АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Холінергічні засоби.

Прочитайте:
  1. Адреноблокуючі засоби.
  2. Адсорбуючі засоби.
  3. Алкілювальні засоби.
  4. Анальгетичні засоби.
  5. Антигіпертензивні засоби.
  6. Антихолінергічні засоби.
  7. Відхаркувальні засоби.
  8. Гіполіпідемічні засоби.
  9. Жовчогінні засоби.
  10. Комбіновані антигіпертензивні засоби.

1 У хворого після короткочасного оперативного втручання, проведеного з застосуванням дитиліну, понад 30 хвилин спостерігалось пригнічення дихання, не відновився попередній тонус м’язів. Яку допомогу необхідно надати хворому?

A. *Переливання крові

B. Гемодіаліз

C. Гемосорбція

D. Форсований діурез

E. Перитоніальний діаліз

2 До приймального відділення був доставлений хворий зі скаргами на запаморочення, зниження гостроти зору, нудоту, слинотечу та спастичні болі в животі. Був встановлений діагноз: отруєння фосфорорганічними сполуками. Що доцільно включити в склад комплексної терапії?

A. *Атропіну сульфат та дипіроксим

B. Тіосульфат натрію та бемегрид

C. Тетацин-кальцій та унітіол

D. Налорфіну гідрохлорид та бемегрид

E. Глюкоза та бемегрид

3 До приймального відділення доставлений хворий зі скаргами на сухість в роті, світлобоязнь та порушення зору. Шкіра гіперемована, суха, зіниці розширені, тахікардія. При подальшому обстеженні був встановлений діагноз: отруєння алкалоїдами красавки. Який з лікарських засобів доцільно ввести?

A. *Прозерин

B. Ацеклідин

C. Пілокарпін

D. Армін

E. Діпіроксим

4 У хворого, якому під час оперативного втручання застосували міорелаксант - дитилін, розслаблення скелетних м’язів і пригнічення дихання продовжувалось більше 2 годин. Відсутність якого ферменту в сироватці крові зумовлює цей стан?

A. *Псевдохолінестерази

B. Каталази

C. Ацетилхолінестерази

D. Глюко-6-фосфатази

E. Глутатіонпероксидази

5 Хворій 39 років для зняття гіпертонічного кризу ввели розчин пентаміну. Який механізм дії препарату?

A. * Пригнічення Н-холінорецепторів

B. Пригнічення М-холінорецепторів

C. Стимуляція М-, Н-холінорецепторів

D. Стимуляція Н-холінорецепторів

E. Стимуляція М-холінорецепторів

6 Хворому перед операцією був ведений дитилін (лістенон) і проведена інтубація. Після закінчення операції і припинення наркозу самостійне дихання не відновилось. Недолік якого ферменту в організмі хворого подовжує дію м’язевого релаксанту?

A. *Псевдохолінестерази

B. Сукцинатдегідрогенази

C. Карбангідрази

D. N-ацетилтрансферази

E. Na+-К+ - АТФ-ази

7 В дитини спостерігаються залишкові явища перенесеного поліомієліту. Який лікарський засіб йому можна призначити?

A. *Галантаміну гідробромід

B. Пентамін

C. Дімеколін

D. Атропіну сульфат

E. Піроксан

8 До приймального відділення лікарні надійшла дитина 5 років, у якої лікарем встановлені такі симптоми: сильне рухове збудження, марення, захриплий голос, розширені зіниці, які не реагують на світло, суху, гарячу, гіперемовану шкіру, тахікардію, тахіпное. Вказані симптоми виникли після споживання дитиною ягід красавки. Препарат якої фармакологічної групи потрібно призначити для лікування цього стану?

A. *Антихолінестеразні засоби

B. Н-холінолітики

C. Н-холіноміметики

D. М-холіноміметики

E. Реактиватори холінестерази

9 При комбінованому наркозі у хворого, якому проведено резекцію шлунку, як міорелаксант застосовано тубокурарину хлорид. Який засіб-антагоніст слід ввести хворому для відновлення його самостійного дихання?

A. *Прозерин

B. Дитилін

C. Цитітон

D. Етимізол

E. Бензогексоній

10 В травматологічний пункт каретою швидкої допомоги доставлено постраждалого від ДТП мужчину з діагнозом: закритий перелом середньої третини стегна зі зміщенням. З метою репозиції кістковий уламків хворому введено 10 мл 2% розчину дитиліну в/в, внаслідок чого розвинулось тривале апное та міорелаксація. Дефіцитом якого ферменту зумовлена вказана фармакогенетична ферментопатія?

A. * Псевдохолінестерази

B. Уридіндифосфоглюкуронової трансферази

C. Глюкозо-6-фосфатдегідрогенази

D. Метгемоглобінредуктази

E. N-ацетилтрансферази

11 Жінка 63 років одержувала ін’єкції галантаміну для відновлення функцій ЦНС після ішемічного інсульту мозку. Стан хворої значно покращився. Який механізм дії цього засобу?

A. *Блокада ацетилхолінестерази

B. Блокада холінорецепторів

C. Блокада катехол-орто-метилтрансферази

D. Блокада дофамін- бета-гідроксилази

E. Блокада моноамінооксидази

12 В токсикологічне відділення привезли дитину, яка отруїлася грибами, а саме – мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?

A. *Атропін

B. Папаверин

C. Унітіол

D. Тіосульфат натрію

E. Дипіроксим

13 Хворий 50 років був прооперований з приводу раку шлунку. В комплексній анестезіологічній допомозі був застосований дитилін. Після закінчення операції дія дитиліну продовжувалась. Чому прозерин протипоказаний при передозуванні дитиліну?

A. *Посилює деполяризацію синантичних мембран

B. Викликає кишкову коліку.

C. Може викликати бронхоспазм.

D. Зменшує вплив ацетилхоліну.

E. Реактивує ацетилхолінестеразу.

14 В токсикологічне відділення надійшов чоловік 40 років, який отруївся інсектицидом – хлорофосом. Який реактиватор холінестерази слід застосувати?

A. *Дипіроксим

B. Платифілін

C. Скополамін

D. Амізил

E. Атропін

15 Який засіб, що викликає міоз, зберігає свою дію у тварини з повністю денервованими гладкими м'язами райдужної оболонки ока?

А. *Пілокарпін

B. Празозин

С. Резерпін

D. Прозерин

E. Галантамін

16 Дитина 2-х років випила очні краплі з домашньої аптечки. Стан важкий, значне пото- і слиновиділення, астматичне дихання, кашель, зіниці різко звужені, тони серця глухі, брадикардія Перистальтика кишечника посилена, пронос, артеріальний тиск знижений. Яким препаратом викликане отруєння?

A. *Пілокарпіну гідрохлорид

B. Анаприлін

C. Атропін

D. Платифіліну гідротартрат

E. Сульфацил-натрій

17 Під час оперативного втручання на фоні використання гігронію різко знизився артеріальний тиск. Представники яких груп лікарських препаратів можуть нормалізувати артеріальний тиск?

A. *?-адреноміметики

B.?-адреноблокатори.

C. Гангліоблокатори

D. М-холіноміметики.

E. Н-холіноміметики

18 У хворого міастенією після призначення прозерину з'явилась нудота, діарея, посмикування м'язів язика і скелетних м'язів. Чим можна зняти інтоксикацію?

A. *Метацином

B. Физостигмином

C. Пірідостігміну бромідом

D. Ізадрином

E. Мезатоном

19 У хворого під час оперативного втручання з'явились симптоми передозування дитиліну. Що зменшить явища?

A. *Переливання крові

B. Антихолінестеразні засоби

C. Гангліоблокатори

D. М-холіноблокатори

E. Н-холіноблокатори

20 У хворого з гіпертонічою хворобою після прийому гіпотензивного засобу та прийняття вертикального положення виникло запаморочення. Який з препаратів міг викликати подібний ефект?

A.* Бензогексоній

B. Резерпін

C. Ніфедіпін

D. Магнію сульфат

E. Папаверину гідрохлорид

21 У хворого напади бронхіальної астми виникають звичайно вночі, супроводжуються брадикардією, спастичними болями в кишечнику, проносом. Препарати якої групи можуть усунути ці симптоми?

