АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ситуаційні задачі. 1. У хворого на артеріальну гіпертензію 75 рокiв встановлено АТ 180/80 мм рт

Прочитайте:
  1. Б. Задачі для самоконтролю.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. У хворого на артеріальну гіпертензію 75 рокiв встановлено АТ 180/80 мм рт. ст. ЧСС 90 в хв. Супутнє захворювання - стенокардія напруги, Ш функціональний клас. Антигіпертензивний препарат якого класу ви би призначили?

A. * β-блокатор

B. Дигидропіридиной антагоніст Са

C. Інгібітор АПФ

D. α-блокатор

E. Препарат центральної дії

2. Внаслідок інфаркту міокарда у хворого виникла шлуночкова аритмія. Серцевий ритм нормалізувався після введення протиаритмічного засобу з місцевоанестезуючою активністю. Який препарат введено?

A. * Лідокаїн

B. Анестезин

C. Верапаміл

D. Панангін

E. Анаприлін

3. Для лікування стенокардії напруги запропонуйте пацієнту селективний β1-адреноблокатор, який не має внутрішньої симпатоміметичної активності. Відомо, що препарат ліофільний, середньої тривалості дії та випускається в таблетках і ампулах. Який це препарат?

A. Талінолол

B. * Метапролол

C. Бензогексоній

D. Но-шпа

E. Анаприлін

4. До лікаря звернувся хворий 70 років з приводу підвищеного артеріального тиску. З анамнезу відомо про наявність доброякісної гіперплазії передміхурової залози. Який лікарський засіб бажано призначити даному хворому?

A. * Доксазозин

B. Еналаприл

C. Пропранолол

D. Дилтіазем

E. Лозартан

F. Гідралазин

5. До лікаря звернулась хвора на гіпертонічну хворобу, яка довгий час лікувалась гідрохлортіазидом, зі скаргою на появу набряку та болю в уражених суглобах. Що спричинило це?

A. * Пригнічення реабсорбції сечової кислоти

B. Гіпохлоремічний алкалоз

C. Гіпонатріємія

D. Гіпокаліємія

E. Зменшення об’єму циркулюючої крові

6. Жінка 48 років поступила в кардіологічне відділення з діагнозом ІХС: стенокардія напруги. Напади виникають 1-2 рази на день. Який препарат найдоцільніше рекомендувати для лікування?

A. * Кардикет

B. Еуфілін

C. Но-шпа

D. Папаверин

E. Дипіридамол

7. Жінка 50 років із симптоматичною гіпертензією та супутнім хронічним обструктивним захворюванням легень. Прийом якої групи лікарських засобів у хворої буде обмежено?

A. * Бета-адреноблокаторів

B. Блокаторів кальцієвих каналів

C. Інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту

D. Блокаторів ангіотензинових рецепторів

E. Діуретиків

8. Жінка 30 років, хворіє гіпертиреозом, скаржиться на збільшення частоти серцевих скорочень. Який з зазначених препаратів слід призначити для нормалізації серцевого ритму?

A. * Пропранолол

B. Сальбутамол

C. Адреналін

D. Пентамін

E. Ізадрин

9. Після інфаркту міокарда у хворого виникла шлуночкові аритмія. Серцевий ритм нормалізувався після введення протиаритмічного засобу з місцевоанестезуючою активністю. Який препарат введено?

A. Анаприлін

B. Анестезин

C. Верапаміл

D. Панангін

E. * Лідокаїн

10. При гіпертонічному кризі хворому ввели магнію сульфат, в результаті чого настало різке зниження артеріального тиску. Введенням якого препарату можна запобігти побічні ефекти сульфату магнію?

A. * Кальцію хлорид

B. Калію хлорид

C. Трилон Б

D. Натрію бромід

E. Натрію сульфат.

11. У жінки 53 років трапився інфаркт задньої стінки лівого шлуночка серця. Хвору бентежать сильні болі за грудиною, аритмія, задишка. Який препарат найбільш доцільно ввести у даному випадку для надання першої допомоги?

A. Нітронг

B. Кордарон

C. Анаприлін

D. * Нітрогліцерин

E. Сустак

12. У пацієнта під час відвідування стоматолога виникла різка гіпотензія. Який із препаратів, що стимулює адренергічну іннервацію, ви запропонуєте використати для нормалізації артеріального тиску?

A. * Мезатон

B. Ксилометазолін

C. Санорин

D. Доксазозин

E. Ерготамін

13. У пацієнтки 46 років на фоні миготливої аритмії почався набряк легень. Який сечогінний препарат необхідно ввести в першу чергу для виведення хворої з важкого стану?

A. * Фуросемід

B. Тріамтерен

C. Верошпірон

D. Амілорид

E. Еуфілін

14. У хворого 56 років відзначаються напади стискаючих болів в області серця при найменшому фізичному навантаженні, що проходять у спокої чи після прийому нітрогліцерину. Які вазодилятатори найбільш доцільно призначити для гемодинамічного розвантаження серця?

A. Ніфедипін

B. * Молсидомін

C. Празозин

D. Тразикор

E. Верапаміл

F. Ніфедипін

15. У чоловіка з гіпертонічною хворобою під час лікування з'явився сухий кашель. Клінічних проявів захворювань дихальної і серцево-судинної систем, що можуть обумовити кашель, немає. Лікар припустив побічну дію ліків. До якої групи найбільш імовірно належить препарат, що викликав цей ефект?

A. * Інгібіторів АПФ

B. Діуретиків

C. Блокаторів кальцієвих каналів

D. Гангліоблокаторів

E. Препаратів раувольфії

F. Морфін, анальгін, строфантин

G. Еуфілін, нітрогліцерин, дибазол

16. Хвора Н., 68 років, тривалий час застосовує фуросемід для лікування серцевої недостатності. Зазначьте лікарський засіб для профілактики гіпокаліємії при прийомі фуросемида:

A. * Панангін

B. Оротат калію

C. Мілдронат

D. Триметазидин

E. Сустак-форте

17. В лікарню поступив хворий з приводу травми ока в результаті попадання металевої стружки. У хворого набряк ока, різка гіперемія, сльозотеча, біль при морганні. Видалення чужорідного тіла можливе лише під місцевою анестезією. Оберіть препарат для місцевої анестезії.

A. * Дикаїн

B. Новокаїн

C. Анестезин

D. Лідокаїн

E. Тримекаїн

18. В травмпункт доставлено хворого з приводу свіжого, неускладненого вивиху плечового суглоба. Виберіть препарат швидкої, але короткочасної дії для амбулаторного вправлення вивиху плечового суглоба.

A. * Пропанідид

B. Ефір

C. Фторотан

D. Натрію оксибутират

E. Гексенал

19. Жінка 28 років звернулась до стоматолога з приводу протезування зубів. Оскількі у неї алергія до місцевих анестетиків, обробку зубів необхідно було провести під загальною анестезією. Який препарат доцільно використати для цього, зважаючи на короткочасність маніпуляції?

A. * Пропанідид.

B. Гексенал.

C. Кетамін.

D. Натрію оксибутират.

E. Тіопентал.

20. Підчас барбітурового наркозу у хворого 65 років почалость пригнічення дихання. Анестезіолог зробив внутрішньовенну ін’єцію 10 мл 0,5% розчину бемегріду. Стан хворого покращав, об'єм легеневої вентиляції збільшився. Яке явище полягає в основі взаємодії цих препаратів?

A. * Антагонізм прямий.

B. Антагонізм непрямий.

C. Антагонізм однобічний.

D. Синергізм прямий.

E. Синергізм непрямий

21. У стаціонар поступив хворий в передшоковому стані з проникаючим пораненням грудної клітки і постійним кашлем, що супроводиться кровохарканням. Призначення якого препарату надасть протишокову і протикашльову дію:

A. Адреналін

B. Преднізолон

C. * Морфін

D. Димедрол

E. Лібексин

22. У хворого після автомобільної катастрофи гіпоксичний набряк мозку. Який із перелічених препаратів доцільно призначити?

