АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЗАХВОРЮВАННЯ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Прочитайте:
  1. C Підшлункової залози
  2. II. Хвороби щитоподібної залози
  3. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  4. VІ. Інфекційні захворювання серця
  5. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  6. Визначте, які з нижче перерахованих речовин відносять до ферментів підшлункової залози
  7. Виробничі травми та профзахворювання
  8. Вторинний амiлоїдоз нирок переважно виявляється пiсля початку основного захворювання
  9. ГНІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ КІСТОК І СУГЛОБІВ
  10. Гостре захворювання

Молочна залоза відноситься до складних альвеолярних залоз. Тіло залози складається з 12-20 долей, які у свою чергу діляться на дрібні і найдрібніші дольки. Кожна доля має свій вивідний протік, який розміщений радіально і відкривається на соску. Вся залоза оточена власною фасцією, від якої відходять міждольові перетинки. Між окремими дольками ще є жирові та периацинозні прошарки.

Кровопостачання молочної залози здійснюється за рахунок 3-5 гілок міжреберних артерій, внутрішньої і зовнішньої грудних артерій, гілок підключичної артерії. Венозні судини проходять паралельно до артерій і зливаються в підпахвинну, підключичну, внутрішню грудну і верхню порожнисту вену. Інервація молочної залози здійснюється за рахунок міжреберних нервів, а також підключичних нервів. Найбільшу густоту нервові сплетення утворюють в зоні соска і ареоли. Лімфатична система молочної залози складається з поверхневого і глибокого сплетення і тісно пов'язана з сусідніми лімфатичними басейнами. Глибока сітка починається з внутрішньодолькових і міждолькових лімфатичних сплетень, які проходять радіально вздовж протоків в зону ареоли.

Лімфовідтік здійснюється по двох основних шляхах. Підпахвинний шлях починається 2-4 лімфатичними судинами з параареолярного сплетення, проходить по краю великого грудного м'язу і вливається в підпахвинні лімфатичні вузли. Другий шлях – парастернальний, куди направляється лімфа переважно з глибоких відділів молочної залози, головним чином, з медіальних її квадрантів.

Крім цих головних напрямків лімфа з молочної залози відтікає також по додаткових шляхах:

- Інтерпекторальний – огинає зовнішній край великого грудного м'яза і впадає між грудними м'язами в лімфовузол Роттера і далі – в підключичні лімфатичні вузли.

- Транспекторальний – направляється через обидва грудних м'язів, впадає в підключичні лімфовузли.

- Перехресний - іде з медіальних відділів молочної залози в підпахвинні лімфовузли протилежної сторони;

- Епігастральний – в лімфатичну сітку епігастральної ділянки і до воріт печінки.

Функція молочної залози постійно змінюється під дією нейроендокринних впливів, пов'язаних з менструальним циклом, вагітністю, лактацією і настанням менопаузи. Головна роль в регулюванні функції належить естрогенним гормонам, які продукуються яйниками. Діяльність яйників знаходиться під контролем фолікулостимулюючого і лютеостимулюючого гормонів гіпофіза. В регуляції росту і діяльності молочної залози приймають участь наступні гормони: естрогени, прогестерон, глюкокортикоїди, лактогенний гормон і гормон росту.

Класифікація захворювань молочної залози

- вади розвитку (амастія, ателія, аплазія, політелія, полімастія);

- порушення росту (гіпертрофія, мастоптоз);

- травми молочної залози;

- запальні захворювання (гострі мастити, хронічні мастити, сифіліс, туберкульоз, акти-номікоз);

- дизгормональна гіперплазія (аденози, фіброаденози, гінекомастія);

- пухлини: доброякісні (аденоми, фіброаденоми, міоми, ангіоми) та злоякісні (рак, саркома, лімфогранулематоз, ретикульоз).


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 387 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)