A. *М-холіноблокатори

B. Н-холіноблокатори, Н2-гістаміноблокатори

C. Альфа-адреноблокатори

D. Бета-адреноблокатори

E. Симпатолітики

22 Для зменшення втрати крові при проведенні операції на печінці необхідно викликати штучну гіпотонію. Вибрати препарат:

A. *Гігроній

B. Ацеклідін

C. Пірилен

D. Метацин

E. Гоматропін

23 До урологічного відділення поступив хворий 48 років з симптомами ниркової коліки. Який препарат найбільш доцільно використати при цьому стані?

A. *Атропін

B. Морфін

C. Анальгін

D. Промедол

E. Фентаніл

24 При отруєнні грибами-мухоморами в якості антидота використовують атропін. Який із перелічених механізмів властивий атропіну протидіє грибній отруті - мускаріну?

A. *Рецепторний.

B. Фізико-хімічний.

C. Антиферментний.

D. Метаболітний.

E. Ферментний.

25 Для полегшення вправлення вивиху в плечовому суглобі з метою розслаблення скелетних м'язів хворому введено міорелаксант. При цьому наступило апное. Хворому ввели прозерин, проте дихання не відновилося. Що необхідно ввести хворому?

А. *Свіжу цитратну кров

B. Галантаміну гідробромід

С. Дипіроксим

D. Ізонітрозин

E. Атропін

26 З метою розслаблення скелетних м'язів і співставлення відламків при переломі стегнової кістки, хворому був введений міореалаксант. При цьому наступила зупинка дихання. Після введення свіжої цитратної крові дихання відновилося. Який міорелаксант використано у хворого?

А. *Дитилін

B. Диплацин

С. Тубокурарин

D. Піпекуронію бромід

E. Панкуронію бромід

27 Системне введення речовини тварині викликало мідріаз, пониження функції залоз зовнішньої секреції, тахікардію, розширення бронхів. Яка це речовина, якщо відомо, що вона не проникає через гематоенцефалічний бар'єр?

А. *Метацин

B. Атропін

С. Галантамін

D. Фізостигмін

E. Скополамін

28 Хворому для зняття кишкової коліки призначений атропіну сульфат. Яке з названих захворювань може служити протипоказанням в цьому випадку?

А. *Глаукома

B. Бронхіальна астма

С. Синусова брадикардія

D. Гіпотонія

E. Запаморочення

29 Хворому на гіпертонічний криз був введений гангліоблокатор - бензогексоній. Яких явищ слід остерігатись після введення препарату?

А. *Ортостатичної гіпотензії

B. Синдрому відміни

С. Пригнічувальної дії на центральну нервову систему.

D. Порушення смакових відчуттів

E. Діареї

30 Хворому необхідно провести часткову гепатектомію, яка призводить до сильної кровотечі. Хірург призначив внутрішньовеннокрапельно засіб для зниження артеріального тиску. Який засіб призначив лікар?

A. * Пентамін

B. Ацеклідин

C. Метацин

D. Пірилен

E. Анаприлін

31 В лікарню потрапила дитина 6 років з різко вираженими симптомами рухового і мовного збудження, сухістю в роті, утрудненим ковтанням, хриплим голосом. Шкіра суха, гаряча. Зіниці різко розширені, фотофобія, тахікардія. З анамнезу встановлено, що дитина з’їла якісь ягоди темно-фіолетового кольору. Вплив якої з токсичних речовин є причиною отруєння?

A. * Атропін

B. Пірензепін

C. Пілокарпін

D. Платифілін

E. Метацин

32 Для полегшення вправлення вивиху в плечовому суглобі з ціллю розслаблення м’язів хворому був введений міорелаксант дитилін. При цьому наступило апное. Що необхідно ввести хворому?

A. * Свіжу цитратну кров

B. Галантаміну гідробромід

C. Бемегрид

D. Дипіроксим

E. Ізонітрозин

33 Хворому на виразкову хворобу шлунка на фоні підвищеної кислотності шлункового соку в стадії загострення [в анамнезі якого є глаукома] необхідно призначити М-холіноблокуючий засіб. Якому з наведених засобів надати перевагу, враховуючи супутні захворювання?

A. * Метацин

B. Спазмолітин

C. Атропін

D. Скополамін

E. Гоматропін

34 Після введення атропіну у хворого прискорився ритм серцевої діяльності, відмічається сухість слизових оболонок, мідріаз. Що необхідно призначити хворому для нормалізації функцій організму?

A. *Прозерин

B. Метацин

C. Сальбутамол

D. Ефедрину гідрохлорид

E. Строфантин

35 Прозерин при системному введенні щуру підвищує тонус скелетних м'язів. Фторотан викликає релаксацію скелетних м'язів і ослабляє ефекти прозерину. Визначте характер взаємодії прозерину і фторотану

А. *Непрямий функціональний антагонізм

B. Прямий функціональний антагонізм

С. Конкурентний антагонізм

D. Незалежний антагонізм

E. Неконкурентний антагонізм

36 Для премедикації анестезіолог ввів хворому препарат із групи М-холіноблокаторів, який погано проникає через гематоенцефалічний бар?єр. Який із вказаних препаратів володіє цією функцією?

A. * Метацин

B. Атропін

C. Платифілін

D. Скополамін

E. Гоматропін

37 В токсикологічне відділення поступила дитина – хлопчик 4 років, що отруївся ягодами беладонни, які містять М-холіноблокатор атропін. Який препарат слід призначити хворому в цьому стані?

A. Галантамін

B. Ацеклідин

C. Лобелін

D. Цитітон

E. Платифілін

38 Хворий 40 років був доставлений у лікарню у стані гострого приступу печінкової кольки зі скаргами на нестерпні болі у правому боці. Він знаходився у вимушеному положенні. Який препарат треба ввести в першу чергу для усунення больового синдрому?

A. Атропін

B. Промедол.

C. Анальгін.

D. Пентазоцин.

E. Морфін

39 Після закінчення операції співставлення перелому стегна з використанням тубокурарину не відновилось дихання. Що треба ввести хворому для зняття релаксації?

A. *Прозерін

B. Платифілін

C. Циклодол

D. Атропін

E. Ацеклідин

40 У хворого після операції резекції шлунка на 2-3 день не відновилась перистальтика кишківника. Що потрібно призначити хворому для стимуляції функції шлунково-кишкового тракту?

A. *Прозерін

B. Платифілін

C. Циклодол

D. Атропін

E. Дитилін

41 Після закапування в око крапель у хворого розвинувся мідріаз і параліч акомодації. Яка група препаратів здатна викликати такий ефект?

A. *М-холінолітики

B. М-холіноміметики

C. Антихолінестеразні

D. Бета-адреноміметики

E. Альфа-адреноміметики

42 У хворого після оперативного втручання розвинувся парез кишечника. Який холінергічний засіб із групи антихолінестеразних слід йому призначити?

A. * Прозерин

B. Карбахолін

C. Ацеклідин

D. Пілокарпін

E. Ацетилхолін

43 Для дослідження очного дна необхідно розширити зіницю. Укажіть речовину, яка для цього використовується в клініці:

A. *Атропін

B. Пілокарпін

C. Езерін

D. Адреналін

E. Ацетилхолін

44 У приймальне відділення було доставлено хворий з наступною симптоматикою: міоз, гіперсалівація, пітливість, спазм бронхів, блювання і діарея. Було встановлено діагноз: отруєння фосфорорганічними сполуками. Які препарати доцільно включити в комплексну терапію?

A. * Атропіну сульфат і дипіроксим

B. Тіосульфат натрію і бемегрид

C. Налорфіну гідрохлорид і бемегрид

D. Глюкозу і бемегрид

E. Панангін і унітіол

45 При проведенні анестезії лікар-анестезіолог передозував дозу тубокурарину хлориду. Хворому призначили прозерин. На чому заснована дія цього препарату?

A. * зменшення активності холінестерази

B. Підвищення активності холінестерази

C. Блокада пресинаптичної мембрани

D. Активація М-холінорецепторів

E. Блокада адренорецепторів

46 Препарати з цієї групи лікарі-стоматологи використовують при операціях для зниження секреції слинних залоз, запобігання ларингоспазму, нудоти, брадикардії. Назвіть групу препаратів.

