АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Значення вестибулярного апарата

Прочитайте:
  1. C. Біологічне значення мітозу і мейозу.
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. D. Визначення рівня соматотропіну
  4. II. Дайте визначення поняттям.
  5. А. вестибулярного
  6. Акушерські інструменти, їх призначення.
  7. Атестація робочих місць: значення та порядок проведення.
  8. Біологічне значення нервової системи (systems nervosum)
  9. Біохімічні методи,їх значення.
  10. Будова і значення системи лімфообігу

 

Механізми, Необхідні для підтримування рівноваги тіла як в покійного стані, так і рух, є одним з найважливіших умов існування, не дивно, що антигравітаційні рецепторні прилади зустрічаються на дуже ранніх стадіях філогенезу. Так,наприклад, отолітової апарат представляє одну з найбільш древніх форм рецепторних приладів, і навіть у нижчих представників тваринного царства ми вже зустрічаємо апарати, аналогічні отолітової, так звані статоцисти.

 

У зв'язку з ускладненням рухів в подальшому розвитку тваринного світу виробилися спеціальні рецептори, що відповідають адекватними реакціями не тільки на прямо лінійні, але і на кругові рухи (ампулярної рецептор напівкружнихканалів).

Не випадковим є їх анатомічна і функціональна зв'язок з отолітової системою.

 

Особливий розвиток напівкружні канали отримали у риб і птахів, які здійснюють руху не тільки в горизонтальній площині, а й по вертикалі і в яких потоки повітря і води відіграють велику роль у пересуванні (пасивна локомоция).

 

У зв'язку з розвитком зорового і слухового аналізаторів і пов'язаним з цим потужним розвитком кори головного мозку зменшується домінуюча роль вестибулярного аналізатора в орієнтації в просторі і при підтриманні рівноваги.

 

Однак слід зазначити, що і при наявності високорозвиненого органу зору і слуху зв'язок останніх з вестибулярним апаратом вага ж виступає цілком виразно. Про це говорять тісні анатомічні взаємозв'язки між їх внутрішньомозкові провідниками, а також участь цих аналізаторів в комплексних функціях. Так, наприклад, для орієнтації по зору та слуху абсолютно необхідною умовою є симетричне нерухоме вихідне положення голови.

Особливо помітна координація функції зорового і вестибулярного аналізаторів для утримування поля зору і при зорової фіксації предметів.

 

З іншого боку, Абсолютно чітко можна бачити, як під впливом розвитку кори і превалювання зорової та слухової рецепції вестибулярна функція все більше втрачає свою провідну роль, видозмінюється, і як регуляція з боку вищих відділів нервової системи все більше набуває характеру гальмівного впливу. Особливо 'це помітно на найбільш стародавньому отолітової апараті. У людини отолітової рефлекси настільки загальмовані, що виявляються з працею і при особливих умовах (наприклад, при перероздратування).

 

Людина може зайняти будь-яку позу, яка потрібна при його роботі (Вплив праці на розвиток кори), може спати як на боці, так і на спині, тобто за умов, коли отолітової прилад піддається незвичайного подразнення. У той же час отолітової рефлекси дуже добре виражені у морської свинки і кролика. Якщо голову цих тварин насильно перевести в положення тім'ям вниз, відразу ж виникають сильні рефлекторні рухи, які повертають голову в нормальне положення.

 

Можна показати, що роль отолітового апарату у ссавців зменшується в міру розвитку центральної нервової системи. У той час як отолітової рефлекси ще досить рельєфно виступають у гризунів (морська свинка, кролик), вони менш помітні у кішки, собаки і особливо у мавпи, і вже з трудом виявляються у людини.

 

Найбільш чітко отолітової рефлекси виявляються на децеребрірованних тварин[классические опыты Магнуса и де Клейна (Magnus и de Kleyn) над тоническими рефлексами у кошек].

Рефлекси, виходять з півколових каналів, Чітко спостерігаються навіть у людини, тобто гальмівний вплив кори тут виражено менше.

 

Вимкнення функції вестибулярного аналізатора у вільно живуть тварин дуже сильно відбивається на їх життєздатності і тим більше, ніж на більш низькому ступені розвитку вони знаходяться. У людини завдяки розвиненій корі при виключенні вестибулярного рецептора настає більш досконала компенсація, проте при виключенні зору (в тим ноті) порушення статокінетікі все ж залишаються досить помітними.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 414 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)