A. * Натрію оксибутират

B. Ефір для наркозу

C. Гексенол

D. Кетамін

E. Фентаніл

23. Хворий з хронічним бронхітом захворівши гострою респіраторною вірусною інфекцією, застосовував ацетилсаліцилову кислоту. Через 3 дні стан його покращав, але почастішали напади бронхоспазму. Основна причина виникнення бронхоспазму:

A. Блокада бета2 - адренорецепторів бронхів

B. Стимуляція М- холінорецепторов бронхів

C. Вивільнення з огрядних клітин і базофілів гістаміну

D. * Інгібірування циклооксигенази пригнічує синтез простагландинів приводячи до утворення лейкотрієнів, в тому числі повільно реагуючої субстанції анафілаксії

E. Підвищенням тонусу бронхіальних м'язів за рахунок прямої міотропної дії

24. Хворій з явищами гострої інтоксикації морфіном був введений налоксон, який швидко покращив її стан. Який переважний механизм дії цього препарату?

A. * Конкурентна блокада мю-опіатних рецепторів.

B. Блокада ГАМК-рецепторів.

C. Блокада серотонінових рецепторів.

D. Блокада бензодіазепінових рецепторів.

E. Блокада сигма-опіатних рецепторів.

25. Хворому для ввідного наркозу внутрішньовенно ввели тіопентал натрію, після чого настав ларингоспазм, підсилилась салівація. Введенням якого препарату можна було б запобігти небажаним ефектам?

A. * Атропіну сульфат

B. Адреналіну гідрохлорид

C. Прозерин

D. Аллоксин

E. Пірроксан

26. Хворому перед видаленням зуба була проведена провідникова анестезія лідокаїном, після введення якого з’явилися набряк и гіперемія навколо місця ін’єкції, свербіж шкіри, загальна слабкість, гіпотензія, рухове збудження. Визначіть, як називаєтся дане ускладнення?

A. * Алергічна реакція

B. Тахіфілаксія

C. Токсична дія

D. Лікарська залежність

E. Толерантність

27. Чоловіку 40 років під час операції на органах черевної порожнини проводили інгаляційний наркоз за допомогою леткої рідини. Наркоз настав через 5 хвилин від початку інгаляції, без стадії збудження. Під час наркозу відзначалися зниження АТ, брадикардія. Пробудження після наркозу відбулося швидко, без післяопераційної депресії. Який засіб для наркозу був використаний?

A. * Фторотан

B. Ефір для наркозу

C. Закис азоту

D. Сомбревін

E. Гексенал

28. До жінки 28 років була викликана швидка допомога у зв’язку з нападом бронхіальної астми. Після внутрішньом’язової ін’єкції розчину ефедрину її стан поліпшився. Однак, через 49 хвилин напад повторився. Ефедрин подіяв слабше. Третя атака бронхоспазму, яка почалася через півгодини, ефедрином не знялася. Яке явище лежить в основі цього феномену?

A. * Тахіфілаксія.

B. Наркоманія

C. Біотрансформація

D. Елімінація

E. Адсорбція.

29. До лікаря звернувся пацієнт з проханням замінити відсутній на даний момент в аптеці бронхолітик ізадрин на найбільш близький за дією препарат. Який з наведених нижче засобів можна рекомендувати хворому?

A. * Сальбутамол

B. Еуфілін

C. Адреналіну гідрохлорид

D. Атропіну сульфат

E. Ефедрину гідрохлорид

30. Жінка 33 років, яка тривалий час лікується з приводу хронічного поліартриту, скаржиться на підвищення артеріального тиску, зміни розподілу жирової тканини, порушення менструального циклу. Який препарат приймає хвора?

A. * Преднізолон

B. Індометацин

C. Бутадіон

D. Диклоберл

E. Беклометазон

31. При артриті суглобів терапевт призначив препарат, що належить до групи не- стероїдних протизапальних засобів, переважно впливає на циклооксигеназу-2 і не має подразнюючого впливу на слизову оболонку травного тракту. Який це препарат?

A. Індометацин

B. * Целекоксиб

C. Диклофенак-натрій

D. Кислота ацетилсаліцилова

E. Ібупрофен

32. Сорокалітня жінка звернулась до лікаря зі скаргою на болі в колінних суглобах. При огляді виявлено: припухлість, почервоніння, гіпертермію в ділянці цих суглобів. Лабораторне дослідження показало позитивні ревмопроби. Які препарати мають бути використані для лікування хворої?

A. * Протизапальні засоби нестероїдної будови

B. Наркотичні анальгетики

C. Антидепресанти

D. Антибіотики

E. Сульфаніламіди

33. У пацієнта 46 років із загостренням ревматоїдного артриту, який лікувався нестероїдним протизапальним засобом, виявлено лейкопенію. Який лікарський засіб міг викликати даний ефект із найбільшою вірогідністю?

A. * Бутадіон

B. Ібупрофен

C. Мелоксикам

D. Целекоксиб

E. Диклофенак натрію

34. У хворого 47 років, що довго спостерігався з приводу бронхіальної астми, почастішали приступи, які не ліквідовувалися інгаляцією беродуалом. З призначення яких препаратів доцільно почати інтенсивне лікування?

A. Оксигенотерапія

B. Бронходилататори

C. * Глюкокортикоїди

D. Інфузійна терапія

E. Серцеві глікозиди

35. У хворого 52 років важкий напад експіраторної задишки, супро воджується важким сухим кашлем з дистанційними хрипами, серцебиттям. Який препарат найдоцільніше ввести при невідкладній допомозі?

A. Сальбутамол

B. Строфантин

C. Лазолван

D. * Атровент

E. Преднізолон

36. У хворого, що лікується з приводу ревматоїдного поліартриту, в анамнезі є виразкова хвороба шлунку. Який із зазначених препаратів найбільш небажано застосовувати?

A. * Аспірин

B. Дімедрол

C. Вольтарен

D. Уродан

E. Циклосерин

37. Хворому К, 34 років з метою профілактики нападів бронхіальної астми лікар вважає доречним призначення інгаляційного глюкокортикоїдного препарату. Який з нижченаведених не належить до цієї групи?

A. * Сальметерол

B. Флунісолід

C. Флутіказон

D. Будесонід

E. Беклометазон

38. Чоловік 62 років довгий час хворіє на коксит. Лікар призначив йому новий нестероїдний протизапальний засіб моваліс, що призвів до поліпшення стану хворого. В чому перевага цього препарату?

A. * Селективна блокада ЦОГ-2

B. Пригнічує ФДЕ (фосфодіестеразу)

C. Активує АДЦ (аденілатциклазу)

D. Пригнічує холінестеразу

E. Активація синтезу ФДЕ (фосфодіестерази).

39. Чоловіку 70 років, який страждає на хронічний бронхіт, призначений протикашльовий препарат – кодеїн. Який механізм забезпечує гальмування кашльового центру?

A. * Центральний

B. Рефлекторний

C. Конкурентний

D. Місцева дія

E. Периферична дія.

40. В тубдиспансері у хворого з інфільтративною формою туберкульозу легень, який лікувався ізоніазидом, з'явилися симптоми В6-гіповітаминозу. Чому ізоніазид призводить до цього побічного ефекту?

A. * Ізоніазид є антагоністом вітаміну В6

B. Сповільнюється всмоктування вітаміну

C. Прискорюється елімінація

D. Утворюється міцний зв’язок з білками плазми крові

E. Прискорюється біотрансформація.

41. Дитина 10 років страждає на стафілококовий дерматит. Лікування бензилпеніциліном не дало результатів. Призначення комбінованого препарату пеніциліну з клавулановою кислотою дало швидке одужання. Яка причина позитивної дії цього препарату?

A. * Інактивація бета-лактамази.

B. Блокада транслокази.

C. Гальмування аденозиндезамінази.

D. Гальмування транспептидази.

E. Активація фосфодіестерази.

42. Дитині 13 років хворій на ангіну призначено комбінований сульфаніламідний препарат бактерицидного типу дії. Який препарат призначено?

