АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Для папілом характерним є наступний вид атипізму

A. біохімічний

B. клітинний

C. гістогенетичний

D. * тканинний

E. всі перераховані

Назвіть місце локалізації папілом

A. слизова оболонка шлунка

B. слизова оболонка кишківника

C. слизова оболонка ока

D. * слизова оболонка порожнини рота

E. ендометрію

Зріла доброякісна пухлина з залозистого епітелію з наявністю кіст це

A. аденома

B. * цистоаденома

C. карцинома

D. фібраденома

E. кістозна фіброма

Аденома, для якої характерна відсутність просвіту залозистих структур це

A. альвеолярна аденома

B. цистоаденома

C. трабекулярна аденома

D. * солідна аденома

E. тубулярна аденома

Аденома, структура якої копіює кінцеві відділи залоз це

A. * альвеолярна аденома

B. цистоаденома

C. трабекулярна аденома

D. солідна аденома

E. тубулярна аденома

Аденома яка зберігає протоковий характер епітеліальних структур це

A. альвеолярна аденома

B. цистоаденома

C. трабекулярна аденома

D. солідна аденома

E. * тубулярна аденома

Доброякісна епітеліальна пухлина в якій на тлі домінування строми зустрічаються поодинокі залози це

A. альвеолярна аденома

B. цистоаденома

C. фіброаденома

D. * аденофіброма

E. папілома

Аденома грудної залози представлена, як правило наступним видом

A. трабекулярною аденомою

B. цистоаденомою

C. * тубулярною фіброаденомою

D. солідною аденомою

E. альвеолярною аденомою

Серед доброякісних епітеліальних пухлин яйників найчастіше зустрічається

A. альвеолярна аденома

B. * цистоаденома

C. трабекулярна аденома

D. солідна аденома

E. тубулярна аденома

Ситуаційні задачі

ДИСТРОФІЇ

 

Чоловік тривало страждав бронхоектатичною хворобою і помер від ниркової недостатності. На розтині окрім множинних бронхоектазів, заповнених гнійним ексудатом, виявлені збільшені нирки щільної консистенції, кірковий шар яких потовщений, білого кольору з сальним блиском на розрізі. Назвіть процес, який розвинувся в нирках?

A. Гломерулонефрит

B. Хронічний пієлонефрит

C. Вторинний амілоїдоз

D. Природжений полікістоз нирок

E. Вторинний нефросклероз

ANSWER: C

 

Гістологічне дослідження деформованого мітрального клапана виявило в сполучній тканині клапана при забарвленні гематоксиліном і еозином виражену базофільну реакцію, а при фарбуванні толуїдиновим синім - реакцію метахромазії. Які зміни сполучній тканині виявляються даними реакціями?

A. Амілоїдоз

B. Фібриноїдне набухання

C. Гіаліноз

D. Мукоїдне набухання

E. Фібриноїдний некроз

ANSWER: D

 

На розтині померлого виявлені ознаки ревматичної вади серця: потовщені, деформовані клапани, які мають хрящоподібну консистенцію і блискучу поверхню. Який дистрофічний процес спостерігається в клапанах серця?

A. Амілоїдоз

B. Фібриноїдний некроз

C. Фібриноїдне набухання

D. Гіаліноз

E. Дистрофічне звапнення

ANSWER: D

 

Хвора 42 років тривалий час страждала бронхоектатичною хворобою і померла від ниркової недостатності. При розтині виявлені збільшені щільні нирки блідо-жовтого кольору. Мікроскопічно в стінках судин, в базальній мембрані канальців, капілярних петлях, мезангії клубочків і сполучної тканини строми нирок виявляються скупчення аморфної эозинофільної і конгофільної речовини. Вкажіть, який із перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?

A. Гіаліноз

B. Ідіопатичний амілоїдоз

C. Спадковий амілоїдоз

D. Вторинний амілоїдоз

E. Старечий амілоїдоз

ANSWER: D

 

При розтині 56-річного чоловіка, що страждав фіброзний-кавернозним туберкульозом легенів, виявлена збільшена в розмірах щільна селезінка. На розрізі тканина селезінки коричнево-рожевого кольору, гладка, з воскоподібною поверхнею. Мікроскопічно виявлено дифузне конгофільное фарбування. Який із перерахованих патологічних процесів має місце в селезінці?

A. Глазурована селезінка

B. Порфірна селезінка

C. Сагова селезінка

D. Сальна селезінка

E. Ціанотична індурація селезінки

ANSWER: D

 

При мікроскопічному дослідженні нирок чоловіка померлого від системного червоного вовчаку, виявлені склерозовані клубочки; просвіти дрібних артерій і артеріол звужені, середня оболонка стоншена з наявністю однорідних эозинофільних мас в субендотеліальному просторі. Імуногістохимічно ці маси містять імунні комплекси і фібрин. Яка речовина виявляється в субендотеліальному просторі?

A. Жиро-білковий детрит

B. Простий гіалін

C. Ліпогіалін

D. Складний гіалін

E. Амілоїд

ANSWER: D

 

На розтині померлого новонародженого, який прожив 2 доби, в мозковому шарі нирок знайдені жовто-оранжеві смужки. Мікроскопічно в канальцях і збірних трубочках виявляються солі сечокислого натрію і амонію. Вкажіть, порушення обміну яких речовин має місце?

A. Феритину

B. Нуклеопротеїдів

C. Гемосидерину

D. Білірубіну

E. Ліпофусцину

ANSWER: B

 

При мікроскопічному дослідженні ампутованої нижньої кінцівки хворого цукровим діабетом виявлено, що артеріоли і дрібні артерії мають звужений просвіт, стоншену середню оболонку, зруйновану внутрішню еластичну пластинку з відкладеннями однорідних эозинофільних мас в субендотеліальному просторі, які дають позитивну реакцію на ліпіди і b-ліпопротеїди. Яка речовина виявлена в субендотеліальному просторі?

A. Жиро-білковий детрит

B. Простий гіалін

C. Складний гіалін

D. Ліпогіалін

E. Амілоїд

ANSWER: D

 

У померлого від раптової зупинки серця чоловіка 45 років знайдений симетричний тип ожиріння Ш ступеня, розрив стінки правого шлуночка з розвитком гемоперикарду, під епікардом - надмірне відкладення жиру. Мікроскопічно - жирова тканина епікарду проникає в міокард, викликаючи атрофію м'язових волокон. Вкажіть, який із перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?

A. Жирова дистрофія міокарда

B. Гострий інфаркт міокарда

C. Ішемічна хвороба серця

D. Ожиріння серця

E. Гіпертонічна хвороба

ANSWER: D

 

На розтині померлого 44 років, який тривалий час страждав хронічною дизентерією, знайдений хронічний виразковий коліт, збільшені щільні легені з блискучою поверхнею на розрізі. Мікроскопічно в стінках судин легенів і міжальвеолярної тканини знайдені гомогенні маси, забарвлені конго-рот в червоний колір, Вкажіть, який із перерахованих патологічних процесів найбільш вірогідний?

A. Мукоїдне набухання

B. Фібриноїдне набухання

C. Гіаліноз сполучної тканини

D. Амілоїдоз

E. Пневмосклероз

ANSWER: D

 

На розтині трупа чоловіка, який тривалий час страждав туберкульозом і помер від нирково-печінкової недостатності, знайдені щільні, збільшені в розмірах печінка і нирки жовто-сірого кольору на розрізі. Мікроскопічно в стінках судин і жовчних протоків печінки знайдені конгофільні маси, така ж речовина знайдена в базальних мембранах канальців, в стромі і судинах клубочків нирок. Який з патологічних процесів в стромі і судинах найбільш вірогідний?

