АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Эндокринология. 1. Протягом декількох років подружнього життя жінка безуспішно намагалась завагітніти і врешті звернулась за консультацією до гінеколога

Прочитайте:
  1. Раздел 4. Детская эндокринология (эндокринология)
  2. Специальности: эндокринология, терапия
  3. Тема «Эндокринология – 2»
  4. Эндокринология
  5. Эндокринология
  6. эндокринология
  7. Эндокринология
  8. Эндокринология 1.

1. Протягом декількох років подружнього життя жінка безуспішно намагалась завагітніти і врешті звернулась за консультацією до гінеколога. Гістерографія вказала, що у пацієнтки дворога матка, і з цим пов’язана її безплідність. Ця вроджена вада виникає внаслідок:

A *Порушення злиття парамезонефральних проток

B “Клітинної смерті” в ділянці дна матки

C Порушення злиття мезонефральних проток

D Утворення перегородки в ділянці дна матки

E Порушення процесу реканалізації

 

2. При обстеженні пацієнта виявлено, що у нього права нирка міститься у клубовій ямці (клубова нирка). Ця вроджена дистопія диференціюється від набутого нефроптозу (опущена нирка):

A *Відходженням ниркової артерії від аорти каудальніше, ніж у нормі

B Зменшенням приниркового жирового тіла

C Формою нирки

D Аномально низьким положенням нирки

E Відсутністю волокнистої капсули

 

3. Хворий звернувся до лікаря зі скаргою на гострі напади болю у правій поперековій ділянці. При обстеженні виявлено обтурацію нирковим каменем правого сечоводу між черевною і тазовою його частинами. Що є анатомічною межею між цими двома частинами?

A *Linea terminalis

B Linea semilunaris

C Linea arcuata

D Linea transversa

E Linea inguinalis

 

4. Оглядаючи пацієта з уролгічним захворюванням, під час цистоскопії лікар зафіксував зміни слизової оболонки сечового міхура в ділянці “трикутника”. В якій частині сечового міхура знаходиться цей трикутник?

A * Дно

B Перешийок

C Верхівка

D Шийка

E Тіло

 

5. В приймальний покій лікарні доставлено хворого К., 65 років з гострою затримкою сечі. При огляді лікар встановив, що в хворог обструкція сечівника пов’язана з патологією органу, який його охоплює. Про який орган йде мова?

A * Передміхурова залоза

B Яєчко

C Сім’яний пухирець

D Сім’яний канатик

E Придаток ячка

 

6. Хворого 65 років, прооперовано з приводу пухлини сечоводу. Під час операції виявлено, що пухлина проросла до брижі тонкої кишки. Який відділ сечоводу вражений пухлиною?

A *Черевний

B Тазовий

C Внутрішньоорганний

D Миска

E Чашки

 

7. Сімейна пара скаржиться на неспроможність мати дітей. Після обстеження виявлено: у чоловіка постраждав сперматогенний епітелій яєчка, що призвело до відсутності сперматозоїдів в сім’яній рідині і як наслідок – до безпліддя. Який відділ сім’явиносних шляхів постраждав?

A * Звивисті сім’яні канальці

B Прямі сім’яні канальці

C Сітка яєчка

D Протоки придатка

E Виносні протоки

.

8. Віддаленими наслідками перенесеного гострого запалення привушної слинної залози у чоловіка може бути порушення функціонування епітеліальних клітин звивистих сім’яних трубочок чоловічих статевих залоз, яке призведе до зменшення утворення:

A *Сперматозоїдів

B Оогоній

C Тестостерону

D Адренокортикотропного гормону

E Прогестерону

 

9. В клініку потрапив хворий з травматичним ураженням нирки. Під час оперативного втручання виникла необхідність пережати ниркову артерію. В якій послідовності розташовані елементи ниркової ніжки у її воротах ззаду-наперед?

A * Сечовід, артерія, вена

B Артерія, сечовід, вена

C Артерія, вена, сечовід

D Вена, сечовід, артерія

E Вена, артерія, сечовід

 

1. Хвора К., 30 років, скаржиться на сильну спрагу, сухість у роті, які з’явилися після сильного нервового потрясіння. При лабораторному обстеженні виявлено збільшення цукру в крові до 10 ммоль/л. Захворювання якої ендокринної залози у хворої?

A. *Підшлункової

B. Щитоподібної

C. Статевих

D. Наднирникових

E. Епіфіза

 

2. Хвора Б., 39 років, яка протягом 8 років не може завагітніти порадили звернутись до ендокринолога. При обстеженні у хворої виявлено екзофтальм, тремор повік, тахікардію. Захворювання якої ендокринної залози супроводжується такими

A. * Щитоподібної

B. Підшлункової

C. Статевих

D. Наднирникових

E. Епіфіза

 

3. До лікаря звернулася мати, син якої за літо виріс на 18см. При обстеженні хлопця 12 років: зріст – 180 см, вага 68 кг. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це пов’язано?

A. *Гіпофіза

B. Щитоподібної

C. Статевих

D. Наднирникових

E. Епіфіза

 

4. Хвора Б. 50 років скаржиться на те, що останнім часом вуха, ніс, кисті почали збільшуватись у розмірі. Гіперфункція якої залози має подібні симптоми?

A. *Гіпофіза

B. Щитовидної

C. Статевих

D. Наднирникових

E. Епіфіза

 

5. До лікаря - ендокринолога звернулася мати дівчинки 9 років зі скаргами на збільшення молочних залоз, кров’янисті виділення з піхви, посиленного росту волосся на тілі та навколо зовнішніх статевих органів дитини. Яка з ендокринних залоз, що гальмує передчасне статеве визрівання, зазнала ураження?

