АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Педіатричний профіль

Прочитайте:
  1. Акушерський профіль (з буклетів Крок 2. 2000-2008рр.)
  2. Основні вимоги до багатопрофільних поліклінік
  3. Педіатричний профіль
  4. Педіатричний профіль
  5. Профіль фізичного розвитку учня

1.

Дитині 12 років. Скарги на тупий ниючий біль в епігастрії та правій підребровій ділянці, який посилюється після прийому жирної або жареної їжі, головний біль, загальну слабкість, нудоту підвищення температури тіла до субфебрильних цифр.Об-но: при пальпації живота відмічається резистентність м’язів в правій підребровій ділянці, позитивні симптоми Кера, Ортнера, Мерфі. Імовірний діагноз?

@ Холецистит

Гострий апендицит

Вірусний гепатит

Гострий гастрит

Гострий панкреатит

#

2.

Дитині 12 років. Скарги на тупий ниючий біль в епігастрії та правій підребровій ділянці, який посилюється після прийому жирної або жареної їжі, головний біль, загальну слабкість, нудоту підвищення температури тіла до субфебрильних цифр.Об-но: при пальпації живота відмічається резистентність м’язів в правій підребровій ділянці, позитивні симптоми Кера, Ортнера, Мерфі. Чи потрібно у даному випадку призначати дієтичне харчування?

@ Так, стіл №5 по Певзнеру

Ні, не потрібно

Так, стіл №4 по Певзнеру

Так, стіл №1 по Певзнеру

Так, стіл №3 по Певзнеру

#

3.

У дитини 4 років впродовж останнього місяця мати відмічає наявність домішок слизу та крові в стільці. Стілець оформлений до 4-5 разів на добу. Загальний стан дитини не порушений. Температура тіла нормальна. При ректорономаноскопії на слизовій оболонці товстої кишки знайдені поодинокі неглибокі ерозії та виразки, вкриті фібрином. Імовірний діагноз?

@ Неспецифічний виразковий коліт

Гостра дизентерія

Кампілобактеріоз

Хвороба Крона

Амебіаз

#

4.

У дитини 4 років впродовж останнього місяця мати відмічає наявність домішок слизу та крові в стільці. Стілець оформлений до 4-5 разів на добу. Загальний стан дитини не порушений. Температура тіла нормальна.. Яке дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

@ Ендоскопічне

Ультразвукове

Рентгенографічне

Бактеріологічне дослідження калу

Біохімічне дослідження крові

#

7.

У новонародженого, мати якого хвора на ревматоїдний артрит, відмічено синдром малого серцевого викиду з проявами кардіогенного шоку: блідість, акроціаноз, олігурія. Ефективним лікувальним заходом виявилось внутрішньовенне введення ізадрину. З такими клініко-анамнестичними даними, як правило, асоціює:

@ Повна атріовентрикулярна блокада

Надшлуночкова пароксизмальна тахікардія

Синдром WPW з тахіаритмією

Миготлива аритмія

Синдром слабкості синусового вузла

#

8.

Дівчинка 12 років скаржиться на підвищену втомлюваність, головокружіння, періодичний головний біль в скроневій ділянці, “мушки перед очима” при різкому підйомі з ліжка. При огляді відмічається ціаноз та підвищена пітливість дистальних відділів рук та ніг, виражений червоний дермографізм. ЧСС 62 в 1 хв., АТ 95/55 мм.рт. ст. Ваш попередній діагноз?

@ Нейроциркуляторна дисфункція

Вегето-вісцеральна дисфункція

Параксизмальна вегетативна недостатність

Кардит

Гіпотіреоз

#

10.

Хворий К. 13 років скаржиться на періодичнф болі в правому підребір’ї при швидкій ходьбі чи бігу, головний біль у скронях, швидку втомлюваність, сонливість. При обстеженні виявлено червоний дермографізм, зниження артеріального тиску, брадикардію. На УЗД відмічено дискінезію ЖВШ по гіпертонічно-гіперкінетичному типу. Ваш попередній діагноз?

@ Вегето-вісцеральна дисфункція

Нейроциркуляторна дисфункція

Параксизмальна вегетативна недостатність

Гастродуоденіт

Холецистохолангіт

#

11.

Хворий К. 13 років скаржиться на відчуття в’ялості, ломоти в тілі, болі в скронях, нестачі повітря, болей в животі, нудоту яка періодично закінчується блювотою. При обстеженні відмічено зниження АТ, брадикардію, холодні, синюшні, підвищеної вологості кисті рук. На ЕКГ відмічається високий зубець Т. Ваш попередній діагноз?

@ Пароксизмальна вегетативна недостатність

Вегето-вісцеральна дисфункція

Нейроциркуляторна дисфункція

Менінгіт

Кардит

#

15.

При обстеженні дитини 6 років межі відносної серцевої тупості визначалися: права – усередину від правої парастернальної лінії, верхня – у 2 міжребер’ї, ліва – по сосковій лінії, поперечний розмір серця складав 11 см. Як ви оціните межі серця?

@ Фізіологічна норма

Розширення правої межі

Розширення лівої межі

Розширення верхньої межі

Розширення правої і лівої межі

#

16.

У дівчинки 10 місяців, яка страждає тривалим, з частими рецидивами кашлем, клінічно було виявлено легеневу форму муковісцидозу. Який діагностичний метод доцільно використати для його підтвердження?

@ Потова проба по Гібсону

Уреазний тест

Меконіальний тест

Рентгенографія

Протеїнограма

#

17.

У дитини 6 місяців відзначаються повторні запальні захворювання легень, постійні гнійні виділення із носових шляхів, явища рецидивуючого отиту. При клінічному обстеженні виявлено зворотнє розташування внутрішніх органів. Який синдром треба запідозрити?

@ Синдром Картагенера

Синдром Вільямса – Кемпбелла

Синдром Жильбера

Синдром Хаммена – Річа

Синдром Мунье – Куна

#

22.

Хлопчик 14 років скаржиться на запаморочення, біль в ділянці серця, головний біль. Об’єктивно: шкіра бліда з мармуровим малюнком, кисті рук холодні, вологі. Пульс –68 за хв., артеріальний тиск – 90/50 мм рт.ст. Тони серця приглушені. Межі відносної серцевої тупості не змінені. Який вірогідний діагноз?

@ Судинна дистонія по гіпотонічному типу

У дитини есенціальна гіпертензія

У дитини ревматичний кардит

Судинна дистонія по гіпертонічному типу

Тонзилогенна міокардіодистрофія

#

23.

У дівчинки 3 міс. спостерігається нежить, задишка, сухий кашель. Хворіє 2 добу. Об’єктивно: шкіра бліда, ціаноз носо-губного трикутника, дихання поверхневе, 60 за 1 хвилину, аускультативно - над усією поверхнею легень велика кількість дрібнопухирцевих вологих та сухих хрипів на видосі. Аналіз крові: лейкоцити-5,0 Г/л; ШОЕ-12мм/год. Який вірогідний діагноз?

@ Гострий вірусний бронхіоліт

Двобічна вогнищева пневмонія

Бронхоектатична хвороба

Стороннє тіло дихальних шляхів

Хронічний бронхіт

#

24.

Хлопчик В. 6,5 років госпіталізований зі скаргами на постійний кашель з гнійним харкотинням, задишку. Хворіє з народження. Об’єктивно: шкіра бліда, грудна клітка запала, пальці у вигляді барабанних паличок. Який метод діагностики необхідно провести для встановлення діагнозу?

@ Бронхоскопія.

Флюорографія

Спірографія

Торакоцентез

Пневмотахометрія

#

25.

