АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Що вивчає фізіологія?

Фізіологія - це наука про об’єктивні закономірності функцій у їх взаємозв’язку та у взаємодії організму з зовнішнім середовищем.

Що таке фізіологічна функція?

Фізіологічна функція – це діяльність, яка здійснюється клітинами, тканинами, органами, системами та організмом в цілому.

Фізіологічні функції є загальні та специфічні.

Загальні функції притаманні всім структурам організму і організму в цілому: це дихання, живлення, виділення.

Специфічні функції – це функції, які мають окремі структури організму, наприклад, м’язи скорочуються, нервові волокна – передають інформацію, секреторні залози виділяють секрети, та інші.

Які методи застосовує фізіологія як наука?

Методи дослідження, що застосовуються у фізіології, це:а) спостереження, б) експеримент, в) моделювання.

Спостереження – це метод дослідження функцій без втручання в діяльність організму.

Експеримент – це метод дослідження функцій організму та його структур з втручанням в їх діяльність.

Експерименти поділяють на гострі та хронічні.

Гострі експерименти передбачають дослідження функцій на ізольованих клітинах, органах, тканинах, а також у цілісному організмі тварин, які знаходяться під наркозом.

Хронічні експерименти були введені в фізіологію російським вченим академіком І.П.Павловим, який запропонував і розробив методики проведення на тваринах оперативних втручань, що дозволяють досліджувати функції в умовах, наближених до фізіологічних.

Моделювання – це метод дослідження функцій за допомогою програм, що описують діяльність систем організму або пристроїв, які імітують діяльність системи, бо мають однакові вхідні та вихідні показники.

На схемі подано узагальнення відповіді на питання.


Фізіологія збудливих структур


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 600 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)