АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підрахунок кількості еритроцитів за допомогою змішувача

Прочитайте:
  1. A. Вихід еритроцитів із депо
  2. V. Забезпечення первинною медичною допомогою не прикріплених осіб
  3. А. Наявності у матері Ат до еритроцитів групи крові плода.
  4. Будова і функції еритроцитів.. Гемоглобін та його сполуки.
  5. Вигодовування за допомогою зонда (разові, постійні - назогастральні. назодуоденальні).
  6. Види хрящів. Способи сполучення кісток у скелеті людини за допомогою хрящової тканини. Приклади.
  7. Визначення глюкози в сечі за допомогою глюкотесту
  8. Визначення кількості мікробів в одиниці об’єму повітря (метод Кротова)
  9. Вимоги щодо знезараження води в колодязі за допомогою дозуючих патронів
  10. Вікові величини належної кількості поживних речовин та енергії в добових харчових раціонах

Принцип методу полягає у тому, що у строго визначеному об'ємі камери під мікроскопом підраховують кількість еритроцитів у попередньо розведеній крові. Для розведення крові використовують спеціальні змішувачі-меланжери.

Хід роботи: для полегшення підрахунку еритроцитів в змішувачі кров розводять у 100 або 200 разів 3% розчином хлористого натрію. Змішувач - це скляна мікропіпетка з ампулоподібним розширенням, у якому знаходиться червона намистинка.

 

Таблиця 2

 

Номер великого квадрату Номер маленького квадрату Всього
                               
                           
                           
                           
                           
                           

 

У капілярній частині змішувача є поділки до ампули: "0,5" та "1,0"; за ампулоподібним розширенням - 101. Практично це означає, що ємність ампули в 100 разів більша за ємність капіляра. Якщо кров набрати до поділки "0,5", а розчину NаСl до "101", то кров буде розведена у 200 разів. При наборі крові до поділки "1,0" - у 100 разів.

Після ретельного перемішування, видувають 2-3 краплі крові, потім підводять кінчик змішувача до притертого з камерою покривного скла, заповнюють камеру розчином крові. Заповнена камера встановлюється на предметний столик мікроскопа. Використовують окуляр "7", об'єктив "40". Еритроцити підраховуються в п'яти великих квадратах сітки, взятих зверху вниз (строго по діагоналі). У кожному великому квадраті підрахунок починають з маленького квадрата, що знаходиться у лівому верхньому кутку, при чому рахують еритроцити, розміщені у середині квадрата, на верхній та лівій границях. Еритроцити, розміщені по правій та нижній лініях, не враховуються. Дані кожного квадрата записують у таблицю.

Кількість еритроцитів в 1 мкл крові розраховують за формулою:

 

X = a b/с

 

де X - кількість еритроцитів в 1 мкл крові; а - число еритроцитів, порахованих в конкретній кількості малих квадратів, b - ступінь розведення крові, с - кількість малих квадратів, в яких рахувалися еритроцити,1/400 - об'єм малого квадрата. Помноживши його на 4000, приводимо до об'єму 1 мм3 (1 мкл) крові.

Приклад: у 5 великих квадратах (80 малих) обраховано 448 еритроцитів в 1 мкл, отже:

X=448 4000 200/ 80 = 4480000

 

При підрахунку в 5 великих (80 малих) квадратах і при розведенні крові в 200 разів кількість еритроцитів в 1 мкл крові по даній формулі стає однаковою до числа перерахованих еритроцитів, помножених на 10 000. Тому при збереженні вказаних умов розведення та підрахунку, можна практично не використовувати кожний раз наведену вище формулу, а просто до підрахованої кількості - кількості еритроцитів дописати чотири нулі.

Оформити протокол.

У висновках вказати, чи є нормальною кількість еритроцитів у досліджуваній крові.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 669 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)