АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова та вікові зміни серця

Прочитайте:
  1. A. Критичні зміни кровоплину у артеріях пуповини
  2. B. Порушення ритму серця
  3. VІ. Інфекційні захворювання серця
  4. Анатомічна будова ВНС.
  5. Анатомічна будова кореня.
  6. Анатомічна будова листка дводольних рослин.
  7. Анатомічна будова листка хвойних рослин.
  8. Анатомічна будова листка.
  9. Анатомічна будова мозочка.
  10. Анатомічна будова стебла дерев’янистих рослин.

Серце – порожнистий конусоподібний м’язовий орган, розташований в грудній клітці між реберними проміжками. Стінка серця утворена трьома шарами: внутрішнім - ендотеліальним, середнім м'язовим - міокардом і зовнішнім - сполучнотканинним. Ззовні серце оточене еластичною навколосерцевою сумкою -перикардом. Внутрішні стінки навколосерцевої сумки виділяють рідину, що зволожує серце і зменшує його тертя об стінки перикарду під час скорочень. Серце людини чотирикамерне: складається з двох передсердь і двох шлуночків.Передсердя- це відділи серця, в які кров збирається із вен. Шлуночки - це відділи серця, з яких кров надходить у артерії. Ліва і права частини серця розділені суцільною перегородкою. Серце має чотири клапани: два стулкові і два півмісяцеві. Стулкові містяться між передсердями і шлуночками. У лівій частині серця клапан має дві стулки (двостулковий), у правій - три стулки (тристулковий). При скороченні передсердь під тиском крові клапани відкриваються і пропускають її у шлуночки. При скороченні шлуночків клапани рухом крові закриваються і не пропускають кров назад до передсердя. Таким чином, кров у серці рухається тільки в одному напрямку - від передсердь до шлуночків.Півмісяцеві клапани розташовані один - на виході аорти (з лівого шлуночка), а другий на виході легеневої артерії (з правого шлуночка). Ці клапани не пропускають кров назад із судин після розслаблення шлуночків. Серце у дітей більше, ніж у дорослих і становить 0,63-0,8 % маси тіла, тоді як у дорослих 0,5-0.52 %. Найбільш інтенсивно серце росте на протязі першого року життя і за 8 місяців його маса подвоюється; до 3 років серце збільшується у три рази; у 5 років — збільшується у 4 рази, а у 16 років — вісім разів і досягає маси у хлопців 220-300 г. а у дівчат 180-220 г. У фізично тренованих людей та у спортсменів маса серця може бути більшою від вказаних параметрів на 10-30 %.

82.Фізіологічні властивості серцевого м‘яза

Структурною основою серця є міокард. Він має масу 250-300 г. М’язові волокна серцевого м’яза утворені клітинами - кардіоміоцитами. Вони мають довжину 120 мк, діаметр до 20 мк і наступні властивост і: 1. Автоматизм - це здатність серця ритмічно скорочуватись під дією імпульсів, що виникають у самому серці. 2. Збудливість. Високий поріг подразнення; тривалий латентний і рефрактерний періоди; кардіоміоцити або скорочуються всі, або жоден не реагує. 3. Рефрактерність міокарда характеризується своєю довготривалістю. Це необхідно для достатнього розслаблення серця і заповнення його кров’ю. 4. Провідність. 5. Скоротливість. Скоротливість міокарда має свої особливості: 1) скорочується поодинокими, але тривалими рухами; 2) скорочується весь міокард; 3) сила скорочення -закон серця (чим більше розтягнуті м’язові волокна, тим більше утвориться кальцієвих містків, тим більшою буде сила скорочення).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1001 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)