A. *Epiphysis cerebri

B. Hypophysis cerebri

C. Gl. thyroidea

D. Gl. suprarenalis

E. Gl. parathyroidea

 

6. В положенні на спині шестимісячна дитина задихається. Пальпаторно на передній стінці трахеї до яремної вирізки грудини визначається пухлиноподібне утворення, що іде в переднє середостіння. Який орган може здавлювати

A. * Загруднинна заліза

B. Щитоподібна залоза.

C. Прищитоподібні залози

D. Прищитоподібні лімфатичні вузли

E. Притрахеальні лімфатичні вузли

 

7. Хворому з порушенням функції зовнішнього дихання необхідно зробити трахеостомію. На рівні яких хрящових кілець трахеї частіше за все може знаходитися перешийок щитоподібної залози?

A. * II- ІV

B. III-IV

C. I-II

D. IV-V

E. V-VI

 

8. При рентгенологічному дослідженні кісток основи черепа виявлено збільшення порожнини турецького сідла, витончення передніх нахилених відростків, руйнування різних ділянок турецького сідла. Пухлина якої ендокринної залози може спричинити таке руйнування кісток?

A. *Гіпофіз

B. Вилочкова залоза

C. Епіфіз

D. Щитоподібна залози

E. Наднирники

 

9. У хворого судоми. Про гіпофункцію якої ендокринної залози можна думати?

A. * Прищитоподібної залози

B. Шишкоподібного тіла

C. Гіпофіза

D. Статевих залоз

E. Наднирникових залоз

 

10. До лікаря звернувся чоловік 27 років. При огляді було виявлено збільшення розмірів кисті, стопи та нижньої щелепи. Крім того, спостерігалася деформація суглобів і хребта, гормональні порушення (імпотенція, атрофія яєчка), функція якої залози порушена?

A. *Передньої частини гіпофізу

B. Надниркових залоз

C. Шишкоподібного тіла

D. Щитоподібної залози

E. Прищитоподібних залоз

 

11. Хвора К. звернулася до лікаря із скаргами на тремор пальців рук та всього тіла, м’язову слабкість, серцебиття, порушення сну, схуднення при підвищеному апетиті. Симптоми захворювання якої із залоз внутрішньої секреції спостерігаються

A. *Щитоподібної

B. Підшлункової

C. Гіпофіза

D. Наднирників

E. Епіфіза

 

12. Хвора звернулася до лікаря із скаргами на постійну спрагу, яка вперше виникла у неї декілька тижнів тому після сильного нервового потрясіння /смерті матері/. При обстеженні виявлено підвищення цукру в крові до 14 ммоль/л. Дисфункція якої залози внутрішньої секреції спостерігається у хворої?

A. *Підшлункової

B. Гіпофіза

C. Щитовидної

D. Епіфіза

E. Наднирників

 

13. До лікаря звернувся чоловік у віці 28 років. Зовні у нього спостерігалося збільшення довжини пальців верхніх і нижніх кінцівок, нижньої щелепи. Крім того, мали місце деформація суглобів і хребта (kiphosis), гормональні розлади (імпотенція, атрофія яєчок). Надмірне вироблення гормону якої залози спричиняє даний стан хворого?

A. *Передньої частки гіпофіза

B. Надниркових залоз

C. Епіфіза

D. Щитовидної залози

E. Прищитовидної залози

 

14. Хвора 28 років була доставлена в гінекологію зі скаргами на болі в ділянці живота. Клінічно була виявлена пухлина яєчника і показана операція по його видаленню. При здійсненні її необхідно розтинати зв'язку, що з'єднує яєчник з маткою. Яку зв'язку повинен перерізати хірург

A. *Lig. ovarii proprium

B. Lig. latum uteri

C. Lig. cardinale

D. Lig.umbilicale laterale

E. Lig. suspensorium ovarii

 

15. Дитині, хворій на бронхіт, зроблена рентгенограма грудної клітки. Крім змін, пов'язаних з бронхами, на R-грамі визначається тінь вилочкової залози (тимуса). З чим можуть бути пов'язані ці зміни?

A. *У 6 місячної дитини вказаний стан є варіантом норми

B. Є наслідком бронхіту

C. Є наслідком неправильного анатомічного положення

D. Є наслідком запалення вилочкової залози

E. Є наслідком пухлинного процесу

 

16. При рентгенологічному дослідженні кісток основи черепа виявлено збільшення порожнини турецького сідла і деструкція окремих його ділянок. Пухлинне розростання якого анатомічного утвору може спричинити таке руйнування кістки?

A. *Гіпофізу

B. Епіфізу

C. Зорового горба

D. Чотиригорбового тіла

E. Колінчастих тіл

 

17. На прийом до лікаря прийшов пацієнт дуже високого зросту, з довгими товстими пальцями рук, великою нижньою щелепою і відвислою нижньою губою. Підвищену секрецію якого гормону якої залози можна запідозрити?

A. Соматотропного гормону передньої частки гіпофіза

B. Гонадотропного гормону передньої частки гіпофіза

C. Антидіуретичного гормону задньої частки гіпофіза

D. Гормонів щитовидної залози

E. Гормонів наднирника із групи глюкокортикоїдів

 

18. Хворій. 30 р., лікар виставив діагноз: нецукровий діабет. З порушенням діяльності якої ендокринної залози це пов‘язано?

A. *Гіпофізу

B. Щитовидної

C. Статевих

D. Наднирникових

E. Епіфіза

 

19. У дівчинки 10 років під час клінічного обстеження виявлені ознаки передчасного статевого дозрівання. Зниження функції якої ендокринної залози могло привести до такої патології?

A. *Епіфізу

B. Щитоподібної залози

C. Прищитоподібної залози

D. Загрудинної залози

E. Мозкової речовини надниркових залоз

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 604 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)