A. * М-холіноблокатори

B. Антихолінестеразні засоби

C. Міорелаксанти

D. М-холіноміметики

E. Реактиватори холінестерази

47 До щелепно-лицьового відділення доставили хворого з переломом нижньої щелепи. Було вирішено з’єднання кісток провести хірургічним методом під наркозом. Після внутрішньовенного введення міорелаксанту спостерігались короткочасні фібрилярні скорочення м’язів обличчя хворого. Який міорелаксант було застосовано?

A*. Дитилін

B. Тубокурарину хлорид

C. Пипекуронію бромід

D. Діазепам

E. Меліктин

48 В лікарню поступив пацієнт з вивихом у плечовому суглобі. З метою розслаблення скелетних м'язів йому ввели міорелаксант дитилін, який в нормі діє 5-7 хвилин. Проте у даного пацієнта він діяв до 8 годин. Яка можлива причина подовження дії дитиліну?

А. *Генетична недостатність псевдохолінестерази крові

B. Зниження активності мікросомальних ферментів печінки

С. Ослаблення екскреції лікарського засобу

D. Матеріальна кумуляція лікарської речовини

E. Потенціювання іншими ліками

49 Потерпілий обробляв рослини розчином речовини з інсектицидною дією без індивідуальних засобів захисту. Через деякий час у нього почалося сильне виділення слини, поту, сліз, болі в животі, пронос. При огляді виявлено міоз. Речовина, що викликала отруєння, належить до групи:

A. * Антихолінестеразні засоби

B. Н-холіноміметики

C. Солі міді

D. Нітрати

E. Органічні сполуки хлору

50 Після введення лікарської речовини у піддослідної тварини зменшилося виділення слини, розширилися зіниці, а при наступному введенні у вену ацитилхоліну частота скорочень серця істотно не змінилася. Укажіть назву цієї речовини:

A. *Атропін

B. Адреналін

C. Анаприлін

D. Прозерин

E. Салбутамол

51 В приймальне відділення лікарні доставлено хворого з ознаками отруєння фосфорорганічними інсектицидами. Який препарат потрібно вжити як засіб першої допомоги?

A.* Дипіроксим

B. Аміназин

C. Панангін

D. Унітіол

E. Глюкоза

52 Чоловіка 53 років було доставлено до прийомного відділення у важкому стані зі скаргами на біль голови, запаморочення, нудоту. АТ – 220/120 мм рт. ст. Після введення 1 мл 2,5% розчину бензогексонію внутрішньом'язево стан хворого покращав. Який механізм дії цього препарату?

A. *Блокада Н-холінорецепторів гангліїв

B. Блокада М- холінорецепторів

C. Блокада альфа1-адренорецепторів

D. Активація альфа2-адренорецепторів

E. Блокада бета1-адренорецепторів

53 При зборі анамнезу у хворого на бронхіальну астму лікар з'ясував, що напади задухи виникають переважно вночі, їм передує помірно виражена брадикардія. Яка група холінергічних засобів найбільш показана в даній ситуації?

А. *М-холіноблокатори

B. М-холіноміметики

С. Антихолінестеразні засоби

D. Реактиватори холінестерази

E. Н-холіноміметики

54 У хворого під час оперативного втручання з'явилися симптоми передозування диплацину. Препарат якої групи найдоцільніше використати для послаблення ефекту передозування?

A. *Антихолінестеразні

B. Гангліоблокатори

C. Адреноміметики

D. М-холіноблокатори

E. Н-холіноблокатори

55 У хворого з переломом стегнової кістки, для послаблення напруги поперечнопосмугованих м'язів при репозиціі відломків кістки, треба призначити курареподібний засіб короткочастної діі. Який препарат доцільно призначити хворому?

A. * Дітілін

B. Ардуан

C. Тубокурарин

D. Декаметоній

E. Меліктин

56 Чоловік 65 років поступив до неврологічного відділення з діагнозом постінсультний синдром. Який препарат найбільш доцільно призначити хворому для прискорення одужання?

A. *Галантаміну гідробромід

B. Іпратропію бромід

C. Дипіроксим

D. Ізонітрозин

E. Ацеклідин

57 Хвора на глаукому звернулася до провізора аптеки з проханням видати їй очні краплі атропіну сульфату, але їй пояснили, що цей препарат вживати не можна. Чому атропін протипоказаний при глаукомі?

A. *Підвищує внутрішньоочний тиск.

B. Викликає параліч акомодації.

C. Розширює зіниці.

D. Знижує відстань бачення.

E. Пригнічує очні рефлекси.

58 Хворому на міастенію було призначено препарат, що викликав покращення м’язевої діяльності. Але поступово виявився ряд недоліків: підвищене виділення слини, поту, діарея, нудота. Який засіб було вжито для лікування?

A. *Прозерин

B. Анальгін

C. Стрихнін

D. Кофеїн

E. Армін

59 Хворому з глаукомою для зниження внутрішньоочного тиску лікар призначив фізостигмін у вигляді очних крапель. Який механізм дії даного препарату?

A. * Блокада ацетилхолінестерази

B. Блокада циклооксигенази

C. Блокада ліпоксигенази

D. Блокада фосфодіестерази

E. Блокада фосфоліпази

60 До приймального відділення доставлений хворий зі скаргами на сухість в роті, світлобоязнь та порушення зору. Шкіра гіпіремійована, суха, зіниці розширені, тахікардія. При подальшому обстеженні був встановлений діагноз: отруєння алкалоїдами красавки. Який з лікарських засобів доцільно

A. * Прозерин

B. Діазепам

C. Пілокарпін

D. Армін

E. Діпіроксим

61 До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на запаморочення, відчуття спраги, затруднення ковтання, погане бачення близьких предметів. Об’єктивно у нього часте дихання, розширені зіниці, загальне збудження, говірливість, однак мова малозрозуміла. АТ 110/70 мм рт ст, Пульс 110 в 1 хв. На передозування якого препарату можуть вказувати наведені дані

A. * Атропіну

B. Морфіну

C. Ефедріну

D. Аміназіну

E. Кофеїну

62 Після операції з використанням міорелаксанта диплацину у хворого не відновлюється дихання. Який препарат (антидот) необхідно ввести для відновлення дихання?

A. Прозерін

B. Атропіну сульфат

C. Анаприлін

D. Бемегрід

E. Клофелін

63 До невропатолога звернуся чоловік 25 років із скаргами на слабкість у ногах та порушення ходи. Лікар діагностував міастенію і призначив хворому ін'єкції прозерину. Який механізм дії цього засобу?

A. Антихолінестеразна дія

B. Холіноміметик прямої дії

C. Стимулятор метаболічних процесів

D. Інгібітор тормозних процесів

E. Активатор синтезу ацетилхоліну

64 У жінки 42 років, яка перенесла операцію на нирці, після наркозу розвинулися явища рекураризації і припинилося дихання. Як міорелаксант був застосований дитилін. Який засіб найбільш доцільно застосовувати для відновлення тонусу м'язів?

A. *Плазму крові

B. Прозерин

C. Стрихніну нітрат

D. Кофеїн

E. Галантаміну гідробромід

65 Для ослаблення або припинення передачі збудження через синапс з нервового закінчення на м'язове волокно в клініці використовуються курареподібні речовини - міорелаксанти. Який механізм дії цієї групи лікарських засобів?

A. *Блокада Н-холінорецепторів постсинаптичної мембрани.

B. Блокада проходження Са2+ через канали пресинаптичної мембрани.

C. Пригнічення роботи Na+-K+–нacociв.

D. Пригнічення ацетилхолінестерази.

E. Зменшення виділення медіатора в синаптичну щілину.

66 Хворому з метою відновлення дихання при отруєнні чадним газом було введено аналептичний засіб рефлекторного типу дії з групи н-холіноміметичних засобів. Який засіб було призначено?

A. *Лобеліну гідрохлорид

B. Атропіну сульфат

C. Адреналіну гідрохлорид

D. Мезатон

E. Пентамін

67 Після закапування в око крапель у хворого на глаукому розвинувся міоз і короткозорість. Внутрішньоочний тиск знизився. Яка група препаратів здатна викликати такий ефект?