A. * Бісептол

B. Ентеросептол

C. Сульфален

D. Етазол

E. Уросульфан

43. Дитині 4 років треба призначити протимікробний засіб широкого спектру дії при кишковій інфекції. Який з наведених препаратів не призначається дітям у зв’язку із шкідливим впливом на розвиток кісткової тканини?

A. * Доксициклін

B. Амоксицилін

C. Ампіцилін

D. Левоміцетін

E. Ко-тримоксазол (бісептол)

44. Для лікування інфекцій кістково-рухового апарату застосовують ряд антибіотиків. Виберіть з названих нижче препарат, що має здатність накопичуватись у кістковій тканині.

A. * Лінкоміцину гідрохлорид

B. Олеандоміцину фосфат

C. Левоміцетину стеарат

D. Неоміцину сульфат

E. Гентаміцину сульфат

45. Для лікування хворого з фарингітом призначили препарат, що містить триметроприм і сульфаметоксазол. Має високу протимікробну активність. Механізм дії пов’язаний з подвійним блокуючим ефектом препарату на метаболізм бактерій. Побічні ефекти: кристалурія, диспепсичні явища, алергійні реакції, пригнічення кровотворення. Який це препарат?

A. Сульфален

B. Фталазол

C. Сульфапіридазин

D. Сульфадиметоксин

E. * Бісептол

46. Для обробки операційного поля хворому застосували препарат, який у хімічному відношенні є дихлорвмісним похідним бігуанідів. Найбільш активний місцевий антисептик, виявляє швидку та сильну бактерицидну дію на грам позитивні та грам негативні бактерії. Який це препарат?

A. * Хлоргекседину біглюконат

B. Етакредину лактат

C. Уротропін

D. Кальцію хлорид

E. Унітіол

47. До інфекційного відділення лікарні госпіталізовано хворого з діагнозом бактеріальної дизентерії. Лабораторними дослідженнями встановлено, що збудник чутливий до багатьох протимікробних засобів, однак у хворого виявлені явища анемії. Який препарат протипоказаний хворому?

A. * Левоміцетин.

B. Ампіцилін.

C. Фталазол.

D. Ентеросептол.

E. Фуразолідон.

48. До стоматолога звернулася мати дитини 2 років, яка під час вагітності у зв`язку з інфекційним захворюванням без контролю приймала антибіотики. При огляді у дитини виявлені руйнування різців, емаль зубів жовтого кольору, біля шийки зубів коричнева облямівка. Який із препаратів проявляє виражені тератогенні властивості?

A. * Тетрациклін.

B. Фуросемід.

C. Ампіокс.

D. Ксантинолу нікотинат.

E. Амоксицилін

49. До хірургічного відділення госпіталізований хворий з приводу гострого апендициту. Проведена апендектомія. У післяопераційному періоді хворий отримував антибіотик протягом 10 днів. Через деякий час став помічати зниження слуху. Назвіть, яка група антибіотиків має такий побічний ефект?

A. * Аміноглікозиди.

B. Тетрацикліни.

C. Поліміксини.

D. Цефалоспорини.

E. Пеніциліни.

50. Жінка 50 років одержала з позитивним результатом курс терапії оксациліном з приводу гнійного запалення кисті правої руки. Але на початку лікування їй вводили бензилпеніцилін, який виявился неефективним. Як пояснити добру терапевтичну дію оксациліну в порівнянні з бензилпеніциліном?

A. * Стійкістю до бета-лактамази.

B. Тривалою дією.

C. Більш високою концентрацією у крові.

D. Більш широким спектром антибактеріальної дії.

E. Доброю проникливістю у запаленні тканини.

51. Жінка 52 років звернулась до лікаря-травматолога з приводу гнійного періоститу великогомілкової кістки правої ноги. Лікар призначив ін’єкції бензилпеніциліну, які сприяли покращенню стану хворої. Який механізм дії цього лікарського засобу?

A. Блокада синтезу РНК

B. Блокада синтезу ДНК

C. Блокада синтезу білка

D. * Блокада синтезу муреїну

E. Порушення проникливості клітинної мембрани

52. Жінка в період вагітності тривалий час без контролю лікаря приймала антибіотик. Через деякий час у неї погіршився апетит, з’явились нудота, пронос, зміни слизових оболонок ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту, з часом виникла жовтяниця. У новонародженого відмічено порушення росту кісток. Який препарат приймала жінка?

A. * Тетрациклін.

B. Левоміцетин.

C. Ампіцилін.

D. Еритроміцин.

E. Бісептол.

53. Із гнійної рани хворого виділено патогенний стафілокок і визначена чутливість його до антибіотиків: пеніцилін - зона затримки росту 8 мм, оксацилін - 9 мм, ампіцилін - 10 мм, гентаміцин - 22 мм, лінкоміцин - 11 мм. Який антибіотик необхідно вибрати для лікування хворого?

A. * Гентаміцин.

B. Ампіцилін.

C. Лінкоміцин.

D. Пеніцилін.

E. Оксацилін.

F. Ізоніазид.

54. Молодому чоловіку з приводу флегмони плеча була зроблена внутрішньом`язова ін`єкція пеніциліну. Після цього у нього з'явились тахікардія і ниткоподібний пульс, АТ знизився до 80/60 мм рт. ст. Який вид фармакологічної реакції розвинувся?

A. * Анафілаксія.

B. Потенціювання.

C. Рефлекторна дія.

D. Центральна дія.

E. Периферична дія.

55. Після 10-денного лікування препаратом із групи антибіотиків у пацієнта спостерігаються явища дисбактеріозу: диспепсичні явища, кандидомікоз; жовтяниця, фотосенсибілізація. Антибіотик якої групи приймав хворий?

A. * Групи тетрациклінів.

B. Групи пеніцилінів.

C. Групи цефалоспоринів.

D. Групи рифампіцину.

E. Групи аміноглікозидів.

56. Після лікування високоефективним протитуберкульозним засобом у жінки 40 років виникли явища невриту зорового нерва, порушення пам’яті, судоми. Який препарат приймала жінка?

A. * Ізоніазид

B. Рифампіцин

C. ПАСК

D. Тіоацетазон

E. Канаміцин.

57. У дитини 5 років діагностована правобічна нижньочасткова пневмонія. При посіві харкотиння виявлено, що збудник захворювання стійкий до пеніциліну, але чутливий до макролідів. Який препарат найбільш доцільно використати уданому випадку?

A. * Азитроміцин.

B. Тетрациклін.

C. Гентаміцин.

D. Стрептоміцин.

E. Ампіцилін.

58. У жінки 65 років, що тривало приймала лікування з приводу кишкової інфекції, розвинулось ускладнення зі сторони слизової оболонки порожнини рота, у вигляді запального процесу і білого нальоту, в якому при бактеріологічному дослідженні були виявлені патогенні грибки. Який із перерахованих препаратів найбільш часто викликає таке ускладнення?

A. Фталазол

B. * Тетрациклін

C. Фуразолідон

D. Поліміксин

E. Бісептол

59. В інфікованого на СНІД виникла діарея бактеріального генезу. За результатами мікробіологічного дослідження йому був призначений ко-тримоксазол (бісептол, бактрим). Яким типом (характером) протимікробної дії володіє цей препарат?

A. * Бактерицидним

B. Бактеріостатичним

C. Фунгіцидним

D. Фунгістатичним

E. Вірулостатичним

60. У пацієнта після переохолодження у ділянці крил носа та верхньої губи з’явились герпетичні висипання. Для лікування була застосована мазь. Який противірусний засіб містить застосована мазь?

A. * Ацикловір

B. Азидотимідин

C. Дексаметазон

D. Індометацин

E. Інтерферон

61. У хворого гнійна рана. Застосували розчин, який проявив антисептичну дію та сприяв механічному очищенню рани. Який саме розчин був використаний?

