АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Холодний гнійник 2 страница

Прочитайте:
  1. B)новокаинмен жансыздандыру 1 страница
  2. B)новокаинмен жансыздандыру 2 страница
  3. B)новокаинмен жансыздандыру 3 страница
  4. B)новокаинмен жансыздандыру 4 страница
  5. B)новокаинмен жансыздандыру 5 страница
  6. B)новокаинмен жансыздандыру 6 страница
  7. B)новокаинмен жансыздандыру 7 страница
  8. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 1 страница
  9. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 10 страница
  10. D. Латеральна огинаюча стегно і стегнова 2 страница

A.* Травма нирок. B. Ниркова коліка.

C. Загострення гломерулонефриту. D. Пієлонефрит. E. Травма сечівника.

 

162. Ви фельдшер ФАПу. До вас звернувся чоловік, який довгий час перебував на 200 морозі без рукавичок. Скаржиться на біль в ділянці обох кистей і наявність пухирів з кров’янистим вмістом. При огляді: шкіра на дотик холодна, багряно-синюшного кольору. Про який попередній діагноз можна подумати?

A.* Відмороження ІІ ступеню. B. Відмороження І ступеню.

C. Відмороження ІІІ ступеню. D. Відмороження ІV ступеню. E. Загальне замерзання.

 

163. Ви фельдшер здоровпункту. 3 хвилини тому робітника вразило електричним струмом. При обстеженні – пульс на самій артерії і дихання відсутні, зіниці розширені. З чого почнете реанімаційні заходи?

A.* Застосую потрійний прийом Сафара. B. ШВЛ.

C. Закритого масажу серця. D. Підкладу валик під шию.

E. Покладу постраждалого на кушетку.

164. Ви фельдшер здоровпункту сільськогосподарського підприємства. Під час сільськогосподарських робіт в полі тракторист отримав відкриту травму кисті. Планового повного курсу проти правцю не проходив. В чому полягатиме екстрена специфічна профілактика правцю в даному випадку?

A.* 1,0 мл АП-анатоксину, 3000 МО ППС.

B. 1,5 мл АП-анатоксину, 3000 МО ППС.

C. 1,0 мо АП-анатоксину D. Не проводиться. E. 3000 МО ППС.

165. Ви фельдшер МШД, виїхали на виклик до хворого з рваною раною стопи, яку отримав 2 дні тому. Обробив рану йодом і наклав самостійно пов’язку. На момент обстеження: стан хворого тяжкий, скаржиться на розпираючий біль в рані, пов’язка стала тісною, також відмічається підвищення температури тіла до 38,80С, тахікардія. Поставте попередній діагноз, Ваші дії.

A.* Газова гангрена, термінова госпіталізація.

B. Правець, асептична пов’язка.

C. Бешиху, направити в поліклініку. D. Сибірку, ПХО рани. E. Антикомікоз, туалет рани.

 

166. Ви фельдшер МШД. Вас викликали до хворого, який впав з велосипеду. Він скаржиться на різкий біль в ділянці лівого плечового суглобу. При огляді в ділянці суглобу набряк та обмеження рухів. Яку патологію можна запідозрити у потерпілого?

A.* Забій лівого плечового суглобу.

B. Вивих лівого плечового суглобу.

C. Розрив зв’язок лівого плечового суглобу.

D. Розтягнення зв’язок лівого плечового суглобу.E. Гематома лівого плечового суглобу.

 

167. Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до жінки зі скаргами на пекучий біль, відчуття жару на тильній поверхні кисті, температура тіла 39,80С. При огляді: тахікардія, тахіпноє. На нижній поверхні кисті: набряк, виражена гіперемія з чіткими, не рівними, ніби зазубреними межами. Що з хворою?

A.* Бешиха. B. Флегмона. C. Абсцес. D. Фурункул. E. Карбункул.

 

168. Ви фельдшер МШД, до відділення хірургії доставили хворого з великою крововтратою, якому буде призначено переливання крові. При визначенні груп крові за допомогою стандартних сироваток реакція гемаглютинації не відбулася у жодній пробі. Яка група крові у постраждалого?