Хлопчик П. 5,5 років госпіталізований із приступом задухи. В анамнезі – атопічний дерматит, часті обструктивні бронхіти. Об’єктивно: шкіра бліда, ціаноз губ, над всією поверхнею легень вислуховуються сухі свистячі хрипи на видосі. В аналізі крові: гемоглобін – 120 г/л, лейкоцити – 5,4 Г/л, ШЗЕ – 12 мм/год. Який метод діагностики слід провести для встановлення діагнозу?

@ Пікфлоуметрія

Рентгенографія легень

Контрастна бронхографія

Комп’ютерна томографія

Ангіопульмографія

#

32.

Вночі машиною “швидкої” в стаціонар дитячої лікарні доставлений хлопчик 3-х років, у якого на другий день ГРВІ з’явилось шумне дихання, інспіраторна задишка, втяжіння міжреберних проміжків, роздування крил носу та гавкаючий кашель. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Вірусний (несправжній) круп

Бронхіальна астма

Епіглотит

Дифтерійний круп

Стороннє тіло дихальних шляхів

#

33.

Новонароджена дитина поступила до лікарні на 3-тю добу захворювання зі скаргами на кашель, чихання, утруднене носове дихання, температуру 38,50С. При огляді пероральний ціаноз, тахіпное, рінорея, гіперемія кон’юнктиви. Над легенями провідні хрипи, перкуторно- легеневий звук. В загальному аналізі крові – лімфоцитоз. Ваш діагноз?

@ ГРВІ, клінічно аденовірусна інфекція

ГРВІ, клінічно пара грип

ГРВІ, клінічно RSV-інфекція

ГРВІ, клінічно грипозна інфекція

Пневмонія

#

34.

У 5 міс. дитини на 3 день госпіталізації з приводу гострого респіраторного захворювання з’явилася задуха змішаного характеру, ціаноз за центральним типом. При огляді визначається візинг, над легенями перкуторно тимпанічний звук, прослуховуються розсіяні дрібнопухирчасті хрипи. Призначення -агоністів ефекту не дало. Ціаноз зникає при вдихуванні кисню

iO2 0,6. Ваш діагноз?

@ Бронхіоліт

Вірусний круп

Епіглотит

Бронхіальна астма

Пневмонія

#

35.

У 11 міс. дитини, що поступила до лікарні з приводу пневмонії в тяжкому стані на фоні прогресування погіршення стану з’явилося набухання шийних вен. При огляді виражений ціаноз, пастозність гомілок, тахікардія, порушення ритму, акцент ІІ тону на легеневі артерії. Межі серця різко збільшені (більш вправо), печінка +4 см. На ЕКГ ознаки правограми. Про яке ускладнення можна думати?

@ Гостра серцева недостатність

Гостра коронарна недостатність

Дистрофія міокарда

Міокардит

Нейротоксикоз

#

36.

У дитини 5 років з раннього вiку відмічаються ознаки атопії. В 3 роки, навеснi, пiд час цвiтiння рослин виник важкий напад задухи. Подiбнi напади бронхоспазму виникають щорічно. Останнiй напад був 3 днi назад. При огляді: ціаноз носогубного трикутника, ЧД 36 за хв., зберiгається невеликий кашель. Над легенями перкуторно коробочний звук, дихання жорстке з подовженим видихом, сухi дзижчачi та свистячi хрипи над всiєю поверхнею легень. Який патомеханізм в основі захворювання?

@ Імунопатологічний

Паторецепторний

Дизметаболічний

Нейроендокринний

Іритативний

#

37.

Хлопчик 2 років, що хворіє на гемофілію А, потрапив у травмуючу ситуацію, після чого розвинулися множинні міжм’язові гематоми. При обстеженні – ЧСС 185 на хв, ЧД 44 на хв, АТ 65/30 мм рт.ст., кінцівки холодні, олігурія. Ваша лікувальна тактика:

@ Кисень, концентрат антигемофільного глобуліну, в/в інфузії розчину

Рінгер-лактат, альбуміну та допамін

Кріопреципітат, знеболюючі

Розчин Рінгера-лактат в/в, кріопреципітат, 20\% альбумін

Діуретики, кріопреципітат

Еритромаса, концентрат антигемофільного глобуліну, знеболюючі

#

39.

У новонародженого спостерігають неспокій, часті переривання при годуванні, утруднення смоктання, задуха та ціаноз. Об’єктивно: відстає в фізичному розвитку, ЧСС 160 уд/хв, систолічний шум у ІV міжребір’ї зліва, акцент ІІ тону над легеневою артерією, АТ 70/50 мм рт.ст. На ЕКГ гіпертрофія шлуночків. Ro ОГК: посилення легеневого малюнку, розширення легеневого стовбура, збільшення лівого шлуночка. Який діагноз найбільш імовірний?

@ Вроджений дефект міжшлуночкової перетинки

Тетрада Фалло

Дефект міжпередсердної перетинки

Відкрита артеріальна протока

Коарктація аорти

#

40.

У 9-ти місячної дитини, якій не проводили щеплення, виникли: гарячка, ангіна, пронос, через декілька діб - головний біль, біль у м’язах спини, їх посмикування. У перший день зниження температу-ри дитина перестала підніматися, повзати. Об’єктивно: в’ялі паралічі нижніх кінцівок, через 2 тижні – атрофія, гіпотонія м’язів проксимальних відділів ніг, у лікворі – білково-клітинна дисоціація. Назвіть основний клінічний діагноз?

@ Гострий спінальний поліомієліт

Гострий бульбарний поліомієліт

Гострий розсіяний енцефаломієліт

Гострий гнійний поперечний мієліт

Гостра полірадикулоневропатія

#

41.

У 4-річного хлопчика, що наївся розкиданого у хліву зерна, виникло нестримне блювання, біль у животі, сухість у роті, спрага, пронос по типу рисового відвару із домішками крові, слабкість, запаморочення, шаткість при ходьбі, липкий кривавий піт на повіках, лиці, грудній клітці, тоніко-клонічні судоми, насильницькі рухи у кінцівках. Відомо, що зерно не було призначене для вживання. Якою речовиною отруївся хлопчик?

@ Миш’яком

Свинцем

Ртуттю

Марганцем

Сірководнем

#

42.

5-річний хлопчик через 20 хвилин після вживання плодів, які нагадували дику вишню (плоди красавки) відчув сухість в роті, порушення зору, серцебиття, задишку, головний біль. Об’єктивно: шкіра суха, тахікардія, мідріаз, на світло зіниці не реагують. Психічне та рухове збудження, зорові галюцинації, епілептиформні судоми з наступною втратою свідомості. Який препарат Ви призначите в якості специфічної терапії?

@ Прозерин

Преднізолон

Седуксен

Адреналін

Ефедрин

#

43.

У дитини 14 років ниючі болі в верхній половині живота натще та через 1,5-2 години після їжі, печія. Живіт при пальпації болючий в пілородуоденальній ділянці, позитивний симптом Менделя. Ендоскопічно: слизова оболонка шлунка та дванадцятипалої кишки різко набрякла, гіперемована, дефект слизової оболонки цибулини дванадцятипалої кишки розміром 0,2-0,3 см. рН-метрія: помірна гіперацидність.Ваш діагноз?

@ Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Хронічний гіпоацидний гастродуоденіт

Виразкова хвороба шлунку

Хронічний гіперацидний гастродуоденіт

Дискінезія жовчовивідних шляхів

#

44.