A. Мукоїдне набухання

B. Фібриноїдне набухання

C. Гіаліноз

D. Амілоїдоз

E. Фібриноїдний некроз

ANSWER: D

 

На розтині чоловіка 47 років, якою страждав хронічним гнійним остеомієлітом і помер від інтоксикації, виявлені збільшені щільні печінка і серце з блискучою поверхнею на розрізі. Мікроскопічно - під ендокардом, в стромі і стінці судин, а також уздовж вен виявляється оксифільна речовина, забарвлена конго-рот в червоний колір. Який із патологічних процесів в печінці і серці найбільш вірогідний?

A. Пігментна кардіоміопатія

B. Бура атрофія міокарда

C. Ожиріння серця

D. Амілоїдоз

E. Жирова дистрофія міокарда

ANSWER: D

 

На розтині виснаженого чоловіка, який страждав раком шлунку, окрім пухлини шлунку знайдено омертвіння м'яких тканин в зоні крижової кістки, сідниць і п’яткових кісток. Який з етіологічних чинників некрозу найбільш вірогідний?

A. Травматичний

B. Токсичний

C. Алергічний

D. Трофоневротичний

E. Судинний

ANSWER: D

 

У померлої жінки 42 років, яка страждала раком молочної залози з множинними метастазами в хребет, при гістологічному дослідженні органів знайдені дрібновогнищеві відкладення вапна в легенях, нирках, слизовій оболонці шлунку, серці і стінках артерій. Вкажіть, яке звапнення найімовірніше?

A. Дистрофічне

B. Метастатичне

C. Генералізоване інтерстиціальне

D. Осередкове інтерстиціальне

E. Метаболічне

ANSWER: B

 

Хворий туберкульозом помер від легенево-серцевої недостатності. На розтині виявлено найгостріший туберкульозний сепсис із множинними міліарними некротичними горбиками у всіх органах. Вкажіть, який із етіологічних чинників некрозу найбільш вірогідний?

A. Трофоневротичний

B. Токсичний

C. Травматичний

D. Судинний

E. Алергічний

ANSWER: B

 

На розтині померлого від печінкової недостатності знайдено зеленувато-буре кільце на периферії рогової оболонки очей (кільце Кайзера-Флейшера), цироз печінки, дистрофічні зміни в лентикулярних ядрах, блідій кулі і хвостатому тілі головного мозку. Вкажіть, порушення обміну якого мінералу має місце при даній патології?

A. Міді

B. Калію

C. Кальцію

D. Заліза

E. Фосфору

ANSWER: A

 

На розтині померлого від ракової кахексії знайдені атрофія скелетних м’язів, зменшені в розмірах серце і печінка жовто-бурого кольору. При мікроскопічному дослідженні в цитоплазмі міокарда і гепатоцитів перинуклеарно виявлені дрібні зерна пігменту бурого кольору, який дає негативну реакцію Перлса. Вкажіть, порушення обміну якого із пігментів найімовірніше?

A. Гематоїдин

B. Гемосидерин

C. Білірубін

D. Ліпофусцин

E. Гемомеланін

ANSWER: D

 

На розтині померлого від малярії знайдені збільшені щільні лімфовузли, селезінка і печінка, гіперплазований кістковий мозок сіро-аспідного кольору. При мікроскопічному дослідженні в цитоплазмі гістіоцитарних і макрофагальних клітин вказаних органів знайдені скупчення чорних гранул пігменту. Накопичення якого з пігментів найімовірніше?

A. Гематоиїин

B. Ферритин

C. Гемосидерин

D. Білірубін

E. Гемомеланін

ANSWER: E

 

На розтині тіла чоловіка, померлого від гемолітичного шоку після переливання несумісної крові, виявлені: збільшені і щільні іржаво-коричневого кольору печінка, селезінка, нирки, легені, лімфатичні вузли. При мікроскопічному дослідженні вказаних органів виявлена велика кількість макрофагів з бурими аморфними зернами в цитоплазмі, які дають позитивну реакцію Перлса. Вкажіть, порушення обміну якого пігменту має місце?

A. Гематоїдину

B. Ферритину

C. Білірубіну

D. Гемомеланіну

E. Гемосидерину

ANSWER: E

 

При мікроскопічному дослідженні біоптату нирки хворого, який страждає цукровим діабетом, знайдено: епітелій проксимального і дистального сегментів канальців нирок високий із світлою пінистою цитоплазмою. При фарбуванні карміном Беста в цитоплазмі епітелію і просвітах канальців знайдені зерна червоного кольору. Вкажіть, який з перерахованих видів паренхіматозної дистрофії має місце?

A. Білкова

B. Жирова

C. Гіаліново-крапельна

D. Слизиста

E. Вуглеводна

ANSWER: E

 

У померлого, який багато років страждав на гіпертонічну хворобу, виявлено значно збільшене серце в'ялої консистенції з розширеними порожнинами. Міокард на розрізі тьмяний, глинистого вигляду, з боку ендокарду визначаються білі смужки, більш виражені в сосочкових м'язах і трабекулах шлуночків серця ("тигрове серце"). Яка з паренхіматозної дистрофії виявлена?

A. Білкова

B. Рогова

C. Слизиста

D. Вуглеводна

E. Жирова

ANSWER: E

 

У померлого, який за життя страждав хронічним гломерулонефритом, при мікроскопічному дослідженні нирок виявлено: клітини епітелію ниркових канальців головних відділів збільшені в розмірах, їх цитоплазма заповнена вакуолями, які містять прозору рідину, а ядро зміщене на периферію. Вкажіть, яка з перерахованих паренхіматозних дистрофій є найбільш вірогідна?

A. Рогова

B. Гіаліново-крапельна

C. Жирова

D. Вуглеводна

E. Гідропічна

ANSWER: E

 

На розтині померлого, який страждав впродовж багатьох років туберкульозом, виявлено: печінка вагою 1600г, в'яла, світло-коричневого кольору ("гусяча"). Мікроскопічно: на периферії часточок в цитоплазмі гепатоцитів знайдені суданофільні включення. Яка із дистрофій є найбільш вірогідна?

A. Білкова

B. Гіаліново-крапельна

C. Рогова

D. Слизиста

E. Жирова

ANSWER: E

 

Жінка 42 років, що страждала ревматичною вадою серця, померла від серцевої декомпенсації На розтині виявлена "мускатна печінка", буре ущільнення легенів, асцит, ціанотичне ущільнення селезінки і нирок. Мікроскопічно в потовщених міжальвеолярних перегородках і в просвітах альвеол визначаються макрофаги з бурими зернами в цитоплазмі, які забарвлюються за Перлсом в блакитний колір. Вкажіть, накопичення якого із перерахованих видів пігментів найімовірніше?

A. Гематоїдин

B. Солянокислий гематин

C. Білірубін

D. Гемомеланін

E. Гемосидерин

ANSWER: E

 

При мікроскопічному дослідженні новоутворення шкіри бурого кольору виявлено, що пухлина складається з невусних клітин, які у вигляді тяжів і гнізд розташовані в дермі. Цитоплазма клітин містить бурий пігмент, який дає негативну реакцію Перлса. Який з пігментів найімовірніше виявлений в цитоплазмі клітин?

A. Гематоїдин

B. Гемосидерин

C. Білірубін

D. Меланін

E. Гемомеланін

ANSWER: D

 

РОЗЛАДИ КРОВООБІГУ

 

У хворого, 29 років, з багатоосколковим переломом правого стегна на 3-тю добу після травмування з'явилися скарги на біль у грудній клітці праворуч, утруднене дихання. Через добу на фоні прогресуючої серцево-дихальної недостатності настала смерть. При гістологічному дослідженні в кровоносних судинах легень та головного мозку виявлено суданофільні краплини оранжевого кольору, які повністю перекривали просвіти судин мікроциркуляторного русла. З яким ускладненням пов'язано смерть хворого?