A. * Перекис водню

B. Перманганат калію

C. Розчин йоду спиртовий

D. Етакрідина лактат

E. Діамантовий зелений.

62. У хворого з високою температурою, кашлем, задишкою після проведених обстежень встановлено діагноз стрептококова пневмонія. Який препарат залишається засобом вибору при цьому захворюванні?

A. * Бензилпеніцилін.

B. Гентаміцин.

C. Ампіцилін.

D. Еритроміцин.

E. Тетрациклін.

63. У хворого з гострою одонтогенною інфекцією виділена культура кишкової палички, яка чутлива тільки до антибіотиків групи аміноглікозидів. Який із перелічених антибіотиків доцільно призначити хворому з лікувальною метою?

A. * Амікацин.

B. Кефзол.

C. Еритроміцин.

D. Ністатин.

E. Метицилін.

64. Хворий 32 років був доставлений у відділення щелепно-лицевої хірургії з множинними переломами нижньої щелепи, пораненнями обличчя. Який антибіотик небажано використовувати для профілактики розвитку раневої інфекції в перед- та післяопераційний період, якщо під час операції використовувався тубокурарину хлорид?

A. * Амікацину сульфат.

B. Бензилпеніцилін-натрій.

C. Амоксицилін.

D. Цефтриаксон.

E. Доксицикліну гідрохлорид.

65. Хворий 33 років страждав на тривалий гнійний процес у середньому вусі, що не підпадає терапії біосинтетичними пеніцилінами. Після застосування карбеніциліну у нього спостерігалося швидке одужання. Яка можлива етіологія його захворювання?

A. Сальмонели.

B. Стрептококи.

C. Клостридії.

D. Стафілококи.

E. * Синьогнійна паличка.

66. Хворий 60 років, госпіталізований у хірургічне відділення в зв’язку з інфекцією, викликаною синьогнійною паличкою, чутливою до антибіотика пеніцилінового ряду. Назвіть, який з перелічених пеніцилінів, має виражену активність відносно Psedomonas aeruginosa?

A. * Карбеніцилін.

B. Бензилпеніцилін.

C. Феноксиметилпеніцилін.

D. Оксацилін.

E. Метицилін.

67. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на забарвлення сечі та слізної рідини в червоний колір. З анамнезу відомо, що він лікується з приводу легеневого туберкульозу. З застосуванням якого протитуберкульозного засобу пов’язаний цей ефект?

A. * Рифампіцин

B. Ізоніазид

C. Етіонамід

D. Стрептоміцину сульфат

E. Етамбутол.

68. Хворий страждає ревмокардитом з частими загостреннями. Який антибіотик слід використовувати для профілактики або лікування загострень?

A. * Біцилін-5

B. Еритроміцин

C. Левоміцетин

D. Цефазолін

E. Тетрациклін

69. Хворий тривалий час приймав антибіотик для лікування бронхіту. На фоні прийому виникли нудота, блювання, стоматит, дерматит на шкірі обличчя і рук (фотосенсибілізація), болі в області печінки. Який препарат приймав хворий?

A. Ампіцилін

B. Еритроміцин

C. * Тетрациклін

D. Поліміксин

E. Левоміцетин

70. Хворому 35 років для лікування хронічного бронхіту у фазі загострення лікар призначив бактрим. Який основний механізм дії препарату?

A. * Гальмує 2 послідовних етапи метаболізму фолієвої кислоти

B. Діє на синтез клітинної стінки мікробу

C. Гальмує синтез білка мікробної клітини

D. Пригнічує утворення цитолеми

E. Діє тільки на синтез фолієвої кислоти

71. Хворому 42 років для лікування бактеріальної пневмонії призначено ампіцилін. Вкажіть, який механізм бактерицидної дії препарату?

A. * Пригнічення синтезу клітинної стінки мікроорганізмів

B. Пригнічення внутрішньоклітинного синтезу білка

C. Порушення проникливості цитоплазматичної мембрани

D. Пригнічення SH-груп ферментів мікроорганізмів

E. Антагонізм із параамінобензойною кислотою

72. Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначили левоміцетин. Наступного дня стан хворого погіршився, температура тіла підвищилась до 39,60С. Чим пояснити погіршення стану хворого?

A. * Дією ендотоксинів збудник

B. Реінфекцією.

C. Алергічною реакцією.

D. Нечутливістю збудника до левоміцетину.

E. Приєднання вторинної інфекції.

73. Хворому з генералізованою формою сальмонельозу була призначена антибактеріальна терапія. Через деякий час при проведенні загального аналізу крові була виявлена ретикуло- і гранулоцитопенія, відмічалось деяке зниження кількості еритроцитів. При призначенні якого антибіотика найбільш можлива подібна зміна картини крові?

A. * Левоміцетин.

B. Гентаміцину сульфат.

C. Тетрациклін.

D. Поліміксину В сульфат.

E. Амоксицилін.

74. Чоловік 56 років поступив у пульмонологічне відділення з діагнозом пневмонія. Із анамнезу відомо, що у нього алергічна реакція на всі бета-лактамні антибіотики. Який із препаратів можна призначити цьому хворому?

A. * Кларитроміцин

B. Ампіцилін.

C. Цефазолін.

D. Бензилпеніцилін.

E. Оксацилін.

75. Дитині 4 років треба призначити протимікробний засіб широкого спектру дії при кишковій інфекції. Який з наведених препаратів не призначається дітям у зв’язку із шкідливим впливом на розвиток кісткової тканини?

A. * Доксициклін

B. Амоксицилін

C. Ампіцилін

D. Левоміцетин

E. Ко-тримоксазол (бісептол)

76. Жінка в період вагітності тривалий час без контролю лікаря приймала антибіотик. Через деякий час у неї погіршився апетит, з’явились нудота, пронос, зміни слизових оболонок ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту. З часом виникла жовтяниця. У новонародженого відмічено порушення росту кісток. Який препарат приймала жінка?

A. * Тетрациклін

B. Левоміцетин

C. Ампіцилін

D. Еритроміцин

E. Бісептол

77. Перед проведенням інфільтраційної анестезії хворому проведено пробу на чутливість до новокаїну, яка виявилась позитивною. Який з перелічених препаратів можна використати для проведення знеболювання в даному випадку?

A. *Лідокаїн.

B. Новокаїнамід.

C. Тримекаїн.

D. Анестезин.

E. Дикаїн.

78. До хірургічного відділення госпіталізований хворий з абсцесом плеча. При додатковому дослідженні виявлено шлуночкову екстрасистолію. Яке знеболення і яким препаратом найбільш доцільне в даному випадку?

A. *Місцева анестезія лідокаїном.

B. Спинномозкова анестезія совкаїном.

C. Гексеналовий наркоз.

D. Ефірний наркоз.

E. Кетаміновий наркоз.

79. До хірургічного відділення доставлено хворого з гострим апендицитом. Йому було запропоновано провести апендектомію під місцевою анестезією. Однак із анамнезу з`ясувалося, що хворий часто страждає алергічними реакціями на ліки. Виберіть із зазначених препаратів найбільш доцільний для інфільтраційної анестезії в даному випадку.

A. *Ксикаїн.

B. Hовокаїн.

C. Дикаїн.

D. Анестезин.

E. Кокаїн.

80. Хворому перед екстракцією зуба була проведена провідникова анестезія лідокаїном, після введення якого з`явилися набряк і гіперемія навколо місця уколу, свербіння шкіри, слабість, гіпотензія, рухове збудження. Визначте, як називається це ускладнення?

A. *Алергічна реакція.

B. Тахіфілаксія.

C. Токсична дія.

D. Лікарська залежність.

E. Толерантність.

81. При нанесенні на слизові оболонки препарати спричиняють осадження білків слизу і ущільнюють поверхневий шар слизової оболонки, проявляючи протизапальну дію. Визначте групу препаратів.

A. *В`яжучі.

B. Обволікаючі.

C. Подразливі.

D. Адсорбівні.

E. Місцевоанестезуючі.

82. Лікар призначив пацієнту мазь “Ефкамон”, яка за механізмом дії належить до подразливих речовин відтягувальної дії. При яких станах ця мазь є протипоказаною?

