АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Провести ретельне виявлення всіх контактних для протиепідемічних заходів.

Прочитайте:
  1. В ізоляторі оздоровчого табору знаходиться дитина 10 років з діагнозом “Кишкова інфекція”. Яке обстеження треба провести протягом 72-х годин від встановлення цього діагнозу?
  2. В. Виявлення наявності серед населення гострозаразних кишкових інфекцій та епізоотій серед свійських і диких тварин
  3. Виявлення та оцінка взаємозв’язків чинників навколишнього середовища та здоров’я населення
  4. етапи реанімаційних заходів.
  5. Завдання 3. Виявлення деяких особливостей вищої нервової діяльності людини.
  6. Загальна схема виявлення та оцінки взаємозв’язків чинників навколишнього середовища та здоров’я населення.
  7. Какую профилактику возникшего осложнения следовало провести?
  8. Медична сестра повинна провести забір матеріалу з носоглотки на чашку Петрі для виявлення палички Борде-Жангу. При якому захворюванні проводиться таке дослідження?
  9. Медсестра здійснює патронаж дівчинки 1 року. Мати цікавить ся, які щеплення необхідно провести її дитині в даному віці?
  10. Назвіть прилади, що дозволяють провести обстеження продовольства у польових умовах на зараження отруйними речовинами

Хворого повертаємо в колектив після лікування за умови 2р(-) бак. дослідження.

Контактним проводимо бак. досл. мазка із носоглотки на менінгокок. Бактеріоносіїв, дітей з явищами назофарингіту ізолюємо і лікуємо антибіотиками 10 днів, після 2р (-) бак. досл. Повертаємо в колектив. На протязі інкубаційного періоду 7 днів всім контактним вимірюємо температуру тіла, виявляємо катаральні явища, головний біль. висипання. Після ізоляції хворого проводимо ретельно заключну дезінфекцію з хлормісними засобами, потім 5днів поточну дезінфекцію і на 7-ий день знову заключну дезінфекцію. Інформуємо медпрацівника школи, СЕС або КІЗ формою №58 про випадок менінгококової інфекції.

 

 

17. Задача.

При ранковому огляді в дитячому садку медична сестра визначила у дитини 4 років підвищення температури до 39оС, висип на слизовій оболонці щік та по краю язика у вигляді ерозій жовтувато-сірого кольору. Підщелепні лімфовузли збільшені та болючі. Відмічається посилене слиновиділення, неприємний запах з рота.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Обробка порожнини рота при стоматиті.

Медсестринський діагноз Підвищення температури тіла при виразковому стоматиті. Гіпертермічний синдром

Мета сестринського втручання знизити температуру тіла

План сестринського втручання:

Надати невідкладну допомогу 50% розчин анальгіну, 1% димедролу по 0,4мл в/м.

Визначити, якщо шкіра червона, гаряча на дотик розпочати фізичні методи охолодження обтирання шкіри водою, прохолодну очисну клізму, холод до голови.

Дієта водно чайна, потім молоко, йогурт,супи, розварені каші,соки напої з м’яти, валеріани.

Догляд за ротовою порожниною зрошення відварами ромашки, череди, полоскання після кожного прийому їжі.

Обробка виразок антисептиками ваготіл, вінілін, протаргол, знеболювальними –бебі-дент, анестезин, новокаїн, для за живлення – масло обліпихи, збитий білок, метил урацил.

За призначенням лікаря антибіотикотерапія.

 

 

18. Задача.

Дитині 7 днів. На шкірі тулуба з’явилися пухирі величиною до 1 см в діаметрі, наповнені рідиною гнійного характеру. Поверхня пухирів дрябла.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Обробка шкіри при пухирчатці.

Медсестринський діагноз висипка при пухирчатці новонародженого

Мета сестринського втручання попередити розвиток сепсису новонароджених

План сестринського втручання:

Виміряти температуру тіла. Провести дифдіагностику з сифілітичною пухирчаткою при вродженому сифілісі, при якій пухирі локалізуються лише на долонях і підошвах.

Ізолювати новонародженого і перевести в відділення патології новонароджених для подальшого лікування. За призначенням лікаря антибіотики 100 000 ОД на кг маси тіла 3,6кг х 100 000 ОД = 360 000 ОД: 3 введення. Разова доза становить 120 000 ОД. (1,2мл в/м). Перед введенням антибіотика необхідно визначити чутливість дитини до антибіотика та до розчинника (новокаїну).