A. Жирова емболія.

B. Газова емболія.

C. Медикаментозна емболія.

D. Мікробна емболія.

E. Тромбоемболія.

ANSWER: A

 

У пілота, який загинув унаслідок розгерметизації кабіни літака, при гістологічному дослідженні внутрішніх органів у судинах виявлено велику кількість пухирців, у печінці – жирову дистрофію. У головному й спинному мозку – множинні дрібні ішемічні вогнища сірого розм'якшення. Вкажіть найімовірнішу причину таких змін.

A. Газова емболія.

B. Жирова емболія.

C. Повітряна емболія.

D. Тромбоемболія.

E. Тканинна емболія.

ANSWER: A

 

Методом парацентезу швидко випущено з черевної порожнини 12 літрів асцитичної рідини. У хворого розвинувся колапс і гіперемія очеревини. Визначте вид артеріальної гіперемії очеревини.

A. Гіперемія після анемії

B. Ангіневротична

C. Вакатна місцева

D. Колатеральна

E. Гіперемія внаслідок функціонування артеріо-венозного шунта

ANSWER: A

 

У хворого з церебральною формою перебігу хронічної малярії спостерігається коматозний стан. Вкажіть, з чим зв’язаний його розвиток?

A. Із стазом еритроцитів в капілярних структурах мозку

B. Розвитком загальної анемії

C. Виникненням тромбозу судин мозку

D. Масивним крововиливом в тканину мозку

E. Депонуванням збудника малярії в капілярах

ANSWER: A

 

На розтині виявлена збільшена в розмірі печінка строкатого виду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. У просвіті печінкових вен знайдені пристінні тромби. Назвіть вид порушення кровообігу в печінці.

A. Місцеве венозне повнокров'я

B. Загальне венозне повнокров'я

C. Недокрів'я

D. Крововилив

E. Кровотеча

ANSWER: A

 

При аутопсії хворої, що померла від поліорганної недостатності, виявлені численні згортки крові в мікросудинах легень, головного мозку нирок, печінки, наднирників, а також вогнищеві геморагії в слизових і серозних оболонках органів. Який процес виявлено в даному випадку?

A. Дисеміноване внутрішньосудинне згортання крові

B. Дисемінований тромбоз

C. Дисеміноване гостре недокрів'я

D. Дисемінований стаз

E. Дисемінований садж-феномен.

ANSWER: A

 

У жінки 30 років з гіпернефроїдним раком правої нирки з проростанням пухлини у ниркову вену під час операції нефректомії, наступила раптова зупинка серця. При автопсії в порожнині правого шлуночка виявлено пухлинний ембол великих розмірів. Вкажіть який з вказаних факторів мав провідне патогенетичне значення у розвитку раптової смерті.

A. Пульмо-коронарний рефлекс

B. Великі розміри ембола

C. Спазм бронхіального дерева

D. Спазм гілок легеневої артерії

E. Спазм вінцевих артерій серця

ANSWER: A

 

У 68-річної жінки внаслідок стенозуючого атеросклерозу вінцевих артерій розвинувся гострий інфаркт міокарду. Під час секції виявлено: в просвіті передньої міжшлуночкової гілки лівої коронарної артерії крихкі сіро-жовті маси, що нагадують атероматозний детрит і повністю обтурують просвіт су_дини, в товщі передньої та бічної стінок лівого шлуночка - трансмуральну ділянку неправильної форми, сіро-жовтого забарвлення, по периферії оточену геморагічним вінцем. Діагностуйте причину інфаркту.

A. Тромбоз

B. Тканинна емболія

C. Емболія сторонніми тілами

D. Жирова емболія

E. Ретроградна емболія

ANSWER: A

 

На секції виявлено: множинні геморагічні інфаркти легень, у деяких судинах легень буруватого кольору щільні маси, варикозне розширення вен нижніх кінцівок, в яких наявність крихкиих темно-бурого кольору мас. Про який патологічний процес йде мова?

A. Тромбемболія судин легеневої артерії.

B. Жирова емболія судин легеневої артерії.

C. Тканинна емболія судин легеневої артерії.

D. Застійний тромбоз судин легеневої артерії.

E. Геморагічна бронхопневмонія.

ANSWER: A

 

У патоморфологічну лабораторію надіслана сполучна тканина з крупною артеріальною судиною, в просвіті якої сіруватого кольору суха крихка маса, щільно з’єднана з стінкою судини. При гістологічному дослідженні виявлено в артеріальній судині маса облітеруючого характеру, яка містить у собі фібрин, тромбоцити, малу кількість еритроцитів з переважною кількістю лейкоцитів з явищем початкової організації. Різновид якого процесу спостерігається в цьому випадку?

A. Облітеруючий білий тромб у просвіті артеріальной судини.

B. Сполучна тканина в просвіті судин.

C. Тромб-ембол у просвіті судини.

D. Гіаліновий тромб у просвіті судини.

E. Згорток крові у просвіті судин

ANSWER: A

 

55-річний чоловік помер від масивного крововиливу у головний мозок, який виник внаслідок гіпертонічної хвороби. При автопсійному дослідженні виявлені типові патоморфологічні ознаки артеріальної гіпертензії. Вкажіть найдостовірнішу морфологічну ознаку її:

A. Розповсюджений артеріоло-капілярогіаліноз внутрішніх органів і головного мозку

B. Розповсюджений артеріосклероз внутрішніх органів і головного мозку

C. Гіпертрофія міокарду лівого шлуночка серця

D. Дифузний гломерулогіаліноз

E. Плазматичне просякання мікроциркуляторного русла

ANSWER: A

 

Чоловік 56 років, протягом 20 років недужав на хронічну ішемічну хворобу. Раптово виникнули болі в області серця, різко наростала синюшність обличчя, з'явилося "почуття страху смерті". Незважаючи на розпочате лікування, наступила смерть. На аутопсії виявлений великий інфаркт стінки лівого шлуночка серця. З поверхні розрізу легень стікає у великій кількості рожево-червонувата піниста рідина. У печінці виявлений своєрідний рисунок, який нагадує мускатний, з поверхні розрізу стікає темно-вишневого кольору кров. Морфологічні зміни в легенях і печінці є проявом:

A. загального гострого венозного повнокров'я

B. місцевого артеріального повнокров'я

C. загального гострого артеріального повнокров'я

D. місцевого гострого венозного повнокров'я

E. місцевого хронічного венозного повнокров'я

ANSWER: A

 

Чоловік 57 років, протягом 20 років хворів на емфізему легень. Помер від серцевої недостатності. На розтині: серозні, слизові та мозкові оболонки ціанотичні. Виражений набряк дерми і підшкірної клітковини, гідроторакс, гідроперикардіум, асцит. У печінці виявлений "мускатний" ("серцевий") цироз. Описані зміни - це прояв:

A. загального хронічного венозного повнокров'я

B. місцевого гострого артеріального повнокров'я

C. загального гострого артеріального повнокров'я

D. загального гострого венозного повнокров'я

E. місцевого хронічного венозного повнокров'я

ANSWER: A

 

Чоловік 55 років, протягом 20 років хворів на емфізему легень. При черговому аналізі крові відзначено, що число еритроцитів складає 8,5 млн. у 1 мл. Про який із перерахованих нижче розладів кровообігу йде мова?

A. загальне артеріальне повнокров'я

B. загальне венозне повнокров'я

C. згущення крові

D. розрідження крові

E. місцеве артеріальне повнокров'я

ANSWER: A

 

Чоловік 21 року помер при явищах гострого набряку легень. На аутопсії виявлено: шкірні покриви бліді з вираженим акроціанозом. Кров у судинах густа, темно-вишневого кольору. Мікроскопічно в судинах мікроциркуляторного русла виявляються дрібні тромби і явища "сладж-феномена". Про який із перерахованих нижче процесів йде мова?