A. *М-холіноміметичні засоби

B. М-холіноблокуючі засоби

C.?-адреноміметичні засоби

D. Н-холіноміметичні засоби

E. Гангліоблокатори

68 Хворий звернувся до офтальмолога для обстеження очного дна. В кон’юнктивальний мішок ока лікар закрапав розчин, який викликав розширення зіниці і параліч акомодації. Розчин якого препарату закрапали в око?

A *Атропіну сульфату

B Пілокарпіну гідрохлориду

C Прозерін

D Ацеклідин

E Карбахолін

69 Після введення лікарського засобу у хворого 52 років виник ортостатичний колапс. Який препарат було введено?

A *Бензогексоній

B Резерпін

C Атропін

D Прозерін

E Адреналін

70 Юнак 16 років травмував ногу, але не прийняв ніяких заходів. В нього розвинувся правець з конвульсивним синдромом. Який засіб необхідно вибрати для купірування конвульсій?

A * Тубокураріна хлорид.

B Фенобарбітал.

C Циклодол.

D Этосуксемід.

E Карбамазепін.

71 Хворому для купірування кишкової коліки призначений платифіліну гідротартрат підшкірно. Чим зумовлена його терапевтична дія?

A *Ослабленням впливу парасимпатичних нервів

B Посиленням впливу парасимпатичних нервів

C Ослабленням впливу симпатичних нервів

D Посиленням впливу симпатичних нервів

E -

72 М-холіноблокатори протипоказані при:

A *Глаукомі

B Бронхіальній астмі

C Виразковій хворобі

D Гіперсекреції потових залоз

E Спазмі гладкої мускулатури

73 У токсикологічне відділення надійшов чоловік 40 років,що отруївся інсектицидом – хлорофосом. Який препарат з наведених, що блокує периферічні М-холінорецептори, набільш ефективний для лікування отруєння?

A *Атропін

B Платифілін

C Скополамін

D Амізіл

E Бензогексоній

74 Пацієнт був доставлений у лікарню з наступними симптомами: запаморочення, сухість у роті, зіниці сильно розширені, порушення акомодації, тахікардія, утруднення сечовипускання, атонія кишечника. Передозування яким препаратом могло викликати дані симптоми?

A *Атропіну сульфат

B Фуросемід

C Клофелін

D Каптоприл

E Празозин

75 Чоловік Н., 40 років, після перенесеної черепно-мозкової травми доставлений у лікарню в зв'язку з погіршенням самопочуття. Скарги: м'язова слабкість, порушення рухової активності. Який з нижчеперелічених препаратів необхідно застосувати в даному випадку?

A * Прозерин

B Тубокурарина гідрохлорид

C Дитилін

D Меліктин

E Гігроній

76 При операції на головному мозку чоловіку було призначено препарат з метою керованої гіпотонії. Вкажіть цей препарат:

A * Гігроній

B Пірилен

C Апоморфін

D Клофелін

E Норадреналін

77 М-холінолітики мають вельми широке застосування у сучасній практичній медицині. В якому з наступних випадках М-холінолітики є протипоказаними?

A *Атонія кишечника

B Ниркова коліка

C Бронхіальна астма

D Печінкова коліка

E Виразка шлунка

78 В реанімаційне відділення поступив пацієнт 18 років, без свідомості з ознаками сухості шкіри та слизових, розширеримиі зіницями. З анамнезу відомо, що він отруївся ягодами беладонни, які містять М-холіноблокатор атропін. Який прапарат слід призначити хворому в цьому стані?

A *Прозерин

B Адреналін

C Пілокарпін

D Анаприлін

E Платифілін

79 Хворому при досліджені очного дна був застосований атропіну сульфат в очних краплях після чого виник сильний біль в області очних яблук. З анамнезу стало відомо, що в хворого легка форма глаукоми. Чому атропін протипоказаний при глаукомі?

A *Підвищує внутрішньоочний тиск

B Викликає параліч акомодації

C Звужує зіниці

D Знижує відстань бачення

E Пригнічує очні рефлекси

80 У відділення швидкої допомоги потрапив чоловік з гострим отруєнням мухомором. Який з нижченаведених лікарських засобів треба призначити хворому?

A * Атропіну сульфат

B Дитилін

C Діазолін

D Фурацилін

E Омепразол

81 В урологічному відділенні проведена операція на сечовому міхурі. Розвинувся парез м’язів сечового міхура Препарати якої групи необхідно призначити хворому?

A * Антихолінестеразні засоби

B Діуретики

C Антибіотики

D Адреноблокатори

E Антиангінальні засоби

82 В лікарню доставлена жінка 45 років, у якої виникла необхідність в інтубації трахеї. Який з нижченаведених лікарськіх засобів доцільно застосувати у даному випадку?

A * Дитилін

B Нітрогліцерин

C Метронідазол

D Атропіну сульфат

E Гентаміцину сульфат

83 У приймальне відділення доставлено хворого із скаргами на сухість у роті, світлобоязнь та порушення зору. Шкіра червона, суха, зіниці розширені, тахікардія. Під час подальшого обстеження встановлено діагноз: отруєння алкалоїдами беладонни. Який з лікарських засобів доцільно призначити?

A *Прозерин

B Ацеклідин

C Пілокарпіну гідрохлорид

D Армін

E Дипіроксим

84 Хворому для ввідного наркозу застосували тіопентал-натрій, після чого у нього виникли ознаки підвищення тонусу парасимпатичної нервової системи: гіперсалівація, ларингоспазм. Введенням якого препарату можна було попередити небажані ефекти?

A * Атропіну сульфат

B Адреналіну гідрохлорид

C Прозерин

D Анальгін

E Пірацетам

85 Хворому для зняття кишкової кольки призначений атропіну сульфат. Яке з названих захворювань може служити протипоказанням для застосування даного препарату?

A * Глаукома

B Бронхіальна астма

C Головний біль

D Гіпотонія

E Запаморочення

86 При отруєнні невідомим медпрепаратом у пацієнта спостерігалась сухість слизової оболонки рота. З яким впливом пов‘язана дія цього препарату?

A *Із блокадою М-холінорецепторів.

B Із стимуляцією М-холінорецепторів.

C Із стимуляцією Н-холінорецепторів.

D Із стимуляцією?-адренорецепторів.

E Із блокадою?-адренорецепторів.

87 40-річний робітник поступив в приймальне відділення. Його знайдено в саду лежачим без свідомості. З тих пір до свідомості не приходив. АТ 90/60 мм рт.ст. і ЧСС 42 в 1 хв. Відмічається профузний піт і масивна салівація. Який лікарський засіб необхідно ввести хворому?

A Атропін

B Норадреналін

C Прозерін

D Физостігмін

E Аміодарон

88 У 2-х літньої дівчинки була діагностована важка форма міастенії. Який з наступних засобів показаний для лікування цього захворювання?

A *Прозерін

B Допамін

C Скополамін

D Цититон

E Норадреналін

89 Пацієнтові з скаргами на постійну сухість в роті поставлено діагноз “ксеростомія” і призначений пілокарпін по 5 крапель 3 рази на день для нормалізації секреції. Але пацієнт приймав ліки безконтрольно і не в відповідності з розпорядженням лікаря. Незабаром сухість в роті зникла, але з'явилися болі в животі, діарея, бронхорея, сльозотеча, рясне потовиділення, стискаючі болі за грудиною, гіпотензія, мимовільне сечовипускання. За допомогою якого засобу можна швидко усунути симптоми інтоксикації?

A *Атропін

B Ацеклідин

C Прозерін

D Лобелін

E Норадреналін

90 Після закапування в око крапель у хворого розвинувся мідріаз і параліч акомодації. Внутрішньоочний тиск підвищився. Яка група препаратів здатна викликати такі ефекти.

A *М-Холіноблокуючі засоби

B М-Холіноміметичні засоби

C Місцевоанестезуючі засоби

D Н-Холіноміметичні засоби

E Гангліоблокатори

91 Хворому з переломом кінцівки необхідно призначити препарат з групи міорелаксантів деполяризуючого типу дії для проведення нетривалого хірургічного втручання. Визначте цей засіб.

A *Дитилін

B Тубокурарину хлорид

C Цитітон

D Атропіну сульфат

E Пентамін

92. Хворому на глаукому призначено лікарський засіб, що знижує внутрішньоочний тиск. Назвіть цей лікарський засіб?