Місцево – пухир обробляють спиртом, вскривають стерильною голкою, вміст видаляють стерильними серветками, пухир обробляють йодонатом.

 

 

19. Задача.

Дитині 8 років, відвідує школу. Захворіла вчора – підвищилася температура тіла до 39оС, з’явився головний біль, слабкість, нудота, біль при ковтанні, висип на шкірі. При огляді на шкірі обличчя, тулубі, кінцівках дрібно крапчастий висип на фоні еритеми шкіри. Простір навколо рота та носо-губний трикутник залишилися блідими. У зіві яскрава гіперемія, ознаки фолікулярної ангіни.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Допомога при гіпертермії.(Продемонструйте фізичні методи охолодження)

Медсестринський діагноз підвищення температури тіла, головний біль при скарлатині період висипань. Гіпертермічний синдром.

Мета сестринського втручання Знизити температуру тіла зменшити інтоксикацію

План сестринського втручання:

Надати невідкладну допомогу при гіпертермії 50% розчин анальгіну, 1% димедролу по 0,8мл в/м.

Визначити, якщо шкіра червона, гаряча на дотик розпочати фізичні методи охолодження обтирання шкіри водою, прохолодну очисну клізму, холод до голови.

Провести дифдіагностику скарлатини з кором та краснухою. При скарлатині висип з’являється одномоментно на гіперемійованому фоні дрібноцяткова, завершується лущенням, блідий носо-губний трикутник, прояви ангіни. При краснусі висипка з’являється на всій шкірі за один день, збільшені потиличні лімфовузли. При кору висипка з’являється поетапно – в перший день – за вухами на обличчі, на ІІ день на тулубі, на ІІІ день на кінцівках, завершується пігментацією

Дієта гіпоалергена, молочно-рослина, свіжі некислі соки, морси, фрукти, пиття теплого молока, малинового чаю. Ліжковий режим, провітрювання кімнати, окремі предмети побуту.

Догляд – полоскання порожнини рота розчином фурациліну, відварами ромашки, евкаліпту, шавлії після приймання їжі. За призначенням лікаря еритроміцин, бісептол, нурофен, антигістамінні препарати, вітаміни. Контрольний аналіз сечі для своєчасної діагностики одного з ускладнень скарлатини – гломерулонефриту. Провести протиепідемічні заходи у вогнищі інфекції.

 

 

20. Задача.

Захворів учень 2-го класу. Температура 39оС, загальне нездужання, головний біль, біль при жуванні. Об’єктивно: припухлість привушної залози та припухлість в ділянці соскоподібного відростку. Таке ж захворювання було в однокласників.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Продемонструвати накладання сухого тепла на вухо.

Медсестринський діагноз підвищення температури тіла, головний біль при паротитній хворобі, період розгорнутих клінічних проявів. Гіпертермічний синдром.

Мета сестринського втручання Знизити температуру тіла, зменшити інтоксикацію

План сестринського втручання:

Надати невідкладну допомогу при гіпертермії 50% розчин анальгіну, 1% димедролу по 0,8мл в/м.

Визначити, якщо шкіра червона, гаряча на дотик розпочати фізичні методи охолодження обтирання шкіри водою, прохолодну очисну клізму, холод до голови.

Пропальпувати живіт для виявлення панкреатиту, опитати хлопця щодо змін у ділянці мошонки для виявлення орхіту. Дитину до приходу батьків ізолювати в ізоляторі. Порадити ліжковий режим, провітрювання кімнати, дієта молочно-рослинна. щадна – тепла, не кисла, рідка, тепле пиття, догляд за порожниною рота полоскання відварами календули, ромашки після їжі. На ІІІ день сухе тепло до вуха. Провести протиепідемічні заходи в школі, в другому класі школи.

 

 

21. Задача.

На прийом принесли дитину 2 місяців. Маса при народженні 3 500 г., тепер вага 4 400 г. Дитина на вільному грудному вигодовуванні. Мати відмічає:порушення сну, неспокій між годуваннями та зменшення кількості сечовипускань. Тургор м’яких тканин знижений.

1. Визначити мед сестринський діагноз, мету та план мед сестринських втручань.

2. Провести контрольне зважування.

