АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Спинний та головний мозок людини є центральною нервовою системою, яка здійснює нервову регуляцію всіх функцій організму людини. Мозок утворюється білою та сірою речовинами.

Прочитайте:
  1. D. Відповідь організму на подразнення
  2. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  3. А. Забезпечення пози людини
  4. А. Пристосування організму до змін довкілля
  5. Анатомо-фізіологічна характеристика щитовидної та паращиттовидної залоз; наслідки при відхиленнях функцій.
  6. Біологічних ритмів людини
  7. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  8. Будова нервової системи. Головний мозок
  9. В. спинний мозок доходить до рівня L2 хребця
  10. Виведення лікарської речовини з організму.

А. Чим утворена біла речовина, її функції?

В. Чим утворена сіра речовина, її функції?

С. Що таке «нервовий центр»?

Еталони відповіді:

А. Біла речовина утворена нервовими волокнами, її функція – провідникова (проведена нервових імпульсів від мозку – еферентними волокнами і до мозку – аферентними волокнами).

В. Сіра речовина утворена тілами нервових клітин, її функція – рефлекторна (відповідає за здійснення рефлексу). Сіра речовина утворює кору, ядра та нервові вузли.

С. Нервовий центр – сукупність тіл нейронів спинного чи головного мозку, що керують та регулюють здійснення рефлексів. При цьому вищі та нижчі нервові центри координують свою функцію.

Задача № 67

До збудливих тканин відносяться – епітеліальна, м’язова та нервова тканина. В клітинах цих тканин в стані спокою розвивається МПС, а при збудженні виникає ПД.

А. Що таке «МПС». Від чого він залежить?

В. Що таке «ПД». Від чого він залежить?

С. Назвіть фази ПД.

Еталони відповіді:

А. МПС – мембранний потенціал спокою – зарядженість клітин в стані спокою, залежить від різниці потенціалів ззовні (Na+) і всередині (КCl-) клітини.

В. ПД – потенціал дії – зарядженість клітини під час збудження і виконання своєї роботи. Зарядженість змінюється через транспорт іонів: в клітині через Na + виникає позитивний заряд, а поза нею – негативний (через КCl-).

С. Фази потенціалу дії – деполяризація, реполяризація, слідові потенціали.

 

Задача № 68

Під час виконання епітеліальною, м’язовою та нервовою тканинами своїх функцій, в клітинах цих тканин виникає збудження – потенціал дії. Графічно ПД зображається у вигляді кривої, що має три фази.

А. Як називається І фаза ПД? Що вона означає?

В. Як називається ІІ фаза ПД? Що вона означає?

С. Як називається ІІІ фаза ПД? Що таке «овершут»?

Еталони відповіді:

А. І фаза – деполяризація. Зміна зарядженості клітини з негативного заряду на позитивний, через транспорт Na+ в клітину і КCl- з клітини.

В. ІІ фаза – реполяризація. Відновлення негативного заряду в клітині, через повернення іонів КCl- всередину клітини.

С. ІІІ фаза – слідові потенціали. Овершут – це позитивна частина фази деполяризації, яка характеризує кількість і якість виконаної роботи тканиною органу.

 

Задача № 69

Клітини тканин організму людини містять ядро, цитоплазму, ззовні вкриті клітинними мембранами. Всі клітинні оболонки (і зовнішня мембрана, і ядерна, оболонки органоїдів) мають спільну будову.

А. Назвіть шари клітинних мембран, якими речовинами вони утворені?

В. Як заряджена клітинна мембрана в стані спокою. Чому?

С. Як заряджена клітинна мембрана в стані збудження. Чому?

 

Еталони відповіді:

А. Зовнішній шар білків, бішар жирів (ліпідів), внутрішній шар білків. Білкові молекули утворюють іонні канали для транспорту аніонів та катіонів.

В. В стані спокою всередині клітини заряд є негативний, через наявність іонів калію (+) і хлору (-). Ззовні клітини заряд є позитивним через наявність іонів натрію (+).

С. В стані збудження зарядженість клітини змінюється з негативного на позитивний (всередині клітини), через транспорт іонів.

 

Задача № 70


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 479 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)