АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Перелік контрольних питань. 1.Як проводять роз’єднання тканин?

Прочитайте:
  1. Б. Перелік питань до семестрового екзамену
  2. ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ТЕМ ДЛЯ ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ ЯК ФОРМИ ПРОПАГАНДИ МЕДИЧНИХ ЗНАНЬ
  3. Перелік екзаменаційних питань
  4. Перелік екзаменаційних питань
  5. ПЕРЕЛІК задач Для підсумкового контролю
  6. Перелік знань та основних практичних навичок,
  7. Перелік і мінімальні площі приміщень у рентгенологічному відділенні
  8. Перелік і площі приміщень відділень променевої терапії
  9. Перелік контрольних питань для підготовки до підсумкового модульного контролю №1

1.Як проводять роз’єднання тканин?

2. Як проводять накладання швів?

3. Які види швів знаєте?

4. Як проводять зняття швів?

5. Як зупиняють кровотечу під час операції?

 

Тема: Набуття навиків при проведенні ін'єкцій, вливань та пункцій.

План: 1. Техніка проведення ін”єкцій.

2. Техніка проведення пункцій та вливань.

Мета: Навчити студентів вводити лікарські речовини.

 

Техніка проведень ін’єкцій. Внутрішньошкірні ін’єкції: Готують операційне поле, обробляють руки; в шприц набирають розчин анестетику, приєднують голку. Лівою рукою тримають голку і шприц біля її канюлі, правою – притримують циліндр шприца та поршень. Голку вколюють в товщу шкіри навскіс на глибину 1-3 мм і, натискують на поршень, ін’єкують 0,2-0,50мл розчину. Контролем правильної ін’єкціїє утворення невеликого жовна з чіткими контурами, часто воно набирає кольору лимонної кірки.

Підшкірні ін’єкції: Пальцями лівої руки беруть шкіру в складку, а правою рукою, тримають голку і шприц між великим, вказівним і середнім пальцями, вколюють на глибину 1,5-3 см. Натискуючи на поршень шприца вказівним пальцем, ін’єкують розчин. При ін’єкції рідини значних об’ємів голку обережно переміщують у різних напрямах. Після ін’єкції місце проколу притискують тампоном. Підшкірні ін’єкції найчастіше проводять у ділянці шиї та на внутрішній поверхні стегна.

Внутрішньом'язові ін’єкції. Голку з приєднаним до неї шприцом вколюють на глибину 2-5 см перпендикулярно до шкіри, іноді в косому в косому напрямі. Кабелю голки та шприц тримають кінцями всіх пальців. Голку вколюють на 2\3 її довжини, щоб в разі, коли вона відламається, її можна було витягнути. Після ін’єкції шкіру притискують пальцями лівої руки і виймають голку. Місце уколу змазують5% спиртовим розчином йоду і притискують тампоном.Лякливим тваринам голку вводять окремо коротким поштовхом на глибину 2-4 см, приєднують шприц і роблять ін’єкцію. Для внутрішньом'язових ін”єкцій найчастіше використовують ділянку шиї, медіальної головки триголового м’яза плеча, м’язи стегна.

Техніка проведень пункції вен та внутрішньовенних вливань. У великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби та коней проколюють яремну вену. У худоби іноді здійснюють прокол підшкірної вени живота, у коней – зовнішньої грудної вени. У свиней використовують велику вушну вену на зовнішній поверхні вуха; у собак використовують малу скриту вену (на латеральному боці тазової кінцівки) або підшкірну вену передпліччя.

Худобу і коней фіксують в стоячому положенні. В середній третині яремного жолоба вистригають шерсть, шкіру обробляють антисептичним розчином. Нижче від цього яремну вену здавлюють пальцями лівої руки вона наповнюється кров’ю і чітко контурується. Здавлювати вену можна гумовим джгутом або спеціальним затискачем. Тримаючи голку великим і вказівним пальцями правої руки зрізом вістря до шкіри, проколюють шкіру, далі стінку вени, при відповідних навичках шкіру і стінку вени проколюють заразом. Голку вколюють у напрямі голови під кутом 40-45о. . якщо канюлі витікає цівкою кров або частими краплями, прокол вени зроблено правильно.

Після взяття крові знімають джгут, виймають голку, а місце проколу притискують тампоном, щоб запобігти утворенню гематоми.Якщо пункцію вени роблять з метою вливання лікувальних розчинів, голку просувають у вену на 2-3 см, що запобігає її висмикуванню з вени при рухах тварини, і знімають джгут. Після цього голку з’єднують з шприцом, слідкуючи за тим. Щоб у вену не потрапило повітря. Спочатку шприц Жане тримають нижче від місця проколу, а коли в контрольній трубці з’явиться кров, апарат піднімають і починають вливання.

Після закінчення вливання від голки від’єднають гумову трубку, і притискують вену пальцем нижче від місця проколу. Промивши голку кров’ю, припиняють здавлювати вену, видаляють голку, а місце уколу притискають тампоном.У свиней на основу вуха накладають джгут з тонкої гумової трубки. Обробляють операційне поле, ін’єкційною голкою, з’єднанню з тонким гумовим шлангом, роблять прокол у напрямі основи вуха. Як тільки з’явиться кров, знімають джгут, приєднують шприц і роблять ін’єкцію.У собак здавлюють кінцівку вище місця проколу. Після того як вена наповниться кров’ю, її стінку проколюють голкою з приєднаним шприцом, спрямовуючи вістря голки за течією крові. Як тільки в шприц почне надходити кров, припиняють здавлювати кінцівку і, натискуючи на поршень, виконують ін’єкцію. Після її закінчення швидким рухом висмикують голку, а місце проколу притискують тампоном.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 458 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)