A * Прозерин

B Норадреналін

C Феназепам

D Анальгін

E Пеніцилін

Адренергічні засоби.

1 Хворому на гіпертонічну хворобу з супутнім обструктивним бронхітом в складі комплексної терапії призначили анаприлін. Через деякий час у хворого почали з’являтися напади ядухи. З чим пов’язане виникнення даного побічного ефекту?

A. *Блокада?2-адренорецепторів бронхів

B. Блокада?1-адренорецепторів бронхів

C. Стимуляція?2-адренорецепторів бронхів

D. Блокада?2-адренорецепторів бронхів

E. Стимуляція?1-адренорецепторів бронхів

2 Для корекції артеріального тиску при колаптоїдному стані хворому було введено мезатон. Який механізм дії даного препарату?

A. *Стимулює?-адренорецептори

B. Стимулює?-адренорецептори

C. Блокує?-адренорецептори

D. Блокує?-адренорецептори

E. Стимулює?-,?-адренорецептори

3 Хворий із хронічним бронхітом тривалий час застосовує ефедрин. З чим пов’язаний механізм дії цього препарату?

A. * Стимуляція вивільнення норадреналіну в синаптичну щілину

B. Блокування вивільнення норадреналіну в синаптичну щілину

C. Стимуляція?-адренорецепторів

D. Блокування?-адренорецепторів бронхів

E. Безпосередній вплив на м’язи бронхів

4 Хворий знаходиться на стаціонарному лікуванні з приводу бронхіальної астми. Як супутнє захворювання діагностовано гіпертонічну хворобу. Який з наведених препаратів протипоказаний у даному випадку?

A. *Анаприлін

B. Папаверину гідрохлорид

C. Атропіну сульфат

D. Сальбутамол

E. Ефедрину гідрохлорид

5 Хворий з діагнозом: феохромоцитома страждає від підвищеного артеріального тиску, який переходить в гіпертонічні кризи. Яка група препаратів допоможе хворому в даній ситуації?

A. *Альфа-адреноблокатори

B. Бета-адреноблокатори

C. Гангліоблокатори

D. Симпатолітики

E. Блокатори кальцієвих каналів

6 Жінка 56 років звернулася до лікаря з приводу болю в серці, задишки, тахікардії, пастозності ступнів. Курс лікування атенололом покращив стан хворої. Який механізм дії цього препарату?

A. *Блокада аденілатциклазної системи

B. Стимуляція утворення актоміозину

C. Інгібування тропоніну

D. Блокада фосфодіестерази

E. Активація ацетилхолінестерази

7 Лікар швидкої допомоги був викликаний до жінки 40 років з приводу приступу бронхіальної астми з явищами стенокардії,і ввів хворій належний препарат. Який із препаратів найбільш ефективний для невідкладної допомоги?

A. Сальбутамол

B. Ефедрин

C. Адреналін

D. Атропін

E. Платифілін

8 Хворий з гострим ринітом часто застосовував інтраназально 5% розчин ефедрину гідрохлориду. Ефективність препарату різко зменшилась, на 3-й день зникла повністю. Чим зумовлене швидке зниження ефективності (тахіфілаксія)?

A. *Прогресивним зменшенням запасів норадреналіну в закінченнях симпатичних нервів

B. Порушенням синтезу норадреналіну в закінченнях симпатичних нервів

C. Порушенням процесу звільнення медіатора із депо

D. Збільшенням зворотного захоплення медіатора

E. Блокада адренорецепторів

9 Під час оперативного втручання після введення гігронію різко знизився артеріальний тиск. Засоби яких груп лікарських препаратів можуть нормалізувати артеріальний тиск?

A. *Альфа-адреноміметики

B. Альфа-адреноблокатори

C. Гангліоблокатори

D. М-холіноміметики

E. Н-холіномиметики

10 У хворої на гіпертонічну хворобу, розвинувся напад бронхіальної астми. Призначте засіб для зняття приступу.

A. *Салбутамол

B. Ізадрин

C. Адреналін

D. Еуфілін

E. Ефедрин

11 У хворого гостра судинна недостатність, викликана передозуванням резерпіну. Яка з пропонованих речовин придатна для її зняття?

А. *Норадреналін

B. Кофеїн

С. Кордіамін

D. Ефедрин

E. Дофамін

12 Хворому для лікування ішемічної хвороби серця призначений анаприлін. Яке з наявних супутніх захворювань може бути протипоказанням?

А. *Бронхіальна астма

B. Глаукома

С. Тахіаритмія

D. Гіпертонічна хвороба

E. Хронічний запор

13 Хворому бронхіальною астмою призначили інгаляції 0,5% розчину ізадрину. Бронхоспазм був усунутий, але пацієнт почав скаржитись на болі в серці та серцебиття. З чим це пов’язано?

A. * Стимуляцією бета-1-адренорецепторів

B. Стимуляцією бета-2-адренорецепторів

C. Активацією альфа-1-адренорецепторів

D. Активацією М-холінорецепторів

E. Пригніченням синтезу ацетилхоліну

14 Хворому 68 років для екстракції зуба була проведена провідникова місцева анестезія новокаїном. Через 5-7 хвилин появились ознаки зниження АТ. Що потрібно негайно ввести для нормалізації тиску?

A. * Адреналин

B. Корвалол

C. Валокормід

D. Строфантин

E. Сульфокамфокаїн

15 Офтальмолог з діагностичною метою (розширення зіниць для огляду очного дна) використав 1% розчин мезатону. Мідріаз, викликаний препаратом, обумовлений:

A. *Актвацією альфа-1 адренорецепторів

B. Активацією альфа-2 адренорецепторів

C. Блокадою альфа-1 адренореципторів

D. Активацією бета-1 адренорецепторів

E. Активацією М-холінорецепторів

16 Після проведеної внутрішньошкірної проби на чутливість до пеніциліну у хворого через декілька хвилин розвинулася реакція гіперчутливості, яку лікар визначив як анафілактичний шок: хворий знепритомнів, наступила задуха і брадикардія. Лікар призначив засіб для усунення цих симптомів. Який препарат призначив лікар?

А. *Адреналін

B. Мезатон

С. Норадреналін

D. Атропін

E. Салбутамол

17 У прийомне відділення лікарні доставлений хворий з важким отруєнням невідомою речовиною в стані гострої судинної недостатності. Який із зазначених препаратів необхідно використати для невідкладної допомоги?

A. * Мезатон

B. Нафтизин

C. Ізадрин

D. Сальбутамол

E. Анаприлін

18 Хворий 42 років страждає на бронхіальну астму. При приступі бронхоспазму лікар призначив сальбутамол. Яка дія препарату обумовлює лікувальний ефект?

A. * Стимулює бета-2-адренорецептори

B. Блокує бета-2-адренорецептори

C. Стимулює альфа-2-адренорецептори

D. Стимулює альфа-1-адренорецептори

E. Стимулює бета-1-адренорецептори

19 У хворого анафілактичний шок. Від якого з перерахованих адреноміметиків можна чекати найбільшого терапевтичного ефекту?

A. * Адреналін

B. Мезатон

C. Ефедрин

D. Норадреналін

E. Алупент

20 Під час прийому у стоматолога у хворої розвинувся приступ бронхоспазму, який був знятий введенням 5% розчину ефедрину гідрохлориду. Через 20 хв приступ повторився. Повторне введення ефедрину не мало ефекту у зв’язку з розвитком тахіфілаксії. Який механизм лежить в основі розвитку цього явища?

A. * Виснаження депо медіатора в пресинаптичних закінченнях

B. Блокада адренорецепторів

C. Активація адренорецепторів

D. Матеріальна кумуляція препарату

E. Індукція мікросомальних ферментів печінки

21 До лікарні швидкої допомоги доставили чоловіка 63 років з явищами колапсу. Для боротьби з гіпотензією лікар вибрав норадреналін. Який механізм дії цього препарату?

A.*Активація альфа1,2-адренорецепторів

B. Активація серотонінових рецепторів

C. Активація бета-адренорецепторів

D. Активація дофамінових рецепторів

E. Блокада м-холінорецепторів

22 Терапія анаприліном позитивно вплинула на динаміку хвороби у жінки 44 років, яка страждає стенокардією. Який головний механізм дії цього препарату?

