АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості функціональної спеціалізації півкуль великого мозку.

Прочитайте:
  1. А. Кори великих півкуль
  2. Анатомічна будова та рефлеки середнього мозку.
  3. Анатомічна будова та функції проміжного мозку.
  4. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ІЛЕОЦЕКАЛЬНОГО КУТА ТА АПЕНДИКСА.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості дихальних шляхів.
  6. Анатомо-фізіологічні особливості ендокринної системи у дітей раннього віку. Медсестринське обстеження даної системи.
  7. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи у дітей.
  8. Анатомо-фізіологічні особливості кровi та системи кровотворення.
  9. Анатомо-фізіологічні особливості органів травлення у дітей.
  10. Анатомо-фізіологічні особливості тонкої кишки

Вплив алкоголю та інших наркотичних речовин на організм дитини.

Куріння. У дітей, матері яких палили під час вагітності, є схильність до припадків. Вони значно частіше хворіють на епілепсію. Діти, що народилися від матерів, що палять, відстають від своїх однолітків у розумовому розвитку. Так, вчені НДР В. Гиба і Х. Блюмберг при обстеженні 17 тисяч таких дітей виявили відставання у читанні, листі, а також у зростанні.
Помітно зросла кількість алергічних захворювань. Радянськими і зарубіжними вченими встановлено, що алергізуючої дії володіє нікотин і сухі частинки тютюнового диму. Вони сприяють розвитку багатьох алергічних захворювань у дітей, і чим менша дитина, тим більшу шкоду заподіює його організму тютюновий дим.
Куріння підлітків, в першу чергу, позначається на нервовій і серцевої судинній системах. У 12-15 років вони вже скаржаться на перепочинок при фізичному навантаженні. У результаті багаторічних спостережень французький доктор Декалзне ще 100 років тому прийшов до переконання, що навіть незначне куріння викликає у дітей недокрів'я, розлад травлення.
Куріння школярів уповільнює їх фізичний і психічний розвиток. Стан здоров'я, підірване курінням, не дозволяє вибрати рід занять до душі, домогтися успіху (наприклад, юнакам стати льотчиками, космонавтами, спортсменами, дівчатам - балеринами, співачками та ін.)
Куріння і школяр несумісні. Шкільні роки це роки зростання як фізичного, так і розумового. Організму потрібно багато сил, щоб впоратися з усіма навантаженнями. Як відомо, навички, звички, засвоєні в шкільному віці, найміцніші. Це відноситися не тільки до корисних, але і до шкідливих звичок. Чим раніше діти, підлітки, юнаки, дівчата познайомляться з курінням і почнуть палити, тим швидше звикнуть до нього, і надалі відмовитися від куріння буде дуже важко.
Немає такого органу, який би не дивувався тютюном: нирки і сечовий міхур, статеві залози і кровоносні судини, головний мозок і печінку.

 

 

Особливості функціональної спеціалізації півкуль великого мозку.

Залежить функціональна спеціалізація насамперед від особливостей півкуль великого мозку.

Які особливості лівої і правої півкуль? На малюнку 44 показано, що в лівій півкулі розташовані центри керування письмовою мовою (письмом), рухами правої

Мал. 44. Функціональна спеціалізація кори великого мозку

руки, основний центр мови (лінгвістичні здібності), лічби (математичні здібності, логіка, наука), читання. Таким чином, ліва півкуля пристосованіша до аналітичної діяльності і відповідає за логічне мислення людини, тобто за формулювання понять, побудову узагальнень, висновків, складання прогнозів тощо. У правій півкулі містяться центри керування: орієнтацією в просторі (танець), центри, що визначають музикальність (сприйняття музики), розуміння мови, просторове уявлення (скульптура, сприйняття художніх творів, живопису, фантазія). Отже, права півкуля спеціалізується на забезпеченні образного сприйняття навколишнього середовища на основі минулого досвіду, на формуванні особистісного емоційного ставлення до себе, інших людей і до предметів; є базою конкретного образного мислення, емоційного сприйняття оточення.

За функціональними особливостями півкуль людей поділяють на правшів і лівшів. Це, можливо, пов'язано з розташуванням у правшів основних центрів мови (слуховий, руховий, читання, письма) у лівій півкулі, а в лівшів, навпаки, у правій півкулі.

.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 688 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)