АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лімфатичні фолікули пухкої сполучної тканини

Прочитайте:
  1. D. А.communicans anterior (передньої сполучної артерії).
  2. Асиміляційні тканини.
  3. Будова та різновиди кісткової тканини. Структурна одиниця кістки – остеон. Ріст кісток. Функціональні закони росту кісток.
  4. ВЕНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ. ГРУДНА ПРОТОКА. ПРАВА ЛІМФАТИЧНА ПРОТОКА. ЛІМФАТИЧНІ ВУЗЛИ І СУДИНИ ГОЛОВИ ТА ШИЇ.
  5. Види хрящів. Способи сполучення кісток у скелеті людини за допомогою хрящової тканини. Приклади.
  6. Гемолімфатичні вузли
  7. Де розміуються поверхневі пахвинні лімфатичні вузли?
  8. Завдання №5 Роздивіться мікропрепарати. Визначте вид тканини, місце її розташування, функції. Запишіть відповіді в таблицю.
  9. Збільшилися шийні та потиличні лімфатичні вузли, слизова оболонка ротоглотки
  10. Збудливі тканини

Такі антигени, як пилок, віруси чи бактерії, можуть потрапляти в ор-ганізм через слизові оболонки дихальної, травної, сечостатевої систем.

Невеликі скупчення ретикулярної тканини, які здатні до лімфоїд-ного кровотворення, розміщуються під епітеліальною вистилкою сли-зової оболонки цих систем у вигляді лімфатичних фолікулів (підепіте-ліальнихлімфатичних вузликів) (рис. 116).

Рис. 116. Шднебінні мигдалики:

а-ямки мигдаликів; б-епітелій; в-ретикулярна тканина; г-лімфатичні фоліку-ли; д-пухка сполучна тканина; е-залози; є-пучки м'язових волокон.

Лімфоцити, які в них розміщуються, проникають не лише в спо-лучну тканину, а й в епітелій і через нього навіть в порожнину органа, де виконують фагоцитарну функцію.

Значні агрегати лімфоїдних фолікулів знаходяться у слизовій оболонці ротоносоглотки, утворюючи мигдалики, а разом утворюють глоткове лімфоїдне кільце. В основі мигдалика лежить складка слизо-вої оболонки. Епітелій у власній пластинці формує крипти. Навколо крипт розташовуються скупчення лімфоцитів — лімфатичні вузлики із світлими центрами.


В.П. Новак, Ю.П. Бичков, М.Ю. Пилипенко Цитологія, гістологія, ембріологія

У просвіті крипт локалізуються злущені епітеліоцити, лімфоцити, що мігрували з фолікулів, а також сторонні частинки, мікроби та віру-си. Лімфоепітеліальне глоткове кільце здатне їх знезаражувати.

В слизовій оболонці шлунково-кишкового тракту лімфоїдна ткани-на утворює пейєрові бляшки, які частіше зустрічаються у сліпій і обо-довій кишках. Лімфатичні фолікули слизових оболонок мають таку ж будову, як і лімфатичні вузли, але в них відсутня капсула. Світлі (реактивні) центри є місцями проліферації і утворення макрофагів та плазматичних клітин, здатних до фагоцитозу. У функціональному відношенні підепітеліальні лімфатичні вузлики шлунково-кишкового тракту є місцем опосередкованої імунологічної реакції Т- і В-лімфоци-тів, зв'язаних з проникненням антигенів з боку порожнин відповідних відділів шлунково-кишкового тракту.

Плазматичні клітини світлого центру фолікула виробляють анти-тіла і морфологічно відрізняються від інших клітин інтенсивно роз-виненою цитоплазматичною сіткою і рибосомами. В лімфатичних фо-лікулах відбуваються і дегенеративні процеси новоутворених клітин, які фагоцитуються клітинами лімфоїдної природи і утилізуються для утворення нових клітинних елементів.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 559 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)