A. згущення крові

B. загальне хронічне венозне повнокров'я

C. загальне гостре венозне повнокров'я

D. місцеве хронічне венозне повнокров'я

E. місцеве гостре венозне повнокров'я

ANSWER: A

 

В альпіністів на шосту добу сходження на Еверест при контрольному обстеженні у периферичній крові виявлено, що кількість еритроцитів досягає 10 млн. в 1 мл крові. Відзначено незначне підвищення кров'яного тиску, почервоніння шкіри обличчя і видимих слизових оболонок. Який розлад кровообігу виник в альпіністів?

A. загальне артеріальне повнокров'я

B. ДВЗ-синдром

C. згущення крові

D. загальне венозне повнокров'я

E. місцеве артеріальне повнокров'я

ANSWER: A

 

Жінка 23 років, протягом декількох років хворіла на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Раптово з'явилися блідість шкірних покривів і слизових оболонок, запаморочення, знепритомніла. Через кілька хвилин настала смерть. На аутопсії звертала на себе увагу різка блідість шкірних покривів, видимих слизових, серозних оболонок, тканин внутрішніх органів. Порожнини серця і великі судин порожні, селезінка маленька, зморщена. Виявлено крапкові і плямисті крововиливи під ендокардом лівого шлуночка серця (плями Мінакова). Яке порушення кровообігу з перерахованих нижче, виявлене в даному випадку?

A. загальне гостре недокрів'я

B. кровотеча

C. крововилив

D. загальне хронічне недокрів'я

E. згущення крові

ANSWER: A

 

У жінки 29 років, робітниці ртутного комбінату, при огляді відзначені блідість і легка жовтушність шкірних покривів, слизових оболонок, наявність діапедезних крововиливів. Скарги на швидку стомлюваність, слабість, знижену працездатність, запаморочення, непритомні стани. При біопсії печінки виявлені виражені дистрофічні зміни, наявність гемосидерину у купферівських клітинах. Про який загальний розлад кровообігу з нижче перерахованих йде мова у даному випадку?

A. загальне гостре недокрів'я

B. згущення крові

C. гемохроматоз

D. місцеве хронічне недокрів'я

E. загальне хронічне недокрів'я

ANSWER: E

 

При розтині трупа молодого чоловіка, який загинув після укусу змії від поліорганної недостатності, виявлені сладж-феномен і численні тромби в мікросудинах легень, нирок, печінки, наднирників, гіпофізу, головного мозку, шлунково-кишкового тракту, шкіри. Поряд з цим мали місце множинні геморагії в легенях, головному мозкові, у поєднанні з дистрофією і некрозом органів і тканин. Про який розлад кровообігу мова йде у даному випадку?

A. тромбоз

B. загальне венозне повнокров'я

C. згущення крові

D. загальне гостре недокрів'я

E. ДВЗ-синдром

ANSWER: E

 

У молодої людини після операції – видалення пухлини (невриноми плечового нерва) – шкіра в області плеча і передпліччя стала червоною, набряклою, на дотик гарячою. Який вид розладу кровообігу виявлений у хворого?

A. гіперемія артеріальна колатеральна

B. гіперемія венозна колатеральна

C. гіперемія на місці артеріо-венозного шунта

D. гіперемія вакатна

E. гіперемія артеріальна ангіоневротична

ANSWER: E

 

Чоловік 45 років помер від печінкової недостатності. На розтині виявлений тромбоз печінкових вен (хвороба Кіарі), мускатний цироз печінки, асцит. На передній черевній стінці судини різко розширені, переповнені темно-вишневого кольору кров'ю, мають характерний рисунок "голови медузи". Зазначені зміни зумовлені:

A. обтураційною венозною гіперемією

B. загальним венозним повнокров'ям

C. стазом крові

D. компресійною венозною гіперемією

E. колатеральною венозною гіперемією

ANSWER: A

 

Жінка 23 років доставлена в хірургічне відділення з діагнозом "позаматкова вагітність" і картиною загального гострого недокрів'я. Під час операції хірург виявив у порожнині малого таза еластичні згустки і біля 1000 мл рідкої крові. Який вид розладу кровообігу за механізмом його утворення виявив хірург?

A. haemorrhagia per diabrosin

B. haemorrhagia per rhexin

C. haemorrhagia per diapedesin

D. petechiae aut ecchymoses

E. suggilatio

ANSWER: A

 

У чоловіка 57 років, який страждає трофічною виразкою лівої гомілки, в ураженій гомілці з'явилися біль, почервоніння, відчуття тепла, припухлість. Під час операції у просвіті вен виявлено сухий згусток крові, який легко кришиться, шаруватий, із шорсткою поверхнею. Описані зміни є проявом:

A. тромбофлебіту

B. флеботромбозу

C. ДВЗ-синдрому

D. сладж-феномена

E. стазу крові

ANSWER: A

 

У жінки 32 років, яка хворіє на підгострий септичний ендокардит, раптово зник зір у правому оці. При обстеженні лікар-окуліст виявив різке розширення просвіту центральної артерії ока і наявність у ньому згустку крові. Виявлені зміни є проявом:

A. флеботромбозу

B. ДВЗ-синдрому

C. сладж-феномена

D. стазу крові.

E. тромбоемболії

ANSWER: E

 

ЗАПАЛЕННЯ

 

Чоловік скаржиться на свербіж та почервоніння шкіри в ділянці щоки, що з'явилося після гоління. Об'єктивно: на ділянці гіперемійованої шкіри щоки спостерігаються пухирці, заповнені прозорою рідиною. Якого характеру рідина в пухирцях?

A. Геморагічний ексудат.

B. Транссудат.

C. Серозний ексудат.

D. Гнійний ексудат.

E. Слизистий ексудат.

ANSWER: C

 

При розтині тіла померлого від крупозної пневмонії в плевральній порожнині виявлено непрозору рідину, на нутрощевій (вісцеральній) плеврі – сіруватого кольору плівку. Визначте вид запалення на нутрощевій плеврі.

A. Катаральне.

B. Гранулематозне.

C. Фібринозне.

D. Гнійне.

E. Геморагічне.

ANSWER: C

 

Дівчинка, 4 роки, на 3-тю добу від початку захворювання на дифтерію померла від справжнього крупу. На аутопсії слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, вкрита сіруватою плівкою, що легко відокремлюється. Визначте вид ексудативного запалення гортані.

A. Змішане.

B. Серозне.

C. Фібринозне.

D. Гнійне.

E. Катаральне.

ANSWER: C

 

При розтині тіла дівчинки, яка померла від асфіксії, виявлено, що слизова оболонка трахеї і бронхів вкрита біло-сірою плівкою, яка нещільно з'єднана з підлеглими тканинами і легко знімається пінцетом. Просвіт сегментарних бронхів виповнений рихлими масами сіро-білого кольору. Про який вид трахеобронхіту свідчить характер ексудату?

A. Крупозний.

B. Катаральний.

C. Дифтерійний.

D. Гнійний.

E. Гнильний.

ANSWER: A

 

Дівчинка, 5 років, захворіла на дифтерію. На 3-тю добу померла від асфіксії внаслідок справжнього крупу. На розтині встановлено, що слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів потовщена, набрякла, тьмяна, вкрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який патологічний процес свідчать морфологічні зміни в гортані?

A. Гнійне запалення.

B. Серозне запалення.

C. Крупозне запалення.

D. Дифтерійне запалення.

E. Катаральне запалення.

ANSWER: C

 

Слизова оболонка товстої кишки в померлого від шигельозу повнокровна, покрита плівкою сірого кольору, що відривається із зусиллям. Який вид запалення розвинувся в кишці?

