АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Змістовий модуль 6 ЗАХВОРЮВАННЯ СЕЧОВОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ

Прочитайте:
  1. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  2. III. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  3. VІ. Інфекційні захворювання серця
  4. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  5. Адаптація зорової сенсорної системи
  6. Анамнез життя — це основні факти життя дитини до захворювання.
  7. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  8. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  9. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ
  10. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.

Тема 25-26. Інфекції сечової системи у дітей (1-е заняття).

Тема 27-28. Гломерулонефрит у дітей. Хронічна ниркова недостатність

у дітей.

 

190. Дитина 4,5 рокiв, поступила у лiкарню зi скаргами на поганий апетит, слабкість, блювання і біль в животi, не пов'язаний з прийомом iжi, температуру 37,5 С. За 2 тижні до цього перенесла ГРВI, пiд час якої в сечi вiдмiчалися слiди бiлка, лейкоцитурiя (до 40 в п/з), мiкрогематурiя. Об'єктивно: шкiра i слизовi оболонки чистi. Живіт м'який, помiрно болючий. Печiнка та селезiнка не збiльшенi. Симптом Пастернацького - позитивний. Який найбільш вірогідний діагноз?

A.* Гострий первинний пiєлонефрит

B. Гострий аппендицит

C. Ацетонемiчний синдром

D. Дискiнезiя жовчовивiдних шляхiв

E. Глистна iнвазiя

 

191. У дитини 8-ми місяців температура тіла - 39,2С, млявість, блідість, відмова від прийому їжі, одноразова блювота, часті сечовипускання. При об»єктивному обстеженні патології не виявлено. Сеча каламутна. Яке додаткове дослідження допоможе встановити діагноз?

A. *Загальний аналіз сечі

B. Загальний аналіз крові

C. Аналіз крові на цукор

D. Аналіз сечі на цукор з добової кількості

E. Копроцитограмма

 

192. У дитини 10 років спостерігаються напади лихоманки до 38,50С, погіршення самопочуття та апетиту, з'явились периорбітальні тіні, помірно виражений біль у правій поперековій області. У гемограмі: лейк. 14х10^9 /л, паличкояд. 12%, сегмент. 72%, ШЗЕ 35 мм/г. Аналіз сечі - колір жовтий, мутна, в залишку - пластівці фібрину, лейк. 50-70 в полі зору, виявлені активні лейкоцити, багато бактерій. Бактеріурія більше 10^5 в 1мл сечі. УЗД нирок – підвищення ехогенності чашково-лоханкової системи справа, набряк інтерстицію. Поставте попередній діагноз.

A. *Гострий пієлонефрит

B. Дистопія правої нирки

C. Гострий цистит

D. Дисметаболічна нефропатія

E. Дисплазія правої нирки

193. Дівчинку 8 років турбують ниючі болі в попереку протягом 4-х днів. Спостерігається підвищення температури тіла до 38°С, часте болюче сечовипускання.. Тиждень тому перехворіла на ГРВІ. Яке обстеження перш за все необхідно провести:

A. * Загальний аналіз сечі

B. Загальний аналіз крові

C. УЗД

D. Оглядову урографію

E. Пробу по Зимницькому

 

194. Дитині 8 місяців. Тиждень тому перенесла ГРВІ. Фізичний та нервово-психічний розвиток відповідають вікові. Скарги на в’ялість, зниження апетиту, немотивоване повторне блювання, підвищення температури на протязі останньої доби до 38°С, блідість, часте сечопускання малими порціями. Тахікардія. В аналізі сечі виявлено: білок- 0,099г/л, лейкоцити- 15-20 в полі зору, бактеріурія - +++, слиз - +++. Про яке захворювання можна думати?

A. *Гострий пієлонефрит

B. Дизметаболічна нефропатія

C. Гострий гломерулонефрит

D. Фосфат- діабет

E. Дефекти догляду

 

195. Дівчинка 9 років скаржиться на підвищення температури тіла до 37,5 С, головний біль, млявість, слабкість, зниження апетиту, біль у животі, часті і болісні сечовиділення. Був запідозрений гострий пієлонефрит. У клінічному аналізі сечі- питома вага 1018, білку немає, лейкоцити 10-15 у полі зору. Який з методів дослідження вірогідно допоможе підтвердити діагноз інфекції сечової системи?

