АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Засвоєння технології виготовлення мазей, кашок та лініментів.

Прочитайте:
  1. III ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ (ІСТОРІЙ ХВОРОБ) ПО АКУШЕРСТВУ, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  2. IV СХЕМА ОФОРМЛЕННЯ ІСТОРІЇ ХВОРОБИ З КУРСУ АКУШЕРСТВА, ГІНЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ РОЗМНОЖЕННЯ ТВАРИН
  3. Для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 1
  4. для підготовки студентів до контролю засвоєння матеріалу змістового модуля № 2.
  5. Засвоєння технології виготовлення рідких лікарських форм.
  6. Засвоєння технології виготовлення твердих лікарських форм.
  7. Компетенції студента, що формуються в результаті засвоєння дисципліни (бакалаврі ат)
  8. Методика виготовлення універсального парто-ростоміра
  9. Ознайомлення з правилами виготовлення і оформлення гербарію.

Мазь – м’яка лікарська форма, яка має в’язку консистенцію (консистенцію свинячого жиру) і призначена для зовнішнього застосування.

 

 

Мазі одержують змішуванням лікарських речовин з формотворними мазевими основами (вазелін, вазелінове масло, твердий парафін, віск (Cera), тваринні жири (очищене свиняче сало – Adeps suillus depuratus, воловий жир – Sebum bovi, ланолін – Lanolinum), рослинні жири (соняшникова, касторова, персикова, олівкова олія) та інше.

Мазі належать до недозованих ліків, тому в рецептах виписують загальну їх кількість. Тільки в особливих випадках при призначенні в мазях речовин, що діють резорбтивно, мазі слід виписувати дозовано, тобто окремими дозами (разовими).

Розрізняють прості та складні мазі. Прості мазі складаються з однієї діючої й однієї формотворної речовини. Складні мазі мають більше двох інгредієнтів.

Кашка – це м’яка лікарська форма, що призначається для внутрішнього застосування. Має консистенцію густого меду.

До складу кашки входять лікарські і формотворні речовини. З формотворних використовують ті самі речовини, що і при виготовленні болюсів, пілюль, зокрема, житнє борошно, порошок алтейного кореню, воду.

Виготовляють кашки перед вживанням, а в окремих випадках за 1...2 дні до застосування. Зберігають у сухому прохолодному місці в банках. Для їх виготовлення спочатку змішують порошкоподібні лікарські і формотворні речовини у ступці. Потім додають рідкі формотворні речовини і знову змішують до однорідної маси. Кашки дають свиням, м’ясоїдним тваринам, рідше коням і ВРХ. Виписують кашки у розгорнутій формі.

Лініменти – рідка мазь, яку одержують при змішуванні олій з водними розчинами лугів, або лікарських речовин з мильно – водними або мильно-спиртовими розчинами. Як формоутворюючу основу при виготовленні лініментів використовують рослинні олії, ланолін. мильний спирт. Виписують лініменти за скороченою і розгорнутою формою.

При виписуванні рецептів на офіцинальні лініменти вказують назву препарату, а при виписуванні магістральних лініментів вказують усі інгредієнти, які входять до складу лініменту.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 651 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)