АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Надання послуг відповідно до рівнів перинатальної допомоги

Прочитайте:
  1. D. Відповідно віку, але більш рідкої консистенції
  2. Алгоритм надання медичної допомоги при передчасних пологах
  3. Бригадою швидкої допомоги встановлено у дитини кардіопульмональну синкопу. Назвіть
  4. В токсикологічне відділення привезли дитину яка отруїлася грибами, а саме – мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?
  5. ВИДИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО
  6. Госпітальні види медичної допомоги.
  7. До чоловіка 22 років була викликана бригада швидкої допомоги з приводу приступу бронхіальної астми. Який шлях введення сальбутамолу найбільш доцільний у данному випадку?
  8. Застосування прийомів страхування, допомоги і самострахування
  9. Індикатори якості та безпеки діяльності закладів охорони здоров’я I рівня перинатальної допомоги
  10. Індикатори якості та безпеки діяльності закладів охорони здоров’я III рівня (високоспеціалізованої) перинатальної допомоги

На кожному рівні перинатальної допомоги консультування з питань планування сім`ї має бути частиною надання перинатальної допомоги.

До складу перинатальних центрів мають входити центри/кабінети планування сім`ї. Медичні спеціалісти будь-якого рівня медичної допомоги повинні бути підготовленими для консультування з питань планування сім’ї та усіх методів контрацепції.

На першому рівні перинатальної допомоги послуги з вибору методу контрацепції надаються акушерками, фельдшерами, сімейними лікарями, лікарями акушерами-гінекологами та включають:

· консультування з питань здорового способу життя, профілактики ЗПСШ;

· консультування з вибору сучасної контрацепції;

· консультування з післяпологової контрацепції серед вагітних (жінок після пологів) та їхніх партнерів;

· доступність контрацепції сільському населенню (слід направити жінку до лікаря акушера-гінеколога, який призначить метод контрацепції відповідно до медичних критеріїв прийнятності ВООЗ та клінічного протоколу з питань планування сім’ї);

· своєчасне виявлення жінок з екстрагенітальною патологією важкого ступеня, яким протипоказана вагітність за життєвими показаннями, з метою скерування їх на вищий рівень для індивідуального підбору високоефективного методу для тривалого використання;

· проведення у навчальних закладах роботи з питань статевого виховання, здорового способу життя, формування та збереження репродуктивного здоров’я.

Другий рівень перинатальної допомоги потребує нормативного визначення відповідального спеціаліста з питань планування, на якого покладається організаційно-методичне забезпечення цих послуг.

Послуги надаються акушерками та лікарями акушерами-гінекологами і включають:

· консультування з питань здорового способу життя, профілактики ЗПСШ;

· консультування з вибору сучасної контрацепції;

· консультування з післяпологової контрацепції серед вагітних (жінок після пологів) та їхніх партнерів;

· формування реєстру жінок з екстрагенітальною патологією важкого ступеня, яким протипоказана вагітність за життєвими показаннями, з метою безоплатного їх забезпечення сучасними ефективними видами контрацепції;

· організація системної підготовки лікарів акушерів-гінекологів, сімейних лікарів, фельдшерів, акушерок з питань планування сім’ї;

· співпраця з обласними дермато-венерологічними, наркологічними диспансерами, центрами профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом, центрами здоров’я, соціальними службами для інтеграції послуг з питань планування сім’ї;

· співпраця з громадськими організаціями, закладами освіти, з питань здорового способу життя, формування та збереження репродуктивного здоров’я, профілактики небажаної вагітності.

На третьому рівні надаються перинатальні послуги жінкам з групи високого акушерського та перинатального ризиків, тому консультування з питань попередження незапланованої вагітності для таких жінок набуває особливого значення. Послуги з вибору методу контрацепції надаються лікарями акушерами-гінекологами разом зі спеціалістами вузького профілю та включають:

· консультування щодо післяпологової контрацепції та підбір високоефективного методу для жінок (та їхніх партнерів) з групи високого акушерського і перинатального ризиків;

· розробка галузевих нормативних документів з питань удосконалення діяльності служби планування сім’ї; створення навчальних матеріалів; адаптація та впровадження міжнародного досвіду і рекомендацій ВООЗ з питань планування сім’ї;

· підвищення кваліфікації лікарів різних спеціальностей з питань планування сім’ї;

· координація діяльності служби планування сім’ї у регіоні, аналіз її діяльності та розробка заходів щодо удосконалення;

· співпраця з обласними дермато-венерологічними, наркологічними диспансерами, центрами профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДу, центрами здоров’я, соціальними службами для інтеграції послуг з питань планування сім’ї.