A.* Блокада бета-адренорецепторів і зниження потреби міокарда в кисні

B. Зменшення окислювального обміну в міокарді внаслідок блокади ферментів циклу Кребса

C. Зменшення енергозатрат міокарда внаслідок зниження навантаження

D. Збільшення надходження кисню в міокард

E. Зниження потреби і збільшення надходження кисню в міокард

23 До приймального відділення лікарні доставлено хворого з тяжким отруєнням невідомою речовиною в стані гострої судинної недостатності. Який із зазначених препаратів необхідно використати для термінової допомоги?

A. *Мезатон

B. Iзадрин

C. Анаприлін

D. Нафтизин

E. Галазолін

24 Хворому з ринітом закапали в ніс ефедрину гідрохлорид. Закладеність носа зникла. При частому повторному введенні ефективність дії зменшилася аж до повного зникнення. Чим це зумовлено?

A. *Феноменом тахіфілаксії

B. Сенсибілізацією до препарату

C. Побічним ефектом препарату

D. Індивідуальною нечутливістю до препарату

E. Введенням препарату неправильним способом

25 Жінці 36 років, що страждає на ішемічну хворобу серця, лікар спочатку призначив анаприлін. Але виявив наявність супутнього захворювання і вирішив замінити цей засіб атенололом. Яке захворювання спричинило відмову від анаприліну?

A. *Бронхіальна астма

B. Артеріальна гіпертензія

C. Виразкова хвороба 12-палої кишки

D. Міастенія

E. Холецистит

26 Жінка 50 років звернулась до поліклініки із скаргами на головний біль, нудоту. Обстеження виявило початкову стадію гіпертонічної хвороби. Інтерн намагався виписати їй резерпін, але лікар-консультант заперечив це, вказавши на наявність супутнього захворювання. Який патологічний процес є протипоказанням до призначення резерпіну?

A. *Виразкова хвороба шлунку

B. Холецистит

C. Нефрит

D. Міокардит

E. Панкреатит

27 При черговому нападі бронхіальної астми хворий за допомогою інгалятора вдихнув препарат, який у вигляді інгаляцій використовується як бронхолітик, а в ін’єкціях - в акушерській практиці для попередження викиднів. Який препарат був використаний хворим?

 

A. * Фенотерол

B. Сальбутамол

C. Адреналін

D. Ефедрин

E. Еуфілін

28 Після введення анальгіну у хворого почалася гостра алергічна реакція, задуха, біль за грудиною. Пульс зник, припинилися серцеві скорочення. Які засоби фармакологічної допомоги слід застосувати в першу чергу?

A. *Внутрішньосерцево ввести адреналін

B. Внутрішньовенно ввести адреналін

C. Внутрішньовенно ввести преднізолон

D. Внутрішньовенно ввести димедрол

E. Внутрішньовенно ввести строфантин

29 У хворого анафілактичний шок. Від якого з названих адреноміметиків можна очікувати найбільшого терапевтичного ефекту в цьому випадку?

A. *Адреналіну

B. Мезатону

C. Ефедрину

D. Фенотеролу

E. Норадреналіну

30 Який з препаратів?-адреноблокаторів не може бути застосований для лікування ішемічної хвороби серця у пацієнта, що одночасно страждає на бронхіальну астму?

A. *Анаприлін

B. Талінолол

C. Метопролол

D. Бісопролол

E. Ацебуталол

31 Хворому перед оперативним втручанням з приводу ампутації нижньої кінцівки при проведенні спино-мозкової анестезії п/ш введено лікарський препарат з метою профілактики падіння АТ. Який препарат введено?

A *Ефедрину гідрохлорид

B Платифіліну гідротартрат

C Анаприлін

D Пентамін

E Анальгін

32 У хворої 60 років стався напад мерехтливої аритмії. При обстеженні лікар виявив гіпотонію (АТ 80/45 мм рт ст). Який препарат можна призначити разом з антиаритміком для попередження колапсу?

A *Мезатон

B Адреналін

C Ефедрин

D Кордіамін

E Кофеїну-натрію бензоат

33 Для лікування гіпертонічної хвороби пацієнт протягом багатьох років використосував комбіновані гіпотензивні засоби “Адельфан”, “Трирезід”, “Кристепін”. З часом у нього появились ознаки паркінсонізму. Який лікарський компонент, що входить до складу всіх зазначених комбінованих препаратів, міг викликати таке ускладнення?

A *Резерпін

B Папаверин

C Апресін

D Гідрохлортіазид

E Каптоприл

34 Хворому 56 років з бронхіальним обтураційним синдромом в/венно введено адреноміметик непрямої дії. Зявилося тимчасове покращення самопочуття, але через 45 хвилин напад повторився й було необхідне повторне введення. Після трьох ін’єкцій препарат загубив активність. Вкажіть цей лікувальний засіб.

A * Эфедрин.

B Атропін.

C Мезатон.

D Сальбутамол.

E Эуфіллін.

35 Хворому крупозною пневмонією внутрішньом'язово введено бензилпеніцилін-натрій. Через декілька хвилин хворому стало погано, АТ знизився до 80/60 мм рт. ст., пульс став ниткоподібним, дихання затруднене. Який засіб необхідно ввести в цій ситуації в першу чергу?

A *Адреналин

B Мезатон

C Ізадрин

D Норадреналін

E Ефедрин

36 У хворого після купірування пароксизмальної тахікардії новокаїнамідом розвинувся колапс. Що можна використовувати для купірування цього ускладнення?

A *Мезатон

B Бемегрид

C Кордіамін

D Адреналін

E Фенотерол

37 До жінки 52 років була викликана бригада швидкої допомоги в зв'язку з ядухою, що розвинулася на фоні бронхоспазма.Після внутрішньом'язового введення ефедрину гідрохлориду спостерігалось тимчасове полегшення дихання.Повторне введення препарату через півгодини мало слабкий ефект,а наступне третє введення не дало результату.Яке явище знаходиться в основі зниження бронхорозширючої дії препарату?

A *Тахіфілаксія

B Непрямий антагонізм

C Прямий антагонизм

D Однобічний антагонізм

E Алергія

38 У прийомне відділення лікарні доставлений хворий з тяжким отруєнням невідомою речовиною в стані гострої судинної недостатності. Який із зазначених препаратів необхідно використовувати для невідкладної допомоги.

A *Мезатон

B Нафтизин

C Ізадрин

D Сальбутамол

E Анаприлін

39 Хвора на бронхіальну астму для лікування захворювання щоденно 3 рази в день приймала таблетки під язик. Через деякий час вона стала скаржитися на тахікардію, болі в області серця, запаморочення, зниження АТ, швидку втомлюваність. Який препарат приймала хвора?

A * Ізадрин

B Сальбутамол

C Ефедрин

D Адреналін

E Анаприлін

40 Хворому з діагнозом гіпертонічна хвороба із супутнім бронхітом необхідно призначити лікування. Яку з груп лікарських засобів доцільно призначити в даній ситуації?

A * Селективні?-адреноблокатори

B Неселективні?-адреноблокатори

C М-холіноблокатори

D Н-холіноміметики

E М-холіноміметики

41 У хворого необхідно зменшити насосну функцію серця. Які мембранні циторецептори доцільно для цього заблокувати?

A *?1-адренорецептори

B?2-адренорецептори

C?1- та?2-адренорецептори

D М-холінорецептори

E Н-холінорецептори

42 Для дослідження очного дна хворому закапали в кон’юнктивальну щілину мідріатик, що не порушує акомодацію. Визначте препарат.

A * Мезатон.

B Атропін.

C Тропікамід.

D Гоматропін.

E Платифілін.

43 Для усунення та попередження нападів бронхіальної астми використали препарат, що належить до групи адреноміметиків. Однак, він також проявляє небажаний кардіотонічний ефект. Вкажіть цей препарат:

A *Ізадрин.

B Адреналіну гідрохлорид.

C Норадреналіну гідротартрат.

D Сальбутамол.

E Теофілін

44 В пульмонологічному відділенні хворому обструктивним бронхітом зі спастичним компонентом було призначено бронхолітик, терапевтичний ефект якого обумовлюється стимуляцією?2-адренорецепторів гладкої мускулатури бронхів. Вкажіть цей препарат.

A * Сальбутамол.