Медсестринський діагноз недогодовування дитини через гіпогалактії у матері

Мета сестринського втручання організувати вільне грудне або раціональне змішане вигодовування

План сестринського втручання:

Оцінити фізичний розвиток дитини 3500 + 600 + 800 = 4900г 4900 – 4400 = 500г

4900 – 100%

500 - х% х = 500 х 100%: 4900 дефіцит маси тіла складає х = 11%, що відповідає гіпотрофії І ст

Провести контрольне зважування-вигодовування, порівняти кількість висмоктаного молока з віковою нормою

Добовий об’єм молока 4900: 6 = 810, Разовий 810: 6год = 130мл, якщо дитина висмоктує менше 130 мл, дати матері рекомендації по покращенню лактації – частіше прикладати дитину до груді, прогулянки на свіжому повітрі, сон 8г вночі 2г вдень, відкрита зона декольте, повноцінне, збалансоване, різноманітне харчування 200г м’яса, 100г риби, сир 100г або 0,5л молока, 1яйце, 20мл олії, 50г вершкового масла, сметани 50мл, каші молочні 250г, хліб білий 150г, сірий 100г, картопля, морква, кабачок до 300г, фрукти - яблуко, банан, ягоди до 250г на день. Під час встановлення лактації проводити контрольні зважування вигодовування. Якщо ситуація не зміниться призначити лікування – нікотинова кислота, апілак, вітамін Е, точковий масаж груді, УФО на зону декольте. І нарешті. якщо проблема дефіциту молока у матері не вирішиться догодувати дитину адаптованою сумішшю після годування груддю

 

 

22. Задача.

До лікарні привезли дитину 7 місяців. Температура 38оС, блювання, часте рідке випорожнення 10 разів на добу. Дитина занепокоєна, втратила 600 г ваги. Стан важкий, дитина бліда, квола, шкіра та слизові оболонки сухі, тургор тканин знижений, западання тім’ячка, свідомість порушена.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Надати допомогу при блюванні.

Медсестринський діагноз блювання, часті рідкі випорожнення внаслідок кишкового токсикозу з ексикозом

Мета сестринського втручання припинити зневоднення дитини, відновити ОЦК

План сестринського втручання: зважити дитину, допомогти лікарю встановити ступінь ексикозу.Маса дитини в 7міс має бути 8500г.

8500 – 100%

600 – х% х = 600 х 100%: 8500 = 7%, що відповідає ексикозу ІІст.

Провести бактеріологічне, копрологічне дослідження калу

За призначенням лікаря: провести промивання шлунку, очисну клізму. Встановити водно-чайну дієту на 8-12 годин. Регідрон, фізрозчин, рисовий відвар, відвар сухофруктів по 10-15мл шо10-15хв. Внутрішьовенна регідратація і дезінтоксикація, антибактеріальна терапія, сорбенти - смекта, активоване вугілля, ферменти – пепсин, панкреатин, еубіотики – ентерожерміна, лінекс

 

 

23. Задача.

Дитині 5 днів. Маса при народженні 3 100 г, зріст 50 см. Медична сестра та мати помітили пасивність дитині під час годування груддю. На слизовій оболонці щік та язика білий наліт.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Обробка слизової оболонки ротової порожнини при пліснявці.

Медсестринський діагноз наліт на слизових щік та язика, внаслідок грибкового стоматиту.

Мета сестринського втручання відновити здорову мікрофлору слизових.

План сестринського втручання:

Оцінити стан батьків щодо генітального грибкового ураження. Пролікувати їх. Провести генеральне прибирання помешкання, предмети догляду, одяг дитини прокип’ятити, випрасувати.

Обробка порожнини рота 2% розчином бікарбонату натрію (соди) через 20хв після кожного годування груддю. За призначенням лікаря обробляти слизові щік та язика ністатином, нізоралом, відваром пелюстків троянди.

 

24. Задача.

Дитині 7 днів. Вага при народженні 3 000 г, довжина 50 см. Мати скарг не пред’являє, але при патронажі медична сестра під час огляду помітила серозно-сукровичні виділення з пупкової ранки.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Догляд за пупковою ранкою при омфаліті.

Медсестринський діагноз серозно-гнійні виділення з пупка при катаральному омфаліту.

Мета сестринського втручання зняти запальні прояви, попередити розвиток сепсису новонароджених

План сестринського втручання: Виміряти температуру тіла. Порадити матері провести генеральне прибирання, предмети догляду, посуд, одяг новонародженого прокип’ятити, випрасувати. Пупкову ранку обробити 3% розчином перекису водню, 96* спиртом, 1% спиртовим розчином діамантового зеленого. Шкіру навколо пупка обробити 70* спиртом від периферії до центру. Дотримуватися вільного грудного вигодовування

 

 

25. Задача.