A. *Ушкодження шкіри.

B. Невралгія.

C. Біль у суглобах.

D. Міалгія.

E. Неврит.

83. До щелепно-лицьового відділення доставили хворого з переломом нижньої щелепи. Було вирішено з’єднання кісток провести хірургічним методом під наркозом. Після внутрішньовенного введення міорелаксанту спостерігались короткочасні фібрилярні скорочення м’язів обличчя хворого. Який міорелаксант було застосовано?

A. *Дитилін.

B. Тубокурарину хлорид.

C. Піпекуронію бромід.

D. Мідокалм.

E. Пропофол.

84. Для ослаблення або припинення передачі збудження через синапс з нервового закінчення на м'язове волокно в клініці використовуються курареподібні речовини — міорелаксанти. Який механізм дії цієї групи лікарських засобів?

A. *Блокада Н-холінорецепторів постсинаптичної мембрани.

B. Блокада проходження Са2+ через канали пресинаптичної мембрани.

C.Пригнічення роботи Na+/K+- насосів.

D. Пригнічення ацетилхолінестерази.

E. Блокада М-холінорецепторів.

85. Хворому була проведена операція з приводу поранення в живіт із застосуванням тубокурарину. В кінці операції, коли дихання відновилось, хворому ввели гентаміцин. Несподівано зупинилося дихання і відмічено довгочасне розслаблення скелетних м`язів. Який ефект покладено в основу цього явища?

A. *Потенціювання.

B. Кумуляцію.

C. Антагонізм.

D. Звикання.

E. Сенсибілізацію.

86. У чоловіка, якому під час оперативного втручання застосували міорелаксант - дитилін, розслаблення скелетних м’язів і пригнічення дихання продовжувалось більше 2 годин. Відсутність якого ферменту в сироватці крові зумовлює це?

A. *Бутирилхолінестерази.

B. Каталази.

C. Ацетилхолінестерази.

D. Глюко-6-фосфатази.

E. Глутатіонпероксидази.

87. З метою розслаблення скелетних м`язів і репозиції уламків при переломі стегнової кістки хворому був введений міорелаксант. При цьому дихання припинилося. Після введення свіжої цитратної крові дихання відновилося. Який міорелаксант вводили хворому?

A. *Дитилін.

B. Диплацин.

C. Тубокурарину хлорид.

D. Піпекуронію бромід.

E. Панкуронію бромід.

88. У хворого під час оперативного втручання з'явилися симптоми передозування тубокурарину. Препарат якої групи найдоцільніше використати для послаблення ефекту передозування?

A. *Антихолінестеразні препарати.

B. Гангліоблокатори.

C. Адреноміметики.

D. М-холіноблокатори.

E. Н-холіноблокатори.

89. Хворому перед операцією був введений дитилін і проведена інтубація. Після закінчення операції і припинення наркозу самостійне дихання не відновилось. Недолік якого ферменту в організмі хворого подовжує дію м’язового релаксанту?

A. *Псевдохолінестерази.

B. Сукцинатдегідрогенази.

C. Карбоангідрази.

D. N-ацетилтрансферази.

E. K-Na-АТФази.

90. У пацієнта під час відвідування стоматолога виникла різка гіпотензія. Який із препаратів, що стимулює адренергічну іннервацію, Ви запропонуєте використати для нормалізації артеріального тиску?

A. *Мезатон.

B. Ксилометазолін.

C. Санорин.

D. Доксазозин.

E. Ерготамін.

91. На прийомі у стоматолога у пацієнта почався напад бронхіальної астми. Лікар–стоматолог надав допомогу і напад закінчився. Пацієнту дихати стало легше, але з’явилися тахікардія, головний біль, пітливість. Який препарат використав лікар?

A. *Ізадрин.

B. Мезатон.

C. Нафтизин.

D. Прозерин.

E. Пілокарпін.

92. Під час прийому у стоматолога у хворої розвинувся напад бронхоспазму, який був купований введенням 5% розчину ефедрину гідрохлориду. Через 20 хв. напад повторився. Повторне введення ефедрину не мало ефекту у зв’язку з розвитком тахіфілаксії. Який механізм покладено в основу розвитку цього явища?

A. *Виснаження депо медіатора в пресинаптичних закінченнях.

B. Блокада адренорецепторів.

C. Активація адренорецепторів.

D. Матеріальна кумуляція препарату.

E. Індукція мікросомальних ферментів печінки.

93. До лікарні “швидкої допомоги” доставили чоловіка 63 років з явищами колапсу. Для боротьби з гіпотензією лікар вибрав норадреналін. Який механізм дії цього препарату?

A. *Активація α1-адренорецепторів.

B. Активація серотонінових рецепторів.

C. Активація β-адренорецепторів.

D. Активація дофамінових рецепторів.

E. Блокада М-холінорецепторів.

94. До приймальної палати лікарні доставлено хворого з тяжким отруєнням невідомою речовиною в стані гострої судинної недостатності. Який із зазначених препаратів необхідно використати для термiнової допомоги?

A. *Мезатон.

B. Iзадрин.

C. Анаприлін.

D. Нафтизин.

E. Салбутамол.

95. Після введення мелоксикаму у хворого почалися гостра алергічна реакція, задуха, біль за грудниною. Пульс зник, припинилися серцеві скорочення. Які лікарські засоби слід застосувати в першу чергу?

A. *Внутрішньосерцево ввести адреналін.

B. Внутрішньовенно ввести адреналін.

C. Внутрішньовенно ввести преднізолон.

D. Внутрішньовенно ввести димедрол.

E. Внутрішньовенно ввести строфантин.

96. У хворого анафілактичний шок. Від якого із названих адреноміметиків можна очікувати найбільшого терапевтичного ефекту в даному випадку?

A. *Адреналіну.

B. Мезатону.

C. Ефедрину.

D. Санорину.

E. Норадреналіну.

97. Прозерин підвищує тонус скелетних м`язів. Фторотан спричиняє релаксацію скелетних м`язів і зменшує ефекти прозерину. Визначте характер взаємодії прозерину і фторотану.

A. *Опосередкований функціональний антагонізм.

B. Прямий функціональний антагонізм.

C. Конкурентний антагонізм.

D. Незалежний антагонізм.

E. Неконкурентний антагонізм.

98. Хворому під час проведення оперативного втручання як наркозний засіб анестезіолог використав закис азоту, який має виражені ліпофільні властивості. Який механізм проникнення цього препарату через біологічні мембрани?

A. *Пасивна дифузія.

B. Активний транспорт.

C. Полегшена дифузія.

D. Фільтрація.

99. У реанімаційне відділення доставлено хворого з ознаками гострого отруєння морфіном. Який засіб необхідно використати у даному випадку для промивання шлунка?

A. *Калію перманганат.

B. Натрію гідрокарбонат.

C. Фурацилін.

D. Розчин натрію хлориду.

E. Борну кислоту.

100. Хворому в післяопераційному періоді тривалий час вводили промедрол. Внаслідок відміни препарату у пацієнта виникли тяжкі психічні та соматичні порушення. Як називається це ускладнення?

A. *Абстинентний синдром.

B. Ідіосинкразія.

C. Тахіфілаксія.

D. Синдром обкрадання.

E. Синдром віддачі.

101. До приймального відділення доставлено хворого у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання затруднене, відзначається періодичність за типом Чейна-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Якими препаратами викликане отруєння?

A. *Наркотичними аналгетиками.

B. Транквілізаторами.

C. Ненаркотичними аналгетиками.

D. М-холіноблокаторами.

E. Нейролептиками.

102. У хворого із сечокам'яною хворобою виникли нестерпні спастичні болі. Для попередження больового шоку йому ввели разом з атропіном наркотичний аналгетик, що не має спазмогенного ефекту. Який це був препарат?