B Кромолін-натрій.

C Еуфілін.

D Метацин.

E Преднізолон.

45 Під час проведення місцевої анестезії при екстракції зуба у хворого виник анафілактичний шок. Виберіть препарат для купування цього стану.

A * Адреналіну гідрохлорид.

B Еуфілін.

C Кордіамін.

D Дімедрол.

E Атропіну сульфат.

46 У хворого 58 років в результаті передозування судиннорозширюючого засобу розвилась гостра судинна недостатність. Який засіб доцільно застосовувати?

A * Норадреналін.

B Еуфілин.

C Дофамін.

D Кордіамін.

E Кофеїн.

47 У хворого, який приймає бета-адреноблокатори, виник бронхоспазм. Яку групу бронхорозширюючих засобів доцільніше вибрати для його купірування?

A *Міотропні спазмолітики

B Бета-адреноблокатори

C Непрямі адреноміметики

D М-холіноміметики

E Антихолінестеразні засоби

48 У відділення швидкої допомоги доставлено жінку з гіпоглікемічною комою. Який лікарський засіб доцільно призначини при даному патологічному стані?

A * Адреналіну гідрохлорид

B Пілокарпіну гідрохлорид

C Аміназин

D Бісептол

E Клофелін

49 Хворому на бронхіальну астму для профілактики нападів призначено бронхорозширювальний засіб. Який засіб призначено хворому?

A * Сальбутамол

B Норадреналіну гідротартрат

C Метронідазол

D Прозерин

E Анаприлін

50 В лікарню доставлений чоловік після бджолиного укусу з явищами анафілактичного шоку. Який лікарський засіб потрібно ввести хворому для припинення цього стану?

A * Адреналіну гідрохлорид

B Ізоніазид

C Клотримазол

D Сульадиметоксин

E Ранітидин

51 У кардіологічне відділення надійшла жінка 60 років, що хворіє ІХС серця протягом 20 років. Який препарат необхідно ввести хворій для лікування приступу миготливої аритмії?

A * Дигоксин

B Адреналін

C Біцилін-5

D Леваміцетин

E Кислота аскорбінова

52 50-річний пацієнт, що хворіє на бронхіальну астму, прийшов на прийом з скаргами на затруднене сечовипускання. При огляді виявлено підвищений АТ 160/100 мм рт. ст. і збільшення простати. Який з наступних засобів показано в терапії обидвох з цих симптомів?

A *Доксазозін

B Метопролол

C Каптопріл

D Анапрілін

E Адельфан

53 У пацієнта виник спазм гладких м'язів бронхів. Застосування агоністів яких рецепторів буде фізіологічно доцільно для надання невідкладної допомоги?

A?-aдренорецепторів

B M-холінорецепторів

C Н-холінорецепторів

D?- і?-адренорецепторів

E?-денозинових рецепторів

Наркозні засоби.

1 Хворому для ввідного наркозу внутрішньовенно ввели тіопентал натрію, після чого настав ларингоспазм, посилилась салівація. Введенням якого препарату можна б було б запобігти виникненню небажаних ефектів?

A. *Атропіну сульфат

B. Адреналіну гідрохлорид

C. Прозерин

D. Алоксим

E. Піроксан

2 При оперативному втручанні для загальної анестезії використано комбінацію інгаляційного анестетика і похідного барбітурової кислоти. Яку з перелічених комбінацій препаратів використано?

A. *Тіопентал натрію + фторотан

B. Промедол + фторотан

C. Азоту закис + кеталар

D. Фторотан + фентаніл

E. Дроперидол + ефір

3 Після повторного оперативного втручання з використанням того ж самого загального анестетика у хворого виникло гостре ураження печінки (гепатит). Який загальний анестетик найбільш вірогідно може викликати дану патологію?

A. * Фторотан

B. Азоту закис

C. Тіопентал натрію

D. Пропанідид

E. Ефір

4 Для проведення оперативного втручання з приводу гострого флегмонозного апендициту, лікар ввів хворому препарат з групи загальних анестетиків, якому властива тривала стадія збудження. Який препарат був введений пацієнту?

A. * Ефір для наркозу

B. Фторотан

C. Закис азоту

D. Пропанідид

E. Натрію оксибутират

5 У хворого після автомобільної катастрофи гіпоксичний набряк мозку. Який із перелічених препаратів доцільно призначити?

A. *Натрію оксибутират

B. Ефір для наркозу

C. Гексенол

D. Кетамін

E. Фентаніл

6 До нейрохірургічного відділення поступив хворий із травмою черепу. Прогресуюче зростання неврологічної симптоматики дозволяє встановити діагноз струсу мозку. Це є причиною зростаючого набряку мозку, що призводить до стискування та гіпоксії мозкової тканини. Призначте хворому лікувальний наркоз, який можна використати і як засіб боротьби з гіпоксією?

A. * Натрію оксибутират

B. Фторотан

C. Пропанідид

D. Кетамін

E. Ефір для наркозу

7 Для знеболення біопсії хворому внутрішньовенно ввели препарат, який через хвилину викликав наркоз тривалістю близько 5 хвилин. Під час наркозу відзначалися спонтанні рухи, незначне зниження АТ, короткочасна зупинка дихання, яке швидко відновилося. Який препарат використали?

A. *Пропанідид

B. Натрію оксибутират

C. Предіон

D. Кетамін

E. Фторотан

8 Для знеболення маніпуляції, пов`язаної із обробкою обпеченої поверхні ввели внутрішньовенно препарат для короткочасного наркозу. Наркоз настав через хвилину, під час нього спостерігалися підвищення АТ, тахікардія, підвищення тонусу скелетних м`язів; рефлекси збережені. Після виходу із наркозу у хворого відзначалися дезорієнтація, зорові галюцинації. Який препарат ввели хворому?

A. *Кетамін

B. Сомбревін

C. Ефір для наркозу

D. Тіопентал натрію

E. Закис азоту

9 Чоловіку 40 років під час операції на органах черевної порожнини проводили інгаляційний наркоз за допомогою леткої рідини. Наркоз настав через 5 хвилин від початку інгаляції, без стадії збудження. Під час наркозу відзначалися зниження АТ, брадикардія. Пробудження після наркозу відбулося швидко, без післяопераційної депресії. Який засіб для наркозу був використаний?

A. *Фторотан

B. Ефір для наркозу

C. Закис азоту

D. Сомбревін

E. Гексенал

10 В травмпункт поступив хворий з приводу свіжого, неускладненого вивиху плечового суглобу. Виберіть засіб швидкої, але короткочасної дії для амбулаторного вправлення вивиху плечового суглоба.

А. *Пропанідид (Сомбревін)

B. Ефір

С. Фторотан

D. Натрію оксибутират

E. Гексенал

11 В нейрохірургічне відділення поступив хворий з травмою черепа. Прогресивне наростання неврологічної симптоматики дозволяє поставити діагноз травми мозку, яка стала причиною наростаючого набряку, що спричинив стиснення мозку і гіпоксію його структур. Призначте хворому наркоз, який можна використовувати і як засіб лікування

А. *Натрію оксибутират

B. Кетамін

С. Пропанідид

D. Фторотан

E. Ефір

12 Жінка 28 років звернулась до стоматолога з приводу протезування зубів. Оскільки у неї алергія до місцевих анестетиків, обробку зубів необхідно було провести під загальною анестезією. Який препарат доцільно використати для цього, зважаючи на короткочасність маніпуляції?

A. * Пропанідид.

B. Гексенал.

C. Кетамін.

D. Натрію оксибутират.

E. Тіопентал.

13 Для проведення загальної анестезії лікар-анестезіолог призначив хворому засіб для наркозу пропанідид. Яка тривалість дії цього препарату?

A. * 3 - 5 хв.

B. 20 - 30 хв.

C. 40 - 60 хв.

D. 1,5 - 2 год.

E. 30-40 сек.

Снодійні, протиепілептичні, протипаркінсонічні засоби і етиловий спирт.

1 Лікар обговорював з колегами застосування нового протиепілептичного засобу – натрію вальпроату. Який можливій механізм дії препарату?