Дитина 13 років скаржиться на ниючий біль у верхній половині живота натще та через 1,5-2 години після їжі, печію, відрижку кислим. Об’єктивно: живіт при пальпації болючий в епігастрії та пілородуоденальній ділянці. Ендоскопічно: слизова оболонка шлунка та дванадцятипалої кишки різко набрякла, гіперемована. рН-метрія: помірна гіперацидність. CLO-тест позитивний. Найбільш ефективний спосіб ерадикації хелікобактерної інфекції?

@ Потрійна терапія

Монотерапія

Подвійна терапія

Кватротерапія

Дієтотерапія

#

45.

Дівчинка 9 років скаржиться на переймоподібний біль у правому підребер’ї після вживання жирної, смаженої їжі, нудоту, позитивні симптоми Кера, Грекова-Ортнера. Печінка нормальних розмірів. Ультразвукове дослідження з жовчогінним сніданком: ПРФ›0,75. Багатофазове дуодентальне зондування: скорочення тривалості 4 фази і зменшення об’єму, подовження 2 фази. Ваш діагноз?

@ Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпертонічно-гіперкінетичним типом

Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпотонічно-гіперкінетичним типом

Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпертонічно-гіпокінетичним типом

Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпотонічно-гіпокінетичним типом

Функціональне захворювання шлунку

#

46.

У доношеного хлопчика після виписки з пологового будинку при первинному патронажі педіатр виявив симетричну припухлість молочних залоз без змін шкіри над ними, набряк калитки. Температура тіла 36,50С. Дитина спокійна, грудь матері смокче активно. Про який стан слід подумати?

@ Статевий криз новонародженого

Мастит новонародженого

Патологія урогенітальної системи

Порушення електролітного обміну

Захворювання ендокринної системи

#

47.

Доношений хлопчик народився з масою тіла 3200г, довжиною тіла 52 см. При огляді на 3 добу шкіра набула жовтушного відтінку. Дитина активно смокче, сон не порушений. Живіт м’який, печінка виступає на 2 см з під реберної дуги. В аналізі крові: гемоглобін – 200 г/л, еритроцити – 5,5 Т/л, тромбоцити – 200 Г/л, загальний білірубін – 52 мкмоль/л. Про який стан слід подумати?

@ Фізіологічна жовтяниця

Вроджений гепатит

Гемолітична хвороба

Геморагічна хвороба

Вроджений цироз

#

48.

Дівчинка 14 років скаржиться на втомлюваність, біль в епігастральній ділянці та правому підребер’ї після прийому грубої їжі. За останні 2 тижня з’явилися нічні болі, печія, закрепи. Об’єктивно: дівчинка підвищеної вгодованості, язик обкладений у кореня білим нальотом, болючість у пілородуоденальній зоні. Який попередній діагноз?

@ Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Функціональне захворювання шлунку

Виразкова хвороба шлунку

Хронічний панкреатит

Хронічний гіперацидний гастрит

#

49.

Хлопчик 13 років скаржиться на біль у верхній частині живота, пов’язаний із вживанням гострої їжі, відрижку кислим, печію, закрепи, головний біль. Хворіє 6 місяців. Об’єктивно: помірної вгодованості, язик обкладений білим нальотом, живіт м’який, болючий у епігастральній та пілородуоденальній зоні. Яке дослідження необхідно провести першочергово?

@ Езофагогастродуоденофіброскопія

Фракційне дослідження шлункового соку

Фракційне дуоденальне зондування

Ультразвукове дослідження печінки

Рентгенологічне дослідження шлунку

#

51.

Дитині 2 місяці. Мати прибула в поліклініку для планового огляду дитини. При огляді виявлено: зниження апетиту, блідість шкіри, відсутність підшкірної основи на тулубі, животі, зменшення її на кінцівках, зниження тургору тканин. Дефіцит маси тіла складає 25\%. Зріст відповідає нормі. Визначить ступінь гіпотрофії.

@ ІІ ступінь

І ступінь

ІІІ ступінь

І-ІІ ступінь

Гіпостатура

#

52.

Дитина у 2,5місяці подвоїла масу тіла при народженні (3400г), знаходячись на грудному вигодовуванні. При огляді активна, розвивається за віком. Мати годує дитину 12-13 разів на добу, лактація підвищена. У матері є ожиріння ІІ ступеню. Який стан виник у дитини?

@ Паратрофія

Ожиріння конституційної-аліментарного генезу

Лімфатіко-гіпопластичний діатез

Вроджений гіпотиреоз

Ексудативно-катаральний діатез

#

53.

У дівчинки віком 2 років на обличчі та руках утворилося кілька округлих плям; центр деяких з них трохи запалий, блідий, лущиться. По периферії плями оточені запальними валиками, вкритими лусочками, кірочками, пухирцями. Дівчинка контактувала з кішкою. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ Мікроспорія гладенької шкіри.

Поверхнева трихофітія гладенької шкіри.

Мікробна екзема.

Простий герпес.

Алергічний дерматит.

#

55.

Хлопчик 14 років поступив у лікарню зі скаргами на слабкість, підвищену втомлюваність, профузну пітливість, лихоманку, задишку, кашель, похудіння, свербіж шкіри. При рентгенологічному обстежені грудної клітки виявлено збільшення тіні середостіння та наявність полі циклічний контурів. Яке захворювання найбільш ймовірне?

@ Лімфогранулематоз

Тимома

Дермоїдна киста

Туберкульоз

Неходжкинська лімф ома

#

56.

Дівчинка 6 років впровадж 1 міс. лікується з приводу підвищення температури тіла до 37-37, 5 неясної етіології, малопродуктивний кашель, спостерігається генералізована лімфоаденопатія, печінка +4 см, селезінка +5 см. Антибіотико терапія малоефективна. ЗАК: Hb-85 г/л, ер-2,6 Т/л, лейк-26 г/л, бласти-2\%, паличкоядерні-2\%, сегмент-26\%, лімфоцити-70\%. Ваша подальша тактика?

@ Провести стернальну пункцію і дослідити кістковий мозок

Направити в генетичний центр і дослідити каріотип

Провести спірографічні дослідження, аналіз мокроти

Дослідити біоптат найбільш збільшених лімфовузлів

Провести рентгенографію органів грудної клітини.

#

57.

Дитина 8 років поступила по невідкладній допомозі з скаргами на приступоподібні болі в животі оперізуючого характеру, блювоту. Визначається болючість в т. Джардена Рівень діастази в сечі 420 од. Поставити діагноз

@ Панкреатит

Гострий апендицит

Пієлонефрит

Печінкова колька

Виразкова хвороба

#

58.

Дитина 14 років з гострою ревматичною лихоманкою у важкому стані без свідомості та з судомами. Об-но: акроціаноз, набряки. Пульс 36 уд./хв. Правильний. АТ 90/40рт.ст. Межі серця розширені вліво. На верхівці І тон ослаблен, акцент ІІ тону в Іі міжребер’ї праворуч від грудини, систолічний дуючий шум на верхівці серця. У легенях дихання жорстке, у нижніх відділах помірна кількість застійних дрібно-пухирчастих хрипів. На ЕКГ – передседні та шлункові комплекси виникають незалежно, кількість шлункових комплексів 36 хв, передсердних-105. З яким із перелічених патологічних станів доцільно проводити диференціальний діагноз?

@ Атріовентрикулярна блокада 3 ступеня

Атріовентрикулярна блокада 2 ступеня

Шлуночкова екстрасистолія

Тріпотіння шлуночків

Миготлива аритмія

#

59.

Дівчинка 15 років має напад пульсуючого головного болю, в свідомості, збудження, t 39,50 озноб, блювання. Оніміння верхніх кінцівок, сухість в роті. ЧД 42 за хв.. Дихання – везикулярне. ЧСС 135 за хв.. АТ 150/100мм/Hg. Межі серця не розширені Посилений верхівковий поштовх. Тони серця звучні, чисті. Живіт м’який, безболісний. Попередній діагноз.