A. * Бактеріологічний посів сечі

B. Проба Реберга

C. Проба Зимницького

D. Загальноклінічний аналіз крові

E. Проведення клінічних аналізів сечі в динаміці

 

196. Дитина 13-ти років скаржиться на біль у надлобковій області, часте сечовипускання малими порціями сечі. Лихоманка 37,7°С. В аналізі сечі-протеінурія - 0,033 г/л, еритроцити свіжі, суцільно в препараті, солі-оксалати незначна кількість. Який діагноз найбільш імовірний?

A. * гострий цистіт

B. дизметаболічна нефропатія

C. гострий гломерулонефрит

D. гострий пієлонефрит

E. сечокам’яна хвороба

197. Що із перерахованого не зустрічається при пієлонефриті:

А. лейкоцитоз

В. лейкоцитурія нейтрофільного ґенезу

С. незначна протеїнурія

D.*лейкоцитурія лімфоцитарного типу

Е. мікрогематурія

 

198. Пієлонефрит від цистіту відрізняється:

А. ступенем бактерійурії

В. ступенем лейкоцитурії

С.* наявністю інтоксикації, високої активності запального процесу, стійкої лейкоцитурії

D. ступенем циліндрурії

Е. наявністю дізуричних розладів

 

199. Що із наведеного не являється критерієм інфекції нижніх сечових шляхів:

А. транзиторна бактерійурія

В. незначна лейкоцитурія

С. швидка нормалізація аналізів сечі

D.*порушення функції нирок

Е. циліндрурія

200. Мати дівчинки 7-ми років скаржиться на рецидивуючі болі в животі та шкірний висип, підвищену пітливість, зменшення кількості сечі та її насичений характер. Відмічається ніктурія. АТ 90/60 мм рт. ст. ЗАС: питома вага сечі – 1028, білок – 0,04 г/л, лейкоцити – 9-10 в п/з, ерітроцити – змінені 6-8 в п/з., циліндри – не виявлені., солі – оксалати у великій кількості. Поставте попередній діагноз:

A.* Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

B. Інфекція сечовивідних шляхів

C. Тубулопатія

D. Дизметаболічна нефропатія

E. Гостра ниркова недостатність

201. Дитина 9 років протягом 4 років лікується з діагнозом хронічний гломерулонефрит. Перебуває на диспансерному обліку. Яке обстеження необхідно провести для підтвердження порушення функції клубочків?

A. Добова протеїнурія

B.* Кліренс ендогенного креатиніну

C. Проба Зимницького

D. Загальний аналіз сечі

E. Рівень залишкового азоту та сечовини в крові

202. У хлопчика 3-х років на протязі останнього тижня спостерігаються набряки на обличчі та на нижніх кінцівках. В легенях в нижніх відділах притуплення, послаблене дихання. Пастозність передньої черевної стінки. Асцит. АТ – 90/50 мм рт. ст. ЗАС – білок 4,2 г/л, лейкоцити – 5-6 в п/з., ерітроцити – 2-3 в п/з., циліндри – гіалинові 2-3 в п/з., загальний білок крові – 48,6 г/л. Холестерин крові – 8,2 ммоль/л. Встановлено попередній діагноз: гострий гломерулонефрит. Вкажіть клінічний варіант захворювання:

A.* Нефротичний синдром

B. Нефритичний синдром

C. Нефротичний синдром з гематурією

D. Нефротичний синдром з гематурією та гіпертензією

E. Сечовий синдром

 

203. У дитини 12 років, з гострим гломерулонефритом в перші дні захворювання був виявлений гіпертензійний синдром. Яке значення в патогенезі захворювання має антіогенезин II?

A. Гальмує депресорну дію простагландинів.

B. Підвищує продукцію еритропостінів.

C. Підсилює продукцію та секрецію альдостерона.

D. Збільшує серцевий викид.

E.* Підвищує рівень реніна.

