АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Локалізація центрів парасимпатичної частини вегетативної нервової системи.

Прочитайте:
  1. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  2. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  3. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  4. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  5. АОРТА ТА ЇЇ ЧАСТИНИ. ГРУДНА АОРТА.
  6. АФО нервової системи. Нервово-психічний розвиток та критерії його оцінки.
  7. АФО серцево-судинної системи. Кроовобіг новонародженої дитини
  8. АФО центральної нервової системи
  9. Біологічне значення нервової системи (systems nervosum)
  10. Будова вегетативної нервової системи.

Среднемозговой відділ представлений додатковим ядром окорухового нерва (зрачковим ядром, ядром Едінгера - Вестфаля чи ядром Якубовича). Прегангліонарних волокна йдуть у складі окорухового нерва і по окоруховим гілкам підходять до розташованого в очниці ресничному вузла, де відбувається перерву волокон. Постгангліонарні волокна від клітин війкового ганглія входять в очне яблуко в складі коротких війкових нервів, вони іннервують м'яз - сужіватель зіниці, а також ресничную м'яз, що забезпечує акомодацію ока. При ураженні ядра окорухового нерва або при введенні в око атропіну, який блокує передачу імпульсів по парасимпатичних волокнах, відбувається розширення зіниці і порушується акомодація ока.

 

До мостовому відділу відносяться парасимпатичні ядра лицевого нерва - слізне і верхнього слюноотделітельного. Від слізного ядра прегангліонарних волокна йдуть з лицьовим нервом до вузла колінця; тут вони переходять у великий кам'янистий нерв, який закінчується в крилопіднебінної ганглії. Звідси постгангліонарні волокна по піднебінним нервах досягають залоз м'якого і твердого піднебіння, по заднім носовою нервах вони підходять до залоз слизової порожнини носа. Частина постгангліонарних волокон з крилонебного ганглія проходить в верхньощелепної нерв, потім в виличної нерв і з нього по анастомотіческой гілки - в слізний нерв. Ці волокна іннервують слізну залозу, будучи для неї секреторними.

 

Верхнє слюноотделітельного ядро ​​іннервує підщелепні і під'язикову слинні залози. Прегангліонарних волокна спочатку йдуть в складі лицьового нерва, потім переходять в барабанну струну, яка приєднується до язичного нерву; разом з останнім вони досягають піднижньочелюсних ганглія. Постгангліонарні волокна від цього ганглія спрямовуються до підщелепної і під'язикової слинних залозах.

 

^ Бульбарний відділ також містить два парасимпатичних ядра - нижня слюноотделітельного ядро і заднє ядро блукаючого нерва. Прегангліонарних волокна від нижнього слюноотделітельного ядра виходять з язикоглоткового нерва, тривають в барабанний нерв і його кінцеву гілку - малий кам'янистий нерв, який закінчується в вушному ганглії. Постгангліонарні волокна входять в нижньощелепний нерв і далі по ушно-височному нерву підходять до привушної залозі. Парасимпатичні нерви є секреторними для слинних залоз, при їх подразненні відділяється велика кількість рідкої слини.

 

Таким чином, парасимпатичні волокна, що вийшли з мозкового стовбура у складі лицьового і язикоглоткового нервів надалі переходять до складу гілок трійчастого нерва, з яким пов'язані вегетативні ганглії голови. Цей зв'язок не тільки анатомічна; в ембріональному розвитку нейробласти цих гангліїв мігрують з первинного трійчастого ганглія. Крім чотирьох головних парасимпатичних гангліїв на голові знаходять численні мікрогангліі тієї ж природи, розташовані навколо головних, а також по ходу кровоносних судин і нервів.

 

Заднє ядро ​​блукаючого нерва дає початок парасимпатическим волокнам, які у складі цього нерва йдуть до більшості нутрощів. Вони іннервують слизову оболонку глотки, гортані, трахеї і бронхів, щитовидної, паращитовидної та вилочкову залози, стравохід, легені, серце, шлунок і кишечник до низхідної ободової кишки. Блукаючий нерв дає парасимпатичну іннервацію печінці, підшлунковій залозі, селезінці, наднирниках, нирках і сечоводах. Перерва парасимпатичних волокон відбувається в термінальних гангліях, в основному внутрішньоорганного.

 

У стінці травного тракту парасимпатичні нерви разом з симпатичними утворюють кишкове сплетення, яке тягнеться від початку стравоходу до внутрішнього сфінктера заднього проходу. Кишкове сплетення підрозділяють на подслизистое, м'язово-кишкове (міжм'язової) і подсерозное. У всіх частинах кишкового сплетіння знаходиться велика кількість нейронів, що утворюють скупчення - інтрамуральні ганглії. Вхідні в їхній склад клітини походять з превертебральних гангліїв. Тут маються еферентні нейрони, на яких закінчуються прегангліонарних волокна блукаючого і тазових нервів, а також власні аферентні нейрони.

 

Блукаючий нерв є збудником секреції травних і бронхіальних залоз, він підсилює моторну функцію шлунка і кишечника, викликає звуження дрібних бронхів. На серці блукаючий нерв надає гальмує дію, зменшує частоту і силу скорочень, уповільнює проведення імпульсів провідною системою серця. Блукаючий нерв не іннервує судини черевних нутрощів.

 

Крижовий відділ парасимпатичної частини нервової системи представлений крижовий парасимпатичними, які локалізуються в сірій речовині спинного мозку відповідно II - IV крижового сегментам. Прегангліонарних волокна виходять у складі передніх корінців крижових спинномозкових нервів і входять в крижове сплетіння, але потім відгалужуються від нього у вигляді тазових внутренностних нервів. Ці нерви приєднуються до тазовому сплетенню, поширюючись далі по його гілках. Область їх іннервації захоплює органи сечостатевої системи, розташовані в малому тазу. Вважають, що парасимпатичні волокна з тазового сплетіння переходять в нижню брижове сплетіння і в його складі проходять до сигмовидної і низхідної ободової кишці. Перерва волокон з крижових парасимпатичних ядер відбувається під внутріорганних гангліях. Парасимпатичні нерви посилюють руху дистальних відділів кишечника, викликають скорочення сечового міхура, розширюють кровоносні судини статевих органів.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 610 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)