@ Симпатоадреналовий криз

Вагоінсулярний криз

Астматичний статус

Менінгіальний синдром

Кома

#

60.

У 5-річної дитини при виявленні віражу туберкулінової проби, проведено оглядову рентгенограму грудної клітини, на якій виявлено розширений правий корінь. Дитина перебувала у контакті з хворим на туберкульоз дідусем. Який діагноз слід запідозрити у дитини?

@ Туберкульозний бронхоаденіт

Саркоїдоз.

Лімфогранулематоз,

Пневмонія.

#

61.

У хлопчика 3-х років вночі на фоні покашлювання виник гавкаючий відтінок кашлю, погіршувалось гортанне дихання. Втягнення надключичних ямок під час вдиху. В анамнезі – незначні катаральні явища 2 доби тому з боку верхніх дихальних шляхів після відвідування дитячого садку. Температура тіла 36,90. При огляді порожнини носа і глотки – помірна гіперемія слизової оболонки глотки. Яким методом можна верифікувати захворювання, що призвело до стенозу гортані?

@ Пряма ларингоскопія

Непряма ларингоскопія

Мезофарингоскопія

Бронхоскопія

Рентгенографія гортані

#

62.

У дитини 2-х років виявлені атитіла до ВІЛ. Яка з перелічених вакцин не повинна застосовуватись для проведення імунопрофілактики?

@ Пероральна вакцина проти поліомієліту

Парентеральна вакцина проти поліомієліту

АКДП-вакцина

Вакцина проти гепатиту В

Вакцина проти грипу

#

63.

У дитини в віці віком 3 діб, яка народилась з вагою 2900г терміново, при обстеженні виявлено мікроцефалію, катаракту обох очей, нерясний геморагічний висип на тілі, гепатоспленомегалію. Дитина не реагує на звукові подразники. Яку внутрішньоутробну інфекцію перенесла дитина?

@ Краснуху

Цитомегаловірусну інфекцію

Вірусний гепатит В

Токсоплазмоз

Хламідіоз

#

64.

У хлопчика 7 років після прийому жареної картоплі з’явились важкість та біль в животі, нудота, блювання. В анамнезі перінатальне ураження ЦНС. Стан середньоважкий за рахунок диспептичного та больового синдромів. Об’єктивно: біль в правому підребір’ї, позитивні симптоми Ортнера, Мюсси. При УЗД- після пробного сніданку жовчний міхур скоротився на 35\%. Найбільш вірогідний діагноз?

@ Гіпомоторна дискінезія жовчного міхура

Хронічний холецистит, період загострення

Хронічний гастродуоденіт, період загострення

Хронічний панкреатит, період загострення

Гіпермоторна дискінезія жовчного міхура

#

67.

Дитину 5-ти років доставлено до ВРІТ в тяжкому стані. Об’єктивно дитина в стані приголомшення (ШКГ – 10 балів), температура тіла 35,30С, блідий, на нижніх кінцівках рясний геморагічний висип, АТ 40/20 мм.рт.ств., тахікардія, задишка, затримка сечі протягом 6 годин. Діагностовано менінгококцемію типову форму, ускладнену шоком. Вкажіть першочергові заходи надання невідкладної допомоги.

@ Болюсне введення 0,9\% NaCl в дозі 20мл/кг/г

Внутрішньовенно фуросемід в дозі 2мг/кг

Внутрішньовенно струйно корглікон в дозі 0,1мл/рік життя

Внутрішньовенно преднізолон в дозі 1мг/кг

Внутрішньовенно 2,4\% розчин еуфіліну в дозі 0,1 мл/кг

#

68.

У недоношеної дитин, яка народилась з ознаками внутрішньоутробної інфекції в віці 1 року виявлено хоріоретиніт. Вкажіть найбільш ймовірну причину захворювання?

@ Токсоплазмоз

Сифіліс

Вірусний гепатит В

Мікоплазмоз

Хламідіоз

#

69.

У дитини 10-ти років після вживання в їжу консервованих овочів виникли нудота, часте повторне блювання. При огляді виявлено сухість слизових оболонок, м’язову гіпотонію, анізокорію, мідріаз, дисфагію та дизартрію. Яке найбільш ймовірне захворювання переносить дитина?

@ Ботулізм

Шигельоз

Сальмонельоз

Кампілобактеріоз

Ієрсинеоз

#

70.

Дитина 5-ти років захворіла гостро з підвищення Т тіла до 370С, болі в животі, проносу, блювання. На 3-ю добу захворювання Т тіла 370С, турбують сутичкоподібний біль в животі, частий нерясний стул з великою кількістю слизу та прожилками крові, спостерігаються тенезми. Який вид діареї має місце у даному випадку?

@ Інвазивна

Ос молярна

Дизкінетична

Секреторна

Змішана

#

73.

У немовляти з групою крові А (II) Rh позитивна, що народилося від першої вагітності, група крові матері 0(I) Rh негативна, у першу добу з'явилася жовтяниця. Рівень білірубіну в пуповинній крові – 60 мкмоль/л, на 2 добу – 290 мкмоль/л за рахунок непрямої фракції. Нb – 100 г/л, еритроцити - 2,8 Т/л. Діагностовано гемолітичну хворобу новонародженого. Оберіть тактику лікування?

@ Замінне переливання ерітроцитарної маси 0 (I) Rh позитивної і плазми АВ (IV)

Гемотрансфузія крові А (II) Rh позитивної

Замінне переливання крові групи А (II) Rh позитивної

Фототерапія

Дезинтоксикаційна терапія

#

75.

У новонародженого на 8 день життя з'явилася інтоксикація, ексикоз, гіпертермія, зміни на шкірі тулуба і кінцівок у вигляді млявих міхурів, тріщин, мокнуття. Шкіра нагадує обварену окропом. В аналізі крові – лейкоцитоз, зсув вліво, прискорена ШОЕ. Під час вагітності у матері була піодермія, загострення хронічного гаймориту. Ваш вірогідний діагноз?

@ Ексфоліативний дерматит Ріттера

Псевдофурункульоз

Флегмона новонародженого

Пухирчатка новонародженого

Везікулопустульоз

#

76.

На 7 добу життя новонародженого госпіталізовано із симптомами інтоксикації, утрудненим носовим подихом за типом “сухого сопіння”, гепатолієнальним синдромом, неврологічними розладами, везикулярним висипом на тулубі, долонях, підошвах на інфільтрованому фоні, які залишають після проривання мідно-червону поверхню. Яку інфекцію можна запідозрити?

@ Сифіліс

Краснуха

Токсоплазмоз

Цитомегаловірусна інфекція

Герпетична інфекція

#

78.

У хлопчика 12 років скарги на тривалий, майже постійний біль у правому підребер’ї ниючого характеру, нудоту, відрижку, схильність до закрепів. Стан середньої важкості. Блідий, підвищеного харчування. Живіт дещо здутий, болючий при пальпації у точці жовчного міхура. При дуоденальному зондуванні порція В виділялась протягом 35 хвилин в об’ємі 70 мл. Які заходи будуть найбільш ефективними для профілактики у дитини жовчокам’яної хвороби?

@ Жовчогінна дієта, лікавальна фізкультура, тонізуючі заходи, тюбажі

Нейротропні засоби стимулюючої дії, спазмолітики

Уникнення подразнень, теплові процедури, спазмолітики,

Тюбажі, спазмолітики, седативні засоби

Спазмолітики, тюбажі, лікувальна фізкультура, жовчогінна дієта.

