АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Порушення стану нервової системи та його

Прочитайте:
  1. B. Порушення ритму серця
  2. D. нейроендокринні порушення
  3. D. Порушенням співвідношення білкових фракцій крові
  4. II. Хвороби кістково-суглобової системи
  5. VI. Проведення перевірок стану умов і безпеки праці та профілактичної роботи
  6. АВТОНОМНА ЧАСТИНА ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ.
  7. Адаптація зорової сенсорної системи
  8. Анатомічна будова та функції лімбічної системи.
  9. Анатомія та фізіологія дихальної системи
  10. АНАТОМІЯ, ФІЗІОЛОГІЯ І ГІГІЄНА НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ

Профілактика

Причинами порушень нервової системи можуть бути різні чинники: зовнішні - травми (струс мозку), ураження електричним струмом, надмірний перегрів або переохолодження організму, інфекції та отруєння; внутрішні - припинення кровопостачання ділянки нервової системи, запальні процеси, білкове голодування, дефіцит вітамінів.

У несприятливих умовах розвитку дитини може сповільнюватися процес мієлінізації і це може призвести до фізичного і розумового відставання. Порушення структури мієліну лежить в основі таких важких захворювань, як розсіяний склероз, поліневрит. Де мієлінізація з явищами поліневриту спостерігається при недостачі в організмі вітаміну В, та при деяких формах олігофренії.

Нервова система дитини більш чутлива до недостачі кисню і клітини організму потрібують його постійне надходження, тому є необхідним перебування дитини на свіжому повітрі: прогулянки, рухомі ігри, фізичні вправи.

Для розвитку й удосконалення нервової системи необхідне постійне здійснення рухової активності дитиною.

Негативно впливають на нервову систему шкідливі звички - паління, вживання алкоголю і наркотиків.

Основною речовиною тютюну є нікотин, який діє безпосередньо на нервові клітини, частково блокує дихальну функцію мітохондрій, провокує таким чином кисневе голодування нервової системи в цілому. Під впливом цієї отруйної речовини нервова система перезбуджується і швидко виснажується. Нікотин призводить до звуження судин мозку, погіршує його кровопостачання.

Через це, а також із-за негативного впливу нікотину на всі види обміну речовин, в судинній стінці стимулюється відкладання жироподібної речовини у вигляді бляшок, що є причиною розвитку атеросклерозу. Ці бляшки звужують просвіт судин. Останні стають ломкими, легко руйнуються, викликаючи кровозливання у мозок, паралічі.

Паління найнебезпечніше у дитячому і підлітковому віці, коли нервова система і весь організм інтенсивно ростуть і розвиваються, це вимагає багато кисню і поживних речовин.

Алкоголь також негативно діє на всі клітини мозку, завдає шкоди всім його структурам. У людини, яка постійно вживає алкоголь, поступово наступає розумова неповноцінність (деградація), знижуються або зникають різні види чутливості, сповільнюються рефлекси. Через поразку мозочка виникає хистка хода. Алкоголь "вимиває" з нервових клітин вітаміни, білки, жири і жироподібні речовини, вуглеводи і мікроелементи, що призводить до їх виснаження і неспроможності виконувати свої функції. Також він порушує процеси збудження та гальмування в нервовій системі та їх взаємозв'язок. Від алкоголю страждають периферичні нерви (руйнуються жироподібна оболонка, білки, вітаміни), із-за чого починають тремтіти і слабіти кінцівці, людина втрачає здатність ходити.

Використання наркотичних речовин сприяє спочатку розладу психічних функцій, а згодом порушується загальний фізичний стан. Організм швидко виснажується і людина гине (найчастіше у молодому віці).

Структурні, біохімічні та біоелектричні ураження та зміни у спинному, головному мозках і периферичних нервах можуть призвести до паралічу, загальної слабкості, порушення координації, втрати чутливості.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 509 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)