела

D. Гонокок

E. Ієрсинія

 

7. У дівчинки 11 років (в анамнезі часті ангіни) захворювання мало поступовий розвиток. З'явились дратівливість, неуважність, гіперкінези. При обстеженні виявили порушення координації рухів, гіпотонію м'язів, гіперрефлексію. Для якого захворювання характерні такі зміни з боку центральної нервової системи:

A. Ревматизм

B. Системний червоний вовчак

C. Системна склеродермія

D. Вузликовий периартеріїт

E. Реактивний артрит

 

8. Серед шкірних проявів ревматизму зустрічаються:

А. Анулярна еритема

В. Вузлова еритема

С. Петехії

D. Екхімози

Е. Кіроподібний висип

 

9. У хворої С., 14 років, після перенесеного ревматизму сформувалася набута вада серця. Вкажіть тривалість проведення вторинної профілактики ревматизму:

A. 10 років

B. 6 міс.

C. 5 років

D. 2 роки

E. по життєво

 

10. У хлопчика 10 років діагностовано першу атаку ревматизму, ендомiокардит. Яку найбільш характерну зміну на електрокардіограмі можна очікувати у дитини?

A. Гіпертрофія шлуночків

B. Подовження інтервалу QT

C. Інверсія Т-зубців

D. Фібриляція передсердь

Е. Подовження інтервалу PR

Задачі:

№1. Дівчинка 12 років поступила в педіатричне відділення зі скаргами на підвищення температури тіла до 39С; болючість, припухлість правого колінного суглобу. Захворювання почалось через три тижні після перенесеної ангіни. Дівчинка часто хворіє інфекціями верхніх дихальних шляхів, знаходиться на ДО у ЛОР- ікаря з приводу декомпенсованого тонзиліту. Мати дівчинки знаходиться на ДО у кардіоревматолога з приводу мітральної вади серця. Об’єктивно: St.lokalis - присутні всі 5 ознак запалення правого колінного суглобу. ЧСС 100 за 1 хв. АТ 110/65 мм.рт.ст. Межі серця – ліва зміщена на 1,5 см назовні від l.medioclavicularis sin. Тони серця приглушені, шум систолічний на верхівці серця. ЕКГ: подовження інтервалу P-Q.

Завдання:

1. Сформулюйте діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування в умовах стаціонару.

4. Випишіть рецепт на диклофенак натрія даній дитині.

 

№2. Дівчинці 8 років. Поступила в педіатричне відділення з приводу гримас, мимовільних рухів верхніх кінцівок, зміни почерку. За 4 тижні до появи симптомів перенесла фарингіт.

Об’єктивно: t тіла 37,4 С, загальний стан середньоважкий. Дівчинка плаксива, квола. Ліва межа серця зміщена назовні на 1 см від лівої середньо ключичної лінії. Тони серця приглушені, систолічний шум на верхівці. ШЗЕ 25 мм/год.

Завдання:

1. Сформулюйте діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Складіть план лікування в умовах стаціонару

4. Випишіть рецепт на фенобарбітал даній дитині всередину.

 

№3. Хлопчик 14 років, поступив в клініку зі скаргами на блювоту, швидку втомлюваність, підвищення tтіла до 38,5 С. Хворіє протягом 1 місяця. Захворювання почалось з болю в животі і суглобах. Лікувався в ЦРЛ, після проведеного лікування стан покращився, але спостерігалась втомлюваність і періодично субфебрилітет. За останній тиждень стан погіршився, знову з’явилась блювота, біль у животі та в ділянці серця. Об’єктивно: стан хворого важкий, шкіра бліда, набрякає на ногах. Ліва межа серця на 2 см назовні від лівої середньоключичної лінії, тони ослаблені, грубий систолічний шум на верхівці, проводиться. ЧСС- 120 за 1 хв. Печінка +4 см. В крові: СРБ ++++, СІА 0,400 ОД, серомукоїд 0,450 ОД. ТАСЛО 1: 1250.

Завдання:

1. Сформулюйте діагноз.

2. Складіть план обстеження.

3. Як провести вторинну профілактику після виписки із стаціонару.

4. Випишіть рецепт на преднізолон даній дитині.

 

№4. Хлопчик 12 років, скарги на підвищення температури до 38,5С, загальну слабкість, болючість і обмеження рухів в колінних і гомілковоступневих суглобах. За місяць до цього переніс вірусну інфекцію, не лікувався. В анамнезі часті ангіни. При огляді: шкіра бліда, на долонях капілярит, на ногах кільцевидна плямиста висипка, суглоби звичайної форми, але активні рухи в них обмежені із-за болі. Тони серця ослаблені, ніжний систолічний шум на верхівці, тахікардія. ЧСС- 110/хв. АТ 95/60 мм рт ст. Печінка +4см, щільна.

Завдання:

1. Поставте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження для уточнення діагнозу.

3. Складіть план диспансерного нагляду.

4. Випишіть рецепт на німесулід даній дитині.

 

№5. Дівчинка 12років звернулася до невропатолога у зв’язку з дратівливістю, зміною почерку, порушенням ходи. За місяць до цього перенесла ангіну. При огляді м”язева гіпотонія, мимовільні скорочення мускулатури і пальців рук. Межі серця зміщені вліво, тони серця ослаблені, ніжний систолічний шум на верхівці. Печінка, селезінка не збільшені Пульс 124/хв., ЧД 28/хв., АТ 80/50 мм рт ст.

Завдання:

1. Поставте попередній діагноз.

2. Складіть план обстеження для уточнення діагнозу.

3. Як провести вторинну профілактику після виписки із стаціонару.

4. Випишіть рецепт на новопасит даній дитині.

 

ЛІТЕРАТУРА

Основна:

1. Захворювання дитячого віку //За загальною редакцією професора Яблонь О.С.- Вінниця: «Тезис», 2012. – 256 с.

2. Майданник В.Г. Педиатрия. Учебник.- Харьков: Фолио. – 2006, 1125 с.

3. Педіатрія /за ред. проф. О.В. Тяжкої. - Вінниця: Нова книга, 2008. – 1096 с.

Додаткова:

1. Наказ МОЗ УкраїниN 362 19.07.2005 Про затвердження Протоколів діагностики та лікування кардіоревматологічних хвороб у дітей.

2. Ситуационные задания по педиатрии /За ред. чл.-кор. АМН Украины, проф. В.Г. Майданника. - К., 2006. - 204с.

3. Кардіологія дитячого і підліткового віку: Науково- практиктичний посібник /П.С. Мощич, Ю.В.Марушко. – К.: Вища школа, 2006.

 

Методичні вказівки склала доцент Кулик Я.М.

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 582 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)