A. Катаральне запалення.

B. Крупозне запалення.

C. Геморагічне запалення.

D. Серозне запалення.

E. Дифтерійне запалення.

ANSWER: E

 

У хворого, 28 років, мигдалики значно збільшені, повнокровні, болючі, на їх поверхні – щільні брудно-сірі плівки, які поширюються на тверде піднебіння, міцно зв'язані з підлегли
ми тканинами, при спробі відокремити їх виникає кровотеча. Який патологічний процес зумовлює ці морфологічні зміни?

A. Дифтерійне ексудативне запалення.

B. Крупозне ексудативне запалення.

C. Катаральне ексудативне запалення.

D. Гнійне ексудативне запалення.

E. Геморагічне ексудативне запалення.

ANSWER: A

 

Губчастий та кортикальний шари гомілкової кістки на окремих ділянках – у стані розпаду. Порожнини, що утворилися, заповнені вершкоподібними масами зеленувато-жовтого кольору. Найімовірніша форма запалення:

A. Гнійне.

B. Катаральне.

C. Серозне.

D. Проліферативне.

E. Змішане.

ANSWER: A

 

На розтині тіла 47-річного померлого від легенево-серцевої недостатності в лівій легені знайдено порожнину розміром 4x4 см, заповнену гноєм. Стінка фестончаста, нерівна, представлена легеневою тканиною. Поставте діагноз.

A. Ехінококоз.

B. Хронічний абсцес.

C. Гострий абсцес.

D. Кавернозний туберкульоз.

E. Фіброзуючий альвеоліт.

ANSWER: C

 

У хворого після операційного втручання (опікова хвороба) в умовах різкого зниження реактивності організму прогресування сепсису призвело до смертельного наслідку. У ділянці передньої черевної стінки на розтині мікроскопічно спостерігається дифузна інфільтрація сегментоядерними лейкоцитами міжм'язових проміжків, набряк тканини, лізис м'язових волокон. Визначте характер запалення.

A. Дифтерійне.

B. Абсцес.

C. Флегмона.

D. Некроз.

E. Катаральне.

ANSWER: C

 

Хворий скаржиться на високу температуру тіла, задишку, біль у правій половині грудної клітки. Під час плевральної пункції видалено 700 мл вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Установіть діагноз.

A. Геморагічний плеврит.

B. Карциноматоз плеври.

C. Серозний плеврит.

D. Фібринозний плеврит.

E. Емпієма плеври.

ANSWER: E

 

На розтині тіла померлого від сепсису в стегновій кістці виявлено флегмонозне запалення, що охоплює кістковий мозок, гаверсові канали, прилеглі м'які тканини та періост, під періостом – множинні абсцеси. Визначте ймовірний патологічний процес.

A. Хронічний гематогенний остеомієліт.

B. Остеопороз.

C. Гострий гематогенний остеомієліт.

D. Остеопетроз.

E. Секвестрація.

ANSWER: C

 

При ультраструктурному вивченні біоптату тканини встановлено, що в цитоплазмі макрофага, який входить до складу запального інфільтрату, значно збільшена кількість лізосом. Про що це свідчить?

A. Активацію фагоцитозу.

B. Проліферативну активність клітини.

C. Сповільнення фагоцитозу.

D. Активацію апоптозу.

E. Сповільнення апоптозу.

ANSWER: A

 

При гістологічному дослідженні біоптату шкіри у хворого, 24 років, виявлено казеозний некроз, оточений клітинним інфільтратом з лімфоцитів, серед яких трапляються окремі велетенські клітини, розростання сполучної тканини, ендоваскуліти. Який характер патологічного процесу?

A. Продуктивне гранулематозне запалення.

B. Продуктивне інтерстиційне запалення.

C. Абсцес.

D. Катаральне запалення.

E. Іхорозне запалення.

ANSWER: A

 

При розтині тіла чоловіка, 60 років, у легенях та печінці знайдено багато білуватих вузликів розміром з пшонину. Мікроскопічно виявлено гранульоми з вогнищем некрозу в центрі, по його периферії – епітеліоїдні, лімфоїдні, плазматичні клітини, а також макрофаги і велику кількість клітин Пирогова – Лангханса, які переважають в інфільтратах. Про яку з перерахованих гранульом ідеться?

A. Гранульома чужорідних тіл.

B. Макрофагальна.

C. Фагоцитомна.

D. Епітеліоїдно-клітинна.

E. Гігантоклітинна.

ANSWER: E

 

При мікроскопічному дослідженні біоптату нирки виявлено вогнища із зернистими еозинофільними масами в центрі, оточеними інфільтратом з лімфоцитів, епітеліоїдних клітин та поодиноких клітин Пирогова-Лангханса. Виберіть патологічний процес, що найбільше відповідає описаним змінам.

A. Гранулематозне запалення.

B. Коагуляційний некроз.

C. Казеозний некроз.

D. Альтеративне запалення.

E. Проліферація та диференціювання макрофагів.

ANSWER: A

 

Хворий, 46 років, скаржився на утруднене носове дихання. У біоптаті потовщеної слизової оболонки носа знайдено клітини Мікуліча, скупчення епітеліоїдних клітин, плазмоцити, лімфоцити, гіалінові кулі. Ваш діагноз?

A. Аденовірусний риніт.

B. Алергійний риніт.

C. Склерома.

D. Риновірусна інфекція.

E. Менінгококовий назофарингіт.

ANSWER: C

 

У біоптаті слизової оболонки носа виявлено епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікуліча, еозинофільні тільця Русселя. Ваш діагноз?

A. Алергічний риніт.

B. Сифіліс.

C. Туберкульоз.

D. Респіраторно-синцитіальна інфекція.

E. Риносклерома.

ANSWER: E

 

У хворого зі скаргами на задишку проведено біопсію слизової оболонки носової порожнини. Встановлено діагноз: риносклерома. Які клітини типові для цього захворювання при мікроскопічному дослідженні?

A. Плазмоцити.

B. Клітини Пирогова-Лангханса.

C. Клітини Мікуліча.

D. Лімфоцити.

E. Тільця Шаумана.

ANSWER: C

 

У чоловіка, 40 років, у ділянці шиї з'явилося почервоніння і набряк шкіри, з часом розвинувся невеликий гнійник. На розрізі вогнище щільне, жовто-зеленого забарвлення. У гнійних масах видно білі крупинки. Гістологічно виявлено друзи грибка, плазматичні та ксантомні клітини, макрофаги. Вкажіть найбільш імовірний вид мікозу.

A. Споротрихоз.

B. Аспергільоз.

C. Кандидоз.

D. Кокцидіоїдомікоз.

E. Актиномікоз.

ANSWER: E

 

КОМПЕНСАТОРНО-ПРИСТОСУВАЛЬНІ ПРОЦЕСИ

 

У 40-річного чоловіка зі стенозуючим (без метастазів) раком стравоходу спостерігають такі зміни: атрофію скелетних м'язів, підшкірної жирової клітковини. Шкіра землисто-коричневого забарвлення, епідерміс стоншений, серце зменшене за розмірами. Міокард та печінка бурого кольору. Встановіть діагноз.

A. Хвороба Аддісона.

B. Міастенія.

C. Ракова кахексія.

D. Бура атрофія.

E. Аліментарна кахексія.

ANSWER: E

 

Хворий, що страждав на рак шлунка, помер унаслідок ракової кахексії. На аутопсії було виявлено характерні зміни в серці. Як назвати таке серце?

A. Панцирне.

B. Волохате.

C. Буре атрофічне.

D. Тигрове.

E. Волове.

ANSWER: C

 

Підліток скаржиться на стоншення м'язів і зменшення гомілки в об'ємі після тривалого загоювання перелому стегнової кістки без пошкодження нервів. Як називається така атрофія м'язів?