A.* І. B. ІІ. C. ІІІ. D. ІV. E. Помилка при визначенні.

 

169. Ви фельдшер здоровпункту. До вас доставили шахтаря після аварії на шахті на четверту добу. Після звільнення його з під завалів, була надана невідкладна допомога. Від госпіталізації він відмовився. Протягом 3х попередніх діб після травми стан його покращився, однак не зважаючи на це олігурія розвивається, переходить в анурію – розвивається ниркова недостатність. Про що можна подумати в першу чергу?

A.* Синдром тривалого здавлювання.

B. Внутрішня кровотеча. C. Травматичний шок.

D. Забій нирок.E. Травматичне ушкодження внутрішніх органів.

 

170. У хворого, який звернувся до фельдшера ФАПу із скаргами на біль при ковтанні, під час огляду виявлено бугристий, щільний розміром 10x15 см, інфільтрат в підщелепній ділянці зліва. Шкіра над ним синюшно-багрового окрасу. Температура тіла 36,7 С. Ваш діагноз?

A.* Актиномікоз.

B. Флегмона. C. Абсцес.

D. Остеомієліт нижньої щелепи. E. Карбункул.

 

171. До Вас звернулася жінка зі скаргами на головний біль, слабкість. Хворіє 2 доби, працює на заготівлі м'яса. Об'єктивно: на тлі правої кисті на фоні вираженого набряку є некротична виразка з рясним серозним виділенням і вдавленим темним центром. Навкруги виразки спостерігається запальний ободок і вінчик з пухирців, наповнений серозним ексудатом. Що можна запідозрити?

A.* Сибірку.

B. Карбункул. C. Фурункульоз. D. Бешиху. E. Дерматит.

 

172. У хворого симптоми гострої вірусної інфекції на протязі 3-х днів, турбує нежить, утруднення носового дихання. Який діагноз?

A. *гострий риніт; B. гострий синусіт;

C. аденоідіт D. хронічний вазомоторний риніт; E. ангіофіброма носоглотки

 

173. Хворому з носовою кровотечею зроблена передня тампонада носа. Кров не зупиняється. Яка наступна маніпуляція?

A. *Витягнути тампон із порожнини носа B. Задня тампонада носа

C. Введення кровоспинних засобів;

D. Перев’язка сонної артерії E. Пальцеве обстеження носоглотки

 

174. Пацієнтка звернулася до акушерки зі скаргами на наявність новоутворення в молочній залозі. Який метод з перелічених встановлює діагноз злоякісної пухлин?

A. *Цитологічне дослідження B. Ендоскопічне обстеження

C. Ехографія D. Комп’ютерна томографія E. Лабораторні дослідження

 

175. Акушерка під час пологів у хворої на СНІД порізала палець. Швидко зняла рукавичку робочою поверхнею усередину, видавила кров із рани. Якою буде наступна дія?

A. *Обробити палець одним із дезінфектантів B. Накласти на рану пов’язку

C. Перевірити наявність аптечки

D. Одягти нові рукавички E. Повідомити керівництво про травму

 

176. Пацієнт 63 років звернувся за допомогою до ФАПу у зв’язку зі скаргами на сильний різкий біль у поперековій ділянці з права з іррадіацією в зовнішні статеві органи, часте болісне сечовиділення. З анамнезу: хворіє на нирковокам’яну хворобу. Яку долікарську допомогу потрібно надати хворому?

A. *Тепла грілка на поперекову ділянку, анальгетики, спазмолітики

B. Зігрівальний компрес

C. Банки D. Міхур з льодом E. Гірчичники

 

177. До Вас звернулася сусідка зі скаргами на слабкість, втрату апетиту, схуднення за останні три місяці, утруднення під час ковтання грубої їжі. Яке можливе захворювання можна запідозрити?