#

80.

Дівчинка 6 років надійшла зі скаргами на підвищення температури тіла до 37,20С, часті та болісні сечовипускання, які зявилися після переохолодження. В загальному аналізі сечі: сеча мутна, питома вага - 1012, білок 0,033‰, мікроскопія: лейкоцити 40-45 в п/з, еритроцити 8-9 в п/з (свіжі), епітелій плоский: 5-8 в п/з, слиз. Який етіологічний фактор у даному випадку найбільш вірогідний?

@ Кишкова паличка

Стафілокок

Клебсієла

Протей

Кандиди

#

81.

Дівчинка 4 років надійшла до відділення зі скаргами на фебрильну лихоманку, розеольозний висип на тулобі, біль та обмеження рухів у колінних і гомілкових суглобах. Хворіє протягом тижня. Об’єктивно: лімфоаденопатія, гепатомегалія, дефігурація і набряк колінних суглобів. Після обстеження установлено алергосепсис Віслера-Фанконі. Який препарат базисної терапії доцільно призначити в першу чергу?

@ Преднізолон

Делагіл

Діклофенак натрію

Ацетілсаліцилова кислота

Німесулід

#

82.

У дівчинки 8 років, що тривало хворіє на легеневу форму муковісцидозу, при обстеженні виявлено акроцианоз, тахікардію, акцент 2-го тону над легеневою артерією. Запідозрено синдром хронічного легеневого серця. Який метод дослідження буде вирішальним у підтвердженні цього ускладнення?

@ Допплерехокардіографія

Електрокардіографія

Реографія легеневої артерії

Рентгенографія легень

Ангіопульмонографія

#

83.

У хлопчика 10 років, який має схильність до алергії, на тлі декомпенсованого тонзиліту, після перенесеної ангіни розвився моноартрит гомілкостопного суглобу. Симптомів кардиту не було. Показники активності процесу і титри стрептококових антитіл були мало змінені. Встановлено діагноз: Реактивний артрит. Після лікування стан поліпшився, симптоми артриту регресували. Які заходи можуть бути методом профілактики рецидивів захворювання?

@ Санація осередків інфекції

Протизапальна терапія

Антигістомінова терапія

Фізіотерапія та ЛФК

Антибіотикотерапія

#

84.

У новонародженої дитини, яка народилась у термін 35 тижнів з масою 2300 г, з оцінкою за шкалою Апгар 6 – 8 балів, у віці 7 діб з’явились ознаки активного енцефаліту. Відомо, що у матері під час вагітності визначався високий титр антицитомегаловірусних антитіл та збільшення його в динаміці. Проводилось специфічне лікування. Які результати обстеження дитини більш вірогідно підтвердять підозру на гострий цитомегаловірусний енцефаліт?

@ Діагностичний титр специфічних антитіл IgМ + позитивна полімеразна

ланцюгова реакція.

Високий титр специфічних антитіл IgG + позитивна полімеразна ланцюгова реакція.

Підвищення всіх класів Ig

Достатньо виявленого приросту антитіл у матері

Виявлення на нейросонограмі петрифікатів та кист.

#

85.

У хлопчика 5 років скарги на часті бронхіти зі значним виділенням мокроти, задишку, відставання в фізичному розвитку. Перкуторно - вкорочення звуку справа, аускультативно - там же різке послаблення дихання, рентгенологічно – звуження міжреберних проміжків та зменшення об’єму легеневого поля справа, високе стояння діафрагми, зміщення середостіння вправо. Бронхограма справа має вигляд “обгорілого дерева”. Про яке захворювання можна подумати?

@ Гіпоплазія правої легені

Синдром Картагенера

Синдром Вільямса-Кемпбелла

Синдром Муньє-Куна

Агенезія правої легені

#

88.

У дитини 10 років на 3-ю добу захворювання ГРВІ з'явився вологий кашель. При перкусії - легеневий перкуторний звук, при аускультації - сухі хрипи над всією поверхнею легеней. Який діагноз можна поставити дитині

@ Гострий простий бронхіт

Рецидивуючий бронхіт

Обструктивний бронхіт.

Бронхіальна астма.

Пневмонія

#

89.

У хлопчика 7 років на дачі у серпні з?явився приступ ядухи, експіраторна задишка, кашель. На протязі 2 років у цей період відмічався ріноконьюктивит, кашель. У рідної сестри - атопічний дерматит. Найбільш імовірний діагноз:

@ Бронхіальна астма.

Гострий бронхіт

Вірусний круп

Гострій обструктивний бронхіт

Пневмонія

#

90.

Дитина 3 років, поступила до відділення на 3 день хвороби, загальний стан середньої тяжкості, відмічається одноразово блювота, температура тіла 38,5оС. Шкіра бліда, тургор знижений, сигмовидна кишка у виді спазмованого тяжа. Випорожнення 9-10 разів на добу, скудні із слизом та прожилками крові. Який попередній діагноз?

@ Гостра дизентерія клінічно

Сальмонельоз

Ротавірусний гастроентерит

Єрсиніоз

Ешеріхіоз

#

91.

Новонародженій дитині 3 доби. Перебіг вагітності та пологів без ускладнень. Народилася з масою 3300 г, оцінкою за шкалою Апгар 8 балів. Стан задовільний. З’явилася жовтяниця шкіри. Група крові дитини 0 (І)Rh негативна, група крові матері А(II)Rh(+). Як розцінити зміни кольору шкіри?

@ Фізіологічна жовтяниця

Гемолітична хвороба новонародженого обумовлена Rh-несумісністю

Гемолітична хвороба новонародженого обумовлена АВО-несумісністю

Механічна жовтяниця

Жовтяниця при сепсісі

#

92.

Дитина 12 років скаржиться на переймоподібний біль у ділянці правого підребіря, що легко знімається спазмолітичними засобами. Під час приступу болю буває нудота, рідше – блювання. При пальпації живота відзначається болючість в точці проекції жовчного міхура. Печінка не збільшена. Який додатковий метод обстеження є найінформативнішим при цьому захворюванні?

@ Ультрозвукове дослідження

Фіброезофагогастроуденоскопія

Загальний аналіз крові

Рентгенологічне дослідження шлунку

Копрологічне дослідження

#

93.

Дитина, 2 місяців. Скарги на неспокій, тонкий підшкірножировий шар, зменшення маси тіла на 14 \%, закрепи, випорожнення зеленуваті, з неперевареними грудочками, мізерні. На грудному вигодовуванні. Контрольне зважування не проводили. Епіданамнез сприятливий. Найбільш імовірний діагноз:

@ Гіпотрофія І, аліментарного генезу, період прогресування

Муковісцидоз, кишкова форма

Гостра кішкова інфекція

Хронічний гастродуоденіт

Ексикоз

#

94.

Хлопчика 3-х років доставлено до стаціонару у тяжкому стані. Об’єктивно: сомнолентність, гіперрефлексія, судоми, гіперестезія, невпинна блювота, температура тіла 39,9оС, ЧСС 160 ударів на хвилину, АТ 80/40 мм.рт.ст. Яке дослідження необхідно провести в першу чергу?

@ Люмбальна пункція

Реоенцефалографія

Компьютерна томографія мозку

Рентгенографія черепа

Ехоенцефалографія

#

95.

У дитини 12 років скарги на підвищення температури до 38,0 °С, біль у колінних, а через день у гомілкових суглобах, болісність при активних та пасивних рухах, млявість, біль у серці. Два тижні тому хворів на ангіну. При обстеженні розширення межі серця вліво, поодинокі екстрасистоли. Про яке захворення слід думати?

@ Ревматична лихоманка.