A. Спричинена стисненням.

B. Нейротична.

C. Дисфункціональна.

D. Зумовлена недостатнім кровопостачанням.

E. Від дії фізичних факторів.

ANSWER: C

 

У ході гістологічного дослідження зскрібка зі слизової оболонки матки 45-річної жінки з порушенням оваріально-менструального циклу визначено збільшення кількості ендометріальних залоз, деякі пилкоподібно звивисті, деякі кістозно розширені. Діагностуйте захворювання.

A. Залозисто-кістозна гіперплазія ендометрія.

B. Плацентарний поліп.

C. Атипова гіперплазія ендометрія.

D. Залозистий поліп ендометрія.

E. Аденокарцинома ендометрія.

ANSWER: A

 

У біоптаті бронха хворого, злісного курця, у потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформацію одношарового війчастого епітелію в багатошаровий плоский. Про який із зазначених процесів іде мова?

A. Гіперплазія епітелію.

B. Плоскоклітинний рак.

C. Метаплазія.

D. Лейкоплакія.

E. Гіпертрофія епітелію.

ANSWER: C

 

У хворого, який протягом тривалого часу зловживав тютюнопалінням, з'явився кашель із виділенням в'язкого слизу, слабкість після незначних фізичних навантажень, блідість шкіри, за останні 2 міс схуд на 12 кг. При ендоскопічному дослідженні біоптату було поставлено діагноз: плоскоклітинний рак. Визначте характер патологічного процесу, який передував виникненню пухлини.

A. Гіперплазія.

B. Гіпоплазія.

C. Метаплазія.

D. Некроз.

E. Склероз.

ANSWER: C

 

Після травматичного ушкодження печінки її будова і функції повністю відновлюються. Як називається такий вид регенерації?

A. Звичайна фізіологічна.

B. Неповна.

C. Патологічна.

D. Реституція.

E. Субституція.

ANSWER: D

 

У хворого глибока рвана рана з нерівними краями, вкрита гноєм. У крайових відділах – соковита грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани. Назвіть вид загоєння рани.

A. Організація.

B. Загоювання первинним натягом.

C. Загоювання під струпом.

D. Безпосереднє закриття дефекту епітеліальної тканини.

E. Загоювання вторинним натягом.

ANSWER: E

 

Чоловік 74 років помер від хронічної серцевої недостатності. На аутопсії в серці виявлено старий постінфарктний рубець. Гістологічно: ділянки фіброзу, гіпертрофія кардіоміоцитів. Проявом якої регенерації є описані зміни?

A. Субституції

B. Патологічної

C. Фізіологічної

D. Реституції

E. Метаплазії

ANSWER: A

 

Чоловік, 38 років, загинув при спробі підняття вантажу. Розвинувся колаптоїдний стан. На аутопсії виявлено розрив обширної аневризми грудного відділу аорти. Протягом життя страждав на вісцеральний сифіліс. Який патологічний процес у цьому разі зумовив зменшення міцності стінки аорти, її розширення і розрив?

A. Атрофія м'язового шару.

B. Зникнення колагенових волокон.

C. Зникнення еластичних волокон.

D. Зміни інтими за типом шагреневої шкіри.

E. Новоутворення судин.

ANSWER: C

 

У дитини після падіння утворилася невелика зона осаднення на коліні, яка через деякий час повністю епітелізувалася. Яка форма регенерації мала місце в даному випадку?

A. Клітинна

B. Фізіологічна

C. Внутрішньоклітинна

D. Репаративна

E. Регенераторна

ANSWER: A

 

При розтині померлого хворого, що довгий час страждав гіпертонічною хворобою, виявлене різко збільшене серце, масою 800.0 г. Назвіть вид компенсаторної гіпертрофії серця.

A. Робоча

B. Вікарна

C. Гіпертрофічні розростання

D. Вакатна

E. Нейрогуморальна

ANSWER: A

 

Хворий, що страждав раком шлунка, помер унаслідок ракової кахексії. На розтині трупа були знайдені характерні зміни в серці. Як назвати таке серце?

A. Буре атрофічне

B. Волосате

C. Панцирне

D. Тигрове

E. Волове

ANSWER: A

 

Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності. Які зміни можна виявити в серці?

A. Гіпертрофію правого шлуночка серця

B. Гіпертрофію лівого шлуночка серця

C. Амілоїдоз

D. Великоосередковий кардіосклероз

E. Розрив серця

ANSWER: A

 

На розтині трупа на підставі характерних макроскопічних змін діагностована паренхіматозна жирова дистрофія міокарда серця. Яка образна назва серця при цій дистрофії?

A. Тигрове серце

B. Волове серце

C. Волосате серце

D. Панцирне серце

E. Легеневе серце

ANSWER: A

 

У хворого цукровим діабетом з'явився різкий біль у правій стопі. При огляді великий палець стопи чорного кольору, тканини стопи набряклі, осередки відшарування епідермісу, виділення з неприємним запахом. Яка клініко-морфологічна форма некрозу розвилася в хворого?

A. Гангрена волога

B. Пролежень

C. Секвестр

D. Гангрена суха

E. Інфаркт

ANSWER: A

 

У хворого, померлого від гіпертонічної хвороби, на розтині виявлене збільшене серце масою 600 г з потовщеною до 2 см стінкою лівого шлуночка і розширеною порожниною шлуночка. Уточніть різновид пристосувальної перебудови серця.

A. Ексцентрична гіпертрофія

B. Ексцентрична атрофія

C. Концентрична гіпертрофія

D. Вакантна гіпертрофія

E. Вікарна гіпертрофія

ANSWER: A

 

У хворої, що страждала вторинним сифілісом, з'явилися вогнища депігментації шкіри у верхніх відділах спини. Назвіть патологічний процес у шкірі.

A. Лейкодерма

B. Метаплазія

C. Лейкоплакія

D. Дисплазія

E. Паракератоз

ANSWER: A

 

При повному (з водою) аліментарному голодуванні, розвинулись генералізовані набряки. Який з патологічних факторів у цьому випадку є провідним?

A. Зниження осмотичного тиску плазми крові

B. Зниження онкотичного тиску плазми

C. підвищення осмотичного тиску міжклітинної рідини

D. Зниження гідростатичного тиску міжклітинної рідини

E. Підвищення онкотичного тиску тканинної рідини

ANSWER: B

 

У хворого з простатопатією спостерігається постійне порушення виділення сечі, в зв'язку з чим проведена операція простатектомії. Під час операції стінка сечового міхура потовщена, слизова оболонка рожевого кольору, просвіт міхура зменшений. Який характер патологічного процесу в стінці сечового міхура?

A. Гіпертрофія

B. Атрофія

C. Гіперплазія

D. Метаплазія

E. Гіпоплазія

ANSWER: A

 

Хворий 54 років, страждає на сечокам'яну хворобу. В ургентному порядку виконана операція - нефролітотомія. Ліва нирка різко збільшена в об'ємі, в порожнині лоханок міститься 400 мл червонуватої сечі з пластівчастим осадом і кораловидний, білого кольору камінь. Товщина паренхіми 1,5см. У нирці має місце:

A. гіпоплазія

B. атрофія від тиску

C. атрофія, викликана недостатністю кровопостачання

D. атрофія стареча

E. атрофія дисфункціональна

ANSWER: B

 

При мікроскопічному дослідженні тканини щитовидної залози жінки, яка тривалий приймала час препарати йоду, відзначено зменшення кількості та об'єму фолікулів, розростання сполучної тканини. У даному випадку мова йде про:

A. гіпоплазію

B. атрофію під впливом фізичних і хімічних чинників

C. атрофію, викликану недостатністю трофічних гормонів

D. атрофію, викликану недостатністю кровопостачання

E. некроз

ANSWER: B

 

ПУХЛИНИ

 

Під час гістологічного дослідження новоутворення шкіри виявлено, що паренхіма сформована з покривного епітелію зі збільшеною кількістю шарів. Строма разом із розростаннями епітелію формує сосочки. Вкажіть вид атипізму.