Післяпологове планування сім’ї

Консультування

Під час вагітності. Консультант повинен надати жінці ще до пологів повну інформацію про різні методи післяпологової контрацепції. У цьому разі пацієнтка матиме достатньо часу для усвідомленого вибору методу контрацепції.

Допологові візити дають змогу обговорити питання догляду за здоров’ям майбутньої дитини, годування грудьми та щодо подальшого планування сім’ї. Протягом допологового відвідування медичні спеціалісти/консультанти можуть ознайомити жінку з концепцією післяпологової контрацепції.

Під час перебування породіллі в стаціонарі проводиться післяпологове консультування, яке включає:

· оптимальний час поновлення статевих відносин після пологів;

· необхідність використання методів контрацепції, інформацію про прийнятні методи контрацепції, профілактику ЗПСШ;

· інформацію про терміни подальшого відвідування лікаря.

Після пологів рекомендується обговорити з жінкою питання про сексуальну активність, можливість і модель грудного вигодовування, менструальну функцію, відновлення фертильності, медичні та соціальні фактори, усвідомлений вибір методу контрацепції. Необхідно пояснити, який ризик для її здоров’я та здоров’я малюка становить небажана вагітність, а також наголосити на потребі у методах контрацепції.

Консультант повинен вказати на прийнятні методи контрацепції після пологів і допомогти матерям, які годують грудьми, обрати такий метод, який не впливає на секрецію молока та розвиток дитини. При нечастому та неповному годуванні грудьми жінка має користуватися методами попередження вагітності відразу після початку статевого життя (це саме стосується і жінок, які не годують грудьми).

При виписці з акушерського стаціонару в епікризі та обмінній карті зазначається індивідуальний для кожної породіллі (вибраний нею) метод контрацепції, Для того, щоб впевнитися в тому, що жінка буде користуватися методами контрацепції після пологів важливо поінформувати її про них до пологів та нагадати їй про це після пологів поки вона знаходиться у медичному закладі.

Консультування амбулаторно в післяпологовому періоді. Надання жінці, яка щойно народила дитину, послуг з планування сім’ї може стати невід’ємною частиною догляду за дитиною або, навпаки, контроль стану здоров’я немовляти може органічно влитися до післяпологових відвідувань жінки, яка народила. Часто догляд за матір’ю та дитиною проводять різні медичні спеціалісти, які не координують власні зусилля. Ідеально, коли планування сім’ї стає невід’ємною частиною медичного догляду за матір’ю та дитиною.

Жінок, які вигодовують дитину грудним молоком, інформують про всі гормональні та негормональні методи контрацепції та підтримують їхній вибір щодо ефективного методу контрацепції.

Консультант має обговорити з жінкою та оцінити:

· власну думку пацієнтки, її ставлення до використання контрацептивних методів;

· контрацептивні потреби – відновлення сексуальної активності, подальші репродуктивні плани;

· модель грудного вигодовування: частоту, тривалість, введення догодовування;

· соціальні фактори – повернення до роботи, навчання тощо;

· медичні проблеми.

Остаточний вибір методу контрацепції визначають індивідуально в кожному конкретному випадку: вибір методу контрацепції (якщо жінка все ще не визначилася з методом контрацепції), зміна методу контрацепції, підтримка у використанні методу контрацепції.

При завершенні кожного візиту слід переконатися, що інформація, отримана під час консультування, зрозуміла, а рішення щодо застосування методу контрацепції протягом 2–3 років після пологів усвідомлене.

Етапи консультування з планування сім’ї

Початкове (первинне) консультування – пацієнтку інформують про існуючі методи контрацепції та допомагають обрати найбільш прийнятний для неї.