Неревматичний кардит.

Ревматоїдний артрит.

Системний червоний вовчак.

Реактивний артрит.

#

96.

У хворого 1 року на 3 добу ГРВІ в ночі виникло гучне дихання, інспіраторна задишка, сиплий голос, лающий кашель. При огляді - втягування яремної ямки, межребірних проміжків, ціаноз періорального трикутника.ЧДД 52 за 1 хв., ЧСС 122 за 1 хв. на тлі лихоманці 37,50С. Яку хворобу має дитина?

@ Гострій стенозіруючий ларинготрахеїт, стеноз гортані 2 ст., стадія неповнії компенсації, ДН 1 ст.

Гострий ларингіт

Позалікарняна пневмонія гостра, без ускладнень

Гострий обструктивний бронхіт, ДН 1 ст.

Гострій ларинготрахеїт, стеноз гортані 1 ст., стадія повнії компенсації

#

99.

При дослідженні загального аналізу сечі здорової дитини віком 1 місяць виявлено появу глюкози у сечі, так звану фізіологічну глюкозурію. Яка особливість сечової системи у дітей сприяє цьому прояву?

@ Незрілість канальцевої реабсорбції глюкози

Високий добовий діурез

Невисока відносна щільність сечі

Мала ємність сечового міхура

Більш низке розташування нирок

#

100.

У дитини віком 3 діб із гіпербілірубінемією (428 мкмоль/л) з’явилися порушення у вигляді періодичного збудження, судом, на фоні млявості, гіпотонії, гіподінамії, пригніченості безумовних рефлексів, а також збіжна косоокість, ротаторний ністагм, симптом “призахідного” сонця. Чим пояснити цю симптоматику?

@ Білірубінова енцефалопатія

Черепно-мозкова травма

Пухлина головного мозку

Гідроцефалія

Дитячий церебральний параліч

#

101.

Дитина 1,5 років на 16 день після щеплення живою поліовакциною на фоні повного здоров’я перестала ставати на праву ніжку. Як розцінити данні прояви?

@ Вакциноасоційованний поліомієліт

Поліомієліт

Синдром Гійєна-Барре

Синдром Ландрі

Полірадікулонейропатія

#

102.

Дитина, 2-х років з диспепсією: нудота, блювання, без ознак ексикозу. З ціллю компенсації патологічних втрат рідини необхідно призначити:

@ Напій “Регідрон”, відвар родзинок

Розчин глюкози 5\% внутрішньовенно

Голодування на 12 годин

Антибактеріальну терапію

Промивання шлунку

#

103.

У дитини 5 років на підставі клінічних і лабораторних данних діагностовано інфекційний мононуклеоз. Яке обгрунтування для призначення антибактеріальної терапії такому хворому?:

@ Наявності клінічних ознак ангіни.

При будь-якій формі інфекційного мононуклеозу.

При збільшенні лімфатичних вузлів більш, ніж у 2 групах.

При значному збільшенні печінки.

При рівні ати пічних мононуклеарів більш, ніж 20\%.

#

104.

У дитини віком 1,5 роки виявлена залізодефіцитна анемія. Яка тривалість лікування препаратами заліза?

@ 2-3 місяці.

2 тижн

21 день

3-4 тижні

6 місяців

#

105.

Восьмирічна дівчинка перенесла малу хорею та зворотній ревмокардит 6 місяців тому. 1,5 місяці лікувалась стаціонарно. Знаходиться на обліку в ревмокардіологічному кабінеті дитячої поліклініки. Вторинна профілактика передбачає:

@ Призначення біциліну-5 щомісяця протягом 5 років

Призначення біциліну-5 щомісяця протягом 1 року

Призначення біциліну-5 щомісяця протягом 3 років

Призначення біциліну-3 щомісяця протягом 1 року

Призначення біциліну-3 щомісяця протягом 3 років

#

106.

На ЭКГ у дитини 10 років різке прискорення серцевого ритму 180 на хв., зубець Р нашарується на Т, деформує його, помірне подовження інтервалу PQ, комплекс QRS не змінюється. Яка патологія у дитини?

@ Пароксизмальна тахікардія предсердна форма

Гіпертрофія предсердій

Гіпертрофія шлуночків

Синдром WPW

Екстрасістолія

#

107.

. Дівчинка 10 років потрапила у відділення із проявами кардиту. В анамнезі: два тижні тому було загострення хронічного тонзиліту. Який етіологічний фактор кардиту найбільш імовірний у цьму випадку?

@ Стрептокок

Стафілокок

Пневмокок

Клебсієла

Протей

#

108.

У 10- річної дівчинки після ГРВІ появилися скарги на біль в серці і задишку при фізичному навантаженні. При огляді: шкіра бліда, підвищено волога. Ліва границя серця зміщена до середньо-ключичної лінії, ослаблення серцевих тонів, ніжний систолікус над верхівкою. ЧСС-124 на хвилину, АТ-90/60 мм.рт.ст. Кров: легка анемія, помірний лейкоцитоз, еозинофілія, білки гострої фази в N. ЕКГ: синусова тахікардія, порушення процесів реполяризації, зміщення інтервалу ST нижче ізолінії. Описані симптоми характерні для:

@ Неревматичного кардиту

Панкардиту

Септичного ендокардиту

Фіброеластозу

Ревмокардиту

#

114.

Хворий Т. 27 років звернувся в амбулаторію сімейної медицини на 4-й день захворювання із скаргами на підвищення t0 тіла, головний біль, “гавкаючий” кашель, світобоязнь, нежить, подразнення горла. На шкірі обличчя і шиї – плямисто-папульозний висип, який виник на третій день захворювання. Обличчя набрякле, явища коньюктивіту, слизова ротоглотки-яскраво гіперемована, на слизовій області щік – дрібна біла енантема. Який найбільш ймовірний діагноз у хворого Т.?

@ Дитяча краплинна інфекція – кір

Псевдотуберкульоз

Скарлатина

Вітряна віспа

Червоничка

#

115.

Дитина 5 років захворіла гостро, захворювання почалось з підвищення температури до 39оС, болю в області шостого ребра зліва. Секторально з’явилась висипка везикулярного типу. Відомо, що дитина в три роки перехворіла на вітряну віспу. Яке наймовірне захворювання у дитини?

@ Оперезуючий герпес

Простий герпес

Вітряна віспа

Стрептодермія

Бешиха

#

117.

Дівчинка 12 років поступила до стаціонару в тяжкому стані, шкіра бліда з жовтяницею. Печінка виступає на 3см з під правого підреберря, селезінка на 2см з під лівого підреберря. Сеча темно-коричневого коліру. В аналізі крові гемоглобін – 60г/л, Ер – 1,2 х 1012/л, к.п. – 1,0, ретикулоцити – 20\%, тромбоцити – 260 х 109/л, лейкоцити – 10,0 х 109/л, е – 1, п – 5, с – 68, л – 20, м – 6, ШОЕ – 50мм/год. В крові Кумбса знайдені антитела. Встановлено діагноз аутоімунна гемолітична анемія. Який препарат необхідно призначити з урахуванням

патогенезу?

@ Преднізолон

Індометацин.

Еритроцитарна маса.

Піпольфен.

Актиферин.

#

118.

Хлопчик 10 років госпіталізований до гематологічного відділення в зв’язку з носовою кровотечею. З анамнезу відомо, що знаходиться під диспансерним наглядом з приводу гемофілії. При огляді на верхніх і нижніх кінцівках синці у вигляді гематом. Правий колінний суглоб збільшений у розмірах, має веретеноподібну форму, м’язи на гомілці гіпотрофічні. Об’єм рухів знижений. Яке ускладнення гемофілії є у хворого?