A. *Клінічні ознаки пухлини стравоходу

B. Клінічні ознаки сказу

C. Клінічні ознаки гострого живота

D. Клінічні ознаки закупорення судин стравоходу тромбом

E. Клінічні ознаки виразково – некротичного процесу в ділянці шлунка

 

178. Після масивної маткової кровотечі для виявлення ступеню крововтрати та ступеню глибини геморагічного шоку використали шоковий індекс Альговера. В нормі цей показник становить

A. *0,5 – 0,7 B. 0,9 – 1,1 C. 1,5 – 2,0 D. 0,1 – 0,3 E. 1,0 – 1,5

 

179. У результаті наїзду автомобіля на пішохода, лікар реанімобіля, який прибув на місце пригоди, поставив попередній діагноз: внутрішня кровотеча в черевну порожнину, симптомом якої є:

A. *Скарги на загальну слабкість, запаморочення

B. Підвищення артеріального тиску

C. Ціаноз шкірних покривів та слизових оболонок

D. Брадикардія

E. Різкий біль в животі

 

180. Вагітна поступила у хірургічне відділення зі скаргами на біль у ділянці лівої гомілки, набряк гомілки, утруднену ходьбу. Хірургом установлений діагноз: тромбофлебіт глибоких вен лівої гомілки. Призначено суворий ліжковий режим. Яке положення слід надати хворій кінцівці?

A. *Ліжковий режим з підвищеним положенням кінцівки

B. Ліжковий режим з опущеною ногою

C. Кінцівка в горизонтальному положенні

D. Активні рухи в суглобах

E. Не має значення

 

181. Жінка 62 років скаржиться на наявність пухлино подібного утворення в лівій молочній залозі, яке вона випадково виявила три дні тому. При огляді в лівій молочній залозі палькується щільне, безболісне новоутворення величиною 5 сантиметрів в діаметрі, спаяне з шкірою. Шкіра в цьому місці має вигляд „лимонної шкірки". В лівій під пахвинній ділянці палькується збільшений лімфовузол. До якого спеціаліста скерувати пацієнтку?

A. *До мамолога B. До торакального

C. До гінеколога D. До сімейного лікаря E. До дільничного терапевта

 

182. Пацієнта П, 50 років доставлено швидкою допомогою до лікарні зі скаргами на біль у животі, блювання після вживання алкоголю. При обстеженні виявлено високий показник діастази в аналізі сечі. Про яке захворювання свідчать ці дані?

A. *Гострий панкреатит B. Жовчокам'яна хвороба

C. Гострий холецистит D. Гострий апендицит E. Проривна виразка шлунку

183. Біль у верхній частині живота, що посилюється через 1,5 – 2 години після їжі, а також навесні і восени, зменшення болю після блювання. На яке захворювання вказує така симптоматика:

A. *Виразкову хворобу 12-палої кишки B. Виразкову хворобу шлунка

C. Хронічний холецистит D. Хронічний панкреатит E. Жовчнокам’яну хворобу

 

184. В анамнезі рана в ділянці стопи. Рана загоїлася, через деякий час у хворого виникло посмикування жувальних м’язів, судоми всього тіла, „сардонічна посмішка”, опістотонус. Що з хворим?

A. *Правець B. Інфікована рана

C. Сказ D. Газова гангрена E. Гнилісна інфекція

 

185. Під час перев’язки післяопераційної рани на третю добу після операції – апендектомії виявлено по ходу лінії швів набряк, почервоніння тканин рани. Про яке ускладнення можна подумати?

A. *Серозне запалення рани B. Гнійне запалення рани

C. Судинні зміни в рані D. Крововилив у тканини E. Формування грануляцій

 

186. У пологовому відділенні при обстеженні пацієнтки, 28 років, в перианальній ділянці виявлені гемороїдальні вузли. Для визначення місця локалізації вузлів використовують таку схему

A. *Схему циферблату годинника B. Схему Долініна

C. Схему квадрантів D. Схему Вілявіна E. Схему сідниць

 

187. Пацієнт, 30 років, у автодорожній катастрофі отримав відкритий перелом середньої третини правого стегна з артеріальною кровотечею. Визначити обсяг невідкладної допомоги на догоспітальному етапі:

A. *Накласти джгут на верхню третину стегна, знеболити, асептична пов’язка на рану, транспортна іммобілізація, негайна госпіталізація до лікарні