 

204. У дитини 7 років через 10 днів після перенесеної ангіни сеча набула вигляду “м'ясних помиїв”, з'явився головний біль, млявість, пастозність повік. АТ - 130/90 мм рт.ст. Виділено 500 мл сечі за добу. В гемограмі: лейкоцити 12х109/л, еозін. 2\%, паличкояд. 12\%, сегмент. 68\%, лімф.19\%, моноц. 4\%, ШЗЕ - 28 мм/г. В аналізі сечі: еритроцити - на все поле зору, білок - 0,98 г/л, еритроцитарні циліндри. УЗ дослідження нирок: набряк паренхіми обох нирок, шари паренхіми не дифереційовані. Родинний анамнез не обтяжено. Який варіант громерулонефриту?

A.. Гострий гломерулонефрит з нефротичним

B. Гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом

C.* Гострий гломерулонефрит з нефриточним синдромом

D.Гострий гломерулонефрит з нефриточним синдромом, гематурією і гіпертензією

C. Хронічний гломерулонефрит

205. Хлопчик 6 років поступив із скаргами на набряки обличчя, головні болі, червоний колір сечі. При огляді артеріальний тиск 140/90 мм.рт.ст. В аналізах сечі білок 1,2 Г/л, еритроцити на все поле зору. Який діагноз найбільшвірогідний

A. Туберкульоз нирок

B. Інтерстеційний нефрит

C. Піелонефрит

D* Гострий гломерулонефрит

E. Нефролітіаз

 

206. Хлопчик 3-х років госпіталізований з вираженим набряковим синдромом. Об`єктивно: блідий. АТ - 90/60 мм рт.ст. Олігурія. ЗАС - колір жовтий, питома вага - 1020, білок - 3,5 г/л, ер. - вилужені, 4-5 в п/з., Лейк. - 2-3 в п/з. Добова протеінурія - 6,6 г. Холестерин - 9,8 ммоль/л. Попередній діагноз - гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом. Яке обстеження необхідно провести для підтвердження нефротичного варіанта гломерулонефрита?

A. Залишковий азот, сечовина крові

B. Електроліти плазми

C. Проба по Зімницькому

D* Протеїнограма

E. Анализ сечі по Нечипоренко

 

207. У дитини 6-ти років після перенесеної ангіни розвився гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом. Який препарат протипоказаний в терапии хворого?

A. Ампіцилін

B. Ерітроміцин

C.* Гентаміцин

D. Цефазолін

E. Бензілпеніциллін

 

208. У хлопчика 12 років через 2 тижні після ГРВІ з'явився головний біль, нудота, млявість, сеча кольору “м'ясних помиїв”. Шкіра бліда, пастозність об-личчя. АТ 140/90 мм рт.ст., добовий діурез 400 мл. Ан.крові: ер 3,3ґ1012/л, Н 100 г/л, лейк. 17ґ109л, е. 2%, п. 10%, с. 65%, л. 20%, м. 3%, ШЗЕ 34 мм/год. Ан. сечі: білок 0,6 г/л, ер. на все п. з., лейк. 30-35 в п.з., циліндри зернисті. Загальний білок 60 г/л, 2-глобуліни 18%. Яке захворювання у хворого?

A. Гострий гломерулонефрит з ізольованим сечовим синдромом

B.* Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

C. Гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

D. Інтерстиціальний нефрит

E. Гострий пієлонефрит

209. Дитина протягом 5 років перебуває на диспансерному обліку у нефролога з діагнозом хронічний гломерулонефрит змішана форма в стадії клінічної ремісії. Які зміни в сечі найбільш характерні в даному випадку?

A. Лейкоцитурія.

B. Бактеріурія.

C. Глюкозурія.

D.* Гематурія.

E. Циліндурія

210. У дитини 10 років, що знаходиться в олігоанурічеськой стадії гострої ниркової недостатності, з'явилися відчуття колення в слизистій оболонці рота, мови, оніміння кінцівок, зниження рефлексів, розлад дихання, аритмія. Чим обумовлена вказана симптоматика?