A. *Промедол.

B. Трамадол.

C. Піритрамід.

D. Етилморфіну гідрохлорид.

E. Морфіну гідрохлорид.

103. Хворому з неоперабельним раком шлунка призначили промедол для зняття вираженого больового синдрому. З часом хворий відмітив зменшення знеболювального ефекту та тривалості дії препарату, різке посилення болю у всьому тілі. Лікар пояснив це тим, що:

A. *Розвинулось звикання.

B. Виникла тахіфілаксія.

C. Розвинулась психічна залежність.

D. Промедол здатний до кумуляції.

E. Зменшилась реабсорбція промедолу в канальцях нирок.

104. Для проведення термінового оперативного втручання хворому в хірургічне відділення викликали анестезіолога, який вирішив провести нейролептанальгезію. Яка з перелічених комбінацій препаратів використовується для цього?

A. *Дроперидол + фентаніл.

B. Промедол + сибазон.

C. Анальгін + діазепам.

D. Галоперидол + фентаніл.

E. Дроперидол + сибазон.

105. До приймального відділення доставлений хворий 25 років у непритомному стані: дихання періодичне, серцевий ритм сповільнений, рефлекси, крім колінного, пригнічені, зіниці звужені. Поряд з хворим знайдено 15 ампул з-під розчину морфіну. Які маніпуляції слід застосувати в першу чергу?

A. *Промивання шлунка розчином перманганату калію.

B. Ввести протиаритмічний засіб.

C. Зробити клізму.

D. Викликати блювотний рефлекс.

E. Ввести діуретик.

106. В кардіологічне відділення доставлений хворий з діагнозом гострий інфаркт міокарда. Для купування больового синдрому в складі нейролептаналгезії пацієнту необхідно ввести таку комбінацію лікарських препаратів:

A. *Дроперидол + фентаніл.

B. Морфін + атропін.

C. Аміназин + діазепам.

D. Анальгін + піпольфен.

E. Но-шпа + димедрол.

107. При інфаркті міокарда була проведена нейролептаналгезія. Який препарат з групи наркотичних анальгетиків найчастіше застосовується спільно з дроперидолом?

A. *Фентаніл.

B. Пентазоцин.

C. Омнопон.

D. Морфін.

E. Промедол.

108. Через 2-3 години після парентерального введення препарату у пацієнта розвинувся коматозний стан, спостерігається дихання за типом Чейна- Стокса, зіниці різко звужені, колінний рефлекс збережений. Який препарат міг спричинити отруєння?

A. *Морфін.

B. Аміназин.

C. Сибазон.

D. Спирт етиловий

E. Фенобарбітал

109. До приймального відділення доставлено хворого у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утрудненням, відзначається періодичність за типом Чейна- Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Поставлений діагноз отруєння морфіном. Який препарат необхідно застосувати як антагоніст?

A. *Налоксон.

B. Бемегрид.

C. Цитітон.

D. Унітіол.

E. Тіосульфат натрію.

110. У роділлі 35 років виявляється больовий синдром, пов'язаний з затримкою першого періоду родів. Який препарат краще за все слід застосувати для зменшення болі?

A. *Промедол.

B. Анальгін.

C. Морфін.

D. Кодеїн.

E. Парацетамол.

111. До приймального відділення доставлений чоловік у непритомному стані. Об'єктивно: на зовнішні подразники хворий не реагує, дихання періодичне за типом Чейн-Стокса, зіниці звужені, зіничний рефлекс відсутній. Було встановлено, що дані симптоми обумовлені використанням морфіну. Який препарат необхідно призначити хворому?

A. *Налоксон.

B. Унітіол.

C. Апоморфіну гідрохлорид.

D. Кальцію хлорид.

E. Протаміну сульфат.

112. Швидка допомога доставила в приймальне відділення хворого, в якого спостерігаються сонливість, ціаноз, рідке переривчасте дихання, різке звуження зіниць. Колінні рефлекси збережені. На руках виявлені сліди ін'єкцій. Про отруєння якими препаратами свідчать наведені симптоми?

A. *Морфін.

B. Атропін.

C. Прозерин.

D. Фенобарбітал.

E. Аміназин.

113. До приймального відділення був доставлений хворий 30 років після автомобільної аварії з переломом кістки стегна. У хворого різко знижений АТ 70/40, слабкий пульс, посилена больова реакція на найменший дотик у ділянці пошкодження. Що необхідно ввести хворому для профілактики травматичного шоку?

A. *Морфін.

B. Парацетамол.

C. Но-шпу.

D. Анальгін.

E. Папаверин.

114. Дитина 5 років після невдалого падіння з дивану скаржиться на різкий біль у шиї, що виникає при найменших рухах. Огляд виявив припухлість, порушення цілості в ділянці правої ключиці, крепітацію. Що слід ввести в першу чергу для швидкого усунення болі і заспокоєння дитини?

A. *Промедол.

B. Анальгін.

C. Діазепам.

D. Парацетамол.

E. Кодеїн.

115. У хворого був діагностований іноперабельний бронхогенний рак легенів з метастазами у хребет. Для полегшення стану хворого необхідно ввести знеболювальний засіб. Який засіб необхідно ввести хворому?

A. Морфін.

B. Баралгін.

C. Парацетамол.

D. Кодеїн.

E. Анальгін.

116. Юнак 15 років звернувся до невропатолога з приводу болю, пов`язаного з невритом. Він попрохав дати знеболювальний засіб трамадол. Однак лікар відмовився його призначити, мотивуючи це можливістю ускладнення. Які недоліки цього препарату перешкоджають його призначенню при невриті?

A. *Можливість розвитку залежності.

B. Пригнічення дихання.

C. Здатність до кумуляції.

D. Зниження АТ.

E. Можливість розвитку обстипації.

117. Хворій з явищами гострої інтоксикації морфіном був введений налоксон, який швидко покращив її стан. Який механізм дії цього препарату?

A. *Конкурентна блокада µ-опіатних рецепторів.

B. Блокада ГАМК-рецепторів.

C. Блокада серотонінових рецепторів.

D. Блокада бензодіазепінових рецепторів.

E. Блокада σ-опіатних рецепторів.

118. Машиною “швидкої допомоги” доставлено до приймального відділення лікарні людину з гострим отруєнням морфiном. Який із антагоністів необхідно застосувати в цьому випадку?

A.*Налоксон.

B. Пентазоцин.

C. Метацин.

D. Омнопон.

E. Дипiроксим.

119. До лікарні доставили хворого з отруєнням морфіном. Відомо, що при гострому отруєнні морфіном використовується специфічний антагоніст налоксон. Який фактор є основним у розвитку антагоністичної дії?

A. *Конкуренція за зв'язування з “опіатними” рецепторами

B. Пряме збудження дихального центру.

C. Рефлекторне збудження дихального центру.

D.Різке прискорення метаболізму морфіну.

E. Зменшення чутливості організму до морфіну.

120. Хворому з неоперабельним раком легені значним больовим синдромом лікар призначив болезаспокійливий засіб. У хворого при цьому виникли явища непрохідності кишечника. Який із препаратів міг стати причиною цього?

A. *Морфін.

B. Промедол.

C. Омнопон.

D. Фентаніл.

E. Анальгін.

121. У людини з медикаментозним отруєнням відсутня свідомість, спостерігаються міоз і посилення спінальних моносинаптичних рефлексів. Який засіб міг стати причиною отруєння?

A. *Морфін.

B. Етамінал натрію.

C. Димедрол.

D. Діазепам.

E. Аміназин.

122. Дитина 4 років госпіталізована в ортопедичне відділення з переломом гомілки зі зміщенням. Перед репозицією відламків необхідна анальгезія. Який препарат слід вибрати?

A. *Промедол.

B. Анальгін.

C. Морфіну гідрохлорид.

D. Панадол.

E. Аспірин.

123. При огляді хворого відмічено різке звуження зіниць ока, сонливість, уповільнене дихання за типом Чейн-Стокса, затримка сечі, уповільнення серцевого ритму, підвищення спинномозкових рефлексів. Яка речовина викликала отруєння?