B. Провести транспортну іммобілізацію, транспортувати до лікарні

C. Знеболити, транспортувати до лікарні

D. Ввести гемостатики, асептична пов’язка, госпіталізація

E. Провести гемостаз, негайна госпіталізація до лікарні

 

188. Рання первинна хірургічна обробка (ПХО) рани проводиться в термін

A. *до 24 годин з моменту нанесення рани

B. до 6 годин з моменту нанесення рани

C. до 12 годин з моменту нанесення рани

D. до 48 годин з моменту нанесення рани

E. до 72 годин з моменту нанесення рани

 

189. До Вас звернулась пацієнтка зі скаргами на біль у правому підребер’ї з іррадіацією в праву руку, плече, відмічає нудоту, блювання. Такий біль хвора відмічає вперше. Про яке найбільш імовірне захворювання можна думати?

A. *Жовчокам’яна хвороба B. Гострий панкреатит

C. Гострий перитоніт D. Гострий гастрит E. Гострий апендицит

 

190. Чоловік 45 років звернувся за медичною допомогою. Скаржиться на біль правій паховій ділянці,який з’явився раптово після фізичного навантаження. Рік тому у хворого діагностовано правобічну пахову килу. При огляді у правій паховій ділянці є різко болюче випинання,яке не вправляється в черевну порожнину. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. *Защемлення пахової кили B. Запалення килових оболонок

C. Гострий апендицит D. Евентрація E. Копростаз.

191. Хворому з відкритим пневмотораксом накладена оклюзійна пов’язка. Стан стабілізувався. Які подальші дії при транспортуванні?

A. *Надати напівсидяче положення і проводити оксигенотерапію

B. Надати горизонтальне положення і проводити оксигенотерапію

C. Надати положення з припіднятим головним кінцем.

D. Надати положення з припіднятим нижнім кінцем

E. Надати положення на боці, протилежному місцю ушкодження

 

192. Хворий 47 років, скаржиться на біль в правій здухвинній ділянці, підвищення температури тіла до 37,5, відсутність апетиту, слабість. П’ять днів тому відмітив біль під ложечкою, нудоту, одноразову блювоту. Через декілька годин біль перемістився в праву здухвинну ділянку. Об’єктивно: при пальпації живота в правій здухвинній ділянці відмічається утворення 9,0 *8,0 см, не значно болюче, нерухоме. При перкусії – над ним глухий перкуторний звук, аускультивно – виражені кишкові шуми. Пульс – 88 уд/хв. Загальний аналіз крові: еритроцити 4,2 *10 12/л, лейкоцити 8,3 10 9 /л, паличко ядерні 10, сегментоядерні 64, лімфоцити 22, моноцити 4, ШОЕ 15 мм/год. Найбільш імовірний діагноз,що зумовлює таку клінічну картину?

A. *Апендикулярний інфільтрат

B. Злоякісна пухлина сліпої кишки

C. Рак правої нирки

D. Хвороба Крона (термінальний ілеїт)

E. Спастичний коліт

 

193. Хворий скаржиться на сильний оперізуючий біль у верхній половині живота, нудоту, не приборкану блювоту. Стан важкий, пульс – 100 уд/хв., АТ 90/60мм.рт.ст. Язик сухий, живіт роздутий. При пальпації напруженість, хворобливість у верхніх відділах. На шкірі обличчя жовто - синюшно – багряні плями. Ваш діагноз?

A. *Гострий панкреатит

B. Гострий холецистит

C. Гостра кишкова непрохідність

D. Тромбоз мезетріальних судин

E. Перфоративна виразка ДПК

 

194. При гострій кишковій непрохідності фельдшер повинен

A. *Не вводячи анальгетиків, спазмолітиків госпіталізувати хворого в хірургічне відділення

B. Ввести наркотичні анальгетики

C. Виконати промивання шлунка

D. Покласти зігрівальний компрес

E. Покласти міхур з льодом

 

195. У якому виді антисептики застосовують антибіотики природного походження

A. *Біологічний B. Механічний

C. Фізичний D. Хімічний E. змішаний

 

196. Посилення болю справа під час пальпації лівої здухвинної ділянки – це симптом

A. *Раздольського

B. Бартолом’є - Міхельсона C. Щоткіна – Блюмберга D. Ровзінга E. Кохера

 

197. Який анестетик забороняється застосовувати дітям до 10 років для анестезії слизових оболонок?