@ Анкілоз правого колінного суглобу.

Артрит колінного суглобу.

Ревматоїдний артрит.

Реактивний артрит.

Гемартроз.

#

119.

Дитина 10-ти місяців госпіталізована у інфекційне відділення з приводу гепатиту В. При огляді: відзначається жовтяниця шкіри та слизових оболонок, крововиливи в шкіру, блювання “кавовою гущею”, розміри печінки почали зменшуватися, з’явивився “печінковий запах”, свідомість відсутня, регідність кінцівок, судоми, реакція на сильні подразники збережена. При обстеженні загальний білірубін – 29,5мкмоль/л, АЛТ – 1,2ммоль/л/ч. Для якої стадії печінкової коми характерний данний стан?

@ Кома I.

Кома II.

Прекома I.

Прекома II.

Прекома III.

#

120.

Дівчинка 15 років хворіє на дифузний токсичний зоб, отримувала 30мг мерказоліла, було досягнуто стану еутіреозу. Які рекомендації необхідно дати з подальшого лікування?

@ Продовжити прийом підтримуючої дози мерказолілу до 1,5 років.

Продовжити прийом підтримуючої дози мерказолілу до 6 місяців.

Мерказоліл отмінити при досягненні еутіреоза.

Продовжити прийом мерказоліну під контролем пульсу.

Показано хірургічне лікування.

#

121.

При обстеженні дітей з вогнища вірусного гепатиту А у 8-річної дитини при відсутності будь-яких клінічних проявів в крові виявлено: НВs антиген, загальний білірубін – 15мкмоль/л, АЛТ – 0,6ммоль/л/ч. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ НВs носійство

Гепатит В

Гепатит С

Гепатит D

Гепатит А

#

122.

Дитина 3-х років захворіла гостро. При огляді виявлено метеоризм, збільшення печінки. В крові анти HAV IgM, білірубін загальний – 22 мкмоль/л, АлАт – 4ммоль/л/ч, тімолова проба – 16 одиниць. Про наявність якого патогенетичного синдрому данного інфекційного процесу свідчать такі лабораторні показники.

@ Цитолізу

Печінково-клітинної недостатності

Гіпербілірубінемії

Мезінхімально-запального синдрому

Діспротеінемії

#

123.

Дитині 12 місяців. Проведенні щеплення проти туберкульозу та гепатиту В, АКДП – у 3 і 4, 5 місячному віці. Які щеплення треба провести в першу чергу?

@ Щеплення проти кору, краснухи, паротиту після проби Манту

АКДП ревакцинація

Вакцинація проти кору, паротиту і краснухи

Вакцинація проти гепатиту.

БЦЖ ревакцинація після проби Манту

#

124.

Дитина, 2-х років,захворіла гостро. Вранці з’явилась фебрільна температура, дитина плаче, дратівлива, скаржиться на головний біль, біль в животі. Через 6 годин з’явилась плямисто-папульозна висипка. Шийні лімфовузли збільшені з обох боків, болючі. В горлі – гранульозний фарингіт, на мигдаліках – білуваті нашарування, пухкі, товсті. Печінка +2,0см, селезінка пальпується, болюча. Встановіть попередній діагноз.

@ Інфекційний мононуклеоз

Ангіна Венсана- Сімановского

Скарлатина

ВІЛ-інфекція

Дифтерія ротоглотки

#

126.

У новонародженої дитина діагностовано гемолітичну хворобу (жовтяничний варіант), що виникла на тлі резус –конфлікту. В пуповинній крові концентрація гемоглобіну становить 170г/л, загального білірубіну – 42,5мкмоль/л. Призначено консервативне лікування. Який із критеріїв у подальшому буде визначальним щодо необхідності проведення цій дитині замінного переливання крові?

@ Погодинний приріст концентрації загального білірубіну крові.

Рівень ретикулоцитів у крові.

Вираженість жовтяничності шкірних покровів.

Поява ахолічних випорожнень.

Стан сечовиділення.

#

127.

Дитину 10 років доставлено у лікарню після укусу бджолою. Після огляду лікар встановив у дитини анафілактичний шок. Який комплекс невідкладних дій необхідно призначити у такому випадку?

@ Припинити надходження яду бджоли до організму дитини, ввести п/ш 0,1\% розчин адреналіну, в/в струмінно глюкокортикостероїди.

Негайно ввести в/м лазікс.

Негайно ввести в/в струмінно глюкокортикостероїди та провести інтубацію трахеї.

Негайно ввести в/м антигістамінний препарат та продовжити догляд за станом

дитини.

Негайно ввести в/м антигістамінний препарат та в/в лазікс.

#

128.

Хлопчик 9 років, звернувся до сімейного лікаря зі скаргами на періодичний абдомінальний біль, печію, відрижку кислим, гіркоту в роті. З анамнезу вдалось дізнатися, що у дитини періодично спостерігається хриплий голос, ранковий кашель, часті риніти. При огляді виявлено множинний карієс. Яка патологія є причиною та об‘єднує наведені скарги?

@ Функціональні розлади шлунка, гастроезофагальний рефлюкс

Гелікобактерна інфекція

Вегетативна дисфункція

Порушення біоценозу кишок

Харчова алергія

#

130.

Хлопець, 15 років, скаржиться на постійний кашель, не менше ніж 3 місяці в рік протягом останніх 2-х років. З анамнезу відомо, що часто відмічаються ГРЗ, в 13 років був епізод аспірації стороннього тіла в правий бронх. При огляді над легенями з обох сторін вислуховуються сухі хрипи, справа в зоні проекції 6 сегменту визначаються поодинокі дрібноміхурчасті хрипи. З боку інших органів – без патології. Яке з обстежень буде найбільш інформативним для підтвердження діагнозу?

@ Бронхографія

Рентгенографія

Спіро-пневмотахометрія

Дослідження харкотиння

Реографія

#

131.

У дитини 5-ти років, яка страждає на кишково-легеневу форму муковісцидозу, на 10 день знаходження в лікарні, стали виявлятися ознаки правобічної нижньодольової пневмонії. Який збудник найбільш вірогідно викликав пневмонію у дитини?

@ Синьогнійна паличка

Пневмоциста

Мікоплазма

Кишкова паличка

Пневмокок

#

132.

Хворий Н.12 років скаржиться на знижену активність зранку, серцебиття при хвилюванні, частий біль голови, а також відчуття втрати свідомості через 2-3 хв після переходу у вертикальне положення з горизонтального. Після обстеження встановлено діагноз: Вегетативна дисфункція вертеброгенного генезу. Забезпечення якої функції є недостатнє у цього хворого?

@ Ортостатичної функції

Функції симпатичного відділу вегетативної нервової системи

Функція вестибулярного апарату

Функції кровообігу в ЦНС

Регуляції артеріального тиску

#

133.

У дитини з системними проявами ЮРА, призначена преднізолонотерапія не дає ефекту. Крім основних ознак хвороби спостерігається лейкопенія, часті загострення хронічного тонзиліту, епізоди герпетичної інфекції. Що доцільно призначити у даному випадку?

@ Довенний людський імуноглобулін

Антибіотики

Плазмофорез

Збільшення дози преднізолону

Нестероїдні протизапальні препарати

#

134.

У дитини з нефротичним синдромом з мінімальними змінами, на фоні високої протеінурії рівень протеінемії знизився до 40г/л та розвинулися явища гострої ниркової недостатності. Яка причина ГНН в даному випадку.

@ Гіповолемія, пов‘язана з падінням онкотичного тиску плазми

ДВЗ-синдром

Тубулорексис

Дія медикаментів

Серцева недостатність

#

138.