A. *Пригнічення активності ферменту ГАМК-трансферази

B. Стимуляція активності ферменту ГАМК-трансферази

C. Пригнічення активності Са2+ залежної АТФ-ази

D. Стимуляція активності Са2+ залежної АТФ-ази

E. Пригнічення моноамінооксидази

2 Жінка після перенесеного нервового потрясіння погано спить. Якому з перерахованих снодійних засобів слід віддати перевагу для лікування безсоння?

A. *Нітразепам

B. Фенобарбітал

C. Етамінал-натрій

D. Барбаміл

E. Барбітал

3 З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію?

A. *Збільшується тепловиділення

B. Зменшується тепловиділення

C. Збільшується теплопродукція

D. Зменшується теплопродукція

E. Зменшується тепловиділення і теплопродукція

4 В наркологічному відділенні психоневрологічної лікарні хворому призначено тетурам. Яке з перерахованих захворювань може бути показанням до його застосування.?

A. *Алкоголізм

B. Гостре отруєння спиртом етиловим

C. Наркоманія

D. Гостре отруєння морфіном

E. Алкогольний психоз

5 Хворому при безсонні, викликаному емоційними розладами, лікар призначив засіб, що викликає сон за рахунок транквілізуючої дії. Який снодійний препарат був призначений?

A. * Нітразепам

B. Фенобарбітал

C. Хлоралгідрат

D. Етамінал-натрій

E. Бромізовал

6 У чоловіка 68 років з тремтінням рук, порушенням координації рухів діагностовано хворобу Паркінсона. Який засіб доцільно призначити хворому?

A. *Циклодол.

B. Фенобарбітал.

C. Дифенін.

D. Фінлепсин.

E. Етосуксимід.

7 Чоловіку 70 років, що страждає на хворобу Паркінсона, був призначений препарат леводопа. Через тиждень стан хворого значно покращився. Який механізм дії лікарського засобу?

A. *Активація дофамінової системи.

B. Гальмування холінергічної системи.

C. Гальмування гістамінергічної системи.

D. Гальмування серотонінергічної системи.

E. Активація енкефалінової системи.

8 У дитини 5 років періодично з'являються судомні напади з втратою свідомості. Лікар діагностував епілепсію (великі судомні припадки). Який препарат доцільно призначити?

A. *Фенобарбітал.

B. Циклодол.

C. Етосуксимід.

D. Леводопа.

E. Амізил.

9 В неврологічній клініці знаходиться хворий, який страждає великими судомними нападами (grand mal) з втратою свідомості, мимовільним сечовипусканням і подальшою амнезією. Який лікарський препарат є основним для лікування grand mal?

А. *Фенобарбітал.

B. Гексамідин.

З. Hатрію вальпроат.

D. Клоназепам.

E. Етосуксимід

10 Хворий поступив в коматозному стані з помірним пригніченням дихання і серцевої діяльності після прийому препаратів барбітурової кислоти. Призначити антидотную терапію.

A. *Бемегрид.

B. Апоморфіну гідрохлорид.

C. Протаміну сульфат.

D. Кальцію хлорид.

E. Атропіну сульфат.

11 Хворий 18 років звернувся до лікаря зі скаргами на безсоння, в результаті чого він не висипається і на наступний день відчуває втому, розбитість, важко засвоює навчальний матеріал. При обстеженні встановлено: хворий дратівливий, емоційно нестійкий, різкий дермографізм, пульс і АТ коливаються під час спілкування. Лікар визначив, що безсоння пов'язане з неврозоподібним станом і вегетосудинною дистонією. Зробіть раціональний вибір снодійного засобу.

А. *Нітразепам

B. Фенобарбітал

С. Етамінал-натрію

D. Бромізовал

E. Хлоралгідрат

12 Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на ригідність м'язів, скутість рухів, постійний тремор рук. На підставі обстеження лікар поставив діагноз: хвороба Паркінсона.. Зробіть раціональний вибір препарату.

А. * Леводопа

B. Дифенін

С. Фенобарбітал

D. Сибазон

E. Етосуксимід

13 У хворого отруєння етамінал-натрієм, яке супроводжується незначним пригніченням дихання, зниженням тиску крові. Який лікарський засіб доцільно ввести з метою усунення вказаних токсичних ефектів?

A. *Бемегрид

B. Мезатон

C. Строфантин

D. Анаприлін

E. Діазепам

14 Для лікування хвороби Паркінсона лікар призначив циклодол. Який механізм протипаркінсонічої дії препарату?

A. * М-холіноблокуюча дія

B. М- холіноміметична дія

C. Дофамінблокуюча дія

D. Альфа-адреноблокуюча дія

E. Попередник дофаміну

15 У хворого травматичний набряк мозку, гіпоксичні судоми. Який засіб раціонально використати для купування судом?

A. * Натрію оксибутират

B. Анаприлін

C. Коразол

D. Пірацетам

E. Кордіамін

16 Хворий страждає на посттравматичну епілепсію, яка проявляється великими нападами. Який препарат слід призначити хворому для їх профілактики?

A. *Фенобарбітал

B. Циклодол

C. Леводопа

D. Тетурам

E. Мідантан

17 Хворому з набряком легень на фоні гострої серцевої недостатності ввели інгаляційно 30% спирт етиловий. З якою метою це зробили?

A. *Для зниження поверхневого натягу пухирчиків піни і переводу її в рідину

B. Для знеболювання

C. Для стимуляції енергетичного обміну

D. Як заспокійливий засіб

E. Для посилення секреції слинних і шлункових залоз

18 До стоматолога звернувся хворий із скаргою на зубний біль. Під час попередньої розмови лікар дізнався, що хворий страждає на паркінсонізм і тому приймає М-холінолітик циклодол. Який супутній ефект циклодолу у хворого може очікувати лікар?

A. * Сухість у роті

B. Звуження зіниць

C. Брадикардія

D. Бронхоспазм

E. Підвищена пітливість

19 Хворому на хронічний алкоголізм лікар призначив тетурам. Який з наведених механізмів є основою позитивного ефекту?

A. *Інгібує фермент ацеталдегідрогеназу, що призводить до пригнічення метаболізму етилового алкоголю і накопичення оцтового альдегіду

B. Виробляє умовнорефлекторну відразу до алкоголю.

C. Сенсибілізує організм до алкоголю.

D. Стимулює ЦНС.

E. Полегшує протікання абстинентного синдрому.

20 Хворий на епілепсію протягом довгого часу одержує фенобарбітал в добовій дозі 0,4. В останній час у нього стали частішими напади, спостерігається пригнічений настрій. Чим викликане погіршення стану хворого?

A. * Індукція ферментів монооксигеназної системи печінки

B. Пригнічення ферментів монооксигеназної системи печінки

C. Активація ліполізу

D. Активація глюконеогенезу

E. Пригнічення гліколізу

21 Чоловік 58 років звернувся до лікаря з приводу хвороби Паркінсона. Хворий страждає також на глаукому. Що треба йому призначити?

A. *Леводопу

B. Циклодол

C. Атропін

D. Скополамін

E. Метацин

22 В клініку швидкої допомоги доставлено хворого з легким отруєнням снодійними. Який препарат потрібно негайно ввести хворому?

A. * Бемегрид

B. Прозерин

C. Ацеклідин

D. Дипіроксим

E. Кордіамін

23 Хворий, при проходженні курсу лікування метронідазолом, вжив невелику кількість алкоголю, внаслідок чого розвинулось тяжке отруєння. Поясніть причину отруєння:

A. *Накопичення ацетальдегіду

B. Алергічна реакція

C. Неврологічні розлади

D. Серцево-судинна недостатність

E. Порушення функції нирок

24 Хвора 62 років хворіє інсомнією. Що їй потрібно призначити?

A * Нітразепам.

B Этамінал натрія.

C Хлоралгідрат.

D Натрія оксибутират.

E Димедрол.

25 Жінка 56 років знаходиться на обліку психоневрологічного диспансеру у зв’язку з епілепсією, а точніше малими придатками (pеtit mal). Який препарат найбільш ефективний в цьому випадку?

A * Этосуксемід.

B Фенобарбітал.

C Циклодол.

D Леводопа.

E Дифенін.

26 У хворого 65 років синдром паркінсонізму. Який засіб лікування показаний якщо у нього є затруднення сечовипускання?

A *Леводопа

B Циклодол

C Скополамін


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 891 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.236 сек.)