A. *Дікаїн B. Лідокаїн C. Новокаїн D. Тримекаїн E. Атропін

 

198. До яких пухлин відносять остеому?

A. *Кісткових

B. Хрящових

C. Епітеліальних

D. сполучнотканинних

E. Злоякісних

199. Що відбувається з еритроцитами під час реакції аглютинації

A. *Склеюються B. Склеюються і руйнуються

C. Притягують додатковий заряд, склеюються

D. Втрачають заряд, склеюються і руйнуються

E. Притягують додатковий заряд, склеюються і руйнуються

 

200. Яку пов’язку накласти в разі травми плечового суглоба?

A. *Колосовидну B. Спіральною C. Дезо D. Пращовидною E. Коловою

 

201. Скільки максимально триває передопераційний період у разі термінових операцій:

A. *30 хв 1 година B. Не більше ніж 1 годину

C. Не більше 2 години D. 2 – 3 години E. Мінімальний термін

 

202. Що таке лапаротомія

A. *Розтин черевної порожнини B. Розтин суглобової сумки

C. Розтин тканин до апоневрозу D. Розтин грудної клітки E Туга тампонада порожнини

 

203. Скільки часу триває гіперглікемія після операції

A. *1 добу B. До 12 годин

C. 3-4 дні D. 2 – 3 години Е До 1 тижня

 

204. Чому виникає лейкоцитоз у хворих після операції?

A. *Це реакція на попадання інф. З хронічних вогнищ інфекції

B. Це реакція попадання повітря інф. З повітря операційних

C. Це реакція подразнення тканин під час операції

D. Це реакція на всмоктування продуктів розпаду білка E Реакція на крововтрату

 

205. Як називається загоювання що відбуваються шляхом утворення грануляційної тканини?

A. *Грануляційним натягом B. Вторинним натягом

C. Третинним натягом D. Первинним натягом E Шкірний натяг

 

206. Про що свідчить піурія у разі нирково – кам’яної хвороби?

A. *Супутній пієлонефрит B. Піонефроз

C. Запалення нирок D. Наявність каменів у сечоводі E Гломерулонефрит

 

207. Дайте характеристику збуднику праця

A. *Нерухома споро утворююча паличка може існувати в вегетативній формі утворює ендотоксин, який діє на ЦНС, аероб, але може існувати в анаеробних умовах знаходиться у грунті

B. Рухома споро утворююча паличка, утворює екзотоксин, мешканець кишок травоїдних тварин,інколи людини

C. Рухлива паличка утворює тетаноспазмин, тетаногемолізин, постійний мешканець кишок людини. існує в вегетативній формі, анаероб

D. Аероб E Рухома споро утворююча паличка, аероб

 

208. Коли треба брати кров на гемокультуру у разі сепсису

A. *Тільки ввечері B. Тільки вранці

C. В першій половині дня D. Протягом дня 3-5 разів E В другій половині дня

 

209. Фельдшер ФАПу обстежує хворого 32 років, який скаржиться на різкий біль в животі. Для якого захворювання характерний «кинджальний» біль?

A. *Перфоративної виразки шлунку і 12 – п кишки B. Перитоніту

C. Гострого апендициту D. Гострого холециститу E Гострого панкреатиту

 

210. Що є причиною смерті хворих з гемотрансфузійним шоком?

A. *Шок B. Гостра печінкова недостатність

C. Сеспис D. Гостра ниркова недостатність

E Тромбоемболія

211. Як часто проводити генеральне прибирання операційного блоку

A. *1 раз в 7 днів B. 1 раз у 2 тижні

C. 2 рази на тиждень D. 1 раз у місяць E Кожний день

 

212. Перед накриванням стерильного стола, акушерка підготувала себе до маніпуляції, перевірила дату стерилізації бікса. Якою буде її подальша дія?