Якщо жінка не знає, який метод їй обрати, то необхідно:

· разом із пацієнткою проаналізувати репродуктивні плани, а також обговорити важливі питання щодо практичного використання кожного методу контрацепції;

· уточнити, про які методи контрацепції жінка знає (це дасть змогу визначити рівень знань і відкоригувати невірну інформацію);

· розповісти про кожний метод відповідно до періоду життя; детально описати той, який найбільше зацікавив жінку, (механізм дії, ефективність, переваги, недоліки, можливі побічні дії, медичні протипоказання);

  • заохотити пацієнтку задавати запитання;
  • обговорити переваги і недоліки різних методів з урахуванням обставин і потреб пацієнтки (наприклад, період життя, здатність пам’ятати про щоденне вживання таблеток, участь партнера, кількість партнерів).
  • запропонувати жінці метод відповідно до її періоду життя; обґрунтувати такий вибір і переконатися, що вона зрозуміла, чому саме цей метод їй рекомендують; якщо запропонований метод, на думку пацієнтки, не прийнятний, слід порекомендувати інший, доки вона не обере той, який їй найбільше підходить; якщо жінка не може визначитися відразу, необхідно призначити дату повторного візиту.
  • не нав’язувати пацієнтці метод контрацепції.

Особливі ситуації:

  • у разі проблем зі здоров’ям, які унеможливлюють використання запропонованого методу, слід пояснити протипоказання і допомогти обрати інший метод.

· у разі вибору пацієнткою методу, який з певних причин не можна застосовувати у даний час, необхідно порекомендувати тимчасовий метод до переходу в подальшому на постійний.

Консультування щодо вибору конкретного методу контрацепції: пацієнтку інформують про механізм дії обраного методу, показання і протипоказання до застосування, можливі побічні дії, про способи використання або припинення, а також про час відновлення фертильності після застосування методу.

Якщо пацієнтка має чітке уявлення про те, який метод вона хоче використовувати, необхідно:

  • переконатися шляхом запитань, що жінка має правильне уявлення про метод, якому вона надає перевагу;
  • підтримати вибір жінки за умови, що він відповідає медичним критеріям прийнятності даного методу; якщо метод підходить, слід встановити, чи знає жінка про інші методи контрацепції, переконатися в її впевненості у виборі саме цього методу; якщо метод не підходить (наприклад, якщо жінка годує грудьми і минуло менше 6 міс. після пологів, а вона хоче використовувати комбіновані оральні контрацептиви – КОК), важливо пояснити недоліки використання даного методу і проконсультувати щодо більш прийнятних методів.
  • пояснити жінці, як правильно використовувати обраний метод з метою профілактики побічних ефектів, і що робити у разі їх виникнення.

Якщо після обговорення всіх аспектів пацієнтка обирає метод, якому надавала перевагу на початку розмови, а переваги перевищують можливий ризик і немає абсолютних протипоказань (абсолютні протипоказання – клас 4 класифікації ВООЗ), то в такому разі можна застосовувати обраний метод.

Якщо пацієнтка має відносні протипоказання (відносні протипоказання – клас 2–3 класифікації ВООЗ) і хоче використовувати метод, то слід обговорити стани, які пов’язані з його використанням і потребують звернення до лікаря. У такому разі може знадобитися додаткове обстеження.

Пояснення правил застосування методу:

  • обговоріть такі питання:

- як розпочинати та продовжувати застосування методу;

- можливі побічні дії;

- усунення побічних дій;

- стани, які потребують звернення по медичну допомогу, а також куди звертатись;

- термін повторного візиту.

  • перевірте, чи зрозуміла подана інформація по кожному з пунктів шляхом повторення пацієнткою інструкції «своїми словами»; у разі необхідності повторіть інструкції, звертаючи особливу увагу на незрозумілі аспекти; виправте невірно зрозумілу інформацію і роз’ясніть;
  • поясніть, коли необхідно звернутись для подальшого спостереження;
  • підкресліть важливість повторного візиту в разі:

- побічних ефектів;

- виникнення запитань;

- потреби чи бажання перейти на інший метод;

- потреби чи бажання припинити застосування контрацептиву.

Консультування щодо подальшого застосування методу контрацепції – під час повторного візиту обговорюється застосування пацієнткою обраного методу, задоволеність даним вибором і будь-які проблеми, пов’язані з ним.

