АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АКУШЕРСЬКА ТЕРМІНОЛОГІЯ

Прочитайте:
  1. Анатомія як наука, її місце серед інших біологічних дисциплін. Методи анатомічних досліджень. Анатомічна термінологія.
  2. Крок М акушерська справа
  3. Термінологія.
  4. Термінологія.

Для уточнення розташування внутріутробного плоду в акушерстві запропоновані наступні терміни: членорозташування, положення, позиція, вид і передлежання.

Членорозташування (habitus) – відношення кінцівок і голівки плоду до його тулуба. При типовому нормальному членорозташуванні тулубі плоду зігнуто, голівка нахилена до грудної клітки, ніжки зігнуті в тазостегнових і колінних суглобах і притиснуті до живота, ручки схрещені на грудній клітці.

Положення плоду (situs) – відношення осі плоду до осі матки. Вісь плоду – лінія, що проходить по спинці від потилиці до куприка.

Варіанти положення плоду:

подовжнє положення – вісь плоду співпадає з віссю матки;

поперечне положення – вісь плоду і вісь матки перетинаються під прямим кутом; обидві крупні частини плоду розташовані над гребенями клубових кісток;

косе положення – вісь плоду і вісь матки перехрещуються під гострим кутом, при цьому голівка або тазовий кінець плоду розташовані в одній з клубових областей, тобто нижче за гребінь клубової кістки.

Позиція плоду (positio) – відношення| спинки плоду до лівої (перша позиція) або до правої (друга позиція) сторони матки при подовжньому положенні. При поперечному і косому положенні плоду позицію визначають по відношенню голівки плоду до правої або лівої сторони матки (перша позиція –голівка у лівої стінки матки, друга – у правої).

Вид позиції плоду (visus) – відношення спинки плоду до передньої і задньої сторони матки:

передній вид – спинка плоду обернена декілька наперед;

задній вид – спинка плоду обернена декілька назад.

Передлежання плоду (praesentatio) – відношення найбільш низько розташованої крупної| частини плоду до родового каналу (до входу в малий таз). При подовжніх положеннях має місце або головне (96%) або тазове передлежання (3,5%).

ВНУТРІШНЬОУТРОБНА СМЕРТЬ ПЛОДУ — загибель плоду під час вагітності (антенатальная смерть) або під час родів (інтранатальна смерть). Симптомами внутрішньоутробної смерті плоду в першій половині вагітності є припинення зростання матки, невідповідність її розміру терміну вагітності, зменшення нагрубання молочних залоз. Іноді з'являються нездужання, почуття втоми, відчуття важкості в животі. У другій половині вагітності, крім вказаних симптомів, характерний зникнення серцебиття і руху плоду при ультразвуковому дослідженні. Ознакою загибелі плоду під час родів служить припинення його серцебиття.

При підозрі на внутріутробну смерть плоду під час вагітності жінку необхідно терміново направити в стаціонар. Діагноз грунтується на даних ультразвукового дослідження і аускультації, ЕКГ плоду і кардіомоніторного спостереження (відсутність серцевих комплексів). Інші методи: рентгенологічне дослідження плоду (характерні зміни скелета плоду), результати визначення вмісту гормонів в крові вагітної (зниження концентрації естріолу і прогестерону) мають допоміжне значення. У стаціонарі при підтвердженні діагнозу проводять родозбудження з розтином плодового міхура, а в ранні терміни вагітності (до 12 тиж.) — інструментальне видалення плодового яйця. У зв'язку з тим, що аборт і роди при внутрішньоутробній смерті плоду можуть супроводжуватися матковою кровотечею, обумовленим порушенням згортаючої системи крові, необхідно бути готовим до переливання препаратів крові, кровозамінників.

Перінатология - наука, яка вивчає перинатальний період (від грецького слова «peri» – навколо, і латинського «natus» – народження).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 442 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)