A.* Відкрити бікс і перевірити зміну забарвлення індикатора

B. Вийняти з бікса стерильну клейонку і накрити стіл

C. Стерильним простирадлом складеним удвоє накрити стіл зверх клейонки

D. Дістати з бікса інше покривало складене вчетверо і накрити стіл зверху першого

E Дістати з бікса 2 цапки, прикріпити до простирадла

 

213. Який перший етап обробки операційного поля за методом Гроссіха-Філончикова після підготовки пацієнта до операції, підготовки медичної сестри і оперуючих хірургів (Обробка рук,одягнуті в стерильні халати і рукавички)?

A.* Операційне поле, перед накриванням стерильними простирадлами, двічі обробити серветками змоченими 1% р-ном йодонату за допомогою корнцангів

B. Перед розрізом шкіри знеболити

C. Провести розтин шкіри і п/ш клітковини

D. Обкласти операційне поле стерильною білизною

E Обробити рану антисептиком після накладання швів

 

214. Хворому П.-43р. після отримання черепно-мозкової травми показана діагностична люмбальна пункція. Що необхідно приготувати для її проведення?

A.* Голка Біра з ман дреном, корнцанг у дезрозчині, дві пробірки, шприци ємністю 2,0; 5,0; 10,0 мл

B. Голка Касірського,цапки,спиртівка,пінцети,шприци

C. Голка Дюфо; чашка Петрі, затискач Мікуліча,пробірки

D. Троакар,затискач Кохера,Більрота,голкотримач Гегара

E Система для інфузії, шприци, стерильні зонди,пінцети

 

215. Хворій В.-28р,яка поступила на планову операцію за 30-40 хв до початку операції необхідно провести премедикацію. Які препарати будемо вводити з цією метою?

A.* Розчини:промедолу2%-1,0;димедролу 1%-1,0; атропіну сульфату 0,1 %-1,0

B. Р-ни:анальгіну 50%-2,0,димедролу 1%-1,0, платифіліну 1,0

C. Р-ни:новокаїну0,5%-10,0;анальгіну 50%-2,0; димедролу 1%-1,0

D. Р-ни: адреналіну 0,1%-1,0; трімекаїну 2%-1,0;натрію хлориду 0,9%-5,0

E Р-ни: натрію хлориду 0,9%-2,0;кальцію хлориду 10%-5,0

 

216. На здоров пункт доставлено потерпілого, який 15хв тому поранив склом ліве передпліччя.З рани фонтанує яскраво-червона кров. Стан хворого середньої важкості Р-100уд,АТ 90/60 мм рт.ст..Яка Ваша тактика при наданні НД?

A.* Накласти артеріальний джгут Есмарха на нижню третину плеча

B. Накласти міхур з льодом на рану

C. Лігувати судину в рані

D. На рану накласти тугу тиснучу пов’язку

E Провести тугу тампонаду рани

 

217.. Перед переливанням еритроцитарної маси проведено перевірку групи крові хворого і донора; еритромаса індивідуально сумісна по групі АВО і резус-факору; при біологічній пробі відмічається біль за грудиною, в попереку; нудота,блювання; пульс і дихання почастішали АТ 100/50. Що трапилось з хворим.?

A.* Гемотрансфузійний шок при біологічній пробі. B. Цитратний шок

C. Гостре розширення серця D. Тромбоз або емболія

E Пірогенна реакція

218. Хворому 38 років, перелито 800 мл одногрупної еритромаси, стабілізованої цитратом натрію. Після переливання хворий відчув неприємні відчуття за грудиною, судомні посіпування м’язів гом ілок, порушення серцебиття і дихання. Зниження АТ. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A.* Цитратний шок B. Анафілактичний шок

C. Гемотрансфузійний шок D. Повітряна емболія E Гостре розширення серця

 

219. Хворому з ознаками внутрішньої кровотечі у х.в. черговим хірургом і м/с визначено групу крові за стандартними сироватками по системі АВО. Яка група крові у хворого, якщо реакція аглютинації не відбулась ні з 0(І),А(ІІ),В(ІІІ) групами стандартних сироваток?