У дитини 10 місяців під час плачу виникла зупинка дихання, розвинувся ціаноз. Через 1 хвилину з’явився шумний вдих, який нагадує «півнячий крик», дихання відновилося. Із анамнезу відомо, що дитина вигодовується виключно коров’ячим молоком. Профілактика рахіту не проводилася.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Допомога при ларингоспазмі (судомах).

 

Медсестринський діагноз Зупинка дихання внаслідок ларингоспазму при спазмофілії.

 

Мета – відновити дихання, зняття нападу судом м’язів гортані.

 

План сестринського втручання:

Допомога при ларингоспазмі:

§ Повернути на бік.

§ Доступ свіжого повітря.

§ Покропити холодною водою.

§ Натиснути на корінь язика шпателем.

§ В/м’язово ввести проти судомні препарати (0,5% розчин седуксену 0,9мл, сибазон)

§ В/венно вести глюконат кальцію 0,2 мл/ кг маси тіла – 2мл.

Провести визначення рівня кальцію в крові і сечі.

Вільне грудне вигодовування з введенням кальцинованого сиру, ретельний догляд. На 3-5 днів припинити дачу препаратів вітД, прогулянки на свіжому повітрі в тіні.

Надалі фенобарбітал по 0,005г раз на вечір.

 

26. Задача.

Дитині 9 років. Скаржиться на виділення з носа, підвищення температури тіла до 37,6оС. Захворів добу тому, хвороба почалася гостро. При огляді: шкіра чиста, виділення з носа слизові, гіперемія зіву, частота дихання 18 за 1 хвилину, ЧСС 78 за 1 хвилину. Живіт м’який, випорожнення щоденні.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Провести туалет носа,закапати краплі в ніс.

Медсестринський діагноз Підвищення температури тіла, виділення з носа на фоні ГРВІ (ринофарингіт).

Мета сестринського втручання Забезпечити вільне дихання, попередити розвиток ускладнень (пневмонії, стенозу гортані)

План сестринського втручання:

Забезпечити ліжковий режим, тепле пиття.

Краплі в ніс – судинозвужувальні називін, противірусні - інтерферон.

Теплові процедури: гірчичники, гарячі ручні та ніжні ванни.

 

 

27. Задача.

Дитині 4 місяці. Мати скарг не має. Маса тіла при народженні 3 кг. Виписана з пологового будинку на 6-ту добу. На природному вигодовуванні. Маса тіла в 4 місяці 6 000 г. добре тримає голівку. Не хворіє.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Оцініть нервово-психічний та фізичний розвиток дитини.

Медсестринський діагноз Дитина здорова. Фізичний та нервово-психічних розвиток відповідає віку. (3000 + 600 +800 +800 +700 = 5900)

Мета сестринського втручання - забезпечити подальший правильний фізичний та нервово-психічний розвиток дитини

План сестринського втручання: продовжити вільне грудне вигодовування, щоденний масаж, гігієнічні ванни, прогулянки на свіжому повітрі по 2-3год. двічі на день.

Провести загальний аналіз крові, сечі.

Дитину підготовити до проведення щеплення АКДП та проти поліомієліту.

 

28. Задача.

Дитині 2 місяці. Мати скаржиться на виражену задишку. Із анамнезу відомо, що на 2-му місяці вагітності жінка перехворіла на краснуху. При огляді стан дитини важкий, зниженого живлення, виражений пероральний ціаноз. Межі серця розширені вправо і вліво, при аускультації прослуховується грубий систолічний шум над усіма відділами серця.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Догляд за дитиною при природжених вадах серця.(дача кисню через апарат Боброва).

Медсестринський діагноз Задишка, ціаноз на фоні природженої вади серця.

 

Мета – поліпшити роботу серця.

 

План сестринських втручань:

Систематично спостерігати за хворою дитиною, моніторинг АТ, частоти пульсу, дихання, випитої та виділеної рідини, рівня гемоглобіну в крові, інше.

Налагодити оптимальний емоційний та руховий режим.

Проводити аеро- та оксигенотерапію.