A. * Гіперкаліємією

B. Гипонатріємієй

C. Гіперазотемією

D. Ацидозом

E. Алкалозом

211. У хворого А., 12 років, діагностовано хронічну ниркову недостатність, азотемічну стадію. В сироватці крові виявлено зниження вмісту кальцію, підвищення рівня лужної фосфатази, а на рентгенограмі кісток передпліччя та китиці- ознаки остеопорозу. Які з названих препаратів потрібно застосувати для лікування та профілактики остеопатій у даного хворого?

A. *Вітаміну Д і кальцію

B. Кальцію без вітаміну Д

C. Фосфору та вітаміну В1

D. Цинку і молібдену

E. Полівітамінів і марганцю

 

212. Дитина 9 років лікується з діагнозом хронічна ниркова недостатність. Перебуває на диспансерному обліку. Яке обстеження необхідно провести для визначення порушення функції клубочків?

A. * Кліренс ендогенного креатиніну

B. Проба Зимницького

C. Добова протеїнурія

D. Загальний аналіз сечі

E. Рівень залишкового азоту та сечовини в крові

 

213. Дитина 10 років знаходиться на лікуванні в нефрологічному відділенні з діагнозом хронічної ниркової недостатності, потребує призначення діуретиків. Який із вказаних препаратів не призначається при набряках ниркового походження:

А. лаз ікс

В. урегіт

С. тріампур

D. верошпірон

Е. *діакарб

 

214. При якому із перерахованих патологічних станів протипоказана екскреторна урографія:

А. стійкий ізольований сечовий синдром

В. артеріальна гіпертензія неясного ґенезу

С.* хронічна ниркова недостатність

D. пухлина, що пальпується у животі

Е. рецидивуючий больовий абдомінальний синдром

215. Для якого із перерахованих ниркових захворювань не характерна артеріальна гіпертензія:

А. гострий гломерулонефрит з нефротичним синдромом

В. аномалія ниркових артерій

С. *спадковий фосфат-діабет

D. ниркова дисплазія

Е. хронічна ниркова недостатність

216. При склерозі якої кількості нефронів та якій креатинемії спостерігається прихована стадія хронічної ниркової недостатності:

А. 15% нефронів (креатинін крові до 0,01ммоль/л)

В. *50% нефронів (креатинін крові 0,117ммоль/л)

С. 20% нефронів (креатинін крові до 0,117ммоль/л)

D. 75% нефронів (креатинін крові 0,22-0,44ммоль/л)

Е. 80-9-% нефронів (креатинін крові 0,44-,707ммоль/л)

 

217. Який із наведених показників не може відображати стан процесів згортання крові та фібринолізу у хворих з хронічною нирковою недостатністю:

А. фібриноген крові

В. *серомукоїди крові

С. продукти деградації фібрину

D. фібринолітична активність

Е. тромбіновий час

 

218. Діагноз хронічної ниркової недостатності можна поставити, якщо показники креатинемії зберігаються протягом 3-6 місяців більше ніж:

А. 0,062ммоль/л

В. 0,123ммоль/л

С. 0,160ммль/л

D. *0,177ммль/л

Е. 0,250ммоль/л

 

219. Який із перечислених патологічних станів не відноситься до дізуричних розладів:

А. гостра затримка сечі

В. затруднений сечопуск

С. нетримання та неутримання сечі

D. почащення сечопуску малими порціями сечі

Е. *поліурія

 

220. Дитині 3 місяці. Захворіла гостро із підвищення температури до 37,8ºС, покашлювання. На 3 день кашель посилився, приєдналася задишка, перкуторно над легенями тимпанічний звук, аускультативно з обох сторін велика кількість дрібноміхурцевих вологих та свистячих хрипів на видосі. Ваш попередній діагноз?

A. ГРВІ, бронхіоліт. *

B. ГРВІ, бронхопневмонія.

C. ГРВІ,бронхіт.

D. ГРВІ, бронхіт з астматичним компонентом.

E. ГРВІ, вогнищева пневмонія.

 

 

УЧБОВО-МЕТОДИЧНА ЛІТЕРАТУРА, РЕКОМЕНДОВАНА ПРИ ВИВЧЕННІ Найбільш поширених соматичних захворювань у дітей

МОДУЛЬ 1


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 819 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.019 сек.)