A.* 0(І) B. А(ІІ) C. В(ІІІ) D. АВ(ІУ) E Помилка при визначенні

 

220. Хворому 42р. з шлунково-кишковою кровотечею визначили групу крові за стандартними цоліклональними реагентами анти-А і анти-В. Через 2,5- 3 хвилини оцінили результат. Реакція аглютинації відбулась з цоліклонами Анти-А і анти-В. Яка група крові?

A.* АВ(ІУ) B. А(ІІ) C. В(ІІІ) D. 0(І) E Помилка при визначені

 

221. Хворому в травматологічному відділенні з метою нормалізації показників гемодинаміки порушеної при крововтраті призначені препарати- кровозамінники гемодинамічної дії:

A.* Реополіглюкін, плазможель, поліфер

B. Гемодез, неокомпенсан, полідез

C. Гідролізін, амінон, вамін

D. 0,9% р-н натрію хлориду, р-н Рінгера, лактасоль

E. Манітол,маніт, сорбітол

 

222. Які хірургічні інструменти для з’єднання тканин повинна підготувати операційна сестра під час оперативного втручання?

A.* Голкотримач Гегара, хірургічний пінцет, хірургічні голки для з’єднання тканин

B. Затискач Більрота, гемороїдальні щипці, білизняні цапки

C. Затискачі: Пеана, Федорова, Кохера

D. Затискач Мікуліча, голка Дешана, кусачки Дуайєна

E. Распатор Фарабефа, кусачки Штіле, корнцанг

 

223. Виконання хірургічного втручання неможливе без хірургічного інструментарію. Якими інструментами можна зупинити кровотечу під час операції?

A.* Затискачі:Кохера, Більрота, Пеана, москіт

B. Еластичні жоми,жом Пайєра, зігнутий жом

C. Пінцети: анатомічний,хірургічний, лапчастий

D. Затискачі: вікончастий, печінковий;секвестральні щипці

E. Затискачі: Мікуліча, для пере тискання кореня легені,корнцанг

 

224. Хворий Н 40 р. в х.в. скаржиться: на біль в епігастрії, а через 6 год. біль перемістився в праву здухвинну ділянку. У пацієнта нудота, одноразове блювання, позитивні симптоми щоткіна-Блюмберга,Воскресенського, Ровзінга. Що з хворим?

A.* Гострий апендицит B. Гострий холецистит

C. Гострий панкреатит D. Защемлена пахова грижа E. Ниркова колька

 

225. У хворого – 48 р. проникаюче поранення живота з евентерацією петлі тонкого кишківника. Дайте визначення терміну «евентерація».

A. *Випадіння внутрішніх органів при розриві передньої черевної стінки

B. Ознака внутрішньої кровотечі C. Ознака гострого апендициту

D. Защемлення грижі E. Ознака кишкової непрохідності

 

226. У хворого після ДТП, при обстеженні виявилась підозра на розрив селезінки. Назвіть симптом який характерний для розриву селезінки.

A.* Симптом Івана - покивана B. Симптом Ортнера

C. Симптом Воскресенського D. Симптом Ровзінга E. Симптом Пастарнацького

227. Потерпіла віком 46 р. вилила на себе кип’яток. Передні поверхні обох стегон гіперемовані, на всій поверхні пухирі заповнені прозорою рідиною. Яка буде площа опіку за правилом дев’яток?

A.* 9% B. 18% C. 27% D. 4,5% E. 32%

 

 

228. У пацієнта 42 років, який довгий час хворіє виразковою хворобою шлунка, виникла загальна слабкість, зблідли шкірні покрови, блювання по типу «кавової гущі». Надайте першу медичну допомогу.

A.* Холод на живіт, госпіталізувати в х.в.

B. Ввести знеболюючі, госпіталізувати

C. Ввести знеболюючі, промити шлунок

D. Ввести кровоспинні препарати і поставити зонд в шлунок

E. Ввести спазмолітини, госпіталізувати

 

229. У потерпілого з пошкодженням голови провели ПХО рани голови. Яку пов’язку найдоцільніше накласти на голову з метою фіксації перев’язувального матеріалу?