A. Метаболічний.

B. Клітинний.

C. Гістохімічний.

D. Функціональний.

E. Тканинний.

ANSWER: E

 

При розтині померлого чоловіка виявлені: загальне виснаження, атрофія м'язів, зморщена шкіра, зменшення маси внутрішніх органів, пухлина антрального відділу шлунку з численними метастазами в печінку та регіональні лімфовузли. Охарактеризуйте патологічний процес.

A. Аліментарне виснаження

B. Гіпофізарна кахексія

C. Ракова кахексія

D. Вроджена ферментопатія

E. Нейрогенна анорексія

ANSWER: C

 

У хворого при гастроскопічному дослідженні в ділянці малої кривини виявлено пухлинне утворення діаметром 1,5 см на ніжці. Який характер росту пухлини?

A. Апозиційний.

B. Агресивний.

C. Інфільтруючий.

D. Ендофітний.

E. Екзофітний.

ANSWER: E

 

При мікроскопічному дослідженні біоптату з ділянки пухлини слизової оболонки правого бронха встановлено клітинний і тканинний атипізм, появу структур у вигляді ракових перлин. Визначте характер патологічного процесу.

A. Гіперплазія.

B. Доброякісна пухлина.

C. Злоякісна пухлина.

D. Метаплазія.

E. Гіпоплазія.

ANSWER: C

 

При гістологічному дослідженні біоптату слизової оболонки піхвової частини шийки матки у хворої В., 47 років, виявлено ознаки клітинного атипізму, однак цілісність базальної мембрани збережена. Встановіть діагноз.

A. Ерозія.

B. Низькодиференційована аденокарцинома.

C. Рак in situ.

D. Папілома.

E. Ендометріоз.

ANSWER: C

 

У хворого видалено новоутвір шкіри щільної консистенції, що має вигляд вузла із сосочковою поверхнею і нагадує цвітну капусту. Мікроскопічно пухлина складається з багатьох сосочків. Паренхіма сформована з покривного епітелію зі збільшеною кількістю шарів. В епітелії збережена полярність клітин, стратифікація, цілість власної мембрани. Строма пухлини розташована в центрі сосочків. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Папілома.

B. Фіброма.

C. Ліпома.

D. Меланома.

E. Плоскоклітинний рак.

ANSWER: A

 

Під час гістологічного дослідження пухлини шлунка виявлено багато перснеподібних клітин, виражені ознаки клітинного і тканинного атипізму. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Хронічна виразка.

B. Солідний рак.

C. Аденокарцинома.

D. Аденоматозний поліп.

E. Слизовий рак.

ANSWER: E

 

У чоловіка, 62 років, видалено нирку, у якій при макроскопічному дослідженні виявлено пухлину у вигляді вузла діаметром до 8 см. Тканина пухлини на розрізі строката, з множинними крововиливами, некрозами. Гістологічно: пухлина складається зі світлих клітин, які утворюють альвеолярні й сосочкові структури, помірно виражений інвазивний ріст. У багатьох клітинах пухлини визначаються патологічні мітози, гіперхромні ядра. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Світлоклітинний рак.

B. Світлоклітинна аденома.

C. Аденокарцинома.

D. Нефробластома (пухлина Вільмса)

E. Полікістоз нирки.

ANSWER: A

 

При гістологічному дослідженні злоякісної пухлини молочної залози визначено, що пухлина побудована з низькодиференційованих атипових клітин епітеліального походження, які утворюють трабекули, відокремлені одна від одної прошарками сполучної тканини. Співвідношення клітин і строми – приблизно 1:1. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Фіброаденома.

B. Аденокарцинома.

C. Солідний рак.

D. Фіброзний рак.

E. Недиференційований рак.

ANSWER: C

 

У жінки літнього віку з метрорагією в менопаузі при патогістологічному дослідженні зіскрібка слизової оболонки шийки матки виявлено розростання атипового епітелію з утворенням "ракових перлин". Ваш діагноз?

A. Слизовий рак.

B. Аденокарцинома.

C. Плоскоклітинний рак із ороговінням.

D. Плоскоклітинний рак без ороговіння.

E. Недиференційований рак.

ANSWER: C

 

У хворої Р., 55 років, з'явилися рецидивуючі маткові кровотечі. Виконано діагностичне вишкрібання слизової оболонки матки. У зскірбку з ендометрія серед елементів крові видно залозисті структури різної величини і форми, утворені атиповими клітинами з гіперхромними ядрами, з численними мітозами (у тому числі й патологічними). Про який процес можна думати?

A. Аденокарцинома.

B. Залозиста гіперплазія ендометрія.

C. Хоріонепітеліома.

D. Аденоматозний поліп.

E. Порушена вагітність.

ANSWER: A

 

При бронхоскопії у хворого Є., 62 роки, у початковому відділі верхньочасткового бронха правої легені знайдено поліпоподібне утворення діаметром до 1,0 см. При гістологічному дослідженні виявлено пухлину, побудовану з дрібних лімфоцитоподібних клітин з гіперхромними ядрами. Клітини ростуть пластами й тяжами. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Плоскоклітинний рак з ороговінням.

B. Аденоматозний поліп.

C. Плоскоклітинний рак без ороговіння.

D. Аденокарцинома.

E. Недиференційований дрібноклітинний рак.

ANSWER: E

 

У хворого на шкірі обличчя протягом року сформувалася бляшка з некрозом і виразкою в центрі. При патогістологічному дослідженні біоптату виявлено розростання атипових епітеліальних клітин з великою кількістю патологічних мітозів. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Рак шкіри.

B. Меланома.

C. Папілома.

D. Трофічна виразка.

E. Невус.

ANSWER: A

 

У біоптаті пухлини молочної залози виявляються солідні пласти, побудовані з дрібних епітеліальних клітин з поліморфними ядрами, з великою кількістю патологічних мітозів. Строма виражена дуже слабо, з лімфоцитарною інфільтрацією. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Проліферуюча мастопатія.

B. Ліпосаркома.

C. Медулярний рак.

D. Аденома.

E. Аденофіброма.

ANSWER: C

 

У хворого К. в товщі шкіри виявлено щільну, рухому, чітко відмежовану від прилеглих тканин пухлину, яку було видалено хірургічним шляхом. Макроскопічно пухлина на розрізі білого кольору, побудована з волокнистої тканини; мікроскопічно спостерігається хаотичне переплетення колагенових волокон і невелика кількість фібробластів. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Міома.

B. Гістіоцитома.

C. Тверда фіброма.

D. Гемангіома.

E. Ліпома.

ANSWER: C

 

У товщі шкіри пальпаторно визначено щільну рухому пухлину. Після її видалення проведено патогістологічне дослідження. Мікроскопічно пухлина представлена хаотично розташованими пучками колагенових волокон з невеликою кількістю веретеноподібних клітин. Яку пухлину видалено?

A. Гломус-ангіому.

B. Лейоміому.

C. Меланому.

D. Ліпому.

E. Щільну фіброму.

ANSWER: E

 

Для гістологічного дослідження доставлено видалену на операції матку. Під слизовою оболонкою визначено численні округлої форми вузли, чітко відмежовані від прилеглої тканини. Мікроскопічно пухлина складається з пучків непосмугованих м'язів з явищами тканинного атипізму. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Лейоміома.

B. Рак матки.

C. Фіброміома.

D. Хоріонепітеліома.

E. Лейоміосаркома.

ANSWER: A

 

У молодого чоловіка віком 27 років у м'яких тканинах правого стегна при пальпації виявлено новоутвір без чітких меж, м'якої консистенції. З діагностичною метою проведено біопсію. При мікроскопічному дослідженні встановлено, що пухлина складається з незрілих фібробластоподібних клітин, які проростають в оточуючі м'язи; різко виражені явища тканинного і клітинного атипізму. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Фібросаркома.