Щоб повністю володіти інформацією про планування сім’ї, одного візиту для жінки недостатньо. Таку консультативну допомогу слід надавати протягом репродуктивного життя. Наступні візити до медичного працівника дають змогу:

· переконатися в усвідомленні клієнтом застосовування обраного методу контрацепції;

· обговорити будь-які проблеми, пов’язані з обраним методом;

· відповісти на можливі запитання;

· встановити, чи немає змін у стані здоров’я чи життєвій ситуації, що свідчить про необхідність переходу на інший метод контрацепції чи про припинення застосування методу.

Якщо пацієнтка не має проблем з використанням методу контрацепції:

  • обговоріть задоволеність обраним методом, тривалість його застосування, періодичність спостереження за станом здоров’я; а також порекомендуйте, куди можна звернутися в разі прийняття рішення пацієнткою щодо припинення методу контрацепції або в разі сплину терміну його застосування (для внутрішньоматкових контрацептивів – ВМК);
  • при прийнятті рішення пацієнткою щодо подальшого застосування методу перевірте правильність його використання; у разі необхідності повторіть відповідні правила.

Якщо у пацієнтки з’явилися проблеми, пов’язані з використанням методу:

  • з’ясуйте причини виникнення проблеми (побічні дії, труднощі у застосуванні методу, неприйнятність методу партнером тощо) та допоможіть жінці її вирішити;
  • у разі виникнення побічної дії оцініть тяжкість її прояву, запропонуйте способи усунення або призначте лікування;
  • у разі припинення використання обраного раніше методу з’ясуйте причину (можливо, це пов’язано з неправильним розумінням / непорозумінням інструкції з використання, побічними діями, труднощами у придбанні тощо); в разі виявлення бажання пацієнткою до подальшого застосування контрацептиву дайте відповіді на запитання та інформацію, яка допоможе продовжити використання методу;
  • допоможіть клієнтці вибрати інший метод контрацепції у разі незадоволення попереднім або при зміні ситуації, коли подальше застосування методу може бути ризикованим.

Невдача у застосуванні методу контрацепції:

  • у разі настання вагітності слід обговорити ситуацію (бажано з обома партнерами), надати жінці необхідну підтримку та поради.
  • визначте, чи наступила вагітність внаслідок неправильного застосування методу, і з’ясуйте причини.

Обстеження перед застосуванням методу

Одним із основних завдань консультанта з планування сім’ї є визначення стану здоров’я пацієнта та його партнера з метою усвідомленого вибору контрацептива.

Якщо жодних проблем не виявлено, то для вибору контрацептивних методів (за винятком внутрішньоматкових контрацептивів і добровільної стерилізації) не потрібно проводити додатковий загальний чи гінекологічний огляд.

У разі захворювання, яке становить тимчасову перешкоду до застосування обраного методу контрацепції, призначається лікування, а лише потім рекомендується даний контрацептив.

Перед прийняттям рішення щодо вибору певного методу контрацепції для практично здорових осіб проводиться обстеження відповідно до таблиці 11.

Будь-які захворювання чи інші стани специфічного характеру можуть потребувати додаткових обстежень та аналізів перед призначенням пацієнтці того чи іншого методу контрацепції.

Клас „А” – проведення даного обстеження/аналізу у всіх випадках гарантує безпеку та ефективність методу контрацепції.

Клас ”В” – проведення даного обстеження/аналізу значною мірою забезпечує безпеку та ефективність методу контрацепції; однак доцільність таких обстежень/аналізів слід визначати з урахуванням загальної ситуації в системі охорони здоров’я і/чи системі надання медичних послуг; остаточне рішення необхідно приймати після оцінки ризиків, пов’язаних із відмовою від проведення того чи іншого обстеження або аналізу і потенційної вигоди, яку можна отримати у забезпеченні доступу до конкретного методу контрацепції.

Клас ”С” – проведення даного обстеження чи аналізу не гарантує безпеки та ефективності методу контрацепції.

Наведена класифікація розроблена з урахуванням кореляції між проведенням обстежень/аналізів і гарантією безпечного користування конкретним методом контрацепції. При цьому дана класифікація не відображає доцільності проведення згаданих обстежень/аналізів за інших обставин. Наприклад, деякі обстеження/аналізи, які не відіграють вирішальної ролі у визначенні безпеки та ефективності методу контрацепції, можуть бути корисними у разі проведення превентивних заходів або у діагностиці, або під час оцінки різних патологічних станів.


Таблиця 11


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 548 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)