A.* «чепець» B. «вуздечку» C. «шапку Гіпократа»

D. Хрестоподібну на потилицю E. Зворотню пов’язку на голову

 

230. В цеху, на підприємстві,працівник 32р. 15хв тому поранив ліве передпліччя. З рани фонтаном витікає кров яскраво-червоного кольору. Стан хворого середньої важкості Р-100 уд.в 1хв.,АТ-90)60 мм рт.ст. Ваша дія при наданні НД?

A.* Накласти артеріальний джгут Есмарха на н/ третину плеча

B. Накласти міхур з льодом на рану

C. Лігувати судину в рані

D. Накласти тугу тиснучу пов’язку на рану

E. Провести тугу тампонаду рани

 

231. У х.в. доставлено хворого 25р. з ознаками внутрішньої кровотечі. Черговий лікар і медсестра проводили визначення групи крові за стандартними сироватками системи АВО. Реакція аглютинації з двома серіями відбулася у 0(1), А(ІІ), В(ІІІ) групах. Яка група крові у пацієнта?

A.* АВ (ІУ) B. О(І) C. А(ІІ)D. В(ІІІ) E. Помилка при визначенні

 

232. Фельдшер ШМД доставив хворого в х.в. після ДТП в стані травматичного шоку середньої важкості. З метою покращення гемодинаміки при виведенні з шоку хворому потрібно призначити кровозамінники гемодинамічної дії:

A.* Реополіглюкін, поліфер, плазможель B. Гемодез, полідез,неокомпенсан

C. Гідролізін, амінон, вамін

D. 0,9% р-н натрію хлориду, розчин Рінгера, Ластасоль E. Манітол, маніт, сорбітол

 

233. Хворому М -48р. показана екстрена операція. Згідно з існуючим положенням усі діагностичні, організаційні і тактичні питання при наданні екстреної допомоги повинні бути вирішені протягом:

A.* 2х – 4-х годин B. 1 – 2 тижнів

C. 3-4 днів D. 4 – 4 тижнів E. 1 – 1,5 місяця

 

234. Вами, фельдшером ШМД з місця ДТП доставлено потерпілого К.-42р з відірваною нижньою кінцівкою. Стан важкий. П 120 уд за хв. Слабкого наповнення, АТ 80/25 мм рт ст.. Яку НД потрібно надати хворому на місці пригоди?

A.* Накласти джгут, знеболити, накласти асептичну пов’язку, підключити В/В систему

B. Накласти асептичну пов’язку

C. Ввести 0,5% р-н новокаїну D. Вести вікасол E. Ввести кальцій хлорид 10%-10

 

235. У хворого діагностовано перелом кісток черепа. В якому положенні його потрібно транспортувати у відділення реанімації?

A. *У горизонтальному положенні на спині з повернутою головою набік. B. Сидячи

C. У горизонтальному положенні на спині, обличчям догори

D. У горизонтальному положенні на спині, обличчям донизу E. Напівсидячи

236. У хворого 60 р. після тупої травми живота, розриву кишківника розвинувся перитоніт. Перитоніт – це запалення:

A.* Очеревини B. Плеври

C. Жовчного міхура D. Мозкових оболонок E. Сечового міхура

 

237. На ФАП доставлено хворого після ДТП. При обстеженні виявилась підозра на розрив селезінки. Назвіть симптом характерний тільки для розриву селезінки?

A.* Симптом Івапна - покивана B. Симптом Ортнера

C. Симптом Воскресенського D. Симпот Ровзінга E. Симптом Пастарнацького

 

238. Потерпілий отримав опік негашеним вапном. Який розчин необхідно застосувати для нейтралізації вапна?

A.* 20% розчину цукру B. Промити струменем води

C. 1% розчин лимонної кислоти

D. 25 % розчину магнію сульфату E. 2% розчину натрію гідрокарбонату

 

239. Жінка М., 24 років звернулась на ФАП зі скаргами на біль в лівій половині грудної клітки, який виник після травми. Біль посилюється при кашлі, рухах. Під час огляду в ділянці 4 – 5 ребер зліва відмічається гематома, набряк м’яких тканин та відставання грудної клітки в акті дихання. При пальпації в ділянці 4 – 5 ребер різка болючість, відчувається хруст.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 763 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.04 сек.)