B. Міосаркома.

C. М'яка фіброма.

D. Гібернома.

E. Міома.

ANSWER: A

 

Пухлина матки (післяопераційний матеріал) макроскопічно на розрізі нагадує риб'яче м'ясо, з крововиливами та ділянками некрозу, на дотик м'якої консистенції. При гістологічному дослідженні встановлено ознаки вираженого клітинного й тканинного атипізму, зустрічаються клітини з патологічними фігурами мітозів. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Лейоміома.

B. Ліпома.

C. Саркома.

D. Ангіома.

E. Фіброма.

ANSWER: C

 

Під шкірою підщелепної ділянки в жінки О., 55 років, виявлено новоутвір розмірами 1х0,7 см, з чіткими межами, тістоподібної консистенції, не спаяний з довколишніми тканинами. З анамнезу відомо, що новоутвір повільно росте протягом 5 років і окрім косметичного дефекту інших скарг не викликає. При гістологічному дослідженні видаленої пухлини встановлено, що вона побудована із ліпоцитів, які формують часточки, різні за формою та розміром, відмежовані тонкими прошарками сполучної тканини із судинами. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Ангіома.

B. Фіброма.

C. Ліпома.

D. Ангіосаркома.

E. Фібросаркома.

ANSWER: C

 

У хворого Н., 75 років, з позаочеревинної клітковини видалено пухлину розміром 16х8х6 см. Мікроскопічно: анаплазовані жирові клітини з ознаками клітинного атипізму, поліморфізму; трапляються велетенські спотворені клітини, що містять в цитоплазмі краплини жиру. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Міосаркома.

B. Ліпома.

C. Ліпосаркома.

D. Фібросаркома.

E. Мезотеліома.

ANSWER: C

 

Мікроскопічно пухлина верхньої губи побудована з численних дрібних щілиноподібних порожнин, заповнених рідкою частиною крові та її згустками; стінки цих порожнин вистелені сплощеним ендотелієм. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Ліпома.

B. Фіброма.

C. Гібернома.

D. Гемангіосаркома.

E. Капілярна гемангіома.

ANSWER: E

 

У хворого У., 17 років, інтраопераційно на нижній поверхні печінки виявлено пухлину темно-червоного кольору розмірами 4,5х5,0х3,5 см із субсерозною локалізацією. При патогістолоігчному дослідженні виявлено порожнини, заповнені кров'ю і розділені сполучнотканинними перегородками, які вистелені одним шаром ендотелію. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Кавернозна гемангіома.

B. Гепатоцелюлярний рак.

C. Холангіоцелюлярний рак.

D. Ехінококова кіста.

E. Лімфангіома.

ANSWER: A

 

Для гістологічного дослідження доставлено очне яблуко з пухлиноподібним утворенням у судинній оболонці розміром 1х0,4 см, чорного кольору. Мікроскопічно видно потворні клітини з множинними патологічними мітозами, в цитоплазмі багатьох із них визначається пігмент жовто-бурого кольору. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Меланома.

B. Невринома.

C. Ангіосаркома.

D. Нейробластома.

E. Гангліонейробластома.

ANSWER: A

 

У чоловіка віком 46 років, на шкірі обличчя з'явилася пляма, яка темного кольору, що не турбувало хворого. З часом пляма почала збільшуватися, з'явився біль, колір став чорно-коричневим. При пальпації визначається вузлик. При гістологічному дослідженні видаленої тканини виявленні потворні веретеноподібні і поліморфні клітини з множинними патологічними мітозами, цитоплазма яких містить пігмент бурого кольору. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Гемангіома.

B. Базаліома.

C. Меланома.

D. Плоскоклітинний рак.

E. Невус.

ANSWER: C

 

З ампутаційної культі нижньої кінцівки у хворого Ч. оперативно видалена інкапсульована пухлина діаметром 2 см. Мікроскопічно: пухлина складається із веретеноподібних клітин мономорфного вигляду з паличкоподібними ядрами, які утворюють разом з волокнами палісадні структури. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Доброякісна неврилемома.

B. Нейрофіброма.

C. Злоякісна неврилемома.

D. М'яка фіброма.

E. Фібросаркома.

ANSWER: A

 

У хворої Ас., вік 54 роки, видалено пухлину молочної залози. Гістологічно: на тлі домінування сполучнотканинної строми зустрічаються поодинокі залози, сформовані незміненими епітеліальними клітинами. Який найбільш імовірний діагноз?

A. альвеолярна аденома

B. цистоаденома

C. фіброма

D. аденофіброма

E. папілома

ANSWER: D

 

На патогістологічне дослідження доставлено пухлину шкіри. Встановлено діагноз "папілома". З яких клітин гістогенетично походить ця пухлина?

A. призматичного або залозистого епітелію

B. плоского або перехідного епітелію

C. клітин меланінопродукуючої тканини

D. стовбурових клітин і клітин-попередників епітелію

E. клітин мезенхімального походження

ANSWER: B

 

Хворому П., 69 років, проведено резекцію шлунка з приводу злоякісної пухлини. Досліджуючи операційний матеріал патологоанатом дійшов висновку, що в даному випадку має місце медулярний рак. З яких клітин гістогенетично походить ця пухлина?

A. призматичного або залозистого епітелію

B. плоского або перехідного епітелію

C. клітин меланінопродукуючої тканини

D. стовбурових клітин і клітин-попередників епітелію

E. клітин мезенхімального походження

ANSWER: D

 

У хворого П., 48 років, видалено пухлину нижньої губи. За результатами мікроскопічного дослідження лікар-патологоанатом поставив діагноз "carcinoma in situ". Розкрийте морфологічну сутність цього діагнозу.

A. низькодиференційований залозистий рак

B. лімфогенний метастаз раку

C. рак, який гістогенетично походить із стовбурових клітин

D. рак, який не проникає через базальну мембрану епітелію

E. диморфний рак

ANSWER: D

 

Хворий Д., 80 років, помер в онкологічному диспансері. У заключному клінічному діагнозі як основне захворювання вказаний рак шлунка з численними метастазами. За результатами патологоанатомічного дослідження встановлено, що це – солідний рак. Що характерно для цієї пухлини?

A. швидко росте і рано дає метастази

B. різко виражений клітинний атипізм

C. в пухлинних клітинах часто зустрічаються мітози

D. пухлинні клітини розташовані у вигляді трабекул

E. все зазначене

ANSWER: E

 

Провівши мікроскопічне дослідження біоптату, отриманого при бронхоскопії, патологоанатом діагностував дрібноклітинний рак. Який тип росту характерний для цієї пухлини?

A. росте повільно

B. росте швидко, але не метастазує

C. швидкий ріст і раннє метастазування

D. експансивний ріст

E. місцево деструктивний ріст без метастазування

ANSWER: C

 

За результатами гістологічного дослідження біоптату пухлини шлунка патологоанатом діагностував аденокарциному. Залози в пухлині сформовані багаторядним епітелієм, просвіт їх збережений, відмічаються сосочкові випинання в просвіт залоз. Визначте варіант аденокарциноми.

A. ацинарна аденокарцинома

B. папілярна аденокарцинома

C. тубулярна аденокарцинома

D. низькодиференційована аденокарцинома

E. carcinoma in situ

ANSWER: B

 

Під час розтину померлого А., 77 років, патологоанатом виявив рак шлунка. В якому органі з найбільшою ймовірністю можна виявити віддалені метастази цієї пухлини?

A. печінка

B. плевра

C. перикард

D. нирки

E. міокард

ANSWER: A

 

На патогістологічне дослідження доставлений біоптат слизової оболонки бронха. Патологоанатом діагностував передраковий стан – метаплазію епітелію бронха. Поясніть суть цього патологічного процесу.

A. Злущування циліндричного епітелію


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1035 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.227 сек.)