A. *Морфін.

B. Атропін.

C. Фосфакол.

D. Кофеїн.

E. Барбітал.

124. Хлопець 15 років з ознаками гострого отруєння наркотичними анальгетиками потребує призначення специфічного антагоніста морфіноподібних засобів. Назвіть його.

A. *Налоксон.

B. Трилон Б.

C. Пентазоцин.

D. Унітіол.

E. Бемегрид.

125. Породіллі з патологією вагітності необхідне медикаментозне знеболювання пологів. Який препарат можна призначити?

A. *Промедол.

B. Морфін.

C. Фентаніл.

D. Парацетамол.

E. Анальгін.

126. У реанімаційне відділення доставлено хворого із симптомами гострого отруєння морфіном – втрата свідомості, гіпотермія, дихання за типом Чейна-Стокса, гіпотензія, брадикардія, різкий міоз. Який з перелічених препаратів буде найефективнішим у даній ситуації?

A. *Налоксон.

B. Кордіамін.

C. Камфора.

D. Етимізол.

E. Кофеїн.

127. Хворому для короткочасного хірургічного втручання зробили нейро-лептанальгезію шляхом введення фентанілу і дроперидолу. Що з перелічених явищ обґрунтовує досягнення знеболювання, достатнього для проведення операції?

A. *Потенціювання.

B. Кумуляція.

C. Сумація.

D. Сенсибілізація.

E. Прямий синергізм.

128. У хворого після довготривалого застосування призначеного з приводу гострого респіраторного захворювання препарату виникли такі симптоми: головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, біль в епігастральній ділянці. Який препарат міг викликати подібну клінічну картину?

A. *Ацетилсаліцилова кислота.

B. Санорин.

C. Нафтизин.

D. Бромгексин.

E. Мідантан.

129. Всі нестероїдні протизапальні засоби можуть пошкоджувати слизову шлунка. Для підбору засобів, що не викликають цього ускладнення, необхідно знати його природу. Вплив на який молекулярний субстрат слід зменшити, щоб ослабити вираженість цього ускладнення?

A. *Циклооксигеназу 1.

B. Циклооксигеназу 2.

C. Калікреїн.

D. Лізосомальні ферменти.

E. Аденілатциклазу.

130. Жінка 28 років звернулася у поліклініку зі скаргами на головний біль. Лікар запропонував їй парацетамол, взявши до уваги наявність соматичного захворювання. Яка супутня хвороба визначила призначення саме парацетамолу?

A. *Пептична виразка шлунка.

B. Ревматоїдний артрит.

C. Холецистит.

D. Атеросклероз.

E. Нефрит.

131. У хворого, що лікується з приводу ревматоїдного поліартриту, в анамнезі є виразкова хвороба шлунка. Який із зазначених препаратів найбільш небажано застосовувати?

A. *Аспірин.

B. Целекоксиб.

C. Вольтарен.

D. Уродан.

E. Циклосерин.

132. У поліклініку за допомогою звернувся хворий 60 років зі скаргами на інтенсивні, періодичні головні болі. При огляді хворого порушень кровообігу не виявлено, на комп'ютерній томографії органічних змін ЦНС не знайдено. Однак гастроентеролог виявив виразковий дефект у цибулині 12-палої кишки. Який препарат слід призначити хворому для купування головного болю?

A. *Парацетамол

B. Ацетилсаліцилову кислоту.

C. Індометацин.

D. Диклофенак натрію.

E. Промедол.

133. До стоматолога звернувся пацієнт з артритом щелепно-лицьового суглоба. Лікар стоматолог призначив диклофенакову мазь. Який механізм дії цього лікарського засобу?

A. *Пригнічення циклоксигенази.

B. Пригнічення фосфоліпази.

C. Активація опіатних рецепторів.

D. Блокада опіатних рецепторів.

E. Активація циклоксигенази.

134. Хворий з подагричним артритом приймає бутадіон. Після чергового аналізу крові лікар відмінив цей препарат. Яке ускладнення крові викликав бутадіон?

A. *Лейкопенію.

B. Лейкемію.

C. Посилення гемокоагуляції.

D. Зниження гемокоагуляції.

E. Еозинофілію.

135. До чоловіка 22 років була викликана бригада швидкої допомоги з приводу нападу бронхіальної астми. Який шлях введення сальбутамолу найбільш доцільний у даному випадку?

A. *Інгаляційний.

B. Внутрішньовенний.

C. Внутрішньом’язовий.

D. Підшкірний.

E. Сублінгвальний.

136. У хворого напад стенокардії. Який міотропний засіб резорбтивної дії можна використати для його купування?

A. *Нітрогліцерин.

B. Нітросорбід.

C. Анаприлін.

D. Валідол.

E. Ментол.

137. Перед прийомом у стоматолога у пацієнта 65 років раптово виникли болі за грудниною. Який з перелічених засобів буде найефективнішим у даному випадку?

A. *Нітрогліцерин.

B. Валідол.

C. Триметазидин.

D. Кордіамін.

E. Анальгін.

138. У хворого після видалення зуба з’явився стійкий біль за грудниною. Після приймання під язик антиангінального засобу біль за грудниною зник, але хворий поскаржився на головний біль і запаморочення. Який препарат використав хворий?

A. *Нітрогліцерин.

B. Анаприлін.

C. Метопролол.

D. Валідол.

E. Верапаміл.

139. До приймального відділення лікарні доставлено хворого з вираженими явищами гострої серцевої недостатностi. Яким із зазначених препаратів можна йому допомогти?

A. *Корглiконом.

B. Етацизином.

C. Дібазолом.

D. Мілдронатом.

E. Дигітоксином.

140. Чоловік 60 років систематично приймав дигоксин. Його стан спочатку покращився, а потім став погіршуватись, розвинулися брадикардія, аритмія. Яке явище спричинило цей стан?

A. *Кумуляція матеріальна.

B. Тахіфілаксія.

C. Алергія.

D. Десенситизація адренорецепторів.

E. Індукція ферментів.

141. У чоловіка 48 років розвинулася гостра серцева недостатність. Інтерн запропонував ввести хворому корглікон, але лікар “швидкої допомоги”, дізнавшись, що хворий тривалий час приймав дигітоксин, відхилив цю пропозицію. Яке явище мало виникнути при введенні строфантину?

A. *Кумулятивний ефект.

B. Зниження активності.

C. Порушення зору.

D. Погіршення дихання.

E. Послаблення елімінації.

142. Хворий безконтрольно приймав дигоксин, що стало причиною порушення діяльності серця: знизилась скоротлива здатність, з`явилися брадикардія, шлуночкові екстрасистолія. Який із названих засобів є препаратом вибору для купування цих порушень?

A. *Калію хлорид.

B. Анаприлин.

C. Етмозин.

D. Новокаїнамід.

E. Верапаміл.

143. Хворий на ішемічну хворобу серця приймав протягом дня багаторазово препарат, який викликав отруєння. При обстеженні хворого виявлено ціаноз шкіри та слизових оболонок, різке зниження артеріального тиску, тахікардію, пригнічення дихання. У крові підвищений вміст метгемоглобіну. Препарати якої групи приймав хворий?

A. *Органічні нітрати.

B. α-адреноблокатори.

C. Блокатори кальцієвих каналів.

D. Препарати аденозинового ряду.

E. Міотропні спазмолітики.

144. Терапія анаприліном позитивно вплинула на динаміку хвороби у жінки 44 років, яка страждає стенокардією. Який головний механізм дії цього препарату?

A. *Блокада β-адренорецепторів і зниження потреби міокарда в кисні.

B. Зменшення окислювального обміну в міокарді.

C. Зменшення енергозатрат міокарда внаслідок зниження навантаження.

D. Збільшення надходження кисню в міокард.

E. Зниження потреби і збільшення надходження кисню в міокард.

145. У хворого виник гострий напад стенокардії. Який препарат треба використати для припинення нападу?