Положення в ліжку з піднятим головним кінцем

Дозоване годування, зменшення разового об’єму, по потребі зцідженим молоком

Масаж живота, очисні клізми, газовідвідна трубка. кропова вода, мотиліум – боротьба з метеоризмом.

Постійна профілактика рахіту, анемії, гіпотрофії

Проводити консервативне лікування, призначене лікарем, обстеження та підготовка до хірургічних методів лікування.

 

 

29. Задача.

Дитина народилася в стані асфіксії. Маса тіла при народженні 3 500 г, зріст 52 см. Оцінка по шкалі Апгар 5 балів. Вагітність перша. У матері загальнорівномірнозвужений таз. Відмічалась слабкість пологової діяльності. При оцінки стану дитини згодом 2 години після народження виявлено прояви внутрішньочерепної травми. Шкіра дитини бліда, ціаноз навколо рота. Дихання стогнуче, поверхневе, аритмічне, частота дихання 90 за 1 хвилину, брадикардія, знижені ковтальний, смоктальний рефлекси. Помітно подригування м’язів обличчя і кінцівок.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Провести догляд за дитиною з черепно-мозковою травмою.(постановка міхура з льодом).

Медсестринський діагноз Стогнуче дихання, підвищена судомна готовність при внутрішньочерепній травмі.

Мета сестринського втручання - полегшити стан дитини, поновити лікворо та гемодинаміку головного мозку.

План сестринського втручання:

Дитину покласти в ліжко або кювез з піднятим головним кінцем.

Забезпечити повний спокій, холод до голови. Оксигенотерапія. Годування через зонд.

Забезпечити тривалий сон При судомах – проти судомні і т.д.

 

30. Задача.

Дитині 4 дні. Маса при народженні 3 500 г., зріст 51 см. Медична сестра під час проведення ранкового туалету помітила у дитини почервоніння шкіри кінцівок. Температура тіла 36,6оС.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Продемонструвати техніку промивання та введення крапель в очі.

Медсестринський діагноз почервоніння шкіри кінцівок внаслідок фізіологічної еритеми новонароджених. Мета – зменшити подразнення шкіри, попередити інфікування.

План сестринського втручання: пояснити матері, що почервоніння це не захворювання, а фізіологічний стан, який відбувся в наслідок дії світла, сухості, низької температури зовнішнього середовища;

продовжувати вільне грудне вигодовування; шкіру ніжок змащувати стерильною рослинною олією, або дитячим маселком, молочком.

Ретельний догляд за новонародженим, дотримання особистої гігієни матері

 

 

31. Задача.

Мати 6-річного хлопчика звернулася до дільничної медичної сестри зі скаргами на те, що протягом останніх тижнів дитина схудла, має поганий апетит, нудоту, свербіння ануса.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Провести зіскоб на ентеробіоз.

Медсестринський діагноз схуднення дитини, поганий апетит, внаслідок глістяної інтоксикації - ентеробіозу

Мета сестринського втручання припинити глистяну інтоксикацію

План сестринського втручання:

Провести аналіз калу дитини та її батьків на яйця гельмінтів, аналіз калу методом зіскобу на яйця гостриків.

Провести генеральне прибирання, предмети побуту, догляду, одяг, посуд прокип’ятити, або випрати. Щоденно підмивати дитину вранці і ввечері, одягати чисті випрасувані трусики, піжаму на ніч у вигляді комбінезону нігті коротко стригти, обробляти антисептиками. І такий догляд здійснювати на протязі місяця - строк життя гостриків. За призначенням лікаря протигельмінтні препарати – ворміл, декаріс, пірантел, піперазин-адипінат. До їжі можна додати сире кабакове насіння до 200г за добу, вимочений оселедець до 50г, трохи часнику, цибулі.

Задача.

Мати 5-річної дівчинки скаржиться, що у дитини часте болюче сечовипускання, біль у животі, нудота, блювання, підвищення температури тіла до 38оС. Хворіє четверту добу. При огляді виявлено: блідість шкіри та слизових оболонок, позитивний симптом Пастернацького справа. В аналізі сечі лейкоцитурія, бактеріурія.

1. Визначити медсестринський діагноз, мету і план сестринського втручання.

2. Збір сечі на загальний аналіз у дівчинки раннього віку.

Медсестринський діагноз – часте болюче сечовипускання, біль в животі, внаслідок інфекції сечовивідних шляхів. Пієлонефрит?


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 643 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.02 сек.)