У 1,5 річного хлопчика на фоні гострої респіраторної вірусної інфекції розвинувся гемолітико-уремічний синдром. Хлопчик доставлений у відділення реанімації у дуже важкому стані. Який спосіб лікування може допомогти врятувати життя дитини в даному випадку?

@ Гострий гемодіаліз

Гормонотерапія

Антибіотикотерапія

Діуретики

Кровозамінники

#

143.

У новонародженої дитини, яка потребувала проведення реанімаційних заходів, зараз спостерігається центральний ціаноз, незважаючи на проведення оксигенотерапії вільним потоком 100\% кисню через маску, а також частоту серцевих скорочень 140/хв і наявність адекватного самостійного дихання. Який з перелічених заходів слід вважати найбільш відповідним у цей момент?

@ Проведення ШВЛ

Підвищення температури променевого обігрівача

Проведення тактильної стимуляції

Уведення налоксону

Уведення адреналіну

#

144.

Відійшли інтенсивно забруднені меконієм навколоплідні води. Після народження голови проведено ретельне відсмоктування вмісту рота, глотки та носа. Після народження немовля негайно перенесене на реанімаційний стіл, під джерело променевого тепла. Звертають на себе увагу блідість шкіри, м‘язова гіпотонія та відсутність самостійного дихання. У цей момент потрібно:

@ Інтубувати трахею та відсмоктати вміст нижніх дихальних шляхів

Негайно витерти шкіру дитини

Провести тактильну стимуляцію

Розпочати штучну вентиляцію легень мішком і маскою.

Розпочати непрямий масаж серця

#

145.

У дівчинки віком 14 років, яка протягом останніх 3 років отримує преднізолон у дозі 20-40 мг/добу з приводу системного червоного вовчака (СЧВ), відразу після травми руки (закритий перелом ліктьової кістки у середній третині) розвинулась блювота, слабкість. Швидка допомога, яка прибула на місце травми, для попередження больового шоку ввела омнопон. Проте, незважаючи на значене зменшення больового синдрому, стан хворої не покращувався. При фізикальному обстеженні: дівчинка загальмована, бліда, шкіра чиста, пульс слабкого наповнення, тони серця глухі, тахікардія, АТ 70/40 мм.рт.ст. Який невідкладний стан розвинувся у дівчинки?

@ Гостра наднирникова недостатність.

Травматичний шок.

Гостра ниркова недостатність.

Порушення свідомості внаслідок СЧВ.

Анафілактичний шок на введення омнопону.

#

146.

Мати виявила у 5-річної доньки на перианальних складках білих “черв‘ячків”, які викликали в неї свербіння та занепокоєння, і доставила їх в лабораторію. При дослідженні лікар побачив білих гельмінтів 0,5-1 см довжиною, ниткоподібної форми з загостреними кінчиками, у деяких вони закручені. Який діагноз можна встановити?

@ Ентеробіоз

Дифілоботріоз

Теніоз

Аскаридоз

Опісторхоз

#

147.

Дитина, 5 років, захворіла гостро: температура тіла 39,1оС, різка блідість, млявість, інтенсивний біль голови, двічі блювала, виражена гіперестезія. На шкірі нижньої частини тулуба поодинокі геморагічні елементи. Ваш діагноз?

@ Менінгококова інфекція: менінгіт, менінгококцемія

Туберкульоз

Ентеровірусна інфекція

Стафілококовий сепсис

Кір

#

148.

Дитина хворіє 3-й день. Температура тіла 39-40°С, настирний, сухий кашель, світлобоязнь, одутлість. Є підозра на кір. Наявність якого симптому, крім перелічених, допоможе у діагностиці?

@ Плями Філатова-Копліка

Лімфаденопатія

Заложеність носа

Сухі хрипи у легенях

Біль у животі

#

149.

У дитини, яка колись хворіла на вітряну віспу, оперізувальний герпес..Яка причина його розвитку?

@ Активація вірусу, персистуючого в нервових гангліях

Алергізація організму

Інфікування повітряно-крапельним шляхом

Інфікування аліментарним шляхом

Інфікування парентеральним шляхом

#

150.

При обстеженні дитини, що була у контакті з хворим на гепатит і скаржиться на погане самопочуття та дискомфорт у животі, в крові виявлено: анти-НАV – IgM в високій концентрації, АЛТ-1,8 ммоль/л Ваш діагноз?

@ Гепатит А

Гепатит В

Гепатит С

Гепатит D

Гепатит Е

#

151.

У двомісячної дитини, мати якої тривало кашляє, впродовж тижня тривали катаральні прояви, кашель, а надалі виникли напади апноє. Ваш діагноз?

@ Коклюш

Туберкульозний бронхоаденіт

Спастичний бронхіт

Геморагічний васкуліт

РС-інфекція

#

152.

Яку ваду найімовірніше можна запідозрити у 3-х річного хлопчика з ціанозом, ознаками фізичного відставання та частими присіданнями?

@ Тетрада Фало

Аномалія Ебштейна

Атрезія тристулкового клапана

Транспозиція магістральних артерій

Дефект міжшлуночкової перетинки

#

154.

Игорь Д., 9 лет. Поступает с жалобами на высокую температуру (38-390С), резкую слабость, бледность, оссалгии, кровоизлияния на туловище, конечностях. Объективно: ребенок резко вял, бледен, на туловище и конечностях множественные петехии и экхимозы, умеренная гиперпла-зия шейных, подмышечных и паховых лимфоузлов (плотные, безболезненные, подвижные). Печень на 4-5 см, селезенка на 13 см выступают из-под реберной дуги, плотные, гладкие, безболезненные. Общий анализ крови: Эр 3,2*1012/л, Нв 90г/л, Тромбоциты – единичные в препарате, Лейкоциты 107*109/л: бласты – 90\%, п – 3\%, с – 4\%, лимф. – 3\%, СОЭ – 48 мм/час. Какова тактика купирования геморраги-ческого синдрома в данном случае?

@ Переливание тромбоконцентрата

Назначение кортикостероидов

Этамзилат, дицинон

Переливание эритроцитарной массы

Переливание СЗП

#

155.

Ребенок 3 месяца. Роды- в срок, масса 3200г, длина – 52 см. С месячного возраста на искусственном вскармливании (коровье молоко). Имело место- неправильный уход за ребенком, грубые нарушения в организации режима кормления. При осмотре бледный, кожные покровы сухие. Подкожный жировой слой отсутствует на туловище, конечностях, тургор тканей снижен, мышечная гипотония. Анорексия, периодически срыгивает, наклонность к запорам. Настоящая масса- 4000 гр. Установите предварительный диагноз:

@ Гипотрофия IIст., постнатальная, алимен-тарного генеза.

Гипотрофия I ст.

Гипотрофия II ст., пренатальная.

Пилоростеноз.

Гипотрофия III ст.

#

156.

Маша, 8 лет, поступила в стационар с жалобами на плохое самочувствие, отеки на лице и туловище, редкое мочеиспускание. Объективно: кожа бледная, периферические и полостные отеки (асцит). Биохимические показатели: белок- 47 г/л,?2-глобулины 29\%, холестерин- 12,6 ммоль/л. В анализе мочи: белок- 3,2 г/л, цилиндры гиалиновые 2-4 в п/зрения. Диагностирован нефротический синдром. Первоочередным в патогенетической терапии является:

@ Преднизолон 2 мг/кг/сут.

Цефуроксим 20 мг/кг/сут

Полифепан 1 г/кг

Эналаприл 10 мг/сут

Зинат 500 мг/сут

#

157.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 977 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.205 сек.)