A. *Нітрогліцерин.

B. Сустак.

C. Тринітролонг.

D. Нітросорбіт.

E. Нітронг.

146. У чоловіка 48 років виник напад стенокардії. Лікар призначив йому таблетку нітрогліцерину, вказавши на необхідність покласти її під язик. Чому лікар вибрав сублінгвальний метод введення препарату?

A. *Сублінгвальна дія розвивається швидше.

B. Руйнується шлунковим соком.

C. Погано всмоктується із кишок.

D. Активується слиною ротової порожнини.

E. Швидко виводиться з організму.

147. Хворий на гіпертонічну хворобу тривалий час приймав антигіпертензивний препарат, який раптово припинив приймати. Після цього стан хворого погіршився, розвинувся гіпертензивний криз. Як називається ця побічна дія?

A. *Синдром відміни.

B. Кумуляція.

C. Толерантність.

D. Сенсибілізація.

E. Залежність.

148. Хворому з артеріальною гіпертензією було призначено один з антигіпертензивних засобів. Артеріальний тиск нормалізувався, однак хворого почав турбувати постійний сухий кашель. Який з перелічених препаратів має таку побічну дію.

A. *Лізиноприл.

B. Анаприлін.

C. Клофелін.

D. Резерпін.

E. Ніфедипін.

149. У хворого 55 років виявлено гіпертонічну хворобу з підвищеним рівнем реніну в крові. Якому гіпотензивному препарату слід надати перевагу при лікуванні хворого?

A. *Еналаприлу.

B. Клофеліну.

C. Магнію сульфату.

D. Папаверину.

E. Празозину.

150. Хворій на артеріальну гіпертензію у комплексній терапії призначено гідрохлортіазид. Який механізм дії препарату сприяє зниженню артеріального тиску?

A. *Збільшення виділення іонів натрію та води.

B. Збільшенняутворення ангіотензину ІІ.

C. Блокада кальцієвих каналів.

D. Зменшення виділення іонів натрію та води.

E. Блокада ферменту карбоангідрази.

151. Хворому для купування порушення серцевого ритму було введено препарат, який також застосовується як місцевоанестезувальний засіб. Визначте препарат.

A. *Лідокаїну гідрохлорид.

B. Дикаїн.

C. Новокаїн.

D. Кокаїну гідрохлорид.

E. Анестезин.

152. Хворий з ревматоїдним поліартритом довготривалий час отримував для лікування препарат, що випускається в капсулах по 25 мг. Хворобливість суглобів зменшилась, але з’явились болі в підшлунковій ділянці, нудота, блювання з домішками крові. Який препарат був назначений для лікування хворому?

A. Парацетамол

B. Ібупрофен

C. Тріамцинолон

D. *Індометацин

E. Піроксикам

153. В терапевтичне відділення з приводу ревмокардиту поступила хвора, у якої в анамнезі в минулому була виявлена виразкова хвороба шлунку. Який препарат треба призначити хворій із групи ненаркотичних анальгетиків з протизапальною дією, щоб не спровокувати виразковий процес в шлунку?

A. Парацетамол

B. *Ібупрофен

C. Тріамцинолон

D. Індометацин

E. Піроксикам

154. З метою зменшення салівації перед стоматологічним втручанням лікар дав хворому для прийому всередину 10 крапель 0,1% розчину атропіну сульфату. Через 30 хв. пацієнт почав скаржитись на різку болючість в очних яблуках, "туман" перед очима, головний біль, серцебиття. Усунути вказані симптоми вдалося, застосувавши:

A. *Фізостигмін

B. Ацеклідин

C. Цитітон

D. Карбахолін

E. Фосфакол

155. Хворому з післяопераційним ускладненням в щелепно-лицевій ділянці призначено хіміотерапевтичний засіб для внутрішнього прийому 4 рази на добу. Умови прийому препарату лікар не пояснив. Через 7 діб хворий звернувся із скаргою на диспептичні явища, болі в ділянці попереку. Спостерігається олігурія, альбумінурія, кристалурія, гематурія. Який з нижчеперерахованих препаратів приймав хворий.

A. *Сульфадимезин

B. Ампіциліну тригідрат

C. Еритроміцин

D. Оксацилін-натрій

E. Ампіцилін

156. Хворому, якого привезли в відділення хірургічної стоматології після автокатастрофи ввели лікарський засіб рослинного походження. Має анальгезуючу дію. Викликає сон, який характеризується чутливістю та яскравістю сновидінь. Пригнічує дихальний та кашльовий центри. Викликає медикаментозну залежність. В стоматологічній практиці застосовується при травмах та операціях в щелепно-лицевій ділянці. Визначте препарат.

A. *Морфіну гідрохлорид

B. Фентаніл

C. Промедол

D. Папаверину гідрохлорид

E. Пентазоцину лактат

157. В комплексному лікуванні гінгівіту хворому призначили препарат, який за хімічною будовою відноситься до похідних піримідину, стимулює лейкопоез, прискорює заживлення ран, підсилює рост та розмноження клітин (процеси проліферації), виявляє протизапальну дію. Застосовується при лейкопеніях різного генезу, в стоматологічній практиці при запальних захворюваннях слизової оболонки ротової порожнини. Визначте препарат.

A. *Метилурацил

B. Меркаптопурин

C. Метотрексат

D. Ціанокобаламін

E. Коамід

158. Хворому з гінгівітом після вживання аплікацій призначили полоскання з препаратом, антисептичні властивості якого забезпечуються атомарним киснем, який відщеплюється в присутності органічних речовин. Виявляє також дезодоруючу, в'яжучу (протизапальну), а в більших концентраціях – припікаючу дію. Водні розчини використовуються для промивання ран, полоскань рота, а в більш високих концентраціях - для лікування опіків. Застосовується для промивання шлунка при отруєннях. Визначте препарат.

A. *Калію перманганат

B. Хлоргексидину біглюконат

C. Перекис водню

D. Спирт етиловий

E. Натрію гідрокарбонат

159. При встановленні діагнозу: кандидоз порожнини роту хворому призначили протигрибковий антибіотик, який діє на патогенні гриби, особливо роду Candida. Ефективний при поверхневих мікозах слизової оболонки ротової порожнини та інших слизових оболонок. Застосовується, зокрема, в стоматологічній практиці для лікування грибкових стоматитів, які є ускладненнями антибіотикотерапії препаратами широкого спектру дії.

A. *Ітраконазол

B. Гризеофульвін

C. Цефазолін

D. Ампіцилін

E. Оксацилін-натрій

 

// question: 0 name: switch category to $course$/1_Клінічна фармакологія антиангінальних та антиаритмічних засобів/1_ситуаційні задачі

$CATEGORY: $course$/1_Клінічна фармакологія антиангінальних та антиаритмічних засобів/1_ситуаційні задачі

 

 

// question: 654425 name: 72-річному хворому ІБС, поширеним атеросклерозом, стенокардією, гіпертонічною хворобою 2 стадії призначили амбулаторне лікування. В цілому стан хворого покращав, але з'явилися болі в литкових м'язах при ходьбі. Які ліки могли сприяти цьому?

::72-річному хворому ІБС, поширеним атеросклерозом, стенокардією, гіпертонічною хворобою 2 стадії призначили амбулаторне лікування. В цілому стан хворого покращав, але з'явилися болі в литкових м'язах при ходьбі. Які ліки могли сприяти цьому?::[html]<font face\="times new roman,times,serif" size\="4">72-річному хворому ІХС, поширеним атеросклерозом, стенокардією, гіпертонічною хворобою 2 стадії призначили амбулаторне лікування. В цілому стан хворого покращав, але з'явилися болі в литкових м'язах при ходьбі. Які ліки могли сприяти цьому?</font>{

=Пропранолол

~Нітрогліцерин сублінгвально

~Каптоприл

~Тазепам

~Нітромазь

}

 

 

// question: 0 name: switch category to $course$/1_Клінічна фармакологія антиангінальних та антиаритмічних засобів/1_текстові тести

$CATEGORY: $course$/1_Клінічна фармакологія антиангінальних та антиаритмічних засобів/1_текстові тести

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1024 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.21 сек.)